Gå till innehåll

Undersökning av saltvattenstermer


SagaLändström

Rekommenderade inlägg

Hej!

Jag hoppas verkligen att jag postar det här i rätt kategori, annars får jag väl finna mig i att bli flyttad. :)

Anledningen till att jag skriver är för att jag studerar till engelsk- och svensklärare på Högskolan Väst i Trollhättan, och har fått i uppdrag att göra en språkvetenskaplig undersökning. Det jag hade tänkt att undersöka är vilka speciella termer det finns inom saltvattens-hobbyn, hur de används, vad de betyder och förhoppningsvis vad de har för ursprung. Därför skulle jag behöva frivilliga som låter mig kopiera text från deras inlägg här på forumet så att jag kan undersöka de ovan nämna frågorna. Så klart kommer allt vara helt anonymiserat, och jag är bara intresserad av själva termerna, och hur de används. Alltså inte av hur nu stavar eller vad ni berättar för varandra.

Jag skulle vara jätteglad om det var några som nappade på det här, annars måste jag komma på en ny idé, och kursen håller bara på till sommaren. Den som vill ha mer information om uppgiften eller kursen, eller undrar något annat, är mer än välkommen att fråga!

Tack på förhand, och ha det bra! :)

//Saga Ländström

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 68
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Språkstudier av saltvattensakvarister? Tja, det finns väl en del att se på, engelska akronymer och annat som man ibland kan undra vilket det används för att det är praktiskt eller för att visa att man är med i gänget. Vilket som med den tråkiga effekten att det är ett hinder för nybörjare att förstå.

Om du nu kan ha nån glädje av vad jag skriver så för all del, känner du att du vill ha lov att se hur jag skriver så varsågod. Sen är väl inte jag så inne i den del av hobbyn där termtragglandet är mest utbrett så möjligen är inte jag mest intressant. Dock tycker jag så här, gör du nu en undersökning av oss så bör du återkomma med nån slags rapport här om vad du kommit fram till. Det kunde ju faktiskt vara intressant att se hur man ser på oss språkvetenskapligt, jag har väl undrat över ett och annat kan jag ju säga.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Freguz: Tack, den tråden kommer jag nog ha mycket nytta av när jag inte förstår vissa termer :) Tyvärr kan jag inte använda den i min undersökning, eftersom kursen går ut på att vi ska lära oss hur språket används i olika situationer, vilket gör att jag måste samla in någon form av "autentiskt material", alltså där orden används i naturliga sammanhang.

Bygert: Tack så mycket! Och självklart kan jag se till så att de som är intresserade kan få en kopia av den slutgiltiga produkten. Detta är dock en kurs på 15 HP, så vänta er ingen avhandling. :)

Norberg: Tack så mycket!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Allt jag skrivit är bara att ta bäst du vill.

Ett tips kan vara att kolla på första inläggen i trådar över nystartade akvarier, där beskriver man ju oftast vilka typer av system man har, teknik, planer för djur, etc.

Där kan du nog hitta en hel del formuleringar i stil med "400liters SPS-kar med Zeo, 40 kg LS, DIY LED, kalkreaktor, osmolator och blablabla". Akvarietermer i koncentrerad form helt enkelt.

Är det svenska, engelska, svengelska, svenskifierade engelska termer, eller förkortningar som är av mest intresse? (ren nyfikenhet)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Stoffswe & Maglofster: Tack så mycket! :)

Trollsvans: Tack, både för tillståndet och tipset! Jag letar efter alla termer jag kan hitta, men ord som går att använda på flera sätt är ju i min mening roligare. T.ex. fragg, fragga och så vidare.

Stigigelma: Tack så mycket! Om jag behöver hjälp hör jag av mig. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...