Gå till innehåll

Dosera fosfat


phhasek

Rekommenderade inlägg

  • Svar 56
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Ingen av montipororna har reagerat alls på fosfaten. Den gröna som såg risig ut innan är lika risig nu om än mer blek vilket jag tror skulle ha skett ändå. Kanske hade jag kunnat rädda den om jag matat eller doserat fosfat tidigare. Jag har läst om montiporor som visat liknande symptom vid fosfatbrist. Som sagt som nybörjare tror man att kliniskt rent är bra. Visst om man VET hur man ska göra så kan man komma undan med det.

Jag hade 410 i Kalium sist jag mätte för några veckor sen så det ska inte vara något problem. Kan mäta igen. Mina andra värden är stabila.

Det där med att mata Xenia verkar det finnas mycket som talar emot att det skulle hjälpa, av vad jag läst alltså. Men jag ska nog ta och köpa någon korallmat för att testa. Som sagt detta är ett kar som jag "övningskör" i. Jag vill ju såklart att alla invånare ska må bra och jag kommer aldrig att testa något åt det negativa hållet om ni förstår vad jag menar. Jag vill veta vad som hjälper mot vad innan jag står där med ett större kar med mycket pengar och tid investerat utan att fatta hur man gör.

Om jag skulle köpa EN produkt för att mata korallerna vad skulle det vara?

Jag kommer fortsätta hålla koll på fosfaten. Det här med att jag kan mäta fosfat på kvällen och inte på morgonen går emot allt jag läst men efter att ha bevittnat det med egna ögon så tror jag på det. Kan vara mätfel, kan vara nåt annat. Jag tror inte att det är en slump att jag kan mäta fosfat efter att jag doserat det då jag i princip aldrig uppmätt det förut. Vad som händer med fosfaten under natten är en gåta. Jag gör exakt likadant när jag mäter och är MYCKET noggrann och sköljer med RO före och efter, jag tar aldrig på kyvetterna med fingrarna (använder papper och håller längst ned på den), tar tid så jag skakar lika länge osv.

Lasse jag kör med tropic marin bio actif salt som innehåller kolkälla. Har alltid gjort det förutom då jag testade med pro reef men det var en dålig batch så den lämnade jag tillbaks. Jag har varit noga med att byta 4-5liter varje helg (6%).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Saltet kan ju förklara en del eftersom alla kolkällor bygger på fosforupptag i levande material (en del av kvävereduceringen sker också genom upptag - hur stor del beror på hur akvariumet är konstruerat, (skummare - anaeroba bäddar - osv) Normalt så sker en mineralisering av fosforn av nedbrytningsbakteriernas arbete men med hjälp av en organisk kolkälla kan nedbrytarnas andel ökas och till viss del tas ut ur systemet via filter och skumning. Ditt akvarium är litet och troligtvis väldigt välskött så det kan hända att bakterierna i sin tillväxtfas förbrukar mer fosfor än vad de mineraliserar och att du därför har den här konstiga mätserien. Visst - det kan vara mätfel men jag tror inte på något systematiskt fel så därför kan en lång mätserie (morgon och kväll) konfirmera (eller förkasta) dessa konstiga resultat. Det vore väldigt intressant om du kunde få en längre mätserie - i alla fall för mig

MVH Lasse

Håller med Janne där - ibland har han ljusa ögonblick :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Håller med Janne där - ibland har han ljusa ögonblick :)

Lasse det är mycket enklare än så, det är första grundlagen för oss SPS-nerdar. Fosfat försvinner Aldrig av sig självt, om man konsumerar mindre fosfaten än det finns i vattenkolumnen så vandrar den till inredningen och om man konsumerar mer så vandrar den från inredningen.

Hmm det får nog bli ett saltbyte då. Skulle detta kunna vara bra? FM sea salt pro http://www.tritonakvarium.se/fm-pro-sea-salt/3042-0

Det är bra jag använder det själv, på¨sikt får du börja ta hand om näringsämnena på något annat sätt alt. varva med saltet du använder nu. När du köper saltet så kan du passa på och köpa något med aminosyror fast utan kolkälla så blir dina koraller kanske gladare.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Kan nämna att jag bytt salt till FM professional sea salt. Jag mäter nu alltid 0.04 i fosfat. Jag behöver alltså inte dosera fosfat längre. Nitrat ligger konstant runt 10. Detta är något högre än tidigare men förväntat. Korallerna trivs bättre än någonsin, särskilt mina euphyllior och milkan! Xenia växer och pumpar också vilket är kul! Det enda tråkiga är att jag har kvar mina red turf algae som täcker stenen. Köpte en tuxedo men den orkar inte äta allt. Har sett att den ätit lite iallafall. Mexikanska turbosniglar vill jag ha!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...