Gå till innehåll

Wigges NyBygge


Wigge

Rekommenderade inlägg

Tänkte starta upp en tråd om mitt nya bygge!

Som en del vet så ska jag sätta ihop ett nytt lite större... eller större vet jag inte om det är, men högre kar.

Anledningen till detta är att jag blev trött på min överrinningsbox och ville borra karet, men så tänkte jag att när jag väl börjat mecka med karet så kan jag lika gärna bygga ihop ett nytt kar som är dubbelt så högt som det befintliga, det kommer alltså bli ett kar med måtten 60x30x60 i 10mm glas och med framsidan i optiwhite glas. detta kommer även göra att jag slipper stressa fisk och koraller i onödan

tekniken kommer bestå av en liten jad skummare och en grotech reaktor(tror det är grotech ZF 140). i reaktorn kommer jag köra kol och fosfat remover då jag inte fått någon effekt av att ha remover i strumpa.

sumpen blir ingen komplicerad historia utan vara så simpel som den kan bli. sumpen är ett 25L akvarium som kommer innehålla skummaren, några kilo LS och returpumpen(möjligt det blir ett powerhead där i för att slippa massa ditrius).

Jag kan ju förklara hur jag har tänkt med rörbygget.

planen är att borra karet med 3 hål, 2 st ner och 1 upp. på det en dräneringsröret kommer jag sätta ett 45 graders förgrening som ska mata reaktorn med vatten och så klart en kulventil innan reaktorn för att kunna justera flödet... men vet inte om det kanske är bättre att sätta förgreningen på returröret?

Det kommer bilder på bygget när det väl kommer igång.

Med vänlig hälsning Wigge

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 56
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Har nu hört med glas mästaren vad de skulle ha för att skära ut glas till karet och de sa att det skulle kosta 1300kr för att få det i 6mm floatglas och det du bubbla för att få det i 10mm!

vart kan man beställa färdig limmade kar?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Inte för att vara sån men jag tycker alla priser du fått verkar ganska vettiga. Jag ville ha 6mm glas till två sumpar på 75x50x40 och fick pris runt 7000kr från en glasmästare och 4500kr från en annan. Det blir dyrare att få måttillverkat än att köpa standardstorlekar på kar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du behöver 1,3 kvadratmeter glas ungefär till ditt akvarium med de måtten. Jag är inte helt säker på vad 10 mm glas kostar per kvadratmeter men jag har för mig att det ligger mellan 1400-1700 på många ställen. Ska du dessutom har optiwhite så vet jag inte hur mycket extra det kostar. Men din egna glasmästares anbud där på 2600 kronor för glaset låter ganska rimligt, tyvärr. Det blir ett dyrt kar sett till hur många liter det är på.

Imazo handlare ska också kunna erbjuda en tjänst för måttbeställda akvarium. Så närmaste zoobutik borde kunna hjälpa dig med vad de kan ge för pris.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ja det får bli ett nytt kar med samma mått som det nuvarande bara att det bli borrat=)

men vad ska man bygga overflow boxen av? har hört att plexi är skit att fästa på glas... men vad finns det för andra alternativ, vill ha det i något svart/ljusblått material så jag slipper se alla rör bakom=)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ring håkanstorp igen, de har glas med svart färg inetsad på baksidan. Annars är det svårt, hade samma dilemma med mitt nya kar. Akvariesäker färg var svår att hitta.

Som svar på din fråga i första inlägget: det är bättre att ha reaktorn på returen. Avrinningsrören kommer bara att suga luft från ena hållet så blir det ett fasligt gurglande. Byggde så på förra karet och de blev bara skräp.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om vi läser länken som kalkylatorn är baserad på så är 3.8 deras rekommenderade värde. Vad den även säger är att kalkylatorn förutsätter att karet har en sarg längs alla sidor. Tar vi bort den måste glastjockleken upp ytterligare, vilket vi behöver här då Wigge vill ha ett sarglöst kar.

7 mm glas motsvarar 50 cm höjd med säkerhetsfaktor 3.8, då med sarg beräknat in i säkerhetsfaktorn. Jag skulle nog inte gå över 40 cm med 6 mm glas utan sarg.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kollade lite på hornbachs kar och hittade deras 96l kar som är 80x30x40... Hur mycket kan karet sticka ut från bänken om man skruvar fast en plyfa skiva eller dylikt under som har samma botten area som karet?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...