Gå till innehåll

Simons 500+


simon

Rekommenderade inlägg

Hej

Efter ett antal år utan ett saltkar har jag fått allt svårare att förneka för mig själv och familjen att jag inte ska starta upp ett igen. Visserligen så har jag och dottern sedan 2 år ett 60l nano (proreef) som förra året byttes det upp till en 160l kub (som jag hittade på vinden), när fiskar och koraller började växa till sig, men det har under tiden inte varit på något sätt seriöst utan mer något tillfälligt, samt för att min dotter kommer ihåg att vi har haft större akvarier när hon var riktigt liten och ville ha clowner etc.

Kuben ifråga är inget "fancy", utan ett löst akvarium på bänk med extern skummare, ingen sump och en MH150 + någon LED ovanför. Dessvärre så kommer min bättre hälft även hon ihåg de "gamla, goda tiderna" med mina salta burkar av varierande utförande och storlek, med lösa prylar runt om akvariet, samt även ljudnivåer som får inflygningen till Bromma att te sig som en gäspning. Familjerådet har numera beslutat att antingen ska vi inte ha något alls, eller så ska det vara någorlunda representabelt och framför allt TYST.

Valet var självklart enkelt för mig (till min dotterns stora glädje).

Skyndsamt inhandlades det en äldre Deltec (480l) med bänk för en liten summa, mest för bänkens skull då akvariets framruta tyvärr är repad, samt även för att minska risken för att familjerådet skulle ha en chans att ångra sig.

Bänken i sig ( Deltec-grå) har måtten 160x50x69h.

Tanken är att beställa ett nytt akvarie till denna bänk samt lacka om den i vitt, har fått in prisuppgift på vad akvariet med 3 sidor Optiwhite kommer att gå på och det ryms inom "budget" för tillfället :-).

Då jag vill hellre ha lite bredare ( eller djupare som vissa säger) akvarie så har jag en tanke att ha en skiva på Deltec-bänken med måtten 160x65-70 (ej helt klart) höjd blir 60, dvs det kommer bli lite bredare, och sticka ut på både fram- och baksidan. Vet inte om jag vågar låta hela 10-15cm sticka fram på framsidan, förmodligen så kommer det bli lika mycket överhäng fram som bak.

Nu till min fråga:

Vad har ni för förslag på material på bänkskiva?

Med tanke på att stativet (tysksvetsad ställning i stål) är något mindre än skivan så vill jag inte ta för mjukt material (som trä) så att det sjunker ihop av tyngden så att säga. Eller är mina farhågor omotiverade?

Sedan så har jag en liten fundering kring avrinningsboxens placering, då bakrutan kommer att vara utanför ramen, så blir det tvunget att göra boxen ganska djup för att hålen skall hamna innanför stålställningen. Därför funderar jag på att ha en centralt placerad box i mitten och kamouflera den med keramik och på så sätt få både en pelare och box (dubbla hävertrör).

Vad tycker ni om det? Finns det några nackdelar med mitt-box?

Genast flyger tanken vidare att om jag beställer den med mitt-box, då kör jag nog 4 sidor Optiwhite :-) ( där börjar glasbudget att spricka).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jaha, då har planerna ändrats radikalt!

Efter det att original-Deltec karet har tvättats, så insåg jag och familjen att även om reporna på på framrutans insida syns, så är det inte så jä..igt tycker jag.

Hoppas att jag ej ångrar detta beslut senare (kommer säkert hända), men beslutet står nu fast. Jag kör på med originalkaret, dvs ingen optiwhite och inte bredare som jag önskade.

Måtten är 160x50x50, det får duga!!!

Bänken:

post-855-14468932416252_thumb.jpg

För säkerhets skull så fylldes karet med vatten innan slutligt beslut och för att se om det inte läcker eller så.

post-855-14468932416317_thumb.jpg

Även om jag fick med originalsumpen, så är det något litet samt lite annorlunda byggt, för deltecs filter,skummare + borrat utlopp i sidan lågt ner för returpump.

Sumpen kommer att beställas nytt.

Skummare blir Rlss R6i med passande returpump.

Belysning ej riktigt bestämt, förmodligen MH/T5-kombo även om LED är ett intressant alternativ som jag sneglar på (jobbar själv med belysning dock inom offentliga lokaler så som Gallerier, butiker kontor).

Har lite gammal utrustning från The Past (Tunze 4002:or etc) men jag tror att det får bli streamers från Tuze som får stå för flödet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle behöva lite råd kring själva flytten.

Som jag nämnde tidigare så har jag en kub på ca 160L, med lite diverse invånare:

post-855-14468932418654_thumb.jpg

Dåligt mobilfoto, men i alla fall något från nuvarande karet.

Invånarna är Tridacna, Bubbelkorall, Euphylior, Hydropora, bubbeltipanemon etc

Fiskar: Gul kirurg (som vill ha mer utrymme), yasha, citrongobby, ocellarispar, putsarräka, pepparmint samt en filfisk som inte ska flytta med (någon intresserad av en glasrosätare med stor aptit?).

Nu till min fråga:

Jag tänker flytta allt jag har + lite sparat saltvatten från vattenbytet idag och flytta över allt till det nya + 50-60L nyblandat nästa helg.

Tanken är att jag vill undvika en ren nystart och kanske fylla nya burken till hälften, för att sedan fylla det succesivt en gång i veckan med 40 L tills det blir fullt (borde väl funka som vattenbyten 1ggr/vecka eller?).

Jag har en skummare som jag får ställa i karet tills min nya sump är byggd.

Vad säger ni?

Någon med bättre idé?

/Simon

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag hade kört med bara nytt vatten, bakterierna som du vill åt finns i stenen. Är det för att du inte har tillräckligt med vatten kan du ta av det gamla, men ta då innan du börjar rota i karet så du inte får up något löst sediment. Stäng gärna av pumparna en stund innan så att eventuellt löst virvlande skit lägger sig innan du börjar dra i det. Sen är det bara att flytta över sten, koraller och övrigt levande bit för bit tills du är nöjd. Skaka av stenen i det gamla vattnet och kanske dra av med en oanvänd diskborste så du får av det mesta smutsen innan du flyttar över till nya karet. Så hade iaf jag gjort. :)

Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Beställ en ny burk med vanligt float glas i samma mått om inget annat, du kommer annars ångra dig när allt i karet börjar se bra ut ;)

Sen fyller du på det nya karet med vatten o blandar salt, mät värden/temp o ställ in hårdvaran för att sedan förflytta bohaget från det gamla karet.

Mitt förslag:drunk:

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för era kommentarer!!!

@Laggeman: tack för instruktionerna! Gamla vattnet ca 120L kommer att tas med, resterande vid botten hivar jag. Fyller upp med ca 100L nyblandat till att börja med. Velar lite kring sanden....Jag har lite snäckor/sniglar som lever i sanden so jag vill få med, inga problem att flytta med dessa till ny "levande" sand som jag ämnar att köpa in (förslag på typ tas emot med glädje). Frågan är bara om jag skall ta med något av den gamla (typ ympa in med extra liv)? Detta skulle naturligtvis strida emot dina rekommendationer om sediment.... Varför jag inte fyller karet ända upp är för att jag väntar in min nya sump som det är osäkert kring höjden med(frågan gäller 2-3cm) så jag kan få in min nya skummare som jag gärna vill prova innan jag bestämmer slutlig höjd :-)

@Nixon: jag har inte förklarat hela vägen varför jag behåller karet. Rummet som karet skall stå i ska renoveras, och väggen som karet står vid skall öppnas upp inom 2 år. Tanken är att jag kör denna burk i 2-3år, och beställer nytt när jag flyttar det till andra sidan väggen? Jag anser att jag kan leva med repan på framsidan (du vet hur det ser ut:-) i dessa 2 år, så får allting växa under denna tid i lugn och ro.

Nu ska arbetet fortsätta med lite Pvc till ytavrinningen .....ville ha 2 rör men har endast 1 st genomföring i boxen, men har en plan för att sätta mindre rör i det stora röret så jag får ungefär samma funktion, får se om det fungerar.

Hälsningar Simon

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@jacs: tyvärr så är det repor i mittensektionen på framrutan (någon "in the past" måste "råkat" att släpa levande sten mot framrutan några gånger längst ca 1m), bakrutan kan jag ej använda då boxen för ytavrinning är mot den.

Ska bara förtydligas att när jag har provfyllt akvariet med vatten så tycker jag (och familjen) att det är fullt acceptabelt om man inte vill att det ska vara en riktigt fin uppvisningskar. Reporna är inte särskilt synliga om man inte har en jämn yta som en hel homogen färg som blått,svart bakgrund, så det syns inte lika väl när man har sten etc i bakgrunden (ska försöka ta en bild på det när flytten är klar)

Med tanke på att akvariet är väldigt välbyggt (läs tysk kvalité) så är omlimning och byte av framruta nästan lika kostsamt som att ta ny burk i floatglas. Jag fick priser på optiwhitevariant, och det var helt OK, dock så med tanke på att akvariet skall stå på den platsen i ca 2år, så kände jag att jag betraktar det som ett sorts mellansteg som får fungera under den perioden, och då kanske jag får under tiden samla på mig mer erfarenhet för att bestämma hur "drömakvariet" skall bli när den får sin slutliga plats bakom den väggen som skall rivas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Misstänker snarare gruskorn bakom en algmagnet än stensläp längs framrutan som orsak till dina repor.

Att ta en handfull eller två av den gamla sanden och ympa in i ny sand funkar alldeles utmärkt. Du kommer att ha befolkat den nya sanden efter någon månads tid, så det går bra att göra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Laggeman: Det är säkerligen så att det handlar mer om grus än sten (onödig dramatik från min sida). Det låter vettigt med någon handfull av sanden, tack för din hjälp.

Status: Ny skummare med ny returpump beställt!

Valet gick mellan ATI powercone och RLSS, jag bestämde slutligen mig för RLSS R6I (men det var nära till ATI:n).

ATI:n känns lite överdimensionerad för mina behov, men hade jag haft planer på 1500L så hade den legat närmare till hands.

Är själv av den uppfattningen att man inte behöver skumma bort precis "allt" om man inte kör ett extremt "hardcore-sps"-kar eller något i den stilen. Inriktningen här kommer bli blandad SPS/LPS med inslag av en och en annan knapp samt ganska begränsat med fisk. (Få se om man kan lägga band på sig när det gäller fisken:-)

När jag ändå var på g så passade jag på att ta en passande returpump, Waveline DC6000 (samma pump som i skummaren dock i lägre utförande), båda med styrbara flöden så man kan trimma det efter önskemål. Ja, jag vet att det finns kopior på FS för bråkdelen av kostnaden men kände att när det gäller returpump + skummare så vill jag gärna känna mig lite tryggare, därför är det också inköpt "in Sweden" även om grejerna finns billigare "over there".

Cirkulationspumpar har jag ej bestämt ännu, var uppe på vinden och dammade av 2 st Tunze4002:or (den äldre delen av läsarna vet säkert vad jag pratar om:-), provade dessa i karet men fick nedslag gällande ljudnivån från bestämmande part inom akustik/Db-avdelningen inom familjen, "extremt tyst skulle det vara" var kommentarerna. (får väl fråga något museum om ingen vill köpa de av mig).

Alltså "gör om, gör rätt". Få se om jag vågar chansa på kopior gällande stream-pumpar, är det någon som har kört dessa en längre period (längre än ett år eller så)?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för input angående pumparna, jag ska ta en funderare på det.

Lite statusrapport ( i form av dagbok eller nåt):

Har under tiden blandat en del nytt vatten (saltet är slut:-), tänkte prova Fauna Marin som jag köper imorgon (är det någon som har erfarenhet av det?)

Slangat över ca hälften av vattnet från befintliga burken (70-80L) och blandat med den under veckan nyblandade varianten.

Karet är nu halvfullt (man kan säga halvtomt beroende på dagsform).

Har flyttat över ca 30% av levande sten (ca 12kg) från gamla karet till nya.

Sedan så lyfte jag in 18kg ny levande sand........nu ser vattnet ut som om jag har blandat det med mjölk:-(

Hade förhoppning att flytta koraller + fisk ikväll, men vågar inte riktigt göra det när det ser ut så.

Har ingen erfarenhet av levande sand sen tidigare (fanns inte något sådant på den "gamla goda tiden").

Hoppas att jag gjorde rätt, blev tillsagd att hälla i allt inklusive vätska i påsen vilket verkar rimligt medtanke på bekterieflora etc

Hoppas att det var rätt, eller?

Väntar till imorgon med att flytta koraller +fisk och ser om det värsta av grumligheten har lagt sig.

2 av mina fiskar får ej flytta med till det nya, det är citrongobbyn och filfisk.

Orsaken är att min citrongobby är en liten fuling, ej helt revsäker. Har vid två tillfällen försökt introducera acropora fraggar, och varje gång så var den på och bet på dessa. Jag vet att de flesta tycker att det är bara skröna och att det är ett lekbeteende, men min (har endast 1st)!var verkligen på fraggarna tills de var borta. Skall tillägga att det endast var acro, jag har även hydropora (grön) och den rör den ej. Kan vara att jag har en konstig individ eller så, men den får ej flytta med. Har haft den i ca 1,5år.

Den andra som inte heller får åka med är filfisken (Acreichthys tomentosus), den har jag haft sedan juli/augusti, rensade alla (2 stora och ett större antal små) glasrosor på ca 2-3veckor. Verkligen en glasrosbekämpare som jag kan rekommendera! Jag har haft både kleini (många år sedan)och pepparminträkor (har 1 st kvar) men det går inte att jämföra med filfisken, det är verkligen en glasros-terminator!!! Orsakerna till att den inte får flytta med är 2:

1.jag har inga glasrosor att erbjuda:-) den äter dock Artemia + allt annat fryst, även en fin Rödalg som han delade broderligt med min gul kirurg:-(

2. Den har vid 2st tillfällen (vad jag har sett, är ej hemma när jag jobbar ju:-) varit och stört min tridacna, han har dock inte gjort någon skada på den ( så främst går han för att jag inte har några glasrosor att erbjuda).

Jag har även "pausat" beställningen på glas till sump, avvaktar leverans på skummaren så jag kan räkna ut exakt hur hög sumpen kan bli så jag får in och kan vända skummaren etc vid storrengöring mm.

Det var nog allt för idag,

/Simon

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så...nu har allt flyttats!

Ville passa på att utöka med kirurg samtidigt med flytten så min gula "Sune" (väldigt konservativ individ) tillåter något i hans storlek. Hade bokat i förväg en japonicus som gick i karantän, letade samtidigt efter vitbröst utan framgång.

Hämtade japonicus i lördags (tycker att den var väldigt fin) så nu är de 2. Sune följer den nya som en svans ( mest nyfikenhet), utan några speciella utfall, bara lite "fenspänn" så det ser ut att fungera hittills.

post-855-14468932496266_thumb.jpg

Har inte möblerat klart i karet i avvaktan på att jag får tag i en kirurg till (finns några utöver vitbröst på önskelistan), tror att det kan vara lämpligt med Max 3-4 stora fiskar (de är ca 7-8cm, akvariet är 160cm långt) i karet utöver mina andra fiskar.

Idag så är beståndet:

1st gul kirurg

1st A. Japonnicus

2st ocellaris

1st yasha

1st putsarräka

1st pepparmintsräka

Akvariet är endast fyllt till 2/3-del, kommer att successivt fylla på nästan till ytavrinningen så får vi se om jag får igång rördragningen och sumpen så småningom.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fyllt nu upp till 4/5 delar, har märkt tendens till brunt belägg på den nya levande sanden.

Alltså har min teori att försöka minimera algernas cykler inte stämt med praktiken.

Jag antar att det kan vara den nya levande sanden (18kg), jag har inte tillfört ny levande sten, däremot har jag tillfört ca 150l nyblandat vatten ( förutom ca 120 som jag flyttat från gamla karet och kanske 20 som jag har sparat från ett vattenbyte helgen innan flytt)

Japonicusen hade utslag,såg ut som vita prick, igår. Jag startade direkt UVC i karet, ikväll är det borta.

Får se hur det går med det. Har jag vita prick så har jag enbart mig själv att skylla, av 2 orsaker:

Orsak 1: jag har haft vita prick i gamla nano-karet för ca 2 år sedan när clownerna var små och jag hade en art av gobbies (Kalifornien ).

Gobbiesarna dog då. Men jag har inte gjort något åt levande stenen (dvs haft det utan fisk i 10v) och kan hända att jag har det i karet trots att jag inte trodde att det var kvar (har ej sett någon antydan till det sedan dess)

Orsak 2 (mer trolig kanske): Jag har köpt japonicusen och inte haft den i karantän (ej klar med karantänkaret) i lördags då jag ville släppa in den samtidigt som min gula kirurg i nya akvariet (dumt drag). Positivt är att de kommer bra överens.

Nu vet jag inte hur jag kommer att göra då jag ville vänta med scapen i karet tills jag får tag i vittbröstad kirurg (ångest).

Antingen så struntar jag i det,eller så sätter jag upp karantänkar i helgen och släpper in den där

MEN om jag nu har vita prick i karet är det då meningsfullt att låta den ej ännu inköpta fisken att gå i karantän för att sedan flytta in den i ett kar som kanske har vita prick? (Mer huvudbry)

Alternativt: flytta ut all fisk till mitt numera gamla 150l låta dessa gå där i 10 veckor med rent glas som omgivning medan eventuella parasiter dör i nya burken. I teorin är det det beslutet man skall ta för att vara säker, men jag tänker genast som dagens unga generation nämligen: "orka" alternativt "ofta" :-) dock så är det nog så att det blir tvunget.

Tar nog inte ett beslut idag, låter det vila till helgen.

Ser jag något mer av något som liknar vita prick så lutar det mer och mer åt storkarantän....inte kul men orsaken stavas SLARV :-(

PS mediciner beställda för 900 (olika), liksom ozon som är på g

Ändrat av simon
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 8 månader senare...

Lite uppföljning här, skriver inte ofta men det får bli mycket text i stället.

Karet har nu puttrat på ett tag, koraller växer på bra och stortrivs.

Jag hade dock stora problem med vita prickutbrott.

Så all fisk fick bo i ett eget akvarium (160l) som jag köpte på Hornbach efter att de har medicinerats först med koppar i 3-4 dagar.

Det gick bra till att börja med första 6 veckorna i somras, när det var som varmast så åkte vi iväg 4 dagar och under den tiden så går cirkulationspumpen sönder i det karet (en maxijet)!!

Följden blev ett stillastående vatten och hög temperatur, och de flest fiskarna avled pga syrebrist (vilken ångest :-().

Var nästan på väg att lägga ner allt, men då jag inte hade så mycket fisk ändå så var det ändå värt att förtsätta (korallburken gick ju jättebra under tiden utan en enda fisk i).

Clownerna som klarade sig lämnade jag som inbyte till en butik då de ändå inte ville bo i min bubbeltipannemon som hade delat sig till 3.

Det som också klarade sig var bl a Ctenochaetus strigosus.

Då det blev en nystart i princip gällande fisk, så bestämmde jag mig att gå på stort gällande kirurger så jag hamnade med:

Ctenochaetus strigosus, Zebrasoma flavescens, Zebrasoma xanthurum och Acanthurus leucosternon som släpptes in tidigt i höstas samtidigt. Detta gick mycket bra utan mycket bråk.

Jag var dock inte klar tyckte jag då jag inte hade fått tag i min favoacanthurus nämligen Achilles.

För 3 veckor sedan så såg jag en till salu i en av lokala butikerna, och efter lite funderngsdagar så köpte jag denna då den såg ganska bra ut och var lite större än mina kirurger.

Det första jag gjorde var att sätta honom i karantän där han åt hyfsat men endast artemia (berikad) inget annat. Märkte även att han hade symptom av vitprick + att avföringen såg mycket konstig ut (genomskinligt, nästan som en tarm på 3-4cm som stack ut). Blev lite orolig och körde en Trimarin kur (koppar) på honom, som jag ändå tänkte göra då jag inte ville få in mer vita prick i karet någonsin.

På tredje dagen visade han konstiga beteendestörningar genom att simma runt i en cirkel och även så slutade den att äta, jag väntade ut en extra dag men tog beslut att släppa in den i huvudkaret.

Det blev ett mycket större problem än jag kunde tänka mig. Vitbröstingen som är hälften av hans storlek jagade och förföljde honom så den inte fick vila ens en sekund, han blev märkbart svagare och hade inte en chans att fundera på mat eller så. Provade spegel + diverse andra trick men efter 2-3 dagar så gav jag upp då han fortvarande inte åt mer en kanske 4 artemia per dag (han hann inte mer), hans genomskinliga avföring försvann dock, men då den inte åt så såg jag aldrig något mer. Jag insåg att jag höll på att förlora denna underbara fisk, så jag tog ett riskabelt beslut: Köpte 2 kirurger till för att få bort vitbröstingen från achillesen. Det blev en A. japonicus + Paracanthurus hepatus.

Teorin verkade fungera, med följd av att det blev japonicusen som blev jagad in i ett hörn där han bevakades av vitbröstingen, achilles reagerade han inte på längre.

Glädjen varade dock inte så länge (lite över 1 vecka), då även om achilles började att äta lite (som mest 10 artemia kanske) så blev han bara tunnare och tunnare, och den avled tyvärr i morse.

Säkerligen har jag gjort ett fel (kanske kopparmedicinen), men jag förstår inte varför han egentligen slutade att äta? (har haft Achilles på slutet av 90-talet, och då utan problem)

Jag plockade upp japonicusen från karet då den inte får simma fritt får vitbröstingen och placerade den i en mindre burk med knappar etc där han få vila upp sig innan han får gå till någon annan (någon som är intresserad? inklusive allt i det lilla karet)

post-855-14468934622102_thumb.jpg

Här följer en fisklista på vad som är i karet, kirurger är även döpta av familjen:-):

C. Strigosus (Emil)

Z. Flavescens (Sura Sune)

Z. Xanthurum (Sven)

A. Leucosternon (Killer Kurt)

P. Hepatus (Gösta)

Acreichthys tomentosus (2 st som glasros bekämpning) båda heter Glenn 

Cirrhilabrus cyanopleura (Björn)

Pseudocheilinus hexataenia (Bianca)

Chromis Viridis (stimm)

Pseudanthias dispar (stimm)

Bifogar lite halvdåliga mobilbilder (i avvaktan på att jag får loss min systemkamera från dottern), oops jag bör rensa framrutan oftare :-)

post-855-1446893462168_thumb.jpg

post-855-14468934621977_thumb.jpg

post-855-14468934621471_thumb.jpg

Ändrat av simon
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har märkt att antingen har jag en parasit, eller så står minakoraller för nära.

När jag tittar framifrån så ser man inte problemet, men ser man det från sidan så ser det ut som om antingen att jag har problem med parasit eller att jag har ställt Lobophylian för nära Stylophoran (?). Grejen är att dessa har stått så i 6 månader utan att uppvisa sådana problem. (Stylophoran hara jag haft sedan något år från en liten fragg)

Är det någon som har en idé?

post-855-1446893467794_thumb.jpg

post-855-14468934678164_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...