Gå till innehåll

Kallt akvarie två, 375


mikoto

Rekommenderade inlägg

Nu så, för ett tag sedan stängde jag ner mitt hällkars akvarie på 80 liter. Planen är istället att flytta över det levande till ett nytt större akvarie där fler djur kan leva och jag kan anpassa det bättre till vad jag vill ha själv.

Det största problemet just nu är att hitta en lösning för att kyla akvariet bra. Jag har använt fläktar här nere innan, det fungerar men jag skulle hellre vilja ha något tyngre att förlita mig på. Temperaturen i det här akvariet kommer vara ganska varm, men jag vill ha 18-20 grader helst. 16 vore drömmen men jag tror jag vill byta kar om jag ska ge mig på det målet mot ett helglas akvarium. Jag ska se vad för lösning jag kan komma på...

Cirkulationen i karet ska drivas med en vågmaskin har jag tänkt. Pumpen skickades idag och bör komma hit nästa vecka. Då får jag se om den kan ge vad jag vill, förhoppningsvis kan den putta runt vattnet iaf åt mig om jag inte får vågorna jag vill ha.

Här är akvariet som ska användas i slutändan:

post-5646-14468926599613_thumb.jpg

Det har använts till sötvatten innan, men jag tänkte borra upp ett av inloppen till filter hörnet och placera min styrbara pump för vågorna där. Det tror jag fungerar bra och så slipper man se eländet :-) Btn bakgrund runt hela karet, och rätt sort för den här biotopen.

Jag har redan en del levande här men för att kunna göra i ordning karet i lugn och ro så går de just nu i ett temporärt akvarie. Här lite bilder från det:

post-5646-14468926599781_thumb.jpg

Här är en mörk och otäck bild på lite tarmtång, jag hoppas den ska klara sig, men jag är försiktigt optimistisk. Räkorna gillar sitta i den iaf just nu.

post-5646-14468926599976_thumb.jpg

Här är de algerna som växte som bäst i det gamla akvariet, det är vanliga tråkiga kiselalger. Men man får börja med något och sedan uppgradera sig :-)

post-5646-14468926600112_thumb.jpg

En av musslorna är kvar med vid liv, den verkar vara försiktigt optimistisk över situationen men öppnar sig iaf.

post-5646-14468926600247_thumb.jpg

Här är en blek bild på några av räkorna. Jag var i Lysekil med Bygert och Slanten där och fiska upp lite levande. Räkbeståndet fördubblades och en ny laddning snäckor sattes in. Det är skönt att ha snäckor igen och nu käkar inte någon tarvlig krabba upp de längre. Jag funderar på om man kan sätta något typ dörrmatta längst upp på det nya karet som snäckorna inte vill klättra på så de inte sitter och torkar ihjäl...

post-5646-14468926600396_thumb.jpg

Här är en av snäckorna jag fångade, det här är några grävande snäckor dock. Jag har lite sand från det gamla karet i en bytta här och den gräver de gärna ner sig i. Roliga djur, ska försöka få lite fler. De ska vara lite allätare men inga monster på att äta alger.

post-5646-14468926600805_thumb.jpg

Fiskarna jag fångade i Lysekil överlevde tyvärr inte vägen hem, jag får lösa ett bättre transport sätt för de om jag ska ge mig på att fånga nya. Men jag fick med min en liten grupp sjöstjärnor hem. Jag är väldigt förtjust i sjöstjärnor så det var en rolig fångst. Av de sex jag fick med så verkar en ganska risig men övriga smyger omkring över hela akvariet. Här är en som tog sig en rejäl tur genom skummaren. Frågan är vad jag ska mata de här med bäst. Jag fundera på att köpa kokta blåmusslor och slänga i en någon gång ibland. De behöver något mer stationärt än de pellets och frysfoder jag matar med annars.

post-5646-14468926600663_thumb.jpg

Här är det temporära karet. Idag håller det 18.3 grader vilket är en temperatur som jag skulle vara mycket nöjd med om jag kunde hålla konstant. Det är mycket fukt i lokalens luft dock, det är redan en del kondens på rutorna.

post-5646-14468926600533_thumb.jpg

Här är lysrampen. Det är den rampen jag hade på mitt 112 liters tropiska kar innan. Den är på ungefär 40W, luften dras in över flänsarna från sidorna och blåses sedan direkt ned nog vattenytan för att hjälpa till att kyla.

Jag kommer nog bygga en ny LED belysning åt akvariet när det kommer igång dock. Tänkte ta en med lite mer färger är kallvit och blått som jag arbetat med innan för att få fram färgerna på djuren lite bättre. Algerna vill nog ha ganska stark belysning med för att trivas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 50
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Kul att du börjar få ordning på ett större kar!

Ska bli intressant att se hur vågmaskinen kommer att fungera och hur kallt/varmt vattnet blir. När du fått ordning på akvariet är det väl dags för en båttur igen och då tror jag att vi ska slippa roderhaveri, som vi fick sist :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, en riktig kylare är nog i slutändan det som blir bäst. Ett problem med förenings lokalen är att vi har många kar och det händer att vi bränner proppen ibland. Nu har jag byt ut och tagit bort en del prylar men faktum kvarstår att man får vara lite snål med hur mycket el akvariet drar. Jag fundera lite dock på om man kanske kan göra så att man sätter en kylare på en timer. Så kan den vara på omvänt mot akvarieljusens timer. Så går kylaren på natten och förmiddagen. Om jag isolerar akvariet en del så kanske den kan hålla temperaturen utan att sväva iväg för mycket på dagen. Får fundera på saken...

Jonas: Ja, mina förhoppningar om vågorna är stora, hoppas jag inte blir för besviken :-) Ny båttur låter bra! Till nästa gång ska jag vara ordentligt förberedd för hur fiskarna ska transporteras hem ordentligt med. Du visade ju mig hur man får tag på snultrorna sist så det behöver jag nog aldrig vara orolig för att inte hitta mer. Av Bygerts rapport om de två mjärdarna ni fick upp med så var det ju ingen brist på snultror i de heller.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att du är på g! Och får du igång burken så skall den allt få innevånare också, det löser sig.

Sen tänker jag så här, nu får vi ju räkna in en till i gänget,:W: varmakvaristerna diskuterar hur många som lägger ner och eländes elände. Vi kör snart om med de kalla burkarna, det är bara att stå på!! :jump:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, vi förökar oss i sakta takt :-)

Jag har fått min pump, den kom redan i fredags tom. Den kom med bud då jag duscha så jag hörde det tyvärr inte och hämta ut den idag istället. Med tanke på att den ska ha skickats från England på torsdagen så känns frakttiden hysterisk, var rätt förvånad över att få pumpen på posten då jag trodde det var en LED drivare jag beställt för ett tag sedan som kommit. Jag har börjat arbeta på pumpen nu och den verkar ganska lovande även om den inte känns helt fantastisk. Men den ska nog fungera :-)

Jag har startat en annan tråd där jag går igenom pumpen och hur jag moddar den. Jag länkar till den härifrån när den tråden är uppe.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sådär, lite uppdatering här igen då. Jag har installerat min vågpump. Den passade bra i filterhörnet, jag plocka bort ett av de inloppsgallren som satt där och täljde upp den lite grann så gick pumpens utblås i dag gallant. Här är en taskig bild:

post-5646-14468926679742_thumb.jpg

Helnöjd här, spännande att ha pumpen så pass dold. Jag är inte helt kompis med hur man ställer in pumpen bra så att den spelar med vågorna i tanken på bästa sätt men jag har fått till något iaf. Skickar med en dålig video längst ned i inlägget. Jag får se hur det blir med invånarna i akvariet sedan hur pumpen ska ställas in bäst.

Pumpen är dessvärre inte helt ljudlös, det gör inget då den står på föreningen här men hemma är det nog värre. Fast en stor del beror på att pumpen ligger och vibrerar här. Om man kan bygga ett riktigt stabilt fäst och kanske drar ned hastigheten något på pumpen så kan den nog göra betydligt mindre väsen. Överlag är jag försiktigt nöjd med pumpen. Nästa del blir att ha i sand i akvariet. Det blir nog Biltema sand, har erfarenhet av den i sötvattens akvarier och den är fint. Matchar någorlunda en bra sandstrand... Även om mina fötter bryskt fick erfara att mest biotopriktigt nog är lera och krossade blåsmusslor som gärna skär lite obehagligt i foten :-) Men jag kör på sand här till att börja med. Det ser finast ut och de grävande snäckorna jag har kan gräva i det bra ser det ut som.

De två stora saker som jag saknar till det här karet är kylare och en stor skummare. De får jag ta lite i sänder. Skummaren går det nog utan ett tag. Jag har en luftdriven skummare att använda ett tag och kör med mina innerfilter så länge med från det nuvarande karet så ser jag att avveckla dessa på sikt sedan. Jag har ju inte så mycket som belastar karet för närvarande heller. Kylaren blir värre, men luftkylning och svalare temperatur under vintern ger mig nog lite tidsfrist där med.

Här är min taskiga video av ytan vid boxen.

EdRffYR5pmg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Idag fick bli den stora dagen. Jag har nu flyttat allt till 375 liters karet och det temporära akvariet är nedstängt. Flytten gick förvånandsvärt smidigt trevligt nog. Problem med koppning och liknande blev minimerade då jag förde över nästan allt vatten från det temporära akvariet.

Jag undrar dock vart alla tångmärlor tagit vägen, jag har inte sett en enda sedan jag släppte i de. De kanske blev mat åt de andra djuren?

Akvariet har inretts med gråsten och lite ölandssten. Ska se hur ölandsstenen ter sig i akvariet men den matchar bakgrunden ganska fint iaf. Ca 20 kilo sand åkte i akvariet med. Den gamla sanden hoppa jag att slänga i för den lukta ruttet och det låg lite döda snäckor där i som nog var orsaken till det.

Jag ska bygga en sump av ett slag att ha skummaren i med då den fungera illa nog med den höga avdunstningen och inte lär bli gladare av vågorna, så för tillfället är karet utan skummare. I framtiden ska jag ha någon lite starkare motordriven variant men tills dess får min luftpumps drivna fungera. Undrar om man kan öka effektiviteten om man skapar ett virvlande flöde i skummaren med en pump...

Ljusbrytningen från vågspelet är underbart för övrigt. Precis så vill jag ha det i alla mina akvarier. Det får jag arbeta på...Jag ska försöka ta lite bilder imorgon på akvariet när jag är där igen. Flytten idag blev ganska spontan då jag hade lite extra energi helt plötsligt.Nu får jag försöka bevaka temperaturen med framöver, som tur så är det ju kallare tider på gång...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Se där, det tar sig! Tångmärlor brukar försvinna från mina burkar, oklart om de inte trivs eller om de blir uppätna. Kunde kanske vara nåt för ett specialakvarium om man är nog intresserad. Tångloppor från vallen med uppsköljd tång som ofta finns vid stranden har jag hållt ganska länge, det är inga svårigheter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har jag fotat lite, har kikat på karet. Det blir ganska märkbart tyvärr att ljuset inte räcker till. Där får jag arbeta lite, får planera och lägga undan lite slantar till nytt ljus. Även temperaturen är inte kanon, det är 21 grader nu... Inte så bra som man kunde önska.

Jag har börjat arbeta på skummar sumpen iaf, den borde vara färdig i veckan om allt går som det ska. Mest beroende på hur snabbt silikonet stelnar och jag kan fixa en hylla den kan stå på. Men båda ska nog ordna sig. Ska försöka få till en bra våg också med pumpen, om det går. Annars är flödet ganska schysst, det svajar lite lätt och man ser att vattnet rör på sig.

post-5646-14468926741936_thumb.jpg

post-5646-14468926741335_thumb.jpg

post-5646-14468926741467_thumb.jpg

post-5646-14468926741615_thumb.jpg

post-5646-14468926741744_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, jag har fyra fläktar(två 80 och två 120 mm). Men jag ska se fall jag kan få lite fart på avdunstningen med skummar sumpen. Den kommer flöda tillbaka till karet med ett litet vattenfall, om man riktar en fläkt där så är fläkten konstant nära vattnet då nivån blir konstant där och det rörliga vattnet exponeras ytterligare för min konstgjorda vind... Men tanken sitter i bakhuvudet att sätta ut en annons efter en kylare, det gör den.

Så ska det ena hemska innerfiltret iaf bort ur karet med, kör den bara tills skummaren är igång. Den pumpen är nog på nästan 28W iaf så den värmer en del.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Var det någon som sa fisk?

post-5646-14468926805476_thumb.jpg

Tackar Bygert så mycket för hans generösa donation av tre fiskar :-)

Jag tror jag fått två stensnultror och en skärsnultra. Två är jag säker på men den tredje fisken är helt röd, men i övrigt ser den ut som en stensnultra(den är dock tveklöst skyggast av de tre så en mer utförlig okulär granskning skulle inte vara fel). Men den har en klar svart prick på kroppens bakdel och jag vet att stensnultror kan ha lite olika färgningar beroende på vart de lever så min gissning står kvar på stensnultra.

Karets invånare har förändrats ganska dramatiskt dock. Jag tror över halva räkbeståndet är borta, och det sedan igår kväll när fiskarna kom! Jag såg den ena stensnultran effektivt och snabbt ta en av räkorna idag så jag tror jag vet vilka som är misstänkta. En del räkor är kvar men de är betydligt mer skygga nu. Ganska synd då räkorna verkligen var en höjdpunkt, jag får se om fiskarna även plockar av de stora räkorna också eller om de bara tar de små. Men så är det, jag visste att de tog räkor men jag trodde inte de var så effektiva. Att fiskarna inte skulle vara hungriga kan jag stryka i alla fall.

Skärsnultran på bilden käka gladeligen upp D&D Reef Paste för övrigt jag satte på glaset. Jag hade tänkt att fiskarna kanske skulle smaka och låta sjöstjärnorna äta upp resten. Men jag slängde i lite hackad blåmussla istället. Får se om det går hem bland stjärnorna, fiskarna hade inga bekymmer med att äta det iaf.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bygert är en snäll prick! Skärsnultror är riktigt fina, tycker jag. Bra att de har aptit!

En stensnultra har alltid en svart fläck på övre delen av stjärtspolen oavsett vilken färgnyans de har annars. Till skillnad från skärsnultran som har den mitt på stjärtspolen, som man ser så fint på din bild. Så det ska nog gå att artbestämma mrX :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Snäll prick, jag? Ok jag kan väl leva med det. Bra att fiskarna har klarat att installera sig och det var mycket riktigt så långt jag kan förstå två stensultror och en skärsnultra jag skickade ner. Det var liksom de som hade lust att bli flyttade, i övrigt var det på något mystiskt sätt totalt fisktomt så fort det kom en håv i närheten av akvariet.

Det där med räkorna förklarar ju varför det är räktomt i mitt kar. Jag hade skyllt på annat men är snultrorna så begivna på räkor så är det ju inte konstigt att de försvinner. I såna lägen är man ju åtminstone glad att man inte betalat 300 / st för räkorna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har fiskarna fått vara i fred i helgen och jag har nu kikat på de idag igen. Stensnultra 1 och skärsnultran lever och frodas, det är bra fart på de två. De äter det mesta jag slänger i till de med. Utfodring är inget problem. Problemet är att de äter nästan för mycket, det ska ju bli över till stjärnorna med...

Stensnultra två vet jag inte hur stackaren mår riktigt. Han är inte jättepigg, det är säkert. Han ligger helst i ett hörn av karet och andas. Men han simma och åt när det slängdes i en mysis kub, så helt apatisk är stackaren inte. Den friska stensnultran tvekar inte att jaga honom dock när han vågar simma runt lite tyvärr... Jag ska se om jag får upp mitt filter akvarie snabbt, isf kan jag låta röda snultran vila upp sig där och ge något stort fint rör åt denne att gömma sig i. Tyvärr blir det inte mycket simutrymme men han får vara i fred iaf.

Hitta massa räkor runt karet idag med när det sopades. Antagligen har de flytt från fiskarna och råkat hoppa ut när de tagit språng bakåt och... Ja. För de har inte gjort några tendenser till att hoppa innan fiskarna kom i. Det lutar åt att jag sätter iordning ett separat räk akvarie en dag för att kunna njuta mer av de djuren.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Kjelle:

Tja, det tar ett tag att få till ett akvarium. Alla akvarier är väl lite sterila i början, eller vad menar du?

@Mikoto:

Det slog mig precis att du kan gott testa med ålgräs då de tål ganska höga temperaturer. Jag kan försöka få ihop ett knippe åt dig om du vill.

Har även ett gäng med stensnultror i olika storlek som går i ett litet akvarium i kallförrådet hemma som du gärna får ta över.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror inte Kjells ord var något negativt menat, han verka relativt entusiastisk när han var och kika igår :-)

Tror du ålgräs fungerar? Vore spännande att pröva iofs... Stensnultror i förråd låter spännande! En lite större grupp vore absolut välkommet. Sedan har jag nog en bra kvotering av läppfiskar. Nästa djur att kika efter blir spiggar och smörbultar tror jag...

Temperaturen har sjunkt lite i akvariet för övrigt, det är nästan 20 grader nu i det. Det är nog det kalla vädret som trollar. Jag har funderat på om kylaren kan vara bra för lokalen då den skulle hjälpa att värma upp den lite så kanske vi kan spara lite energi som skulle gå till doppvärmarna i akvarierna... Jag får nog börja hålla koll på annonser. Det finns ju alltid den här otäckingen: http://www.fish-street.com/resun_cl650_chiller-eu_delivery?category_id=146 men om man kunde hitta någon begagnad av tyskt fabrikat istället så skulle det kännas säkrare. Även om jag inte hittat något illa ännu direkt om Resun kylarna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Kjelle:

OK. Det är inte lätt att uppfatta tonfallet i skriven text, så du får ursäkta mitt misstag. Kul att du gillar karet. :)

@Mikoto:

Kan ju vara kul att testa ålgräs och se om det fungerar. Bara man ser till att få med rotsystemet och gärna lite lera ska det kanske fungera. Det som kan sätta käppar i hjulet är att det börjar bli kallt ute nu och gräset går ner i vintervila.

Tror nog att Resun kan vara ett bra alternativ till de svindyra tyskarna.

Vid närmare eftertanke har jag nog ett par tre stycken sjustrålig smörbult i samma förrådsakvarie. Jag fyller på efterhand som hummerfisket fortskrider. Du kan få en löpande inventarielista :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...