Gå till innehåll

Varning: Zoanthids are they toxic?


Rekommenderade inlägg

Om du inte krossar polyperna i kläm mellan stenar eller skär och drar isär dem behöver du inte tänka på gift. Det fungerar som ett försvar och då sparar den på det till dess att det behövs. När du delar fraggar av koraller bör du alltid se till så at du inte har sår på händerna och efteråt vara noga med att tvätta händerna direkt så att du inte riskerar att klia dig i ögat eller att ta ett tuggummi med handen eller något liknande. Ser du extra långa vita eller genomskinliga tentakler så skall du vara mer försiktig för i dessa är giftet mycket mer koncentrerat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

Palytoxin is one of the most potent coronary vasoconstrictors known, producing death by the iv route within minutes by diminishing the supply of oxygen to the myocardium. Tests in animals with a number of vasdilators showed that papaverine and isosorbid dinitrate are effective antidotes, but must be injected directly into the ventricle of the heart because of the speed of the action of the toxin.

Toxin Dose Test Animal

palytoxin 60 nanograms dog (iv)

alltså 60 000 000 delar av ett gram krävs för att avliva en hund

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Intressant ämne som kommer upp titt som tätt och jag tycker att man ska vara försiktig och noggrann med hygienen, i synnerhet om man har barn eller husdjur men samtidigt undrar jag om inte detta inte är något överdrivet? Jag menar hur många runt om i världen har dessa koraller i sina kar? Säkert hundratusentals och det finns vad jag vet inte ett enda dödsfall eller allvarlig incident (förutom denna hund).

Jag vet t.ex. själv att jag dammsugit min LS från alger med en hård slang och då gnuggat just dessa koraller med slangen. Av misstag sög jag sedan på den änden som kommit i kontakt med polyperna för att få igång en hävert(detta var innan jag läst att det skulle vara dödligt giftiga). Om det är så otroligt giftigt borde jag då inte ha märkt någonting ? Situationer som denna eller att folk har handskats med polyperna med småsår på händerna tycker jag låter mycket troligt med tanke på hur många som har dem och hur länge de funnits inom hobbyn. Undrar också varför inte allt i karet stendör när polyperna släpper detta gift. Det finns väl även djur som klarar av att äta dessa koraller om jag inte har fel.

Jag vill som sagt inte avråda folk att vara försiktiga och börja tugga på dessa koraller i brist på ölkorv men vi kanske möjligtvis överdriver detta en aning? Eller är det så att vissa arter innehåller mer gift etc?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är palythoa toxica som är den giftigaste av dessa vilket hörs på namnet. Det jag skrev om dödligheten hos en hund är taget ur en forskningsrapport och har inget med den berömda hunden att göra. Det har även gjorts prover på andra djur. En riktig förgifting av palytoxin gommer utan förvarning av kittlingar eller annat utan vid tillräcklig dos leder till döden inom 5 minuter. Att jag tjatar om gifter är pga att jag länge varit intresserad av detta. Gifter i de marina området är väldigt svårbestämbara jämfört med terrestriella gifter och därför ännu mer intressanta tycker jag. Tex i en palythoa toxica koloni kan en polyp vara oändligt mycke giftigare än grannpolypen och skifta över livscykeln. Därav kan är de svårt att bestämma vad som är farligt och inte. Man gör även på tre olika sätt när man tar prover på gift och de kan ge väldigt olika utslag de med. Att koncentrera giftet från palythoa toxica är imellertid väligt lätt. Något som kan vara ännu mer skrämmande är hur få som vet att Mycobacterium marium ofta återfinns i våra saltvattenskar. Som sagt jag skriver inget för att skrämma någon utan för att upplysa så att man är försiktig med hur man hanterar det man har i akvariumet. Och javisst de e väldigt sällsynt med förgiftning av palythoa toxica för den hanteras inte så ofta. Ända fallet jag känner till i min närhet är incidenten på Universeum.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Anthony Calfo fraggade Palythoa hemma i köket när telefonen ringde. Trött som han var satte han rakbladet mellan läpparna när han tog telefonen i ena handen och tryckte på grön med den andra. Det tog några dagar innan han kunde prata riktigt. Detta står i hans korallodlingsbok men det finns också i någon artikel på nätet. (Jag tror Advanced Aquarist)?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kan säga en sak och jag vet hur det känns att få deras gift i ögat, vet ej om dom jag fick i ögat var så giftiga men det var någon polyp. Jag hade köpt ny LS och där satt sånna knoppar på den ena stenen som såg lite dåliga ut. Så jag skrubba bort dom och någon av dom sprack och jag fick det "vattnet" i ögat, det sved till som fan, men sen tänkte jag inte mer på det. Var iväg och efter kabske typ 5 när jag kom hem och såg mig i speglen fick jag en schock ! Mitt öga var rött som en tomat, helt otroligt rött ! Senare på kvällen kändes det som om det var något riktigt vasst i ögat som varje gång man blinka stack till. Jag gick och la mig och trodde det skulle bli bra tills nästa dag, men nej. Tre dagar efter jag hade haft ögat såhär beställde jag tid till en ögonläkare. Berätta vad som hade hänt och jag fick droppar man skulle droppa i ögat, fick hålla på att droppa detta i mitt öga i 10 dagar. Efter dom 10 dagarna blev det bättre men jag kan lova att ögat kändes inte normalt eller såg normalt ut på ytterligare 1,5-2 veckor.

Kan ej säga hur polyperna såg ut för som var inte öppna, knopparna var lite lila aktiga, tror inte det är mycket till hjälp för att veta vad det skulle vara för sort, men en sak är säker och det är att jag inte vill ha det i ögat igen ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här är en bild av palythoa toxica de kanske var dags med en sådan så inte alla kastar ut sina knapp polyper hehe

Nu kanske jag sovit längst bak i klassrummet men är det inte "vanliga knapp polyper" vi pratar om? Eller är det bara dessa på bilden man borde oroa sig för?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu kanske jag sovit längst bak i klassrummet men är det inte "vanliga knapp polyper" vi pratar om? Eller är det bara dessa på bilden man borde oroa sig för?

De olika palthoa är som Stig skriver väldigt svåra att artbestämma inget man gör på bilder. Men bilden jag lade in är en artbestämd Palythoa Toxica som är giftig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...