Gå till innehåll

5 kanals 100 watt chip


Lasse

Rekommenderade inlägg

För färgåtergivning av belysta objekt (i vårt fall fiskar eller koraller) krävs ju att de belyses med ljus i "rätt" färg... Hur löser man i detta fall färgåtergivningen för objekt som behöver ljus i det spektra som finns mellan de spektrala RGB-topparna?

Man köper en hybridramp och kompletterar med sina favorit-T5or

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo det är helt klart att för ögat kan det bli vitt ium att vi bara har 4 grungfärger och våra ögon är dåliga på att uppfatta en enskild färg. Jag jag menar är att det blivit en hysteri ang detta det va 4 vita LED på ett rack av 40 dioder. känns som sak samma dessa få vita tillför säkerligen inget till korallerna men för ögat bli ett behagligare ljus. och lär inte vara skadliga. däremot tvärtom köper jag 4 blå och resten vita runt 6000k för då kan djuren ej tillgodose sig med fotosyntes.

En populär led-ramp razor 10000k har nästan hälften vita, varav 2/13 varmvita 3000K. Tom 16000 K rampen har 2/13 varmvita. Dessa är ju tillvetkade för den amerikanska marknaden som Lasse nämner, tillväxten är säkert ok, framför allt på alger....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

men där pratar vi ju nästan 50% vita. jag har inte hört något om att någon haft koraller som dött pga rampen om man vant in korallerna på rätt sätt och ej bränt dom. Och hos jänkarna fungerar ju korallkaren bra?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är en jäkla disk i USa om att LED inte tar fram rätt färger och att det är många som inte har gått över till LED alls. En av de orsakerna anser jag vara den här vurmen för industriella LED som är optimerade för hur vi uppfattar ljus och intensitet. Vi har inte haft den utvecklingen i europa och det är ingen tillfällighet att Pacific Sun är ett Europeiskt företag.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

men där pratar vi ju nästan 50% vita. jag har inte hört något om att någon haft koraller som dött pga rampen om man vant in korallerna på rätt sätt och ej bränt dom. Och hos jänkarna fungerar ju korallkaren bra?

Det är ju det jag menar, kritiken riktar åtminstone jag mot den typen av upplägg där man inte ens har valet att bara stötta med lite vitt utan att tappa halva den effekt man har betalt för. Dessutom så har man bara vitt och olika monokroma blå, inga möjligheter att plocka fram fluoricens vit rött tex utan att det dränks.

Sen har åtminstone inte jag sagt att det skulle vara skadligt att köra vitt. Gillar man det utseende man får med vitt ska man köra det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är det inte så att i en tex MH eller T5 så är det en jäkla massa färger och skulle man göra samma sak med LED skulle där behöver en massa olika färger mm. Samma sak pratas det ju om att man ska inte ha några vita LED men skuta till med T5 som har vitt i sig :P

Min MH hänger fortfarande över karet ska hänga ner den nästa vecka om jag får sista saken till min LED så ska jag testa på LED 100% Men det vart väldigt vackert att se på med 2 gröna dioder "770" har jag för mig om att dom låg på enbart för ögat va min tanke så fick man fram grönt och det fick man syns ej på ljuset men i karet:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo då man ser tydlig nm där och det är ju en peak i dessa där vi vill ha dom. men där finns ju även där vi inte vill ha dom. Det är väl lite detta jag kallar "hysteri" att det blivit nästan tabu så fort man använder en vit LED. Men frågan är ju. Är det verkligen så farligt? så länge vi tillgodoser dom nödvändiga nm som våra djur behöver? slöseri på energi kan folk tycka kan jag hålla med om men att det skulle vara farligt det får jag ej ihopa.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skadlig och skadlig, den innehåller våglängder som inte tillför något, man eldar för kråkorna och algerna. Vissa koraller reagerar mot vad de uppfattar som att de står väldigt grunt och skyddar sig, exakt vad den biologiska melanismen är vet jag inte, lasses teori om att de producerar proteiner som"solkräm" låter rimlig. Resultatet är tjock vävnad och tråkig färg. Men de mår säkert bra.

De lite mer avancerade led-ramperna verkar dels ha gemensamt att de har monokroma ledar för att pricka in pekarna, och dels funktionalitet för att hjälpa användaren att simulera T5 eller visuslisera spektrumet när man ställer in kanalerna. De flesta anväder dock fortfarande vita dioder i viss utsträckning, men så länge det är proportionerligt och totalspektrat hålls i ordning så spelar det mindre roll. Det är dock viktigt och intressant att belysa skillnaderna mot de enköare vit/blå 50/50-skapelserna

Jag kan föreställa mig tillverkarnas dilemma för att skapa en ramp som fyller så många önskemål som möjligt.

Perdonligen tror jag dock som sagt på att mixa T5 och led och dra det nästa ur två världar. Man får det som vackra beprövade T5 or ger tillsammns med bredd över karet, samtidigt som man får flexibilitet, glitter, minskad energiförbrukning och rörkostnad från LED.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo helt klart med på notorna ang om man har för många i fel nw så blir det ju galet. Jag använder dessa för att få ett behagligare ljus att se på då kör jag med 20000k eller 15000k men jag vill inte ha mer en max 1/3 vita då det räcker för att få det ljus jag vill ha. Påpekas bör att jag ej kör avancerad styrning. Men mah hör just detta all över att dom vita är skadliga. Man undrar ju lite vad detta kommit ifrån just i denna tråd har ej detta sagts bara kom på det när det kom på tal. Jag är ju inte så insatt i detta så man blir ju förundrad om alla ramper som säljs med vita led skulle vara kass och då betala en massa stålar för detta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är övertygad om att man kan få till en bra algtillväxt med "rätt" våglängder också, det beror nog mest på vilka näringsvärden man har.

Med min RB/CW 50/50 ramp hade jag inte mer alger än med MH-rampen jag hade förut, eller med den Maxspect R420R 120W 16kK jag har nu, därmed inte sagt att jag inte har några alger, för det finns det av. :) Men jag märker av när de växer till sig att det är dags att byta ut fosfatremover.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Picko 1 - du missar Blåberts resonenmang. ATI röret som han visar spektrat på upplevs av oss som vitt. Peakarna är precis där de skall vara för att lura hjärnan att tro att du ser ett full spektra ljus (alltså vitt ljus). Vi har tre sensorer i våra ögon som ligger i blått, grön och rött. Intensiteten och förhållandet dem emmellan tolkar vår hjärna om som ett fullspektra ljus utan att det är det. Vi ser ett vitt ljus som tar bort mycket av blåtonen som i verkligheten finns där. Titta på ditt akvarium när du är nöjd med "vitheten" - gå sedan utanför huset och titta på ljuset som kommer ut från fönstret (allt annat släckt). Det är en viss skillnad. Spektraldiagrammet från maxspect 10 000 visar hur det ser ut det och den kombinationen ger ett liknande vitt ljus som vad ATI röret gör för våra ögon - men spektralbilden är annorlunda. Mycket våglängder i "bländningsfönstret"

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo men så är det ju våra ögon är ju väldigt "primitiva" när det gäller färger. Jo mitt vita ljus i mitt kar är inte vitt när man ser det genomfönstret. Då va det väldigt lila :P

Jag har nog fått kläm på detta nu efter mycket läsande. Dom vita dioderna är inte skadliga i lämpligt antal men onödiga :P och med en jag kallar RGB ramp så kan man skapa "mitt" ljus. MEn frågan jag ställer mig är för bra ljus kan inte det med vara skadligt? Ser ett problem med detta när man köper koraller som ej är vana? Har fått Ganska bra tillväxt i karet nu kan detta ha med mina 770nw LED för det är den ändringen jag gjort i ljuset. Det är spec Seriatopora caliendrum och den bara lyser formligen utan en massa extra kem för att få häftiga färger.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skulle ett RGB-chip med liknande värden som detta vara intressant: http://www.farnell.com/datasheets/55811.pdf ? Eller är de 2nm differens på det gröna för mycket för att det inte ska ge den önskade effekten? I mindre applikationer så kanske det skulle kunna vara applicerbart med detta chippet på en vanlig led-strip?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Nu har AC-RC kommit med ett 50 LEDs Dream Chip med den ursprungliga uppsättninen av våglängder (inklusive vita LED). Det tillverkades några av dessa i samband med gruppköp nr 2 för mer än ett år sedan. Nu har man tagit upp det i sitt vanliga sortiment. Jag har haft ett sådant gående nu i nästan ett år och jag tycker på sätt och vis bättre om det än det med 100 LED. Jag kör mitt nära max (ca 100 watt ingående effekt av 126 W teoretiskt) och det har visat sig att jag hade klarat mig med 3 sådana (60 graders vinkel) i mitt Percula 120. Se här

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...
Hittade den 40W RGB MCPCB på nätet. Vet inte om den har kommit upp innan. Men den verkar var intressant om man vill kör med rgb lösning..

Vad säger experterna??

http://se.farnell.com/ledengin/lzc-83mc00/40w-rgb-mcpcb/dp/1901510

Jag misstänker att detta chip är det bästa jag sett vad gäller att få en bra RGB lösning. Problemet som finns är att det är svårt att blanda fotonerna från de olika färgerna så bra att ingen disco eller någon flerfärgad skugga uppträder. Om man utgår från deras produktblad så tror jag att de lyckats väldigt bra. Skall man göra en väldigt bra DIY lösning baserad på denna teknik att få ett vitt sken så skulle jag klart satsa på detta chip. Den blå våglängden ligger också precis där den skall för delar av fotosyntesen (den röda också faktiskt).

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

intressant. för mig som inte har så bra koll på sånt, hur styr man det lämpligast. Kör idag dreamchip med jannes kort.

Jag misstänker att detta chip är det bästa jag sett vad gäller att få en bra RGB lösning. Problemet som finns är att det är svårt att blanda fotonerna från de olika färgerna så bra att ingen disco eller någon flerfärgad skugga uppträder. Om man utgår från deras produktblad så tror jag att de lyckats väldigt bra. Skall man göra en väldigt bra DIY lösning baserad på denna teknik att få ett vitt sken så skulle jag klart satsa på detta chip. Den blå våglängden ligger också precis där den skall för delar av fotosyntesen (den röda också faktiskt).

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Väldigt intressant chip - tror faktiskt man skulle kunna köra enbart det chippet i växtkar. Tack för tipset!

Man behöver absolut komplettera med LED som prickar de fotosyntetiska topparna oavsett om man använder det över ett växtakvarium eller korallakvarium...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...