Gå till innehåll

Red Sea Max 650s


boman

Rekommenderade inlägg

Ja det tog lite längre tid än beräknat med borren, men nu är ett 30mm hål borrat bakom karet ner till den delen i källaren där jag har vattentunnor för salt och osmosvatten samt två fraggkar med kombinerad sump. Har även satt rör i hålen ett 20mm rör för osmosfyllning samt ett 25mm rör upp genom golvet, bakom akvariumet en genomgång till sumpen och rör dragit i sump pluss en avstängnings ventil. Från returpumpen går det dels rör upp till karet, samt till kylaren, samt tvä förgreningar med varsin avsängnings ventil. Så när jag koplat klart det sista rören i morgon i källaren, kommer det att fungera så här vid vattenbyte.

1. stänger av returpumpen - och sumpen fylls upp tills vattnet går under överrinnings kammen i huvud karet. ( blir då ca 90/liter i sumpen då.)

2. Stänger ventilen upp till huvudkaret, samt ventilen till kylaren, ser till att ena ventilen som är extra är stängd, på den venilen som är kvar sitter en silikonslang som jag sätter i slutet på röret på det rör som kommer från källaren. Stänger ventilerna som är i källaren så vatten som kommer tar avloppsvägen.

3. Öppnar ventilen på röret som går ner i källaren och startar returpumpen som nu pumpar ut ca 80/ liter från sumpvattnet ut i avloppet i källaren, efter max 2 minuter är sumpen tom!

4.stänger retur pumpen ändrar ventillerna i källaren och startar pumpen i tunnan med färdigblandat saltvatten och fyller upp sumpen med 80/ nytt vatten.

5.vattenbyte klart!!

Första vattenbytet beräknas i morgon, när den sista rördragningen är klar.

Bilder på arbetet kommer i morgon!

Mvh Boman

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 321
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Här kommer först lite bilder på vattenbyte och påfyllnings projektet från källaren.

post-1812-14468934587075_thumb.jpg

Bild 1. Rör ett 16mm som kommer från källaren upp till osmos reservaren som sitter på baksidan på RSM 650s. Rymmer max: 38/ liter.

Bild 2. På och avstängningsventil till påfyllningen.

Bild 3. Borrning med 30mm borr för påfyllning och urtappning av saltvatten. ( görs i sumpen där avstängnings ventilen sitter.

Bild 4. Igenom. Vilken maskin!!

Bild 5. Rören från källaren.

Bild 6. Rördragning fram till rören från genomborrningen, det högra. Den ventilen som går rakt upp, ska gå till fraggkaren.

Bild 7. Rören klamras på vägg.

Bild 8. Mer rördragning. Vänstra tunnan är saltvatten och den högra osmosvatten.

Bild 9. ska även in med en ventil till på första tunnan samt lite rördragning, för att kunna köra cirkulation för saltblandning där.

Kommer lite mer bilder när det är klart.

Med vänlig hälsning Boman

post-1812-14468934586381_thumb.jpg

post-1812-14468934586554_thumb.jpg

post-1812-14468934586728_thumb.jpg

post-1812-14468934586907_thumb.jpg

post-1812-14468934587243_thumb.jpg

post-1812-14468934587403_thumb.jpg

post-1812-14468934587563_thumb.jpg

post-1812-14468934587722_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack! Har fyllt med silicon runt rören i hålen och underifrån ska jag spruta i skum för isolering.

I dag blir första vattenbytet med nya systemet, ska byta minst 100 liter pluss prova påfyllningen till osmosen. Lägger ut lite bilder från huvudkaret och från fraggkaren ink rörsystemet så fort jag gjort klart vattenbytet. Är ju lärare och har ju höstloov.... :-))

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så gått som klar med senaste projektet. Dags för nästa, nämligen att alvarligt hitta bristerna på de felande värderna som gör att jag inte får till det riktigt med spsén.

Åtgärder:

1. Stort vattenbyte "200 liter" = klart 30/10 Ps: med nya systemet :-)) kommer att kli lätt att sköta vattenbyte ni! Bara att vrida på kranar och starta pumpar, INGET BÄRANDE AV VATTEN!!!

2. Vattentester:

KH: 6.39 ( ska höjas till 8)

CA: 518 ( Högt stängt dosmaskinen för ca.

MG: 1320 ( lite lite lågt, höja dosmaskin marginellt.)

Fosfat: 0,04 ( vet inte hur viktigt det är att den ligger på 0 med zeovitsystemet, med Hanna har ju även den felmarginalen på 0,04) ?

Nitrat: 4ppm ( Fått hem test red sea test och måste kolla om det är bra eller ej? Hur sänker och höjer man Nitraten lättas? Tacksam för åsikter...

PH: 7,9 ( känns som det ligger skapligt, eller? kommentarer

Temp: 27 grader ( ligger permanent med kylare.

salthalt: 1025 Har jag alltid kört på. Andra åsikter och gjärna varför?

Hopppas få lite åsikter om vad som kan förbättras och hur?

Kommer att köra vattenbyte på 80/ liter/ Vecka samt 150/liter var 5 vecka.

Tack för all hjälp man fått, nu ävlar ska det blomstra!!

Boman

Ändrat av boman
felstavning
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja tyckte det var svårt att se färgen stämma överens med kortets redan när jag startade. Tyckte det gick mer mot mörkblått så jag försökte se någon färgskiftning när jag droppade. Jag får göra det igen i kväll och med bättre ljus och se om jag får nån skillnad.

Vilka färger tyckte du att du fick?

Boman

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Med mitt nya vattenbytarsystem kommer jag nu att köra vattenbyten veckovis på 80 liter och var femte vecka ett på 150 liter.

I dag gjorde jag ett 80 liters vattenbyte från urtapp till uppfyllt med nytt 80 liters saltvatten PÅ 5 MINUTER!!!

Riktigt nöjd måste jag säja :-))

Boman

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

saltblandningen har jag i tunna i källaren, vill inte blanda och direkt i kar. Men har alltså dragit rör från källaren genom golvet och in till sumpen. Där sitter en avs.ventil. Så jag har fler ventiler både till kylaren, kolfiltret och två extra för tillfället. Så stänger jag returpumpen så samlas ca 100 liter vatten i sumpen och stänger jag sen alla ventiler samt sätter på siliconslangen som sitter på extra venilen på ventilen från källaren samt öppnar ventilen till avloppet i källaren och startar returpumpen så pumpar den ut ca 80 liter på 1,5 minuter. Stänger sedan ventilen till avloppet i källaren och öppnar den andra ventilen på samma rör som går till 150 liters tunnan och startar pumpen går upp och lossar siliconslangen samt öppnar ventilen som sitter i slutet av röret från källaren så fyller pumpen från källaren (ganska stark pump!) 80 liter nytt färdigblandat saltvatten på ca 1,5 minuter + dom två det går åt att gå upp och ner i källaren. = 5 minuter!!

Boman :-))

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej och tack! Har haft tryckarna snart ett år nu och Picazzon är helt klart bossen i karet och han/hon? och negron har sina vildar jakter i karet emellanåt. Har t-o-m räddat negron två gånger då han hoppat ur karet under jakterna, håller på att ordna med raster mellan karet och den glipan som finns upp till belysningen. Angående dessa och koraller och lägre djur så kan man säga så här. negron går det rätt bra med, men Picazzon har kostat lite i drift då intresset för både koraller och lägre djur är ett stort intresse. Den tar många av sniglar mm tex köpte jag 6 st pepparmints räkor för glasrosorna, två av dom han inte ens nå botten innan Picazzon tog dom så det bara flög ben mm. Dom andra han jag aldrig ens se!! Tog min fina mussla som jag köpte för 1200:- inom ett dygn, och den norpar lite på spsén vilket är mycket tråkigt. Men den har inte haft ihjäl några av dom andra fiskarna. Både Picazzon och Negron är härliga, smarta och enormt fina fiskar med härliga personligheter och det var ett svårt beslut när jag satt ut Picazzon för försäljning på saltsidan och jag är inte 100% säker att jag inte ångrar mig om någon visar intresse för den, trots att den kostat mig 2000:- i djur mm. Känns som man nog får strunta i vissa andra delikatesser om man vill ha denna underbara bossen i karet, men gör man det får man en härlig fisk.

Hoppas det gav svar på funderingar om tryckarna även om som sagt fisk till fisk kan vara väldigt olika, så har jag svårt att se tex pepparmintsräkor och en lite större Picazzo tillsammans i ett kar,??

Med vänlig hälsning Boman

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

post-1812-14468934750791_thumb.jpgHar nu löst problemet mad fiskar som hoppar ut samtidigt på ett så estetiskt snyggt sätt jag kom på. Blev helt ok tycker jag.

Grunnar också på detta med kalkreaktor, har grejor så med lite uppdateringar så är det väll inget större investering, problemet jag hade förra gången var att tuben tömdes fort ca 2-3 veckor, så något gjorde jag fel och hann aldrig reda ut detta innan jag fick lägga ner den burken.

Trevlig Helg Boman

post-1812-14468934749979_thumb.jpg

post-1812-14468934750193_thumb.jpg

post-1812-14468934750395_thumb.jpg

post-1812-14468934750573_thumb.jpg

Ändrat av boman
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Hej! Har bestämmt mig för att fortsätta ballinge i stället för att koppla in kalkreaktorn. Tycker att det fungerar bra med ballinge för tillfället och fösöker lägga tiden på att få karet i riktigt bra kondition i stället. Har gett mig fasiken på att få fram färgerna och välmående SPS och övrigt också naturligtvis men mjukorallerna växer nästan för bra i stället. Har ändrat lite i scapen äntligen och rest två mindre pelare som låg bakom efter jag gjorde om förra gången. Hadde också en rosa Hystrix som satt kilad där bak, stor som en fotbåll men har inte trivts så bra. Den och Acropororna som var riktigt stora koraller jag köpte billigt för att försöka få ordning på dom har väll gått så där, dom som nu blivit 3 st acron är fortfarande brunaktiga fast vissa delar går mot grönt. Har tillväxt på dom dock inte jättemycket så vi får se, de är definitift ej döda. Hystrixen klippte jag ner i dag och tog tillvara ca 10-15% som jag ger en ny change de var de som hadde lite tillväxt. Tre lite större bitar som jag la tillbaka i karet och sen massa småbitar som jag ska limma på fraggar senare. Ska ta lite bilder när det sen lagt sig i karet.

Mvh Boman

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fick beställning från Triton i dag..äntligen!! tog över en månad!

Men nu har jag dock ändå 4 nya t-5 80w två blå och två som var mer vitt i, byter i morgon och har då bytt alla 10 rören efter ca 12-13 månader. Hade även beställt Triton Lab som ska bli intressant att prova och jämföra med egna tester + sånt man inte har eller brukar testa.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej lite funderingar kring vattenvärden. Har haft lite problem att få till det där extra med riktigt bra vattenvärden, ljus, cirkulation mm. Har blivit duktigt på att sköta vattenbyten och byter nu regelbundet varje vecka 80/liter vatten samt 150/liter var 5/vecka. Vilket jag tycker börjar sakta ge resultat i rätt riktning. även börjat dosera Kalium vilket jag varit dålig på och efter jag fick testet och det visat lågt, försöker jag nu höja det. Vissa sps har svårt att klara sig något vidare medans vissa visar fin utveckling. Så jag undrar om det är någon som vet vad tex. det betyder att grön grenväxande montiporan blivit så fin? Är det en lätt eller svår sps? Är det vattenvärdena som blivi bättre eller är läget mer viktigt, eller ljuset? Förstår naturligtvis att alla saker spelar in men tänkte vilken ordning är bäst att kolla spsérna främst, lpsén trivs bra. Är det bättre att sätta spsérna långt ner med tanke på ljust om man är osäker eller? Har bra ljus 10 st nybytta T-5ór på 80w

Tacksam för lite tips på vägen. mvh Boman

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...