Gå till innehåll

Daniel 120 liter kallt


Rekommenderade inlägg

Jag har ingen egentlig uppdatering att ge här då karet är i samma skick som sist jag posta och jag inte gjort några egentliga ändringar. Man kan ju inte klaga på att det är svårskött iaf :-) Algerna har inte visat någon tillväxt alls under min nya svaga belysning, vilket är bra. Fast jag vill egentligen ha lite för sjöborrarna. Det är svårt att läsa av hur de mår men jag slänger i lite algtabletter då och då.

 

Men jag hitta lite rolig statistik här på guiden, om vi går efter antal besökare här så är det väl ingen tvekan om vilken som är den mest populära forumdelen ;-)

 

Mest besökare.png

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Treo: Kör hårt! Det är riktigt givande, ska det stå utomhus rekommenderar jag starkt att det inte står i solljus dock. Det här paniksolskenet är skönt men kan nog vara förödande för en liten mängd vatten...

 

Jag har börjat fundera på att gå tillbaka lite på det här akvariet, jag längtar allt som oftast tillbaka till algkaret. Det var jobbigt att hålla efter, men det blev ett sådant liv i vattnet och det skötte sig självt så bra. Det blev otroliga färger med när algerna väl växte som de skulle.

 

Jag vill helst ha vertikala ytor med alger, men har svårt att hitta stenar som man kan ställa på höjden, dessutom har jag aldrig sett sådana stenformationer på vår kust om man ska vara sådan. Så jag fundera på att göra en lite annorlunda lösning och försöka förankra någon form av rep eller plastkätting i karet boten och leda upp ovanför ytan så får algerna befolka de så småningom tills tillväxten dolt underlaget helt. Det blir en mer rörlig inredning och jag får min vertikala yta. En stor glädje med att sitta och titta ner i havet från ovan här är ju att se snultrorna vandra upp och ner och titta nyfiket bland algerna. Det går nog inte återskapa i 120 liter, men nog väl inspireras av.

 

Ett stort problem jag har när jag odlade algerna dock var att de satte igen mina pumpar konstant. Vilket gjorde att cirkulationen stanna av då och då samt att det blev frustrerande att hålla efter akvariet. Så jag har redan hittat på en lösning för detta. Jag har stängt av mina stream pumpar och istället installerat två stora luftstenar istället i karet. Dessa pumpar runt vattnet riktigt ordentligt vilket syntes extra tydligt då jag hade en del partiklar i vattnet. Djuren verkar också uppskatta detta då vattenrörelsen i karet blir mer harmonisk. Återstår att se vad som tillförde mest värme till karet dock, pumparna eller luften som pumpas in. Men jag har ju egentligen redan pumpat in luft i karet hela tiden med skummaren så det påverkar nog vatten temperaturen ganska litet. Så just nu är den enda mekaniska pumpen i systemet den för min kylare. Jag tror jag kan ersätta den med luft med egentligen men låter den vara kvar då jag ändå tror det blir smidigare och den pressar igenom ett vattentryck genom kylaren på ett bättre sätt.

 

Så fort jag bestämt min lösning för "repen" ska jag även göra ett nytt täckglas med, troligtvis i akryl för att kompensera för den mängd salt och vatten som bubblorna kommer skvätta omkring.

 

Jag behöver även se över en ny ljuslösning, jag tog ju min lysramp från det här akvariet och satte över ett annat kar och den fungerar så bra där att jag inte vill ta bort den. Så det återstår att hitta på något nytt. Jag är inte säker på vad som blir bäst men det behöver ha en effekt på minst 100W, helst det dubbla och ståla så lite värme som möjligt. 4 stycken 24W T5 är ju ett ganska enkelt val, men otroligt tråkigt och jag får aldrig plats med mer än 4 rör tror jag, beror iofs på armaturen.. LED är ju mest lockade, frågan är om det finns några bra stora chip att skaffa. Jag orkar nog inte bygga en till ramp som den gamla med mängder av små dioder. Multichip får bli grejen. Jag hade ändå problem med att ljuset aldrig blanda sig ordentligt med den gamla rampen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Jag tycker tråden blir så ledsen utan någon bild på karet så jag tog en. Men det blev ingen höjdare då jag glömt skrapan hemma. Som synes så har jag inte monterat bort mina Tunze pumpar ännu, de sitter där som reliker av en svunnen tid... Jag har heller inte petat rätt sanden, åh vad jag är lat... Ska även byta stenarna i skummaren, jag tror de gjort sitt. Har inte sett mycket skumm på ett tag nu.

 

Luftflödet fungerar fortfarande kanon. Väldigt nöjd med det, inte mätt någon skillnad på temperaturstigningar eller så i karet. Så det var nog hugget som stucket på det planet. Invånarna är nöjda iaf och en till fördel är att om jag har oätna matbitar lägger de sig på botten istället och hittas lätt av krabborna, stjärnorna eller snäckan. Min valthornsnäcka lever fortfarande och äter så glatt om man matar honom. Roligt djur jag rekommenderar! Går för sig själv och skadar ingen av mina invånare iaf.

 

Fiskarna tycker verkligen om små sillbitar, de ska vara som ett litet gruskorn. Om det är större finner de bitarna oätliga... Kräsna djur.

 

Jag har inte fixat något bättre ljus ännu mer än att jag har köpt två nya 6500K lysrör istället och satt i samt ökat belysningstiden. Arbetar fortfarande på detta...

Suddig bild.JPG

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

I helgen var det kallvattensträff på havet så jag fick med mig lite nytt kul till akvariet!

 

Det jag fick med mig var en Simpa, en svart smörbult samt ett flertal stenar med anemoner på och lite alger. Ett spännande urval! Simpan vet jag inte om det är en oxsimpa eller en rötsimpa, bästa vore om det var det förstnämnda då rötsimporna blir störst :-) Men det blir en spännande överraskning.

 

En översikt:

 

Overview.JPG

 

Ser bra ut, nu är det mycket fisk i karet! Behöver lösa detta på något vis, men byter vatten ofta nu i början så länge. För mycket fiskar kan väl aldrig vara ett bekymmer..

 

Simpa.JPG

 

Här är herr simpa, han är ganska stursk men tyckte inte om när jag putsa rutan i karet dock. Men han vänjer sig, frågan är vad denna matas bäst med. Mysis var inte så intressant så små räkbitar eller sillbitar blir nästa sak att testa med. Jag gillar dessa fiskar annars, de är riktigt tuffa med sina stora huvud.

 

anemon.JPG

 

Här är en av mina anemoner. Dessa är sjukt kul att ha, väldigt nöjd med de. De är små, blir nog inte jättestora heller men fina. Den här käkade mysis strax efter bilden togs så det går nog hålla liv i de här utan bekymmer. Jag fick även med två helröda anemoner med som var väldigt fina, troligtvis en annan art. Men de hade krupit in under stenarna de satt på så de var svårare att fota.

 

Alger på stenar.JPG

 

Sedan jag slog på mer ljus så har algerna börjat ta sig lite, dessa röda alger som brer ut sig är än så länge väldigt fina. Frågan är om det blir cyano mattor med tiden... Men än så länge njuter jag av de.

 

På tal om ljus så måste jag akut hitta en ny lösning för den nuvarande rampen får jag stötar av, inte bra! Frågan är vad jag ska köra istället. Jag vill ha mer effekt. Jag fundera på att köra något otestat, dessa ramper har jag över några andra kar på föreningen. De ger ett ganska bra ljus men frågan är om det växer under de. Men jag har bara en ramp per kar där. Så jag tänkte något värre. Fem ramper till att börja med, tre 4000K och två 3000 borde täcka in någorlunda ok. De är isolerade bättre och jag kan sätta de på en skiva som hängs över akvariet istället. http://www.biltema.se/sv/Bygg/Belysning-och-lampor/Belysning-inomhus/LED-lysrorsarmatur-T5-2000036624/ 45W är lite klent men jag får testa. Blir ju en uppgradering över de 36W som är nu iaf.

 

Jag verkar även fått en beläggning på rutorna i dubbelglaset, på insidan dessvärre till råga på saken. Bökigt men inte helt oväntat. Vi behöver verkligen få en större utbredning av akrylkars byggare i Sverige så man kan kolla upp på att beställa ett sådant istället. Så kan man slippa dubbelglasen. Men det lider inte fiskarna av så detta är inget prioriterat.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att djuren klarade sig hem. Det är ju enklare att hålla temperaturen så här års.

Kan anemonen vara en liten Havsnejlika, Metridium senile?

Den röda algen på stenen är nog en Havsstenhinna. De kommer inte invadera akvariet, utan bara glädja sin ägare. :)

Vad har du för belysning just nu? Är det skillnad på LED-kelvin och lysrörs-kelvin? Man ska helst ha runt 6500K till tång.

Är dubbelglaset limmat på fronten?

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Möjligt att det är en havsnejlika, det borde det ju vara då de är de vanligaste man ser uppe i strandkanterna? Havsstenshinna låter bra, sådan tror vi på så länge!

 

Nuvarande elchocksbelysningen är två stycken 18W lysrör på 6500 K. LED rören är lite kluriga, K säger ju inte så mycket egentligen. Men om man jämför med ett lysrör så är nog LED varianterna mycket blåare då det högst troligtvis är baserat på blå dioder med ett fosfor skikt på sig för att framtvinga ett vitt ljus. Så spektrumet har ändå troligtvis en spik i det blå ljuset och ett ganska jämt flöde över det gröna till det röda området sedan. Det borde kunna fungera.

 

Det enda konkreta jag har är en planta gullranka som växer under ett 4000K variant av armaturen, dock långsamt men det kan ju bero på att bara ett rör ger ganska klen intensivitet.

 

Dubbelglaset är limmat på fronten, med en grov mängd silikon.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du får rapportera hur det blir med Biltema-armaturen. Jag tycker att det är lite svårt att förstå LED och färgerna blir ofta lite konstiga. Känns som det fattas nått i färgmättnaden eller hur man ska beskriva det.

 

Jag håller på att testa ett koncept med avtagbart dubbelglas. (Tyvärr är jag inte klar ännu) Om det slår väl ut kanske du kan skära loss ditt dubbelglas och göra likadant.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Rötsimpa. Oxsimpan har en övre tagg på förgällocket som sticker ut bakom gällocket. Får väl se hur kompis du blir med den där, jag gillar dem på många sätt men de har en sanslös förmåga att rensa akvarier på allt i fiskväg som inte är större än de själva. Sen ligger de som en övermatad pyton på botten med ballongmage och jäser. Generös matning kan lindra problemet något, Räkbitar brukar vara uppskattat.
 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Slanten: Jo, LED är lurigt tycker jag med. Men jag har haft viss framgång ändå. Det blir bara 500 kr ungefär för att sätta ihop en armatur från Biltema så det får vara värt risken. En T5 armatur med två eller fyra 24W rör är ju ett alternativ men jag är verkligen inte förtjust i lysrör egentligen och det blir en större investering. Om Biltemas alternativ får det att växa dåligt kan jag alltid återanvända de som allmänbelysning till småkar, det fungerar de utmärkt till. Dina patent på avtagbara glas blir tveklöst intressanta att följa! Det blir nog inte jättekul att ta bort dubbelglaset här dock, fyra profiler och ca 2 dl silikon sitter ganska stöddigt.

 

Bygert: Rötsimpa är det då! Blir spännande att se hur fort de växer. Men det går nog inte undan ändå misstänker jag.  Än så länge tittar han misstänkt ut genom framrutan och tar det lugnt medan övriga fiskar kryssar runt omkring honom. Men de vet kanske inte vad som väntar...

 

En skön grej med det här karet är att det är så lätt att göra vattenbyten. Bara fylla hinken med kallvatten, hälla i salt och blanda tills temperaturen känns likadan mellan hinken och karet, brukar ta ca en timme och då har allt löst sig ordentligt. Jag funderar på att försöka utöka den biologiska filtreringen i karet med, jag har väldigt lite media. Mest för att fördommar mot att biologisk aktivitet är kass här i iaf. Men den är inte icke-existerande så lite vettig yta åt det är nog inte fel. Får försöka bygga något att sätta på ledningen mellan kylaren och returpumpen. Något rör eller liknande, som kan isoleras ordentligt så det inte blir en kyl läcka. Blir inte jätte lätt då det är trångt nu men det ska nog lösas. Så kör jag siporax eller liknande i den.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att få stötar av rampen blev tråkigt fort, så jag satte fart omgående med att åtgärda detta.

 

Den gamla rampen kopplades ur och det blev en tur till Biltema!

 

Råvara.JPG

 

Fem stycken 9W ramper ger 45W ljus på pappret då, dessa är mycket smidiga då man kan seriekoppla de på detta viset. Det enda trista är att de bara finns i 3000 och 4000 K varianter, ingen 6500K. Men det är värt ett försök! 4000K ramperna är ganska bra som allmänbelysning i andra kar men jag ville även ha 3000 lamporna för att täcka in ett större ljusspektrum.

 

Trä.JPG

 

Från lite tidigare projekt hitta jag lite MDF och träskiva som jag kapa till. Min ursprungliga tanke var att jag fräste ut ett spår ur sidorna så man lätt kunde montera en glasskiva för att hindra skvätt från karet... Men då jag som vanligt inte planera projektet ordentligt hamna de för långt ner, haha... Typiskt.

 

Montering.JPG

 

Placerade ut medföljande hållare så att ramperna skulle kunna ligga vackert brevid varandra med lite luft, jag är osäker om dessa kan bli varma men tror inte det. Men god design är värdefullt. Kunde nog pressat in sju ramper med om jag velat... Men jag ville inte betala för sju ramper.

 

Monterad.JPG

 

Här är de färdigmonterade! Blev bra.

 

krokar.JPG

 

Två krokar tillåter en smidig upphängning. 

 

Klart.JPG

 

Monterad och klar! Detta blev bättre än jag trodde, dock hade sidorna gärna fått varit längre som sagt, det läcker ut lite ljus när man sitter och tittar in i karet, får lägga en skiva som skärmar av.

 

Varde ljus!.JPG

 

Det blev bra i karet med, det känns mycket ljusare än innan och är väldigt trevligt. Lite lysrör över ljuset egentligen men annars är det en god jämn ljusbild. Dock är det något gult ljuset, det beror ju på vad man har för inredning och vattnet med såklart. Har man inget gult i karet så finns det inget som reflekterar det gula i ljuset... Jag är nöjd, simpan blev mycket upprörd dock och simma ilsket runt i 5 minuter innan han acceptera det nya ljuset.

 

Smörbulten.JPG

 

Som bonus visa sig min svarta smörbult! Jag slänge i några sillbitar idag, simpan var föga intresserad men kan varit sur på det nya ljuset men smörbulten lät sig spisas utan att klaga. Även anemonerna lyckades knipa några kringflygande småbitar.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

About sealing double glass: Silicone and anything else you can buy in wet form lets through water vapor.

 

I tried to buy this:

Orgavyl butyl sealant

 

It seems to keep out water vapor well. I have tested it on a glass jar outside for more than a year. The glass jar has silica desiccant in it and a hygrometer. The moisture level inside is still 10%. I also tried MS polymer in wet form on another jar. But that went up to 35% quickly and then 50% after a few months. The same bad result with wet butyl paste from Biltema.
 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Butyl gummi är ju intressant, jag är inte helt säker på att det är fukt dock mellan glasen, det är något annat som sitter på rutan. Men hur det kommit dit kan jag inte begripa, kan ju vara fukt ändå. Svårt att säga, får försöka ta en bild. Om det blev fukt i dubbelglaset borde den väl fälla ut mot aluminium ramen i första hand? Fram tills det blir för mycket fukt såklart.

 

Jag har varit nöjd med dubbelglaset annars, i somras var det så varmt och fuktigt i lokalen att framrutan på dubbelglaset fick kondens på sig!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har rampen varit igång en vecka över karet och det ser klart bra ut! Algerna har växt lite grann redan och det har börjat bubbla i de på kvällen vilket är ett gott tecken. Det här blir spännande.

 

Simpan har inte ätit ännu vad jag sett, får ta och fresta han med en räka snart tror jag, är pigg i övrigt. Fast han föredrar att sitta och jäsa mest i karet och stirra ut genom rutan. Den svarta smörbulten är väldigt pigg och glad i karet. Verkar vara en klart bra akvariefisk som inte ställer stora krav på stor simyta utan snarare vill ha lite spännande hålor och utsprång att sitta under.

 

Nu har även ett annan sidoprojekt sparkats igång med så under ett senare skede kommer överpopulationen här att begränsas på ett vettigt sätt...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Stig skriver hemska ord om min stackars smörbult!  Hur den kan benämnas samtidigt som hans rumskamrat är en rötsimpa kan jag inte begripa :-)

 

Dock har jag noterat att istället för 8 snultror så simmar nu 4 i akvariet. Hmmm... Ska man se något positivt i eländet så är två av de försvunna de två som magrat av och sett eländiga ut, kan haft någon mask eller liknande? För de gick och åt likvärdigt av samma diet som övriga fiskar i gänget.

 

Min nya belysning verkar fungera utmärkt, tillväxten har tagit tag ordentligt och algerna bubblar som sodavatten på kvällarna! Börjar bli dags att kolla pH någon kväll för att se om det stigit lite. Har bytt en del vatten med för att suga ut överflöde av algerna och låta de mer välxvuxna hårt sittande algerna vara kvar och resten av böset fara ut.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Om någon tveka på min nya belysning kan ni sluta nu :-) Här är karet efter ansning.

 

Overblick.JPG

 

Jag försöker gå över det och suga ut alla tråkiga slemalger och lösa trådalger så bara de starka mattorna blir kvar. Fungerar helt ok, blir starka färger med de gröna :-) Fiskarna verkar mycket förtjusta då grottorna och det i akvariet blir väldigt mörka men samtidigt rymliga. Jag tror mina anemoner inte trivs lika bra dock tyvärr. Ser de ibland, men de sitter kanske under stenarna. De är väldigt snabba på att krypa runt.

 

Det fungerar otroligt bra ännu med luftstenarna för cirkulation. Hela karet rör sig och de sätter inte igen. När jag hade streamers var jag tvungen att slita ut alger ur de konstant och de sakta ner helt. Akvariet blir mer stabilt nu flödesmässigt. Enda problemet jag har är att filtermattan till insuget åt kylarpumpen blir påväxt. Behöver sätta en klocka eller något över den.

 

Luftcirkluationen fungerar kanon med, jag har av någon anledning obefintligt saltkryp. Men jag skulle behöva sätta en ventil vid vattenbyten för det skvätter något sjukt utan täckglasen. Så mycket att jag är orolig för rampen. Ett bekymmer är att täckglasen blir väldigt algiga fort med, men det är bara göra rent de. Är en bra vana iaf. Man ser när det är dags för då har karet fått en röd eller grön ton :-)

 

Mätte pH med och det har nu passerat 8 strecket på mitt salifert test! Hurra!

 

Bulten.JPG

 

Mina svarta smörbult, än så länge en toppenfisk! Äter nog gärna smått men är lätt att utfodra, snygg och lugn samt kräver väldigt lite utrymmesmässigt. Denna är en bra nybörjarfisk.

 

Ishavsstjarna.JPG

 

Här är ishavsstjärnan, den har nog ätit upp nästan alla musslor i karet nu. Men jag tog med de som mat så det var inget större problem :-) Häftigt djur.

 

Simpa.JPG

 

En bild på simpan som sitter och funderar över livet. Jag ska köpa lite räkor och testa mata han med, han är lite svår att utfodra. Har inte plockat några fler snultror nu på ett tag men gör lite utfall ibland.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Jag har inte skrivit här på ett tag ser jag. Kan skriva lite tankar, akvariet i sig är som sist jag uppdatera. Det går ganska stabilt och invånarna mår bra. Simpan har inte lyckats plocka några fler snultror.

 

Det här akvariet har en ganska intressant balans. Det har ett ganska stort behov av att matas för att algerna ska växa som de ska. Då är det mest tunn rörhinna och trådalger som växer. Men även någon rör konstig alg syns ibland. Men matar jag inte som vanligt så växer det väldigt dåligt och man får mest slemmiga bruna alger och mycket ser halvt förmultnat ut. Men håller jag uppe matningen så växer det nästan explosionsartat och hela väggarna blir gröna.  Det blir kanske väl algigt egentligen iofs :-) Men fördelen är att de håller vattnet i gott skick trots att jag inte har någon vidare skummare eller någon biologisk filtrering alls. Då matar jag med skalade räkor främst nu. För det är det simpan och krabborna äter helst. Jag vet inte vad ishavsstjärnan äter men tror den hittar små bitar av räkorna med, för nu har den definitivt ätit upp alla musslor. Jag brukar slänga i 3-5 räkor 2-3 gånger i veckan iaf. Smular sönder en tredjedel så att snultrorna kan äta lättare.

 

Troligtvis är akvariet övergött men något av ämnena tar slut och begränsar algerna, vilket gör de beroende av matningen för att göda upp igen.

 

Jag byter ju även en fjärdedel av vattnet oftast när jag rensar ut algerna med vilket nog underlättar att hålla kvaliteten godkänd. Det är som är tacksamt med trådalger när de växer såhär är att de är mycket lätta att suga ut. De friska starka algerna blir kvar och de lösa som gjort sitt flyger ut.

 

Harvest.JPG

 

Här är skörden från förra gången jag rensa ut utan att byta vatten. Utan bara plocka. 350 gram ganska väl utkramade grönalger :-)

 

Hade varit intressant att testa sköta ett tropiskt akvarie på det här sättet med. Men då kan man nog inte ha några koraller och om det är en svår sak att tacka nej till i kallt så är det nästan omöjligt i tropiskt...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att det rullar på som det ska.

Vet du om den svarta smörbulten är en hane eller hona? Om det är en hane tycker jag definitivt att du ska ha en till hane i samma storlek! De delar upp akvariet i två revir som de vaktar med största allvar. Och då färgar de ut och blir kolsvarta när de blänger på varandra och spärrar upp fenorna. Det är mycket underhållande och rekommenderas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...