Gå till innehåll

Resun Waver 15000 recension/modifiering


mikoto

Rekommenderade inlägg

  • Svar 102
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

En vanlig 7905 spänningsregulator skulle fungera väl annars med, det är ju en sådan som orginal styrningen använder till sina logiska kretsar :-)

Tack så mycket för schemat, nu ska jag leta efter lite tid att bygga kretsen på och testa...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

7905 vet jag inte vad det är, men jag har använt en 7805 när jag byggt en annan krets, men den klarar inte stabilisera från så pass höga spänningar av vad jag kan utläsa...

Edit: googlade 7905 och fick fram att det verkar vara en liknande komponent som 7805 fast med större spann på ingången, så det ser ut att kunna funka bra så som du säger... Tror inte man ska behöva någon kylfläns till den ens eftersom det är så fruktansvärt små strömmar som går åt till 555'orna... Man bränner sig ganska bra på de kretsarna innan de börjar ta skada. Kylflänsar hittar man för en spottstyver i vilket fall och de passar även bra till MOSFET'en som jag föreslog (kapslingen kallas TO-220)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag fick idag chans att testa min krets live!

Att ställa in så att det blev en "våg" var mycket svårt, så jag rekommenderar trimpotar till justering av intervallet!

Vågen kan säkerligen bli bättre (kraftigare) om karet är helt kvadratiskt (här sitter ju en avrinningsbox i ena hörnet) och om man bygger in streamern i en låda...

Jag har använt en 24V BOYU-streamer som jag fått låna av soft_jonis. Denna drivs av den enda 24V-nätdelen jag hade samt då min krets. MOSFETEN ligger på 56°C under drift och 7805'an som driver kretsen håller 50°C. Det är alltså inte nödvändigt med kylflänsar, men det skadar inte heller...

"Vågen" diffar nästan en centimeter mellan högsta och lägsta punkt.

Den streamern jag använder gick inte driva med PWM-signal, så kondingen var ett måste. Lägsta spänning för att få den att snurra var 14V.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är svårt ja att ställa in det, en digital timer kopplad till som gav tider man kunde utgå från skulle verkligen inte vara fel. Men det får vi lösa senare...

Kul med test på en riktig pump, är det en sådan här: http://www.fish-street.com/boyu_wm-2_wave_maker?category_id=35 ?

Av vad jag läst så är den pumpen väldigt klen, hur upplevde du den? Det kanske påverkar hur stor vågen är, Resun pumpen här är enorm som sagt men den pumpar ganska starkt faktiskt. Det är lättare att göra en våg i ett långt kar än ett kort, så ett kvadratiskt kar bör vara riktigt svårt att få igång en våg i. Testa i rektangulära kar istället. Om det är en avrinningsbox i hörnet borde inte påverka så mycket. Folk får ju ofta goda vågor i sina kar trots boxar.

Det är intressant att den inte fungerar med pwm signalen, undrar varför... Så det du har nu är i princip en spännings regulator istället?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, mer eller mindre... Den ocillerar ju åxå... :-)

Cirkulationen var inte alls imponerande, och det är samma som du länkade till... Även när den gick på max så var inte effekten något häpnadsväckande, trots att karet är så gott som tomt! Den modellen du har kommer säkerligen göra bättre ifrån sig... Man kanske skulle införskaffa en bara för att testa vad den kan göra... :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser ut som din länk var till en 220V-variant... Här är det kit som denna kommer ifrån: http://www.fish-street.com/boyu_wm-4_wave_maker?category_id=35

Såg även att Fish-Street hade en 24V JEBO-streamer som ser ut som en TUNZE-kopia. Ganska dyr jämfört med en Resun dock, och flödet är specificerat till något lägre än Resuns...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 6 månader senare...

Är det någon som gjort några tester på detta sen det skrevs något här sist? Eller har alla fallit för WP-40?

Jag börjar snart bli tokig av längtan att få börja pilla lite med sånt här igen. En pump av modellen i rubriken borde dyka upp vilken dag som helst nu, sen ska här labbas! :-) Måste bara gräva fram den lilla 24V-nätdelen som ligger i källar'n nån stans och den där kretsen jag pillade ihop för ett tag sen. Sen tänkte jag börja köra pumpen i ett mindre och ganska smalt kar för att se vad den kan prestera!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Haha... nja... vet inte om det glädjer precis... :-)

Har funderingar på om ett fäste från en SEIO kanske skulle kunna fungera... de ser ju likadana ut i infästningen mot kroppen på pumphuset (spåren som fästet skjuts in i) efter vad jag kan se på bilder på nätet.. men nu är det säkert inte så att de funkar... det skulle förvåna och glädja rejält!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det där ser riktigt bra ut! Nu blev jag sugen på att skruva isär min kontroller igen. Sådär roliga resultat har inte jag uppnått någon gång.

Har du någon koll på hur långa intervall du har? Jag måste bygga om min så den kan komma in under en sekund, jag tror det är mitt problem. Just nu gör min en dubbelvåg i ett 150 cm akvarie men den är ganska svag. 1-2 cm kanske.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

http://www.coastal.udel.edu/faculty/rad/seiche.html

Den länken finns tidigare i tråden. Där borde du kunna få en fingervisning om var du ska ligga tidsmässigt, men gissningsvis blir intervallet längre (som också nämdes tidigare) på grund av inredningen i karet som bromsar rörelserna. Jag började på för korta intervaller och gick uppåt tills jag såg effekt... sen handlar det om tålamod och MYCKET finlir innan man får till något som funkar kontinuerligt... jag fick "starta om" några gånger. Den modellen av potentiometrar (3/4-varvs) tror jag blir för svåra att hitta rätt med med tanke på att jag hade svårt med mina trimpotentiometrar som om jag minns rätt går över 30 varv!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 5 månader senare...

Jag pilla lite till med min pump idag och har fått till den mycket bättre! Nu kan jag faktiskt skapa lite vågor. Jag gjorde tvärt mot vad du sa och korta ner intervallerna :-) Jag tog inspirationen från mina WP25 pumpar som pumpa väldigt korta intervall. Jag bytte kondensator C10 som jag använder för att styra vågintervallen med till en 1uF typ. Det här blev mycket bättre.

Det blir inga monstervågor dock, det blev ca 1 cm våg i ett 110 cm kar, fullt med sten då iofs. Men det sätter ordentlig fart i hela vattenkolumnen så det gör inget.

Största nackdelen med pumpen är att den låter så tråkigt... och att fästet är skit :-) Men ljudet är iofs användbart när jag ställer in vågen. Jag matchar försiktigt vågorna med ljudet från pumpen för att få de att "byta av" varandra på ett så vältimat sätt som möjligt.

Men är vågstorleken en direkt följd av styrkan på pumpen eller hur väl man tajmar intervallen?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gissar att den beror på båda faktorerna... Men tajmingen är nog viktigast så man får "resonans"... Jag upptäckte att min krets gav en 60/40 utsignal (istället för på 50% av cykeln och av de resterande 50% av cykeln)... Det gjorde att den motverkade sig själv... Nu har jag börjat pilla med mikro-kontrollers istället!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jaså, vad knepigt med 60/40 signalen. Den ser iofs lite oharmonisk ut din våg i videon. Om en sådan här våg görs korrekt i ett rent kar bör ju ytan vara ganska linjalaktig sett från sidan. Men å andra sidan blev din våg mer kaotisk och lite vildare, det tycker vi ju om såklart! ;-) Men kan tänka mig att den då blir svårare att ställa in med.

Jag gissar att min är relativt nära 50/50. Men inte perfekt. Men det är nog omöjligt att nå exakt 50/50 för då måste pumpen ha samma tid på sig att varva upp som ner och det tror jag pumparna inte gör.

Mikro kontrollers låter kul. Jag har ju fortfarande min moddade orginalkontroller. Jag förstår inte hur den kan vara så stor och eländig egentligen. Den är verkligen inte vacker.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...