Gå till innehåll

Varning: Zoanthids are they toxic?


Rekommenderade inlägg

Det verkar vara samma person. Till mig sade han att han trodde de hade sprutat ut gift när de blev heta av ljuset.

Jag ändrade . Läste vad Tony skrev och det är det som stämmer att det va på staget. Blev förvirrad av texten ovan där det skrevs om någon som fått det i ögonen

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag har döds-koraller också, bara väldigt få som efterfrågar dem. :/ Vilket är synd. De är riktigt fina.

Du är urtypen av en såkallad caveman..vi får utbildning ang sådana via mitt jobb där vi hanterar dödskemikalier..en caveman tar risker..chanstagande..det är big no no hos oss..beware!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad menar du Hagbard? Jag förstår faktiskt inte riktigt. De som känner mig skulle nog placera mig ganska långt från en chanstagande galning. Jag läser på onödigt mycket om allt, utgår från värstascenarion och har knappt köpt en endast sak i hela mitt liv på impuls.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad menar du Hagbard? Jag förstår faktiskt inte riktigt. De som känner mig skulle nog placera mig ganska långt från en chanstagande galning. Jag läser på onödigt mycket om allt, utgår från värstascenarion och har knappt köpt en endast sak i hela mitt liv på impuls.

Du skrev dödskoraller..kopplade ihop det med föreläsningen jag var på till ett skämt..gick ut på att man inte ska hantera dödskemikalier i badbyxor typ när vi har skydd ala rymddräkt...beteendet kallades "caveman" skulle lagt in en sådan här också :ler:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
  • 5 månader senare...

Den här tråden innehåller så pass viktig information att den borde vara länkad med tydlig text både från hemsidan och från forumets startsida. Jag tvivlar inte på att knappar kan hanteras säkert om man är medveten om farorna, men eftersom knappar ofta rekommenderas som nybörjarkorall och inte alla sajter nämner att de kan innehålla ett av naturens starkaste gifter kan det vara lämpligt att vara tydlig.

Mardröms scenariot är att ett barn på något sätt får i sig giftet för att föräldrarna inte vet om att knappar kan vara giftiga. Läste om en kille vars hund dog för att den stack ner nosen i en balja där han hade en sten med knappar. Det kunde lika gärna varit ett nyfiket barn.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Syftet med publiceringen av länken gällande palytoxin, är att ge akvarister fler perspektiv. Jag funderar mest på dinoflagellaten, bioackumulering, näringsväv, förekomst i andra organismer och andra potentiella risker vid kontakt av toxinet.

Jag är själv intresserad av dessa koraller men har kommit fram till att jag avstår från organismer vilka uppenbart är eller kan vara mycket giftiga.

Föreslagna skyddsåtgärder och hantering av akvariet som helhet är numera praxis för mig.

Mvh ante

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul alex!.det tråkiga är att det är luftburet du behöver en sådan här om du ska bråka med dom 2Q==9k=[ATTACH=CONFIG]126775[/ATTACH]

Ärligt talat är jag inte helt övertygad om det. Har absolut aldrig hört eller läst on några fall där PTX blivit luftburet hos akvarister utan hjälp av vattenånga.

Rapporten talar om Ovatoxin-a förgiftning via inandning med ett dokumenterat fall i Italien, men då gällde det aerosoler som kontaminerats med dinoflagellat celler av arten Ostreopsis Ovata under en "algblommning".

Visserligen har vi incidenten med Universeum där folk blev sjuka, men i och med att det verkar som att den giftproducerande organismen aldrig identifierades är det svårt att dra slutsater från den incidenten, samtidigt var det också ett ovanligt fall med tanke på den enorma mängd knappar som det handlade om.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som du säger har vi universium incedenten=folk vart sjuka fast dom inte ens var på samma plan..samt incendenten med genne=luftburet! jag säger inte emot detInte samma mängd i gennes fall men likväl ohäslosamt...vill det sig riktig illa alex..så önskar du dig nog inte "bring them on" din skydds utrusting pallar inte helt enkelt annat en för sqiurt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är palythoa toxica som är den giftigaste av dessa vilket hörs på namnet. Det jag skrev om dödligheten hos en hund är taget ur en forskningsrapport och har inget med den berömda hunden att göra. Det har även gjorts prover på andra djur. En riktig förgifting av palytoxin gommer utan förvarning av kittlingar eller annat utan vid tillräcklig dos leder till döden inom 5 minuter. Att jag tjatar om gifter är pga att jag länge varit intresserad av detta. Gifter i de marina området är väldigt svårbestämbara jämfört med terrestriella gifter och därför ännu mer intressanta tycker jag. Tex i en palythoa toxica koloni kan en polyp vara oändligt mycke giftigare än grannpolypen och skifta över livscykeln. Därav kan är de svårt att bestämma vad som är farligt och inte. Man gör även på tre olika sätt när man tar prover på gift och de kan ge väldigt olika utslag de med. Att koncentrera giftet från palythoa toxica är imellertid väligt lätt. Något som kan vara ännu mer skrämmande är hur få som vet att Mycobacterium marium ofta återfinns i våra saltvattenskar. Som sagt jag skriver inget för att skrämma någon utan för att upplysa så att man är försiktig med hur man hanterar det man har i akvariumet. Och javisst de e väldigt sällsynt med förgiftning av palythoa toxica för den hanteras inte så ofta. Ända fallet jag känner till i min närhet är incidenten på Universeum.

Jag blev ju liggande på näl för palytoxin förgiftning och på mitt vänstra öga sprack horn hinnan och mina lungor har inte hämtat sig än blir anfådd vid minsta lilla så ta det försiktigt... M.V.H. Tony Niklasson

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det har hänt flera gånger i Sverige att lungorna blivit drabbade. Det har varit att man försökt borsta bort knapparna i varm vatten.

Utomlands har det hänt när man försökt att koka bort knappar på spisen.

Precis, men inte via vanlig avdunstning eller fragging av knappar.

Gäller detta även att giftet kan spridas med det avdunstade vattnet?

Riktigt svårt att säga, då PTX molekyler är rätt så tunga.

Däremot har det hänt att vid algblommningar så har dinoflagellater som producerar PTX-liknande gifter blivit luftburna i varmare trakter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...