Gå till innehåll

Lagges kub, 200 liter


Laggeman

Rekommenderade inlägg

Kommer inte att bli en sagolik blandning av all världens koraller i detta karet utan kommer att välja ut dem med omsorg för att passa in i min idé.

Jag har ett par större stenar med skivor som ska ut på annons snarast, ska bara få tummen ur och ta lite bilder. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har gjort ett 100%-igt vattenbyte idag, även om inte karet var helt fyllt, men boxen håller iaf tätt, så jag kunde fylla upp lite mer nu med nästa påfyllning. :)

Smutsvattnet luktade inte hav direkt. ;)

Jag låter denna omgången vara, sen blir det ett byte till, och ifall det inte blir för smutsigt så blir det sista sötvattensbytet, sen åker en ny omgång vatten i samt salt och ännu en omgång ZeoBak.

Vid dagens påfyllning lyckades jag tömma en hink vatten rakt på pelaren så jag slog omkull den och en av armarna knäcktes i fallet, så den ska limmas innan jag går o lägger mig idag, så den också kan åka ner i karet den med.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fick limmat om alla tre armarna på pelaren då jag fick en lätt knuff av lillgrabben när jag skulle lyfta ur pelaren ur karet, så nu ser den inte ut som den gjorde från början. Det är svårt at få till det exakt när man helt plötsligt står med 7 delar istället för 2...

Inte lika snygg kan jag tycka, me det blev en ny design som jag kan leva med iaf. :)

Kikade in i karet i morse, fortfarande rätt skitigt, både i vattnet och på botten, det verkar som att en del smuts löses upp allt eftersom det står under vatten, vilket iofs är bra, men det förlänger ju uppstartstiden.

Hade tänkt limma på min pvc-slang idag också, om tiden tillåter. 3 ska ner i sumpen och 2 ska till min closed-loop pump som ska stå på en hylla ovanför är det tänkt.

Jag har en yta på 53x53x65cm att bygga upp mitt sumputrymme. Hur mycket ska gå åt till sump? Så mycket som möjligt så klart, men jag hade tänkt att köra vidare på mina 10L-ballingdunkar och har införskaffat en 12L-dunk för osmosvatten.

Ska koppla in osmosen igen, om jag inte köper en ny, har en TDS-mätare i penn-format som jag på skoj mätte både akvarievatten och kranvatten med igår, i karet låg jag på ett värde av ca 535ppm och i kranvattnet låg det på 225ppm. I min osmostunna jag hade förut låg jag på precis över noll.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kör utan osmos nu, har gjort så rätt så länge nu, och det har funkat bra för mig, även om jag haft högt KH pga egen brunn.

Kommer mest troligt att ha en vägg mitt i skåpet och sen en hylla på ena sidan där dunkarna står under och doserpump, elektronik till pumparna kommer vara ovanpå.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tiden höll inte, det får bli akvarietid på söndag.

Idag är det middag hos svåger med fru och imorgon är det kalas vilket lär ta hela dagen.

Jag hade tänkt rita upp sumpen och få den tillverkad så jag kan köra igång snarast möjligast.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har påbörjat borrandet av hål till rör i skåpet, men då lillkillen kräver sitt så tar det lite tid. :) 3 av 5 är borrade, men kommer att invänta leverans av skummare och returpump innan jag borrar de två sista så att jag bättre har kol på var de ska vara.

Har kommit fram till att jag inte kan ha kvar mina 10-liters dukar till ballingen, i så fall blir det inget utrymme till osmosdunken jag köpt och vill inte ha den under skåpet vilket var tanken i första läget. Vanliga 1,5-liters PET-flaskor eller mindre dunkar får vara ballingbehållare istället, ska kolla på alternativ nästa gång man kommer förbi en byggmarknad.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ikväll har jag fått tillfälle att kapa till och limma på lite slangar på baksidan av karet från boxen och ner till hålen i skåpet. Jag kommer att invänta rördragning tills jag har sump coh pumpar på plats, vilket lär bli om ett par veckors tid.

Fram tills dess kommer det bli fortsatt kluring på ballingdunkar, osmosbehållare, teknikhylla och skiss på sump då jag vill få till ett litet refugium också där alger och lite renhållare ska finnas till.

Min svart-blå krabba lever och frodas fortfarande, men i det nya karet kommer den att få hålla till i sumpen då den växer till sig och kanske får för sig att plocka från övriga invånare eller koraller en dag. :)

Nu är det dags att fylla upp karet med en ny omgång sötvatten och se imorgon ifall det blir till att salta upp det eller om man ska köra en omgång till med urlakning innan dess.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Jag har dragit ut på det hela då jag kom på att jag skulle borra lite hål i bänkne vilket gjorde att jag fick tömma karet igen, men igår kväll så fyllde jag upp igen och hällde på salt.

Mina beräknade 35gram/liter vatten visade sig ge en salthalt på 1.001 eller nåt sådant, så i morse åkte det i ett par skopor till, får mäta sen vad det ger. Förstår inte var det gick snett i uppvägningen, men något stämde iaf inte. :)

Hoppas på att kunna flytta över sakerna och limma lite fraggar under dagen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mina beräknade 35gram/liter vatten visade sig ge en salthalt på 1.001 eller nåt sådant, så i morse åkte det i ett par skopor till, får mäta sen vad det ger. Förstår inte var det gick snett i uppvägningen, men något stämde iaf inte. :)

.

Fuktigt salt kanske?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fuktigt salt kanske?
Har du kalibrerat refraktometern?

Tack för tipsen, men det var inte svårare än att jag räknade fel på en nolla, så jag tillsatte 455 gram när jag skulle tillsätta 4550 egentligen... :x

Nåväl, efter att ha fått upp salthalten till rätt så blev det då att bit för bit få över det levande, koraller och den sten jag ska ha kvar först, sen mina fiskar.

I flytten har två fiskar gått bort, min gylta och en av mina Serranus-aborrar, vilket gör mig grymt besviken, men så blev det iaf.

Nu låter jag karet ha sin stilla gång och bara matar snålt samt kör med fönsterputsning när det känns som att det behövs.

Sand har hittat hit också, och har kommit i karet, det tog ett "hot" om att köpa lokalt till DO innan de skickade säcken, men innehållet var et sen inget fel på, endast en lätt avsköljning så var det klart.

Snäckor och eremiter är det som står närmast på inköpslistan nu.

Bilder kommer. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tråkigt med firrarna =/ hoppas karet blev snyggt för övrigt :)

Har du LS du vill bli av med så behöver jag ett par kg ;):)

Tack Fredrik, det ser bra ut och jag känner att detta blir lagom för tillfället med en liten en som tar mer och mer tid i anspråk här hemma.

Eftersom jag är pappaledig nu i ett par månader till så blir det mycket med huset och trådgården så fort vädret tillåter vilket ger mindre tid till kar och surfande (här på guiden tex, som några säkert märkt), och sen går ett vattenbyte med en hink åt gången snabbt och smärtfritt och görs på en kväll när grabben sover.

Angående stenen så bara hör av dig så löser vi något.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så fanns det då lite tid över att ta några hastiga bilder med mobilen och resultatet av mitt bygge, så här långt.

Ha överseende med kvaliteten på bilderna, jag har svårt att få till det bättre än så här utan en riktig kamera (som ligger i andra änden av huset, så ren lathet att inte ta fram den ;)).

post-1377-144689299228_thumb.jpg

Påhängsskummaren ska så klart bort inom en snar framtid då jag fick besked idag att min nya skummare skickas hit antingen idag eller imorgon, beroende på när DHL behagar att lyfta på :censur:.

Det kommer så klart ställa nya krav på mer tid då jag måste få till en baffel i sumpen som just nu står i garaget ihop med 6 plattor av Ecophon ljuddämpningsplattor som ska in i skåpet så fort jag borrat klart och bestämt mig för hur det ska se ut där i. Ballingen ska också installeras och osmosdunken ska på plats...

Bara för att man har semester så ska man inte tro att man är ledig. :)

post-1377-1446892991853_thumb.jpg

post-1377-14468929918794_thumb.jpg

post-1377-14468929919036_thumb.jpg

post-1377-14468929919273_thumb.jpg

post-1377-14468929919505_thumb.jpg

post-1377-14468929919745_thumb.jpg

post-1377-14468929919974_thumb.jpg

post-1377-14468929920203_thumb.jpg

post-1377-14468929920431_thumb.jpg

post-1377-14468929920656_thumb.jpg

post-1377-14468929920881_thumb.jpg

post-1377-14468929921115_thumb.jpg

post-1377-14468929921338_thumb.jpg

post-1377-14468929921558_thumb.jpg

post-1377-14468929921786_thumb.jpg

post-1377-14468929922336_thumb.jpg

post-1377-1446892992257_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser bra ut :) Säg bara till om du behöver hjälp, har också semester denna veckan -Tummen upp

Sweet! Ditt kar är på tömning nu förresten, ska ta ner och ut det bara så jag kan rengöra det ordentligt innan jag kör ut det till dina föräldrar igen. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...