Gå till innehåll

Peters 576l akvarium


Fildur

Rekommenderade inlägg

Efter att två rosa otroligt fina bubbeltip anemoner dog i detta akvarium kände jag att det är fel av mig att hålla på med dessa fina djur tills jag säkrat pumpar och blivit än bättre på

saltvatten. Men ibland kan man ha lite fel, plötsligt kryper den siste fram, som jag var säker på hade dött som första i en olycka med pump. Varför jag trodde den var död beror på att vattnet var rejält grumligt, anemonen borta och två dagar innan hade den svävat i akvariet och mått dåligt.

Den är inte rosa utan mer eller mindre urblekt vit, verkar ha tappat alla alger efter att ha gömt sig så länge i mörker under stenar.

Bara att mata den lite varje dag och hoppas på det bästa, tyvärr föll allt vad jag såg till botten av det jag matade med.

Bild på urblekt fd rosa bubbletip anemon.

post-6659-14468926925647_thumb.jpg Ursäkta dålig bild kvalitet.

Jag har länge funderat men igår slog jag till på en sixline wrasse till detta kar. Anledningen är att jag gillar verkligen naturliga bekämpare av sjukdomar/ohyra. (Pincettfiskar, mandariner, putsarfisk/räka och så). Jag har haft i flatworm exit med gott resultat men gillar verkligen ej det egentligen. Så i preventivt syfte har jag i en sådan här gynnare så kan man hoppas det aldrig blommar ut så extremt igen.

Problemet är mina stackars pom pom krabbor... Bara att hoppas att han ej ser dem som mat...

Skadad som man är köpte jag också ett par av min absoluta favoritfisk mandariner! Detta trots att jag redan har ett välmående par i mitt lilla akvarium. Men de är så fina! :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...
  • Svar 268
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Haft sjukdom i familjen vilket har inneburit att akvariet varit utan tillsyn och väldigt illa skött under en längre tid. Nu har det ordnat sig och man har tagit tag i saker igen. Koraller är i ett bedrövligt skick och mycket är dött. Dock lever de flesta fiskar. Plattmaskarna är tillbaka i galet stor mängd trots en sixline wrasse och ett par mandariner. De äter allt annat utom plattmasken. Om någon har andra förslag på fiskar som kan inhandlas som är hyggligt snälla och revsäkra för att arbeta ner plattmaskarna är jag tacksam för råd. (Jag vill verkligen inte köra flatworm exit igen).

Gjort 30l vattenbyte per dag nu under en vecka, för att suga ut lila cyano, men det kommer tillbaka varje dag än så länge. Det börjar nästan likna ett akvarie igen även om synen är sorgsen.

Vattenvärdena är under kontroll, tacksam nu för kalkreaktorn och doseringspumpen för kolkällan, utan de hade det varit än sämre tror jag.

Bilder kanske kommer framåt sommaren om det har återhämtat sig något då! :-)

(Man märker verkligen hur korallerna är tokigt mycket känsligare än fisk när sådant här händer, de flesta fiskar är välmående och har inte brytt sig ett dugg om lite variation i salthalt/nitrat/fosfat/kh medans mer eller mindre varenda korall är illa däran eller död.)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Trist att höra om sjukdom osv..

Sixlines äter plattmaskar, dock är de ganska elaka mot andra mindre fiskar. Hade en som jagade ihjäl en clown tillockmed för ett par år sen..

Oj min sixline (som köptes för att äta plattmasken) är hur snäll och rar som helst. Men tyvärr rör han inte plattmaskarna alls. Han gillar artemia och formula 2 pellets :/.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Inatt när jag satt vid akvariet öppnade sig en scolymnia och bägge welsophylliorna/trachophylliorna. Altid något! Dessutom lever de flesta ricordeorna fast i trasigt skick.

Dödsfallen är troligen 4-5 scolymnior (tror 5 av 6 dör men hoppas lite en till av dem klarar sig, en är helt död de andra uselt skick), alla stenkoraller förutom 2 flak och ett gäng ricordeor/acans och knappar.

Men jag ska baske mig kolla noga på mina 2 elddvärgkejsare... De är ruskigt runda om magen och glada, plus min förvuxna kaninfisk som trots dåligt med mat är väldigt rund om magen.

Det kanske inte enbart är vattenvärdena som har avrättat mina koraller kanske... (Eller har de ätit sig mätta på alger, är ej säker)

Planen för att minska ner/utrota plattmaskarna är en extra sixline (det bör fungera med 2 i ett 576 akvarie ja?) och 1 gul gylta som ska äta dem. Om någon har fler förslag på snälla fina fiskar för plattmaskutrotning är det välkommet! (Jag lovar att de komme få fina runda magar...)

edit: (alla plattmaskar lägger sig på ricordeorna, täcker dem från fotosyntes, det är säkerligen därför de mår så dåligt) Skumt att de enbart är på ricordeorna och inga andra koraller.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Attans då.. Har man tur så kan mandariner käka plattmaskar också, men det är nog mest en chansning..

Edit: Meh.. glöm vad jag skriver.. ser först nu att du har både mandariner o sixline... sorry

Det är lugnt, stort tack ändå för att du försöker hjälpa. Det uppskattas! :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kolla med Magnus. Han har 2 gula gyltor i butiken.

Var precis och pratade med honom om det. De gräver ju ner sig de rackarna och många av mina koraller har jag löst på botten ... Får möblera om rejält i burken för den typ av marodörer hehe. Men ska gå dit imorgon för att titta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

post-6659-14468927582093_thumb.jpgUr askan i elden kanske, jag sitter nu och tittar under natten med ficklampa. Då ser jag 3-4 cm stora grå "plattmaskar" kanske? åka på en av revpelarna. Bilden är så dålig så det är kanske omöjligt att avgöra men är dessa illa att ha i akvariet eller är de algätare? De är på mina döda stenkoraller, inte på någon levande korall just nu i alla fall.

En bild men troligen för dålig kvalitet för att kunna avgöra.

post-6659-14468927582358_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Svårt att se men det ser ut som stomatella tycker jag. Har de ett litet skal på ryggen?:

[ATTACH=CONFIG]87310[/ATTACH]

Om det är Stomatella så är de nyttodjur som äter alger (och detritus). De är mest mest aktiva på nätterna och förökar sig under rätt förutsättningar.

Stort tack, exakt sådana är det. Vad skönt, nyttodjur istället för en parasit denna gång :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

post-6659-14468927620845_thumb.jpg

Mina fiskar mår bra utan sjukdomar, så skönt det är normaliserat. Baske mig så tycker jag att de tilltufsade korallerna ser lite piggare ut också. Till och med några av de jag hade dömt ut som döda snart verkar kämpa på. Man kan inte göra annat än mata, byta vatten och vara noga med allt annat. Jag ordnade en gul gylta som "ska" äta plattmasken jag har. Nu har jag den, mandariner och en sixline... Ser ingen röra plattmasken. Var på korallfisken och köpte ett medel mot plattmask som skall stärka korallerna och vinna slaget den vägen. (från KZ), en blå flaska. Efter en dos såg man ingen korall eller fisk reagera negativt i alla fall.

Bilden visar mitt akvariums kung/drottning (någon som kan avgöra kön?), tillsammans med sin kompis putsarfisken som tillsammans med 2 putsarräkor och totalt 120W UV gör att han är prickfri. (bilden är tagen under enbart blå leds + blixt kamera, han är aldrig stilla annars så helt omöjligt för min kamera att fotografera den annars)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

[ATTACH=CONFIG]87546[/ATTACH]Hej det ser misstänkt ut, lätt att kolla.... mata och se om den äter. Om inte så har den ungar i munnen.

God jul!

Tror ni att denna ruvar eller är det önsketänkande så här i juletider?

(Är det någon annan som har erfarenhet av detta flatworm stop medel från KZ? All mask är väck på 2 dagar?!)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mest för egen del så att jag kommer ihåg hur sorgset det är ställt i akvariet denna jul. Nästa jul... Då jedrar skall filmen visa helt annan prakt på korallerna det är min nyårsmålsättning på politikerspråk.

Lotta: Den äter inte, men jag är ändå inte hundra. För många motgångar så vill inte ta ut något i förskott. Fast fisk och koraller som krisar kan mycket väl ge avkomma som ett sista försök, så inte helt omöjligt. Tyvärr beror ju inte denna lek på god omvårdnad om det är att den ruvar.

Artur: Haha nej det får bli fiskmat inte aktuellt med fler akvarier hehe ;-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...
post-6659-14468929045675_thumb.jpg En liten bild från idag på min kära T. Crocea mussla. Den visar sig bara uppifrån akvariet, för när jag flyttar den, så knallar den fram till glasrutan på natten och är bortvänd igen. Men men fin är den även om jag aldrig ser den! Ett tjusigt gummiband råkade komma med, från påsen med nyinköpt gul gylta och sixline wrasse, de jag hade innan hittades urhoppade. Nu har jag täckglas tills en bättre sarg ordnad.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det är det, den lever och mår bra. Kanske lite tillväxt om jag drömmer extra noga. Vissa saker lever och mår bra, andra har tynat och vissa är borta. Har ökat matning kraftigt och byter vatten mycket just nu. Det känns som koraller svarar positivt på detta. Jag har ganska lågt nitrat, korallfisken menar att jag bör öka nitraten alternativt mata mer. Jag märker att de har rätt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...