Gå till innehåll

Lasse dreamchip bygge


Lasse

Rekommenderade inlägg

Nja - du har inte satt på linsen än vad jag förstår och den behövs för att det skall bli riktigt bra. Jag får inte in en sådan demonstration i mitt föredrag heller utan då måste det ske under fraggbytningen, det går väl att fixa men då får du fråga killarna på sjöfartsmuseet om det finns någonstans att hänga upp den men jag har rätt ont om tid. Men de som inte hinner förbi denna gång är välkommen att komma och titta nästa gång de är i stan om jag får en förvarning. Jag sticker nog hem vid 4 ungefär och efter det är de som vill välkomna hem och titta.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 134
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Om vissa saker dyker upp idag eller i morgon så kan jag ha en kanon färdig för visning på föredraget men jag lovar inget.

Idag kom det hem några saker från Cooling stuff. Manks nämnde här någonstans att det kommer bli mycket damm som blåses ner över kylaren. Och det har han rätt i - han skulle se det jag plockade ner somsuttit i två år :) Ett sätt att förhindra detta är ju att sätta dit filter. vart hittar man fläktfilter - jo inom en annan Nerdgrupp - datorhobbisterna. Började söka efter runda filter med en diameter på ca 140. Hade tur och fick en fullträff på Cooling Stuff. Ett filter av plexiram - och runt

post-2331-14468928839895_thumb.jpg

Ett galler - runt och 140 mm

post-2331-14468928840126_thumb.jpg

Mitt kanonrör

post-2331-14468928840344_thumb.jpg

På med filtret

post-2331-14468928840562_thumb.jpg

Och lås med fläktgallret. där skall borras för fästning av gallret också. De fyra hörnen på filtret blir fästpunkter för upphängningen sedan

post-2331-14468928840777_thumb.jpg

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Snyggt Lasse, se bara till att ta ner det där en gång i halvåret och blås igenom filtret från andra hållet. :)

...utomhus

Jobbar med lungtransplanterade patienter dagarna i ända. Damm vill du inte ha ner i lungorna om du kan slippa...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skulle man inte kunna göra någon form av list så man kan dra ur filtret med snabbkoppling och suga rent det med damsugaren?

Har så i datorn är typ som en kasett som man bara drar ut och gör rent

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

...utomhus

Jobbar med lungtransplanterade patienter dagarna i ända. Damm vill du inte ha ner i lungorna om du kan slippa...

Har en bakgrund som fabriksarbetare på Rockwool och som plåtslagare på Arendal på 70 talet - så lite hushållsdamm - vad är det :)

MVH lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

sorry för ot men jag vet vad som händer med lite damm och en skärbrännare. Det säger poff minst sagt. Hur är det med dessa chip tänkte om det kommer lite damm innanför linen eller på något annat olämpligt ställer blir dem så varma så det finns brandrisk? har ju en del djur med päls här hemma.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kanon. Fick brand i en dator nyligen där av undran hade lagt sig damm vid ramminnet.
Rent spontant. Det finns inte en chans i världen at dammet orsakade branden. En kortslutning, en exploderande kondensator, det finns andra anledningar till att det tar fyr, och när det väl tar fyr kan givetvis dammet brinna. Återigen är energi-innehållet så lågt att det på egen hand inte är ett problem, med mindre än att chassit är fyllt med packat damm, och datorn har överhettats för länge sedan.

@Lasse: Vet du om det betyder att det inte blir fler gruppköp? (Jag är iofs inte intresserad, men det finns ju andra.)

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lasse har du fått tillbaka dina chip som är på lagning ?

Nej inte än men det skulle dröja ett tag. Först leverans till Hongkong och sedan retur till fabriken (som säkert ligger i Kina). Det borde komma snart däremot.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
Japp, jag funderade just hur det gick med det där. Ska bli intressant att höra hur det fungerar!

MVH

/Janne

Jag köpte ju en annan variant men den var för meckig så jag monterade den aldrig. Så såg jag den här varianten med ett riktigt hus - mer robust och lättare att hanter - så jag beställde den. Den skall göras i ordning snart.

Jag har upptäckt en ny sak med Dream Chippet - det är mer kraft än vad man kan ana. Jag var uppe i 180 W på vänstra sidan, 100 W i mitten och ca 160 W till höger. Mitt pH bara steg och steg under dagen. Detta är ju ett tecken på en ordentlig fotosyntes så jag började undra om jag kunde hitta en jämnvikt - det vill säga en punkt där konsumtionen av koldioxid är lika stor som produktionen/tillförseln av koldioxid i akvariet. Och det finns en sådan jämnvikt men på en överraskande låg ljusnivå. Det är också klart att jag nu kan visa att endast blå våglängder medför fotosyntes - mer om det senare. Jag kommer att försöka sammanfatta vad jag ser men just nu håller jag på att samla fakta och värden. Det är här den där lilla apparaten kommer in.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Den dippen är jag inte så orolig för - Chippet täcker 400 - 470 bra däremot. Sedan skall man inte ta intensiteten på något större allvar. Det är omöjligt att ta direkt mot ljuset - alltför starkt - så jag har måst ta det i sned vinkel mot källan. Beroende på att de olika kanalerna är utbredda i rummet - vinkelrätt mot mätriktningen så blir inte fördelningen (i intensitet räknat) rättvisande. Våglängderna finns där men de blåa är starkare än de vita i verkligheten. Jag håller nu på med lite experiment där jag med hjälp av avläsning av pH höjningar under ljusperioden skall försöka visa att de blåa våglängderna betyder mest vad gäller fotosyntesen.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...