Gå till innehåll

Aquael Nano Reef 30l


phhasek

Rekommenderade inlägg

Vad är nackdelen att köra utan? Förstör man själva osmosmembranet? Förra ägaren svarade att han plockat bort kolfiltret då han redan hade ett kolfilter på inkommande vatten. Han skulle kolla efter om han hittade på det med fattningar och slangar. Om jag skulle behöva köpa ett nytt hur gör jag med fattning och slangar? Var får man tag i det eller ingår det till filtret?

Edit: är det blå ett kolfilter och det rosa ett sedimentfilter?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 124
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Ingen som har svar på om jag bör fortsätta göra vatten utan att ha kolfilter/sedimentfilter vilket som nu saknas utan att riskera att förstöra membranet på själva osmosen? Att vattenkvaliteten blir sämre utan ett filtersteg är ju uppenbart men något man kanske kan leva med tills det är åtgärdat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det låter ju inget vidare att köra utan i så fall då jag antar att mitt kommunala vatten är klorerat (Sunnersta Uppsala). Men vilket filter är vilket på denna bild? Jag har det vänsta blå installerat nu.

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/attachment.php?attachmentid=63252&d=1312736541

Jag har testat med KH-test som slog om direkt vilket vad jag har förstått är en indikator på att osmosen fungerar som den ska. En TDS-mätare kanske vore någon? Hur är det med de billiga i 200:- klassen, fungerar de bra?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är jag inte riktigt med.

På min osmos sitter: vatten in -> blått filter -> osmos -> vatten ut

på bilden i länken som är från triton: vatten in -> rosa filter -> blått filter -> osmos -> vatten ut

Skillnaden är alltså att jag saknar det rosa filtret.

Är rosa = dirt and sand / sediment-filter?

blått = kolfilter ( står chlorine, taste and odor på det vilket låter som ett kolfilter?)

I så fall har ju förra ägaren plockat bort sedimentfiltret och inte kolfiltret vilket var utgångspunkten för hela resonemanget.

Om jag förstår dig rätt skall man ha sediment/dirt&sand först sen kolfilter sen osmos och efter det ett silikatfilter om vill. Om färgerna stämmer som jag skrivit så innebär det att jag behöver ett sedimentfilter innan kolfiltret och inte flytta på det filter som redan sitter där?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok. Då känns det nästan bättre att byta ut allting om jag måste köpa två nya filter plus en koppling (som jag inte ens har sett till salu). Dessutom vet jag ju inte skicket på membranet. Det var tråkigt men det är lika bra att veta vad man stoppar i karet. Tack för era svar!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Karet rullar på utan större konstigheter. Euphyllian växer väldigt bra. Både ricordean och water melon skivan har "knoppat av sig". Xenian verkar inte trivas allt för bra. Jag flyttade upp den närmare ytan igår och hoppas att den tar sig.

En sak förbryllar mig. Ena dagen "växer" det bruna trådar på min röda macroalg för att dagen efter vara helt borta. Det påminner lite om spindeltråd. Se bilder:

post-6408-14468930220095_thumb.jpg

Mg = 1280

Ca = 390

KH = 7.3

Nitrat = 5

pH = 8.1

Fosfat = 0 (salifert)

Temp = Ligger stabilt på 25.5. Till och med på dessa varma dagar har doppisen fått arbeta ibland :)

Salt = 1.025 (stabilt - osmolator)

post-6408-14468930219819_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hmm har misstänkt det. Får väl göra några tätare vattenbyten och suga ut det lilla som finns samt skära ner på matningen och se om det blir bättre. Har precis köpt en ny osmos med silikatfilter också. Jag har hittills köpt RO vatten från min lokala handlare vilket inte varit av bästa kvalitet enligt KH mätningen av det (omslag på 2-3 droppen med salifert).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har läst lite om detta nu. Kan det vara dinoflagelater och inte cyano? Vad som talar för detta enligt en gammal tråd är att dinos skapar luftbubblor men inte cyano. På xenian (bilden ovan) syns några små bubblor vid det röda.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sög bort vad det nu är vid vattenbytet idag.

Nu har mamma Ricordea släppt taget om sina två bebisar som turligt nog placerade sin avkomma på den sten den själv satt fast på i början. Jag flyttade ner stenen på botten.

post-6408-14468930261348_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...
  • 11 månader senare...

Grym tråd och stor inspirationskälla för min egen start! Så här ett år senare, exakt vad för filter använde du? Kollat alla bilder men ser just inte något filter. Kommer själv köra ett exakt likadant kar, har ett 20liters också som får bli hem åt ev bråkstakare, krabbor o dyl.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...