Gå till innehåll

Nu är det igång! 20 l nano (aquael) :-D


Torreador

Rekommenderade inlägg

Hej på er!

Nu har jag fått igång mitt nanokar och eftersom jag antagligen kommer behöva massor med tips och råd så startar jag en tråd direkt och lägger in löpande vad som händer och hur det går.

Det är e 20l nanokar från Aquael, jag köpte det komplett och har bara lagt till en doppvärmare. Jag började med att blanda salt och vanligt kranvatten (eftersom det skulle gå bra enligt de jag köpte från), lade sedan i levande sand och väntade en vecka. Lade i 2 kg levande sten och fick sedan mängder med kiselalger. Jag var nere hos Stig i Gemla och efter att ha pratat igenom mitt kar och mina tidigare problem med vårt vatten och fiskar/räkor så kom vi fram till att jag skulle byta ut vattnet mot osmosvatten.

Sagt och gjort, jag bytte till osmosvatten och väntade en vecka till. Nu har jag gjort första vattenbytet (hur det gick till kan ni läsa här: http://bondmoran.nu/?p=7371 Inomhuspool blev det i alla fall...) och igår kom första invånarna in i karet.

Det blev en Stenopus Scutellatis, fantastiskt fin tycker jag!!!

räka1.jpg

Några randiga snäckor med snabel som jag tyvärr inte vet vad de heter.

Två små små sjöstjärnor, tror de heter Asterina?

41538144.02apri05tinystarfish.jpg

En Xenia tror jag den heter?

IMG_4643.jpg

En skivanemon, någon som vet vad den heter så säg gärna till :-)

IMG_4662.jpg

Så här ser karet ut i sin helhet för tillfället:

IMG_4644.jpg

Jag har även en turbosnäcka kom jag på, den kom i samtidigt som levande stenen.

Min dröm är att ha MÄNGDER med koraller i men detta är mitt första saltkar och jag kan INGENTING om salt så det här är helt nytt för mig. Dömt att misslyckas antagligen men jag ska i alla fall försöka :-)

Jag har ett 240 liters Juwel Vision som jag funderar på att bygga om till salt också. Eller om det blir ett nytt, får se. Men då blir ju nanot lättare att sköta också.

Jag har några frågor till er nu till att börja med:

1. Xenian, ska den stå där det är lugnt eller där det är full rulle? Den sitter på en lös sten nu så jag kan placera den var som helst. Någon som vet vilken xenia det är?

2. Skivanemonen, den kan stå var som helst eller? Eller vill den inte ha för mycket rörelse? Någon som vet vad den heter?

3. Räkan, erfarenheter någon? Är den snäll mot andra invånare? jag vill gärna ha några sexy shrimp i karet men funkar det med denna?

4. Har ni några tips på vilka fiskar jag ska ha?

5: tips på fler invånare/koraller

Det var allt för just nu men det kommer nog mängder med fler frågor.

Ändrat av Torreador
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 51
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Kanske ska tala om de få värden jag vet också för tillfället. Jag har köpt en refraktormeter samt två tester, PH och KH.

Salthalten ligger på 1,025 för tillfället, (vet att det är lite högt) den kryper upp hela tiden, fyller på mer och mer vanligt vatten men den kryper upp snabbt igen.

PH ligger på 8

KH ligger på 9

Temperatur 27 grader

Det är allt jag vet just nu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det ser ju jättebra ut. 1.025 är ingen fara, jag ligger där hela tiden. salthalten stiger pga avdunstning. Blir ju rätt känsligt i ett så litet system. Du får fylla på osmosvatten varje dag. Vad gäller koraller så står det två och väntar på dig här. Har också 50 liter osmosvatten i beredskap om du vill ha, det är bara att höra av sig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag sitter precis och skriver pm till dig :-) Jag tänkte höra om vi kan komma förbi i morgon, jag och min dotter? Vi tänkte ta oss en tur till IKEA och sedan till dig på hemvägen. Får vi kolla på ditt kar också? Men jag PMar :-)

Kul att du gillade mitt kar!! Det är så sjukt kul det här och jag sitter och spanar där titt som tätt och resten av tiden sitter jag här på guiden och läser och kollar på bilder :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

OMG!!! Du skrev att jag snart sitter med ficklampa på natten, jag hade inte ens kommit på tanken, men nu blev jag ju nyfiken så i natt vid 2-tiden gick jag fram med ficklampan till karet och HOLY SHIT!!!! Det finns massa småkryp i karet som jag inte visste att jag hade! Bland annat var där en typ "tusenfoting" som kilade omkring som bara den. Längden på den var lite drygt 1 cm. Vad kan det vara?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

OMG!!! Du skrev att jag snart sitter med ficklampa på natten, jag hade inte ens kommit på tanken, men nu blev jag ju nyfiken så i natt vid 2-tiden gick jag fram med ficklampan till karet och HOLY SHIT!!!! Det finns massa småkryp i karet som jag inte visste att jag hade! Bland annat var där en typ "tusenfoting" som kilade omkring som bara den. Längden på den var lite drygt 1 cm. Vad kan det vara?

Kan vara en Fireworm, googla o se om det är en sådan. Är det det sök, på det här på forumet:-)

Skickat från min LT25i via Tapatalk 2

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Japp, jag har satt i dem :-) Jag tar bilder i morgon. En av knapparna har vecklat ut sig men de andra är lite blyga. Trädet är helt ihopkrullat, jag har satt fast det med en tandpetare och gummiband på en av mina stora stenar, men än så länge så är det helt ihop. Den låga mår finemang och är jättefin redan :-)

TACK så jättemycket!!!! Och det var väldigt roligt att få träffa dig, om du har vägarna åt vårt håll någon gång så kom och ta en fika och kolla på mina kar :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul med nano.

Väldigt fina makrobilder , så nära kan jag inte ta bilder,vad har du för kamera.

Tack!! :-) Två av bilderna har jag tagit med mobiltelefonen... (en samsung galaxy 2), de andra är tagna med en vanlig enkel kompaktkamera (Canon powershot SX230 HS) så det är inga avancerade prylar precis. Jag har klippt ner bilderna en aning i Photoshop men inte speciellt mycket. Jag har en systemkamera också, (en Konica Minolta Dynax 5D) med två olika objektiv men jag tycker inte att det blir bättre bilder med den. Det är skitsvårt att fota i akvarier ju!!! Jag måste träna på det där, för det är kul :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det ska jag absolut göra. Lägg stenen med knapparna i sanden och ej emot nån annan sten . Risk annars att dom sprider sig till andra stenar och dom vill man gärna ha koll på var man har dom.

Japp, jag har lagt dem för sig, jag tänkte att det vore nog det bästa :-)

Idag vet jag inte vad som hänt i karet för alla mina koraller har krullat ihop sig och vill inte veckla ut sig igen, trädet har dessutom lagt sig ner. Jag kollade saltet och det var där det ska vara, kollade PH och det ligger på 8 som innan men KH har sjunkt till 7,3 helt plötsligt. Kan det vara det som ställer till det?

Det enda "nya" jag gjorde igår förutom att sätta i de nya korallerna var att jag fyllde på lite vatten och matade räkan med mysis.

What to do?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är nog ingen fara. Mjukkoraller uppför sig ofta så. Kan tjura ihop flera dar och sen plötsligt är dom lika fina igen. Kenyaträdet tar säkert några dar innan det känner sig hemma eftersom jag tog bort det från stenen. Det tar lite tid för det att växa fast igen. Den lågväxande mjukisen du fick av mig drar ihop sig vid beröring tex om räkan går över den så den varierar hela tiden. Dessutom tar det ofta en stund efter lyset tänts innan dom blåser upp sig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ännu värre idag :-( Den lågväxande har liksom "dragit in" de flesta av sina tentakler eller vad det heter, så den ser ut som en boll istället. Ska ta ett kort så du får se. De andra är helt ihopdragna också. Jag ska köpa aktivt kol idag och lägga i så får vi se om det hjälper.

Kenyaträdet har pyst ur sig något vitt och det var en som sade att han också råkat ut för det och det förgiftade de andra korallerna. Efter tre dagar var de dock ok igen. Kanske det är det som spökar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...