Gå till innehåll

Jag har algproblem i mitt juwel vision 260L :( kan någon hjälpa mig med det !!!


rezaheidari

Rekommenderade inlägg

Först och främst tackar jag för eran hjälp och SVG, lärde mig många saker här av er. vattnet blev klarare än igår på grund av belysningstid och nu matar jag mina clownfiskar varje dag.

NiXoN jag ska börja först med fiskar i karet och nu undrar jag vilka kimekalier, tester och utrustning måste jag skaffa förutom dem här (skummare,cirkulationspumpar,magnet,algskrapa)

min skummare är på full effekt är inte det faligt för fiskarna ?

Här är några bilder som jag tog idag

post-7150-14468928680333_thumb.jpg

post-7150-14468928679665_thumb.jpg

post-7150-14468928679884_thumb.jpg

post-7150-14468928680101_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Reza. Det ser ju inte så jättetrevligt ut med de där algerna, men det går att få ordning på. Jag skulle vilja föreslå att du läser detta dokument, om och om igen, det gjorde jag innan jag började fatta hur allt hänger ihop: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?17505-Saltvattenskemi-för-dummies-verison-1

Mitt råd är att du inte börjar dosera en massa olika preparat eller kemikalier just nu, först av allt måste du ta reda på vilka vattenvärden du har nu för tillfället. Det du behöver ha koll på är;

- Salthalten

- Temperatur

- Mg

- Ca

- KH

- Fosfat

- Nitrat

Om inte ditt vatten har värden som är rekommenderade så tror jag att det bästa för dig är att göra ett antal större vattenbyten den närmaste tiden för att få till ett bra utgångsläge. Jag skulle vilja rekommendera Salifert testkit.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ingen fara för fiskarna med skummare på full fräs. I ditt läge ska du skumma så mycket du kan. Hur lång tid tar det för dig i nuläget att få skummarkoppen fylld? Skummaren hjälper till att syresätta vattnet, så det är bara bra.

Jag skulle flytta upp minst en av streampumparna lite så att den kommer lite närmre ytan och ökar på ytcirkulationen lite.

Tror du skulle kunna ta upp din levande sten och mekaniskt (med diskborste eller liknande (oanvänd!)) mekaniskt ta bort de alger som sitter på stenen. Ser ut som det växer en hel del alger där.

Nitrat och fosfattest bör du i alla fall skaffa.

Edit: 2.a på den bollen

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men får jag fråga varför han bara ska mata varannan dag? Dom flesta matar ju betydligt mer så maten kan väl ändå inte vara problemet såvida han faktiskt matar lite? Fiskar i naturen jagar efter mat i princip hela tiden flera gånger om dagen beroende på vad för slags art det är, men just äta vet man att det är just ett utav de sakerna fiskar gör mest. Nu säger jag inte att han ska mata flera gånger om dagen och mycket eftersom han faktiskt har fått någon slags algexplosion men är inte det bästa för fiskarna att de få mat iaf en gång per dag fast endast så mycket som fiskarna får i sig och inte mer? (Jag är ute efter konstruktiv kritik, om jag har fel vill jag gärna veta varför han inte kan mata varje dag).

Och wigge: Jag ville inte trampa dig på tårna, det var mer en diskussionsfråga eftersom jag tror olika, jag ville ha svar på varför du tyckte så.

Det är med maten du tillför fosfor och mängden mat avgör vilken fosfor (fosfatbelastning) du får. Genom att styra mattillförseln så styr du tillförseln av ny fosfor. Fisk generellt (förutom vissa arter) är så konstruerade att de äter och äter när det finns mat för i naturen vet de ofta inte när mat finns att tillgå och måste därför passa på tillfället när det ges. Av denna orsak är det meningslöst att från fiskarnas beteende bedömma hur mycket mat man skall ge. Fisk klarar ofta rätt så långa perioder utan mat (och utan att lida) - är jag borta några dagar och måste anlita en ovan fiskvakt så brukar jag be dem att inte mata. Jag brukar också ofta ha en matfri dag när jag har etablerade fiskar (och friska).

Det är också en myt att fosfortillförseln till vattenkolumnen består av ouppäten mat. Även den uppätna maten ger orsak till fosfor i vattnet eftersom bara en liten del utnyttjas för tillväxt hos fisken. Detta styrs också av åldern på fisken. Mellan tummen och pekfingret kan man väl säga att en kallblodig varelse kanske utnyttjar ca 20 - 25 % av fosforn för tillväxt vid ung ålder för att sjunka med tilltagande ålder.

Om man jämför med människor så vid vuxen ålder (och om biomassan (läs vikten) inte ökar) så utsöndrar vi LIKA mycket fosfor som vi tar in. Fisken - som växer hela sitt liv - utnyttjar lite mer av tillförd fosfor. Eftersom fosfor och kväve hänger ihop med ett visst förhållande så gäller resonemanget även för kvävenivåerna i vattnet (läs nitrat). Detta ser man väldigt tydligt om man läser nitrit och slutar mata helt.

Rådet att bara mata varannan dag var därför inte så illa. Nixons tips om att i stort sett bara visa burken för Clownfisken är bra - men jag skulle nog göra det varannan dag :) i början. Att han på de första bilderna helt klart har en phytoplanktonodling tyder på ganska så mycket mat faktiskt. Mitt råd - om hur mycket mat - brukar vara att ta så mycket mat som du tycker är lite - ge fiskarna hälften av det så blir det bra. Två små clownfiskar - några pellets eller ett 10 tal vuxna artemia/mysis per dag normalt när karet är i balans.

Tyvärr ser algerna ut att vara någon typ av slemalger, biomassan verkar också stor. Algerna kan därför vara svåra att få bort med betning. Jag skulle nog ta ur den sten som är påväxt och använda en diskborste (NY!) som start. Efter denna rengöring skulle jag också åka ner till närmsta affär och köpa en ordentlig städpatrull bestående av snäckor och olika eremiter. Städpatrullen skall sättas in när biomassan av alger är liten eftersom de då kommer att äta av produktionen. Alger kan producera sin egen biomassa oftare än en gång per dag om förutsättningarna finns. Har du 1 gram alger så tillväxer med 1 gram dag 1, 2 gram dag 2, 4 gram dag 3 osv. Ju högre biomassa du har ju mer nyproducerat per dag. Därför är det viktigt att få in städpatrullen tidigt så den kan ta hand om den låga produktionen och hålla den i schack. Inte vänta till alger blir synliga - tro mig - de finns där redan vid timmen 0 vid start.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

När vi endå pratar matning så matade jag mina fiskar jag hade ca 1 gång i veckan ibland mer sällan upp till varannan vecka. Detta pågick i ca 6 månader minst och inte en enda fisk satte livet till.

Det var allt från chromisar till kirurger i akvariet så att det är nödvändigt att mata varje dag anser jag som bullsh*t om man inte har fiskar som gör av med mycket energi (Anthias tex).

Men det är inget dåligt att mata ofta men ibland matar man nog bara för matandets skull.

Fiskar jagar inte alltid efter käk. De är anpassade för att kunna hålla sig länge på "tom" mage.

Det är iaf en undersökning från Dr. "Addde"

:)

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lasse: Att maten tillför fosfat i vattnet visste jag men tänkte att det var en det minst problemet han hade eftersom jag inte tror att alla dessa alger kommer från maten såvida han faktiskt mata lite, däremot var det väldigt mycket matnyttigt däri texten som vanligt från dig!:)

Anledningen till att jag ville att han skulle mata varje dag och inte varannan är för att det verkar vara små clowner och små fiskar behöver generellt helst äta varje dag medan en lite äldre fisk klarar sig bra utan att äta i till och med veckor. Men det är inget jag tycker man ska utsätta fiskar för bara för att.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Osmos-filter är ju till för att göra bra vatten, så det beror på hur mycket pengar du har samt hur länge du orkar vänta (de som producerar mer är dyrare) Vad gäller kvalitet vet jag inte riktigt. Har för mig att någon av butikerna som annonserar här på guiden hade ett bra erbjudande för några dagar sedan, nu kan jag inte hitta det...

uv-c kan jag inget om.

Beställer du från utlandet är nog det här bland det billigare du kan köpa. http://rent-postevand.dk/shop/index.php?route=product/product&path=47_64&product_id=153

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

tack för info, jag kan vänta mycket :) men en sak ska man koppla den direkt till vattenkranen ? kan man använda varmt vatten efterår istället kaltvatten för kalt är renare än varmt!!!

bilden tog jag nyss och är mycket klarare än 4 dagar sen, jag har inte gjort någon vatten byte bara sänkte belysningstiden ;)

post-7150-14468928699149_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser MYCKET bättre ut.

Osmos är till för att köra på kallt vatten. Varmt vatten kan dra med sig bland annat koppar ur ledningarna (vilket är skadligt både för dig och akvarieinvånarna). Så osmos ska kopplas på kallvattnet.

Beror lite på hur händig du är samt hur du bor hur man kopplar in den. Jag har kopplat min på ett t-kors mellan tvättmaskinen och kallvattnet. med en sån här http://www.dinvvsbutik.se/images/1943257.jpg och en sån här för avstängning http://www.vvs-boden.se/bmz_cache/0/0ac8c6e421645dbcf971b6af373b8e2c.image.188x181.jpg

det finns kopplingar som går att sätta på kranen, http://rent-postevand.dk/shop/index.php?route=product/product&path=54&product_id=74 men då kan du trycka ut kallvatten i varmvattenledningen med lite otur, och då blir LAsse här på guiden sur...

Om du har en tvågreppsblandare tor jag det funkar med den här sista jag länkade.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har man lite större kar och köper osmos så skulle jag föreslå att man skaffar nåt som levererar lite mer, annars så drar man sig för att göra vattenbyten och blir bara irriterad.

Jag har en som skall klara max 500l per dygn och den har visat sig vara mycket prisvärd, jag byter vatten oftare och det tar mig ca 30min att fylla på en 10 liters dunk.

http://www.ebay.com/itm/REVERSE-OSMOSIS-AQUARIUM-WATER-DRINKING-SOFTENER-DEMINERALIZED-DESTILLED-U05-/121063503183?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item1c2ff2754f

Membranen gillar inte för varmt(hett) vatten, samt så brukar varmvatten ha lite mer föroreningar som Manks är inne på.

Om du tänkt lösa dina algproblem med UV så låter det som en bättre iden än det är, Uv tar en del sporer och svävalger men påverkar inte dom saker som sitter på sten etc.

Flera jag känner har uv på hyllan hemma för sjukdomsfall och när dom skaffar ny fisk, annars så värmer den mest vatten(nåt folk brukar ha problem med även utan uv).

Skall du skaffa en så är det helt upp till dig men jag ser det inte som nåt speciellt kritiskt(borde kanske damma av min o kolla att den fortfarande fungerar:skrattar:).

Sen har du fått en hel del bra råd, det som jag skulle vilja understryka är att du försöker skrubba av stenen.

Några tipps kring hur du gör det.

1. Ny borste.

2. Skrubba stenen i akvarievatten vid vattenbytet(separat hink).

3. Skrubba under vattenytan och ha på dig glasögon av nån form, det finns en del otäcka saker i saltvatten som du inte vill ha i ögonen.

4. Gör detta på balkongen eller nånstans där du ha bra ventilation(kan lukta otäckt och man skall inte andas in för mycket elände).

5. Ha en extra hink med "rent" saltvatten som du kan doppa stenen i och skaka av den innan du har ner den i karet.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...