Gå till innehåll

Clownens 910L Low Iron


Clownen

Rekommenderade inlägg

Hej Sam!

Euphyllian mår bra och har vuxit en del. Tyvärr klarade sig inte Montin och fraggen dog ganska snabbt efter introduktionen. Kom gärna förbi på en kopp när du har vägarna förbi.

Montipora hirsuta finns det mera av, jag plockar med en ny bit när jag kommer en sväng - nästa vecka kunde passa bra om det passar dig? Knappar (Watermelon) skulle jag också kunna hämta med mig, greensatr finns det också om du godkänner det :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur snyggt som helst!

Blir det någonsin ett nytt kar så kommer detta att stå som modell! -Tummen upp

Kan man få bilderna i större format också? :smiley9:

Tack Laggeman!

Här hittar du större bilder:

http://photoaspen.smugmug.com/Hobbies/My-Reef/

När man tryckt på en bild kan man nere I höger hörne välja större storlekar upp till original.

Montipora hirsuta finns det mera av, jag plockar med en ny bit när jag kommer en sväng - nästa vecka kunde passa bra om det passar dig? Knappar (Watermelon) skulle jag också kunna hämta med mig, greensatr finns det också om du godkänner det :)

Du är välkommen när du känner för det och jag är nog hemma vid 17:00 tiden nästa vecka. Tar gärna emot fler fraggar, än finns det gott om utrymme :).

Ändrat av Clownen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Instämmer i hyllningskören! Riktigt snyggt! Klart en förebild när det gäller kar! Några speciella planer på fisk eller korall? Inga tillskott eller ändringar i övrigt vad gäller den tekniska delen? Återigen, helt otroligt kar och härliga bilder :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jättefint akvarium du har fått till :-) Jag blir lite nyfiken på din portal viewer. Jag har ett stort förstoringsglas från clas olson men funkar sådär på alla avstånd. din kanske är bättre.

Mvh Tommy.

Tack Tommy! En portal viewer är mer som ett slipat glasögonglas som gör att du ser tydligt från 0 till ca 40cm så avståndet på glasets fokus är betydligt större än med ett förstoringsglas. Det finns även glas som kan "se" längre in i karet och de kan köpas som en utbytbar del. Den fungerar också ganska bra att ta bort alger med. Största fördelen är att upptäcka potentiella skadedjur i tid och innan introduktion. Gäster och grabben tycker också det är roligt att studera djuren närmare.

Mer info hittar du här:

http://ivsportal.com/

Instämmer i hyllningskören! Riktigt snyggt! Klart en förebild när det gäller kar! Några speciella planer på fisk eller korall? Inga tillskott eller ändringar i övrigt vad gäller den tekniska delen? Återigen, helt otroligt kar och härliga bilder :)

Tack Christoffer!

Inga speciella planer på nya invånare. Gärna en fisk som rör runt i sanden (Strigata) och troligen mer sps men vi får se.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tänkte dela med mig av en intressant observation angående ufärgning av sps som jag märkt i mitt kar. Jag introducerade ett antal acropora koraller för knappt ett år sedan. Samtliga koraller mådde då ganska dåligt och de började dö på flera ställen på liknande sätt. Jag lät korallerna vara i fred och de ställen som överlevde mår idag bra. Det intressanta är att dessa polyper var stora och gröna. När exemplaren började återhämta sig och få ny tillväxt så ser den helt annorlunda ut med blåa betydligt mindra polyper. Även växtformen är helt annorlunda.

De ställen som överlevde från början har dock behållit sina gröna polyper och ursprungliga utseende. Jag är väl medveten om att koraller kan byta färg och form beroende på miljön men jag har aldrig hört om en sådan förändring och att det på samma koloni kan växa så olika under samma betingelser. Har någon egna erfarenheter eller kan förklara detta? Nu har jag koraller som ser ut som en slags intressant korsning. Oavsett anledning så är det otroliga djur vi har!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

När de har varit på dekis lyckas de ibland inte återhämta sin möjlighet att ta upp näring och reproducera zox i polyper och "hud". De blir något av anorektiker. Man får då färgförändringar på samma sätt som när man kör acros i miljöer med mycket låga näringsvärden.

Ett Tapatalk-meddelande

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Nya Koraller & Fisk!

För några veckor sedan köpte jag lite fisk från Siniriutta i Finland och en flakväxande montipora samt en tuxedo sjöborre. Kim hade fina välmående fiskar och koraller inne vilket var kul att se. Tyvärr har jag ingen bil och affären ligger lite på vischan.

http://www.siniriutta.fi/

Det blev en fin och stor blue powder tang som snabbt kommit in i det gula kirurg gänget. Nu blir det dock inga fler kirurger och jag är tacksam att det fungerar bra (än så länge). Jag matar fyra gånger om dagen, tre gånger med min automatiska matare och en gång med frysmat/nori och det kan vara en anledning varför de är sams. Det blev även en sandvändande sleeper banded goby (Amblygobius phalaena tror jag). Den har tyvärr en tendens att gå ganska högt upp i vattenkolumnen när den släpper sanden så på kvällarna är de flesta LPS täckta med sand. Två Ocellaris clowner kom också hem men en försvann spårlöst efter ett par dagar. Den andra mår bra men har ännu inte hittat något lämpligt hem.

I förra veckan fick jag även en leverans med koraller från Whitecoral. Två odlade sps kolonier dog tyvärr i ett RTN förlopp redan efter en dag trots snabb leverans från Tyskland (dock kom UPS kånkande på lådan åt fel håll, hur svårt kan det vara att titta på pilarna...) Jag gjorde en reklamation och fick med en gång tillgodokvitto så inget att klaga på vad gäller Whitecorals kundsupport. De andra SPS och LPS verkar må bra. Det blev bl.a. en flerfärgad Scoly som är röd/lila. Den här arten har varit på min önskelista sedan jag började med hobbyn:

http://www.whitecorals.com/shop/media/images/org/29037.jpg

Jag har även installerat en Aqualight LED över mitt refugium:

- 57,2x12,5x2,3cm

- 72LED vita + 6LED blåa

- 1450 Lumen

- 15,6 watt

Den täcker mitt refugium perfekt och jag har nu börjat placera koraller i den här delen också så det blir ett nano med mestadels mjukisar/knappar i halva delen och chaetomorpha som får växa i den högra delen (ca 60L vattenvolym totalt). Det börjar redan se intressant ut och speciellt på kvällarna då jag bara har på blåljuset och har mestadels flouroserande arter här.

Återkommer med bilder!

Ändrat av Clownen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Ska försöka återkomma med bilder snart.

MURPHY

Man ska aldrig skriva att allt går bra för då...

Tyvärr har det dött en hel del i karet, speciellt mina montiporer/birdnest. Det verkar som det RTN förlopp som startade med de nya korallerna spred sig och medförde att flera större kolonier dog (minst en fotboll i storlek sammanlagt). När jag var borta över julen i två veckor så stannade självklart doseringspumpen till mitt KH i början av vistelsen. Detta medförde troligen att ytterligare en SPS och en LPS strök med. I kombination med detta så har även vårt luftombytessystem i byggnaden slutat fungera i kylan (samma sak förra året). Detta har ställt till problem med lågt pH vilket förvärras då detta kar har ett inbyggt skåp. Jag ska köpa en badrumsfläkt för att förbättra cirkulationen och hoppas att karet snart är i balans igen. Jag mätte fosfat igår och mitt nitrat var på runt 6. Ska göra lite större vattenbyten och småningom leta efter nya SPS.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

NY FLÄKT

Igår installerade jag en badrumsfläkt Pax 30 för att föra ut varmluft från det inbyggda överskåpet. Förhoppningsvis förbättrar detta gasutbytet och höjer mitt pH något samt håller nere värmen på sommaren. Jag ska även testa omvänd belysning på mitt refugium där jag odlar Chaeto för att se om det påverkar pH nivån.

REFUGIUM

Jag har som sagt börjat ha lite koraller i mitt refugium. Det är fluorocerande arter som ser bäst ut under blåljuset men tyvärr blir bilderna under detta ljus för dåligt så ni får nöja er med dagsljuset (svårt att se korallerna på bilden). Bilden visar den nya LED armaturen över refugiet när panelen på kortsidan är borttagen.

post-1277-14468932402807_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

FISKAR

Två av de nya firrarna. De fem kirurgerna samsas fortfarande väldigt bra men det är ingen tvivel om vem som är den nya kungen :). Gobyn är bra på att hålla sanden ren och den mumsade glatt i sig cyanon som fanns på ett par ställen på keramiken.

post-1277-14468932403636_thumb.jpg

post-1277-14468932403838_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack ska ni ha!

MATDAGS

Det är rätt fascinerande att se hur Scolyn äter och hur den snabbt ändrar utseende vid en måltid. Här trycker den i sig lite mysis. På bilden ser ni en luftbubbla innanför skinnet på ovansidan. Vet inte riktigt hur den uppstod men jag gjorde ett hål med en synål och då försvann det omgående och korallen verkar inte ha tagit stryk av detta.

post-1277-14468932423793_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...