Gå till innehåll

Intressekoll för nationell saltvattensförening


Slanten

Rekommenderade inlägg

Hej

Har återupptagit saltvattens akvarium igen och är relativt ny på forumet men har följt det en tid, ett fantastisk forum. Tack alla .

Saltvattenshobbyn har utvecklats fantastiskt sedan mitt första akvariumt.

Mina intressen har alltid varit naturvetenskapligt relaterade, växter, orchideer ,fiskar ,fåglar, katter men även jordbruk, jakt och fiske.

Alla dessa syselsättningar påverkas av olka typer av begränsningar med hjälp av den lagstiftning som finns.

Inom dessa intressegrupper har man på olika sätt påverkat lagstiftarna för att mildra olika typer av begränsningar

av utövandet av hobbyn, som tex importbestämmelser, cites begränsningar ( märkning mm), burstorlekar,

inhemska vilda djur i bur, fångst av vilda djur mm.

Man kan lätt konstatera att Svenska Jägarförbundet och LRF helt klart kommit bra mycket längre än övriga organisationer.

Nu kan man ju tycka att dessa organisationer har väldigt många medlemmar, men jag tror att man ffa skall se strategiskt på hur de lagt upp sitt lobbyarbete.

De informella kontakterna inom politiska kretsar och andra organisationer

kan här spela en mycket större roll än tex remiss svaren, det gäller sas att se frågan och bearbeta den redan tidigare

om möjlig. man måste arbeta långsiktigt.

En gång i tiden var jag aktiv inom Djurfront och där arbetade vi väldigt långsiktigt för att få igenom våra krav, vilket vi också fick.

Alla föreningar har varit små i början.

Jag är helt för en Nationell Saltvattensförening där man har fysiska möten runt om i Sverige .

Min åsikt är att det alltid är bättre och lättare att mötas personligen , ha något trevligt föredrag och sedan under gemytliga former "brainstorma" om vad det nu är som för tillfället behöver ventileras.

Tex vilka beslutsfattare, forskare, organisationer kan vi påverka eller få hjälp av.

Det är bra med många "vänner" och att definiera vilka som är och kan bli våra "vänner" ? Viktigt kan vara tex kontakt med Fishbase Sweden etc.

Personligen tycker jag inte att man skall ventilera för mycket av en förenings strategier eller interna problem på nätet .

Därför är det bra med fysiska möten.

Liksom Kjell Fohrman tror jag att alla svenska djurorganisationer absolut måste samarbeta

om vi alls vill ha några andra husdjur i framtiden än kaniner och hamstrar.

Här ser jag att en förening har en roll att fylla som kan vara svårt att uppnå med ett forum.

Jag är tillgänglig för att hjälpa till om det behövs.

PeterG

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 100
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Personligen tycker jag inte att man skall ventilera för mycket av en förenings strategier eller interna problem på nätet .

Därför är det bra med fysiska möten.

PeteG

Håller helt med om att fysiska möten helt klart är att föredra (och för den delen även det andra som du skriver) men idag kan det ju kompletteras med andra mötesformer. Sedan finns ju alltid också en möjlighet att lägga upp olika "underforum" i andra forum. De enda som kan läsa det är de som administratören godkänner. Ett sådant finns t.ex. på Zoopet för "Sällskapet akvaristerna" - sedan är det ju en annan sak att denna löst sammahållna "organisation" idag i praktiken inte fungerar. Men detta är också en möjlighet och ett bra sätt att internt diskutera frågor för en inre krets.

Du nämner Fishbase - idag har ju de på Fishbase Sverige/NRM redan anknytning till hobbyn så därvidlag är det inga problem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är just det som är problemet med löst sammanhållna organisationer, de brukar inte fungera och då framförallt inte när det gäller att utforma och genomdriva taktiska beslut.

Just därför behövs en fysisk förening, för att utforma en taktik och verkligen se till att denna genomdrivs, så fick vi igenom de etiska nämnderna för att begränsa användning och lidande för försöksdjur en gång i tiden.

Detta skulle nog behövas för att begränsa all förbudsivrare avseende våra husdjur .Våra sk motståndare har en långtgående strategi och vi har inget alls, därför behövs föreningar och därför behöver de samarbeta.

En som hoppas på förening.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är medlem i OFI och därifrån får man dels en medlemstidning men framförallt oftast varje vecka (eller åtminstone varannan) ett "OFI-Newsletter" där man fortlöpande .

Vet du om om den här publikationen finns och köpa på närmare håll än direkt från OFI?

post-1393-1446892772468_thumb.jpg

ISBN: 978-90-75352-91-7

Ser att den går och beställa även för icke medlem.

Hälsningar Kjelle

Ändrat av Kjelle
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vet du om om den här publikationen finns och köpa på närmare håll än direkt från OFI?

[ATTACH]88034[/ATTACH]

ISBN: 978-90-75352-91-7

Ser att den går och beställa även för icke medlem.

Hälsningar Kjelle

Jag tror tyvärr inte att någon säljer OFIs böcker i Sverige. Jag har i och för sig sålt en del av dom men då bara sådana som jag tagit in direkt som kursmaterial för olika utbildningar. Det bästa är väl dock som du skriver att du beställer den själv från OFI.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...
  • 3 veckor senare...

Det har ju varit ett par som anmält ett visst intresse, men sen ser det ut som om informationsflödet avstannade. Gick det inte att uppnå den kritiska massan för att få till en föreningsstart, eller är det något som rullar i bakgrunden för att presenteras vid ett senare tillfälle, när allt är mer tillrättalagt?

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det blev lite utspritt,tror den mesta infon ligger under Nationell Saltvattenförening.

Hade hoppats på förening med möten ,verkar bli mer av "Skype förening", nu är jag kanske lite sur gubbe men jag hade nog hoppats mer på att få möta intressanta saltisar .

Hoppas iaf att det blir något.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är lite sur gubbe över mig med, men det har ytterst lite med föreningens vara eller inte vara att göra. Jag tjatade i evigheter på Lasse att vi skulle göra om besöket på Universeium, men det har inte blivit så. Jag bryr mig egentligen inte så mycket om rundturen, lite intressant är det att gå och glo på tekniken bakom karen osv, men mest var det trevligt att träffa några andra tokstollar, prata, titta, sucka, osv. Och inte var det fel att "eftermiddagen" ägnades åt att åka runt och titta i olika salt-butiker i heller. Det blev mer prata, titta, och sucka. Min poäng är att "träffar" går att ha helt oberoende av en förening, bara någon är entusiastisk nog att erbjuda sig att "stå för det".

Sen kanske man ska vara realistisk också. Att det inte blir flera hundra besökare på en "hemma hos" träff är nästan självklart. Det har vi om inget annat lärt oss av Facebook, och "Publika festinvitationer" med flera tusen glada festare som "gäster".

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det här med Universeum låter spännande ,har aldrig varit där.Göteborgarna verkar väldigt aktiva.

Om ni skall dit hänger jag gärna på, jag gillar att resa runt. Facebook var kul en vecka, har lämnat FB.

Vad menar du med att "stå för det" ?

PeterG

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det här med Universeum låter spännande ,har aldrig varit där.
Det var spännande. Vi fick först fika, sen guidad tur både på "fram och baksidan" av mest hela Universeium, och sen fanns det lite ledig tid för att käka lunch för de som hade råd. Jag hade redan spräng socialbidraget på resan upp (Liftade till ett mycket resonabelt pris med en gentleman som inte ens ville ha ett bidrag för parkeringen...) Det hela måste ha varit ett monster att organisera, Lasse hade nyttjat vad inflytande han har på stället till att både ordna tillträde, och ordna så att det fanns folk som pratade ett par ord om djur och utrustning han inte själv hade koll på.
Om ni skall dit hänger jag gärna på, jag gillar att resa runt.
Jag tjatade i säkert ett par år om en repris, men det verkar inte ha blivit någonting till. Jag missade att han hade föreläsning nere i malmö, annars hade jag varit där om så bara för att säga hej, Lasse är en trevlig prick. Jaja, det var säkert andra akvarister på föreläsningen som hade varit värda att hälsa på med. ;- )
Vad menar du med att "stå för det" ?
Någon måste hitta, eller upplåta sin lokal, (bostad?) det ska planeras, åtminstone så långt som tid, och kaffe. (Därför kommer det aldrig bli hemma hos mig, jag dricker inte kaffe...) Helst ska det finnas något att peka och prata om, så att det inte bara är ett gäng akvarienördar som samlats för att träffa varandra, det drar inte folk från så långa avstånd.

Facebook referensen var riktad mot de ungdomar som utannonserat fest för en eller annan anledning, och flera tusen har sagt att de ska komma, och de som faktiskt dykt upp, oftast efter att föräldrar tagit ungdomen och stuckit till annan ort, samt lämnat polisen som ansvarig för området, med kravallstyrkor och barrikader, har räknats i många hundratal, om än kanske inte i tusental. Själv har jag aldrig haft facebook konto, men den typen av event har hamnat i globalt media för uppståndelsen när "gästerna" dykt upp, och i brist på party, ställt till med rövarfest.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite info om den Nationella föreningen är att vi håller på att ta fram ramarna för hur den ska fungera och lite av det arbetet måste tas via Skype. När stadgarna är klara ska det hela presenteras vid ett riktigt möte där alla som vill bli medlemmar är välkomna och då fastslås stadgarna. När allt det är klart börjar föreningens riktiga liv med träffar, fraggbyten, studiebesök och allt annat kul.

Forumsdelen Nationell Saltvattensförening är bara öppen för interimstyrelsen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 9 månader senare...
  • 1 år senare...

Hej

Väcker den här tråden igen

Efter helgens träff på sjöfartsmuseet, så har vi förstått att en framtid med saltvattenakvarium kan vara i fara på grund av framtida lagbestämmelser.

Tycker det är viktigt att komma till skott och bilda en Nationell Saltvatten organisation som kan driva sakfrågor mot de organ som kan hindra vår framtid.

Nu finns fortfarande möjlighet att "kanske" utnyttja de gamla rävarnas erfarenhet (Lasse Forsberg, Kjell Forhman etc) för att dra igång detta.

Även sjöfartsmuseet ser ett intresse i detta från "publika akvariums" sida.

Om vi börjar med en sån enkel sak som att samla ihop en grupp av intresserade personer i Göteborgsregionen (bara för att göra det enkelt)

Kan vi samla ihop 5-10 personer inklusive Lasse, Kjell och sjöfartsmuseet, så löser jag mötesplats i Göteborg.

Tycker detta är viktigt, då vi har ett stort intresse att behålla vår hobby och intresse.

Ni som känner att ni vill vara med på ett uppstartsmöte, skicka mig ett privat pm (så jag lätt kan hålla koll på intresserade)

Mvh Richard

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

På vilket sätt är den i fara?

Djurhållning överlag blir mer och mer belyst i ett negativt ljus av naturkämpar, till följd av det vill vissa lagstifta om förbud att hålla/importera exotiska djur, så som revlevande. Om detta sker kommer inte vår hobby att bli särskilt lyckad då endast odlade exemplar skulle finnas = litet utbud och mycket dyrare än vad det redan är.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Djurhållning överlag blir mer och mer belyst i ett negativt ljus av naturkämpar, till följd av det vill vissa lagstifta om förbud att hålla/importera exotiska djur, så som revlevande. Om detta sker kommer inte vår hobby att bli särskilt lyckad då endast odlade exemplar skulle finnas = litet utbud och mycket dyrare än vad det redan är.

Nja vill nog inte påstår att naturkämpar överlag är emot akvariehobbyn - snarare är deras organisationer oftast positiva till att t.ex. hålla vildfångade fiskar.

Snarare är det djurrättsaktivister (som definitivt inte är "naturkämpar") som helt är emot att man skall hålla akvariefisk överhuvudtaget som vill ha fram en för akvariehobbyn ytterst negativ lagstiftning

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nja vill nog inte påstår att naturkämpar överlag är emot akvariehobbyn - snarare är deras organisationer oftast positiva till att t.ex. hålla vildfångade fiskar.

Snarare är det djurrättsaktivister (som definitivt inte är "naturkämpar") som helt är emot att man skall hålla akvariefisk överhuvudtaget som vill ha fram en för akvariehobbyn ytterst negativ lagstiftning

I stand corrected :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...