Gå till innehåll

Barracuda:)?


Fluval_Robban

Rekommenderade inlägg

Ber om ursäkt för att jag kanske var lite dömande tidigare. Nu är ju hur som helst fisken köpt så då är det bara att ge den bästa förutsättningar. Frågan är bara hur snabbt såna rackare växer. Jag tänker på att gäddor, som blir likartade i storlek, växer upp till ca ett kilo på ett år. Det är rätt mycket fisk i ett hemakvarium. Du lär ju få starta fiskodling om du ska utfodra den också men det kanske du är beredd på. Jag kan i alla fall tänka mig att en så pass raffinerad jägare helst vill ha levande krubb. Jag kan bara önska dig lycka till med räsergäddan och hoppas han inte äter dig ur huset. =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 123
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Som alla skrivit och menar så är det kanske inte det bästa och mest genomtänkta köpet men är det någon som kan hjälpa honom istället för att hacka. Någon med erfarenheter av barracuda skriv, annars får han söka på nätet efter svar. Han har fått lite info och det är större kar men utöver de så är det inte mycket info som trillat in om man tänker på alla 24 svar i denna tråden. Sorry Robban, jag har ingen erfarenhet själv så kan tyvärr inte bidra med något.

/André

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ytterligare ett problem är väl att denna typ av fisk också växer hyffsat snabbt, vilket man kan tänka på när man införskaffar en. Den växer troligen snabbare än en flavescens/kirurg t.ex eller vad tror du som jämförde med en clown.. Men lycka till med den det kan säkert gå fint om du uppgraderar karet minst 1 gång per år eller som någon skrev äter upp den vid ett senare tillfälle. Kanske inte var ett så illa genomtänkt köp ändå (nu är jag ironisk)

Vill iof inte klanka ner på någon, visste du verkligen inte vad en Barracuda var för fisk så OK. Handlaren borde upplyst om det iaf kan man tycka.

Vet inte i vilken mening du läst att jag inte vet vad Barracuda är för någon fisk, det var ju det jag visste men ville veta om någon annan har erfarenhet av dessa fiskar;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Njaeee... en clownfisk simmar sällan långt ifrån sin anemon. De lever oftast största delen av sitt liv inom ett revir på högst ett par kvadratmeter. Ett normal stort akvarium skiljer alltså inte så enormt mycket mot deras naturliga beteende.

Men hade du sagt kirurgfisk eller liknande som simmar stora sträckor så hade jag mer hållt med dig.

Jag dömmer ingen men om man har köpt en fisk så har man tagit på sig ett ansvar för att ge den ett vettigt liv. Och det ska bli intressant att se Robert klarar det.

...på ett par kvadratmeter lever clownfiskar ja; och det blir ju några tusen liter det och hur många här på forumet köper ett tusenliters kar för att ha två clowner i??????:):)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I brist på annat så kollade jag upp lite. Barracuda lever nära ytan så när du väl ska fixa ett större kar så satsa på mer yta istället för höjd. Sen läste jag också att de "flämtar" för att få in mer vatten genom gälarna. Inget som ska förknippas med att de är stressade och mår dåligt. :)

/André

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag menar det jag skriver. Jag vill inte döma ngn och jag tycker verkligen att det ska bli intressant att se hur det går för dig. Det är ju onekligen en utmaning. Jag tänker direkt på hur man ska kunna utfodra den på ett bra sätt och ändå hålla vattenvärdena på vettiga nivåer.

Ok ska inte sura själv;) förstår era reaktioner för det är en jävla fisk hehe här kommer i alla fall en "dålig kvällsbild med blixt i nedsläckt kar"

2013-02-09-0386.jpg

Som ni skriver nu är fisken köpt och jag ska inte ge upp än utan uppriktigt försöka ge den rätt föruttsättningar för att trivas och överleva så hjälp mig gärna det uppskattas och märker jag att det inte går då tänker jag inte plåga den utan då får ett annat lämpligt beslut tas då:) men ger mig inte så lätt

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I brist på annat så kollade jag upp lite. Barracuda lever nära ytan så när du väl ska fixa ett större kar så satsa på mer yta istället för höjd. Sen läste jag också att de "flämtar" för att få in mer vatten genom gälarna. Inget som ska förknippas med att de är stressade och mår dåligt. :)

/André

Tackar Andre precis det jag undrade ser ut som han flämtar eller ser stressad ut som fan med fenorna men där kom nog svaret:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag vill inte vara taskig eller hoppa på någon. Men jag tycker otroligt synd om denna fisk för den kommer definitivt inte få ett värdigt liv. Stora fiskar har en tendens att växa otroligt snabbt och det är bara en tidsfråga till den är för stor för ett 100l kar och då lär den säljas vidare till ett lite större kar men inte ens det akvariet kommer vara stort nog efter en kort period.

Dessutom är det ju helt absurt att jämföra en clownfisk med en barracuda när det gäller hur mycket simyta de behöver. Som privatperson är det betydligt lättare att få clownfiskar att må bra och få utlopp för sina naturliga beteenden än vad det är med en barracuda som man troligtvis aldrig kommer lyckas med som privatperson - såvida man inte har ett akvarium lika stort som en lägenhet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vilket projekt kommer bli kul att följa. Jag skulle satsa på yta till demma fisk 4m x 1m x 30cm Med bra drag i pumparna. Jag har sätt värre saker en detta 10 chromis i ett 20Lkar. Försök att hålla 5x fisken slägnd på lägner och iaf 2-3 x på bredden sedan djupet är inte så noga. Jag vet en butik som tar in Hydrocynus vittatus.

Kör hårt detta är jag nyfiken på utmaning.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul fisk! Jag tror jag kikat på samma exemplar :-) Jag lyckades hålla mig dock.

Frågan är hur de här fiskarna fungerar i akvarier egentligen, det är intressant att veta. Om de simmar väldigt aktivt eller om de gillar att ligga och lura och spana. Sötvattens gäddor är lite sådana som jag förstått att de ligger gärna ganska stilla och spanar efter byten och gör utfall när mat kommer. De har behov av att kunna göra utfallen utan problem dock och vill inte slå i akvarierutorna när de väl rör sig. Men ditt ex är ju väldigt litet fortfarande. Det blir intressant att se hur snabbt den växer och hur stor den blir i ett akvarium.

Jag hade nog satt igång ett ganska "billigt" akvarium till fisken. Med sparsam inredning som ger goda möjligheter för fisken att gömma sig i dock och lura bakom. Men investerat bara lite smått i LS och belysning. Utan främst se till att akvariet varit ganska stort. 100 liter räcker nog så länge. Men ett 375 liters akvarium med vanligt rektangulärt mått behövs nog iaf mellan 15-25 cm stadiet. När den är över det så är nog ett 720 bästa standard storleken för akvarier fram tills den är runt 40-50 cm gissningsvis. Kanske betydligt kortare längd, bara en grov gissning från min sida. Men fisken borde kunna manövrera sig fram helt ok i den längden om akvariet har måtten 200x60x60 och det inte är för stor inredning.

Jag hade nog satsat på mycket god cirkulation med ordentligt syresatt vatten och en bra biologisk filtrering åt fisken. Skummare tror jag är lite överflödigt för ett artakvarium för barracuda, vi behöver inte ha så rent vatten. Det viktiga är att om fisken äter mycket att det bryts ner på ett bra sätt och vi slipper nitrit och dess otrevliga förstadier. Det går säkert ploppa in lite skivanemoner och så i akvariet som kan trivas i det mindre optimala vattnet och en svagare belysning.

Men som sagt hade jag lagt pengarna på akvariestorleken, salt och bra cirkulation och biologisk filtrering i första hand. Vill man driva akvariet mer som ett revakvarium med barracuda i så får man väl göra det men jag tror det kan vara besvärligt, iaf hade det varit det för mig :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Frågan är varför du yttrar detta firren är ju liten nu och 100L är tillräckligt nu. vad som hender sedan har vi ej sätt bör ej gå stegen i förväg. Visst är ett stort projekt man skaffat sig men det är ju upp till var och en hur mycket man vill lägga ner. om någon månad kanske det står ett kar som är 4m x 4m x 40cm vem vet. Så länge man ökar storlek på kar efter fisken ser jag inget konsigt i detta. Det jag menar är bara för man har små fiskar kan man ej ha hur många som helst och om man köpen en stor så har man jobb lika så med många små.

Rättigheter och rättigheter vet jag inte. Vad har man för rättighet och ta en fisk från sitt hem för den är fin? varför ha VF när det finns odlat?

Detta kan jag skriva en roman om men avstår då det ej hör till grundfrågan som va hur gör jag nu kort och gott. Mycket ytrörelse och plats för fisken något gömmställe där den kan gå undan.

Jag har en hepatus i ett 160L mitt 250 gick sönder om jag ej skriver du stor den är så vet ingen att den bara är 7cm och det ingen heller vet är att jag ska skaffa mig ett mycket större kar innan fisken blir så stor att den ej får plats. Så ska jag då inte kunna köpa denna fisk bara för att jag just nu inte har så stort kar som en vuxen hepatus behöver?? Ser inget konstigt i detta mer en lite ökad stress vid håvningen till det större karet när det är klart?

Sedan kan jag hålla med om att vissa fiskar inte är så lämpade tror inte många följer specarna för kejsare och kirurgen dessa blir ofta stora och gillar att simma spec kirurger. Detta ser jag bara som en moral fråga. så man bör förklara hur man skall göra istället för att klaga. Sedan vet jag ju inte hur man ska få platts med ett kar till en fisk som blir ca 150cm vet inte trådskaparen kanske har hela källaren tom och ska ha ett bamse kar.

Jag hade reagerat om fisken i detta skede va ca 20-30cm vilken är brutalt att ha i ett sådant litet kar som den bor i nu. Men så är ju inte fallet.

OJ OJ vad lågnt tror jag fått fram vad jag menar

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mmmm undrar vad som skulle hända om en 1.8 meter barracuda körde huvudet i glaset i ca 43 kilometer i timmen.

Något att tänka på.

Det enda andra jag kan säga är att jag hoppas att du är beredd att göra vad som krävs för att sköta om den under sin livstid, även om det kräver att du eventuellt blir tvungen att skaffa ett akvarium på några tusen liter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1.8m fisk vill väl ha XXkubik svårt att säga liter beroende på hur man bygger behöver ju ej vara så högt kar men där är man ju inte riktigt en men måste ha det i beräkningen. Jag vet en som hade tror det va revhajar hemma i källaren stod i linköping tidningen om detta mm jäkla maffig burk. så varför inte baracuda.

Jag personligen skulle inte ge mig in i detta projekt.

Edit: Jag har sett dessa live fiskat upp i 30kg klassen av barracuda även dykt och sätt dem jäkla rovdjur. Det kommer bli kul att följa detta projekt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så bara för att man sett värre så rättfärdigar det de här? Isåfall är ju det HÄR värre - att man vet att det är fel men ändå gör det.

Vill inte vara otrevlig men om du bara ska klanka ner så bespara dina inlägg tack! Har skrivit flera gånger att det är hjälp jag behöver inte motargument, i såna fall kan jag också ägna dagarna åt att motkomentera att du inte heller ska ha fiskar i akvarium hemma när dom trivs bäst i sin naturliga miljö.

Annars får jag PM:a ut fortsättningen av detta projekt till dom som är intresserade om det ska vara så mycket negativt hela tiden:(

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...