Gå till innehåll

Daniels Clownhotell


Danne

Rekommenderade inlägg

Det där blir en bra uppgradering. WG-310 är verkligen en produkt som ger dig vad du betalar för :-) Jag har ärvt ett sådant här kar, de är kul men svårt att gömma tekniken i de! Kommer behöva planera lite, din lösning med att ha stenar och koraller ganska lågt är smart för de gör att karet inte känns så litet som det lätt annars gör.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Min nya Coral Box S150 skummare är inkörd och producerar skum i koppen sen ett tag tillbaka :)   Såhär i efterhand så kanske det inte var den nödvändigaste uppgraderingen då mitt kar ändå inte verkar ha så värst mycket att skumma ut, men jag är nöjd ändå så här långt :)

 

Skippade idén om att dra vp-rör till skummaren från ventilationen då jag hittade en billig genomskinlig plastslang lokalt med innerdiameter 8mm vilket det bara är att trycka in gummislangen direkt i från skummaren.

Såhär vacker blev installationen av slangen:

DSC_0175.JPG

 

Går säkert o dra snyggare om man skulle vilja, men det duger för mig :)

 

Korallerna växer som vanligt på:

DSC_0168.JPG

 

Börjar bli sugen på att scapa om och har börjat planera lite i huvudet, men denna gången är jag inne på att göra det med en ordentligt genomtänkt plan innan, istället för som man brukar, då man bara står där med blöta armar och plockar runt stenar lite eftersom :)

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 7 månader senare...

Dags för en liten uppdatering känner jag!

Har haft ett bristande intresse en lång tid nu för akvariet så det har mest fått sköta sig självt med minimalt med underhåll. Har självklart matat jag fiskar och fyller på avdunstat vatten och sådana nödvändiga saker.

Okinawa-gobin har tyvärr avlidit. Den åt väldigt dåligt under en lång tid och magrade av och till slut kolade den. Mina sista två turbosniglar verkar även kolat under sommaren :(

Kvar är mina Clowner, putsarräkan och två eremiter.

Korallerna har blivit en aning vildvuxna så jag planerar att göra en större rensning framöver. De började även vitna en del då jag inte fyllt på balling alls på en lång tid.

Akvariet i nuläget:

 

 

akvarie_aug17.jpg.95c83770753ee1fdd4c059d547e1fb5e.jpg

 

Då jag kände att jag inte direkt hade någon lust att bättra mig gällande disciplinen att fylla på balling manuellt dagligen så blev ju den självklara lösningen på det att själv konstruera en doserpump!

doserpump.jpg.ef39af506206ceb5d3c30508401ff16f.jpg

 

Några designpris kanske inte är att vänta, men jag gillar hur den kom att se ut i alla fall :)

Den är byggd av motor till bakrutetorkare från en Nissan, 3 st 1ml dosersprutor, 6 backventiler (från handtvålspumpar  :)) och lite silikonslang. Den körs på en digital timer och ger ca 5 ml på en minut. 

Den befinner sig fortfarande på teststadiet och det är lite buggar kvar att reda ut. Dosersprutorna är från olika test-kit som jag antar att de flesta här är bekanta vid :)  De har en förmåga att bli väldans tröga i vissa lägen vilket inte är något vidare bra. Den svarta gummipluppen i dem lossnar även när de händer och motorn drar tillbaka så jag har fått limma fast dem. Annars verkar idén lovande och den kan nog bli pålitlig  i slutändan :)

 

 

 

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

4 timmar sedan, Slanten sa:

Håller med! Doseringspumpen ser mycket intressant ut.

 

18 timmar sedan, Kirderf sa:

Oj, det där lät spännande! Ta lite mer bilder på doserpumpen tycker jag emoji3.png


Skickat från min iPhone med Tapatalk

 

Tackar :)  Självklart kan jag ta mer bilder!

Så här ser den ut utan plastskivan som täcker konstruktionen:

pump.jpg.c6fab9379a3f595944b26d2c192f1f9d.jpg

 

Torkarmotorn var inte ursprungligen avsedd för att ge den rörelse jag var ute efter utan den roterade en axel fram och tillbaka ( hålet för den ses övertäckt med kemisk metall om man tittar noga) så jag har kapat upp den överst och kopplat ihop så att den drar en gängstång fram och tillbaka istället. Den är ruskigt stark trots att jag endast kör den på 4.5 volt och jag tvivlar inte på att man skulle kunna få en präktig blånagel om man skulle klämma sig på den! Strömmen kommer från en ställbar väggvårta från Biltema.

 

Jag upptäckte efter de allra första testkörningarna att det var väldigt viktigt att gängstången verkligen trycker på sprutorna rakt och att det inte skevar. Sprutorna har väldigt mjuka skaft som man trycker på och de böjdes ihop som märlor vid ett tillfälle :uncomfortableness:

Jag byggde därför glidskenor av stänger jag plockat ur en skrivare en gång i tiden och som låg i mina gömmor:

glidskenor.jpg.b3dee690a2958d144d2329b343e550bc.jpg

 

Detta gav en mer exakt styrning av rörelsen!

"Släden" är byggd av skärbräda från IKEA + plastglas från Biltema. Lite puligt att borra hålen exakt för att inte få "byrålådseffekt" men det gick bra till slut :)

Det hela är smidigt att ta isär. Glidskenorna sitter spärrade med täckplåtar i toppen som man sedan kan lossa med några skruvar och sedan är de bara att dra ur. Sedan är det bara lyfta ur släden :) 

 

Byggde en plastbit som håller ventilerna fast i deras hållare tidigare idag:

598b3d1179dac_ventilhllare.jpg.2aebc44a44b6b9205e25ccb80722175b.jpg

 

Biltema plastglas är mitt favoritmaterial att bygga saker i :)  Tog även och lade lite smältlim överst på "ventilerna" då jag var lite osäker på om luft annars kunde leta sig in där. Ventilerna är ju egentligen pumpar till handtvål :)  Palmolive Milk and Honey. Fiskarna har aldrig haft lenare hud!  :rofl: 

Verkar fungera alldeles utmärkt som backventiler i alla fall så länge de monteras så att de står upprätt!  Röret som följer med dem passar även perfekt att sätta 6mm luftslang på.

 

Doseringen sker i returpumpsfacket i sumpen och jag har gjort en liten hållare till slangarna:

 

slangar.jpg.1d7344d6b4c9883d16e908f7aa03403e.jpg

 

De ger samma antal droppar från alla slangar så obalans är inget jag oroar mig för i nuläget :)  Mer precist än vad jag doserat manuellt tidigare åtminstone.

 

Så här ser hela konstruktionen ut bredvid karet:

 

 

 

helbild.jpg.6fe7bc2804651ba720089127dde8c093.jpg

 

Tycker själv den står ganska bra där :)

 

I nuläget så pysslar jag med dosersprutorna igen då det vid doseringen kl 18 lossnade en svart plupp igen... Funderar på att gjuta egna pluppar i silikon istället men ska klura vidare lite på det hela :)

 

Överlag ett väldigt skoj bygge att pyssla med detta! :) 

 

 

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Blivit lite utrensning av vitnade koraller och fick även ur två glasrosor som växte på korallgruset. Från början var det bara en glasros synlig och den har varit där ända sedan jag lade i korallgruset och inte bemödat mig att ta itu med den. Helt otroligt hur de kan vara så tåliga. Den måste kommit med korallgruset vilket jag beställde över nätet på vintern. Sedan stod det i en garderob ett bra tag innan jag lade i det, kanske veckor eller månader. Tror jag fått bort allt nu åtminstone, men lätt att de gömmer sig.

 

Planerar lite inköp i nuläget då jag behöver en massa nytt så som salt, sand osv. Tänker försöka få till en mer genomtänkt scape med denna gången så kanske blir lite ny levande sten med.

 

Doserpumpen har varit i drift sedan onsdags natt och verkar lovande. Klurade till slut ut en metod för att skapa egna tätningar till dosersprutorna:

598eec9cbfa6d_ttningar.jpg.42aa6c8951b438eceee0092e878f6dbb.jpg

Original till vänster och mina egna till höger. Använder en slipad tomhylsa för att stansa ut nya tätningar i gummi :)  På bilden syns gummi ifrån innerslang till bil men det visade sig vara lite mjukt och presterade inte som tänkt. Använder nu istället 2mm packningsgummi på ark från Biltema. Det är mycket hårdare och efter att borrat hål i dem med 1.5mm borr går de med viss möda att trä på skaften. De visar inga större tecken på att kunna lossna vid drift och de verkar heller inte "suga fast" i sprutan om den stått ett tag så som original hade en förmåga att göra.  Riktigt nöjd med hur de blev faktiskt :)  Gummi är annars ett material jag inte gillar, då det inte går att slipa till som man vill på något vettigt sätt. Men med stansning gick det i alla fall att få till fina släta ytor.

 

Har haft lite luft som dras in i slangarna när den stått mellan doseringarna vilket gjort att det tar nåt pumpslag innan det kommer ut något från öppningarna. Detta sker lite olika på de tre slangarna vilket gör att viss obalans kan ses. Detta är ju inte hållbart på sikt så detta undersöker jag i nuläget. Har flyttat om slangarna nu och slangarna som går in till doseringsstället i sumpen är nu satta lägre. Det verkar vara viktigt vid en sådan här konstruktion att tänka på slangarnas nivå i förhållande till varandra. Låter man till exempel doseringsstället vara lägre än flaskorna med tillsats så är det risk för hävert så att hela innehållet hamnar i karet... 

 

Är fortsatt hoppfull på att denna lösningen ska fungera som tänkt :)

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1 timme sedan, hundben sa:

haha det här kallar jag teknik. Helt klart det bästa jag sett hittills.

 

36 minuter sedan, Slanten sa:

Hållet med till fullo! Grymt bra jobbat.

 

Tackar för de vänliga orden!  :)   Helt klart ett av de roligare projekten till akvariet som jag gett mig i kast med :)  Nu återstår att se hur den klarar att köras i skarp drift! Måste börja mäta mina värden med och ställa in doseringen på en lagom nivå :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Min entusiasm för projektet med att bygga en egen doserpump har dämpats en aning sedan Murphys lag gjorde sig påmind... Visst hade jag tänkt tanken att risken fanns att den digitala timern som styr det hela skulle kunna få spader och slå på men sen inte bryta, men då jag använt just denna timern länge till annat utan tillstymmelse till problem samt att det är så låga strömmar den reglerar så kände jag mig säker på att så inte skulle ske.  Men det gjorde den ju så klart!  :arg:

Tur i oturen var att jag inte hade så mycket kvar i mina flaskor med tillsatser. Det var kanske en deciliter kvar av varje vätska som hamnade i akvariet. Inga synliga konsekvenser av det hela missödet på karets invånare åtminstone :)

Tror pumpen gick i ca 12 timmar. Blev ett litet stresstest med andra ord på dosersprutorna som använts. En svart gummiplupp lossnade i en spruta, vilket jag ändå får vara ganska nöjd med. Kommer antagligen ta isär dem för kontroll och lite smörjning med kortare intervall än vad 12 timmar kontinuerligt motsvarar. 

 

Nu blir det till att beställa en ny Arduino och blanda in i projektet ändå. Kommer fortfarande använda en digital timer, men Arduinon håller egen koll på tiden och styr pumpningen. Detta gör att jag även kan räkna pumpslag och dosera på det istället för tid och då få en mer exakt dosering ifall tröghet i mekaniken och pumpar varierar. Kan kanske även lägga in lite felkontroll så att det stoppar om ett pumpslag tagit för långt tid vilket skulle kunna indikera att mekaniken kärvat ihop.

 

Så lärdomen man kan dra av detta är att man aldrig ska lita på digitala timers till kritiska system :pride:    Kanske en självklarhet för många, men gillar man att ful-meka och slänga ihop halvdana lösningar likt jag själv gärna gör, så är detta lätt att glömma :)

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2017-08-22 at 01:53, Slanten sa:

Murphy hade lite medlidande i alla fall...

Arduino är kul att greja med.

 

Det kan man lugnt säga!  Hade varit trist om man kraschat karet helt med sina galna projekt. Arduino är kul, men oj vad länge sen det var man byggde något nu märkte jag. Var tvungen att googla de mest grundläggande sakerna så som bland annat hur pinnarna sitter på en bc547 transistor. Elektronik-gudarna var sådan tur var på ett särskilt förlåtande humör idag så inte en enda krets brann upp trots en del missar :rofl:    Lyckades koppla + och - fel till Arduinon t.ex. Var helt hundra på att mittenhålet i kontakten från väggvårtor alltid var plus och höljet minus. Även färgerna på honan jag använde mig utav antydde detta :huh:   Men men. Inte på Biltema-vårtan tydligen.

Konstruktionen består av en Arduino nano som styr ett slutande relä vilket motorn drar ström igenom. Med en potentiometer kan man välja hur länge pumpen ska gå från 20 till 120 sekunder med tio sekunders steg i ökningarna.

Jag skippade att blanda in räkning av pumpslag då jag kände det mest som att jag skulle blanda in ännu en felkälla. Enligt testerna så här långt så verkar precisionen vara god nog bara att köra på tid.

En digital väggtimer ger ström till väggvårtan vid de tidpunkter dosering skall ske. Sker tidigare missöde att den digitala timern inte slår ifrån så kommer Arduinon ändå inte dosera längre än vad som där är angett tills strömmen till den bryts och den startar på nytt. Det värsta som kan hända nu bör vara att den inte doserar alls sedan, vilket är bättre att den pyttsar i all balling. 

ardu.jpg.6b0679b3daffbc76d92c6b56137c4b1a.jpg

 

 

All elektronik är så klart inbyggt i en låda tillverkad av Biltema Plastglas :)  Väldigt tillfredsställande material att bygga små prylar i!

 

Så nu är version 2 av min pump åter satt i skarp drift och nu får tiden utvisa huruvida denna konstruktionen klarar uppgiften :)

 

 

 

 

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 8 månader senare...

Ett halvår ungefär sedan jag skrev något här sist så det är dags för en liten uppdatering känner jag :)

Akvariet har gått ganska mycket på sparlåga sedan sist. Typ ett halvår utan någon städpatrull har satt sina spår och jag har haft en väldans massa gröna trådalger som jag fått rensa manuellt. Har börjat köra lite försiktigt med VÄS nu för att hålla näringsnivåerna låga. Vad nivåerna egentligen ligger på i dagsläget vette tusan riktigt då jag inte litar riktigt på mina antagligen utgångna tester för nitrat och fosfat, men jag håller ett vakande öga på om caulerpan börjar se klen ut för då säger magkänslan att nivåerna börjar bli lite väl låga :)

 

Börjar bli dags att ta en färd till till Triton snart med för att införskaffa en ny städpatrull, sand och säkert en hel del annat med så snart tid finns.  

Så här ser akvariet ut i dagsläget! 

 

2018_04_30.jpg.fb9164dbd8539cda9e738d42f4d22030.jpg

 

I karet bor mina två clowner samt putsarräkan. De ser ut att trivas ganska bra där och de verkar pigga och krya :) 

 

Min hemmabyggda doserpump är fortfarande i drift och behöver inte mycket handpåläggning nu när den är inkörd. Det som vållade lite problem i början var att gummitätningarna i dosersprutorna efter ett tag kunde kärva och ryckas loss. Men efter att jag accepterat att jag faktiskt var tvungen att ta isär den med korta intervall när tätningarna var nya och göra rent ifrån gummipartiklar som skrapats loss vilket fick den att gå tungt, samt smörja upp, så har den nu gått i månader utan avbrott.

Gjorde mätningar idag för första gången sedan jag tog den i drift för att se vad värdena låg på och det var hyggligt men lite lågt: Mg 1290, kH 8.4, Ca 415

Har nu skruvat upp så den doserar lite längre. Förhoppningsvis får jag tummen ur lite fortare denna gången så att det inte dröjer ett halvår till tills nästa uppföljning :)

 

 

   

 

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Då jag haft en del problem med att det växer för mycket trådalger och sådant så kände jag att jag behövde börja exportera ur mer skräp ur systemet än vad skummaren och ett skumfilter kring inloppet till returpumpen tidigare stått för. Jag ville även ha något som kunde ta lite de lite finare partiklarna och jag hade en idé som grott ett tag på en lösning som skulle placeras i sumpen nedanför avrinningen där jag placerar fin filtervadd. Så jag satte igång och modellerade den lådkonstruktion som skulle utgöra filtret i ett 3d-program för att få fram en lösning som skulle passa i det ganska trånga utrymmet där. Det blev ganska skissartat då jag sällan planerar saker i detalj till fullo i förväg utan mer gillar att improvisera eftersom, men den gav åtminstone lite mått att använda för att börja kapa material med :)

 

Jag är ganska nöjd med resultatet:

DSC_0711l.JPG.e11fb1a42c4a5a35ca0de125f216c92e.JPG  I locket sitter ett pvc rör där man kopplar ihop med röret från avrinningen ner till sumpen. Det är bara rör i muff och inga tätningar eller så, men det verkar tätt nog och läcker inte ut något. Locket är löstagbart och jag har gjort en silikontätning som sitter på lådan för att förhindra att saltstänk kommer ut. 

Vattnet kommer ur pvc-röret och landar på en platta som det är borrat ca 60 hål i. Hålen är 5 och 7 mm om vartannat ungefär. Det är ingen större vetenskap bakom detta val av mått utan bara lite snabbt experimenterande under vattenkranen för att se vad som såg vettigt ut. Tanken är i alla fall att vattnet ska spridas över hela filtret.

Under plattan med hål ligger fin filtervadd ovanpå en grov filtermatta som mest agerar stöd.

Längst till höger satte jag en överrinning ifall filtret skulle bli för igensatt. Detta trodde jag inte att jag skulle behöva, men ikväll så hade faktiskt filtret satt igen så pass att vattnet mest rann där ur :)  Om det varit helt slutet och vatten börjat tränga ut vid locket så är risken att det blir spill då filtret är kant i kant med sumpens ytterkant.

Längst ner är en liten tratt så att vattnet ska rinna ner ljudlöst utan att plaska i sumpen.

 

Så här ser det ut i sumpen:

DSC_0713l.JPG.ce4d921e6765375fce02cb32724b837f.JPG

 

För tillfället har jag en gummisnodd som håller locket helt nere. Ska väl konstruera någon snyggare lösning så småningom men det är inte direkt någon kritisk detalj så om den skulle lossna så är eventuellt lite saltstänk det värsta som händer då locket glappar upp en millimeter. 

Vattnet rinner ur filtret ner i en kammare som är fylld med biobollar.

Allt byggt i Biltema plastglas och limmat med acrifix.

 

Det har varit i drift ett tag och det verkar lovande :)

 

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Blandade till ny balling idag då det nästan tagit slut i mina 1,5 liters flaskor som min hemmasnickrade doserpump suger ur. Har inte behövt åtgärda någonting alls på den på länge nu utan den har skött sig under hela denna tiden som en blandning balling förbrukats :)  Passade även på att mäta värdena då jag ville se om min ändring jag gjorde i maj, då jag låg lite lågt, haft önskad effekt:

Mg 1460

Ca 490

kH ca 7 kanske pyttelite under

Salinitet: 1.025

Temp: 28 grader

 

Är ganska nöjd med dessa värdena men jag sänkte doseringen en gnutta för jag vill inte upp till en nivå där jag inte längre kan mäta längre :)

 

Det var den roliga biten. Nu till det tragiska: Min putsarräka har gått bort :ledsen:

Jag hade haft den ganska länge så jag hoppas på att det var utav ålder han gick bort och inte inkompetent skötsel från hans akvarists sida.

Hur gammal blir en putsarräka egentligen??

 

Akvariet ser väl annars lite tråkigt ut i nuläget. Har ganska mycket brunt i sanden för tillfället och har inte gjort någon direkt skötsel under sommaren. Men inte någon större fara :)

 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 år senare...

Jösses vad tiden går... Flera år sedan jag uppdaterade här  😁    

Akvariet är fortfarande igång!  En utav clownerna gick bort tyvärr för nåt år sedan. Jag ersatte den med en betydligt yngre clown så att den kvarvarande inte skulle bli för ensam. De verkar gå ganska bra ihop :) 

 

Ikväll har jag lött i nya LED:ar i rampen. Tog samma sort som jag hade innan. 6 st cree XP-G2 "kallvita" samt 6 Royal blue XT-E  5W.

Ett fåtal av de gamla hade dött efter att fått bada lite efter att jag slarvat och kört utan täckglas och litat för mycket på den värmeledande epoxin som höll dioderna på plats 😬
De var dock så pass gamla så att de ändå var dags att byta, något som är synligt med de nya på plats! Stor skillnad i tryck i ljuset! 😀

 

Har även mekat dit 3 RGB led-strippar från biltema, vilket tanken var att jag skulle kunna trimma färgen lite. Det gör väl en viss subtil skillnad iaf och för tillfället kör jag den på blått vilket ser ganska bra ut i mitt tycke.

 

I akvariet går nu 2 clowner, ett par eremiter och sniglar av olika sort.

 

Min hemmasnickrade doserpump är fortfarande i drift 😄 

 

 
 

jan22.jpeg

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...