Gå till innehåll

Tredje kopparbandade fjärilsfisken död!


Skafar

Rekommenderade inlägg

Hej. Nu ger vi upp! Efter tre försök med kopparbandade fjärilsfiskar så får det vara nog! Just denna fisk är min frus favorit och det är väl typiskt att det ska vara så svårt! Den första vi hade dukade under efter ett vita prick utborott. Den andra ville helt enkelt inte äta och efter att den blivit försvagad så dog den i klorna på krabban som vi hade ett tag! Den tredje som nog klarat sig längst gjorde sitt jobb och käkade upp alla glasrosor. Den var matglad och den åt till och med ur handen på en! Igår såg jag att ett öga var grumligt och svullet! Fisken verkade allmänt desorienterad och simmade mot saker för att gnida ögat. I morse låg den halvt upplöst i anemonens armar! :(

post-7440-14468933853246_thumb.jpg

Mvh //Micke & Gunilla </SPAN>

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tråkigt! men många yttre orsaker till att de inte klarade sig...kanske inte artbetingat just det? Maten verkar vara det största bekymret..

är mycket sugen på att skaffa en liten och prova denna fräcka firre,,,var det inte chum här på forumet som borrade hål i blåmussla så att chelmon med sin specialmun kunde äta ifred?

Smart! Man kanske också kan använda skalet gång på gång efter det blivit tomt och "fylla" det med div frysta godsaker, sätta fast det med foder klämma på glaset för enkel upptagning o ursköljning av sånt som ev blev över

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dem säljs karantänshållna ifrån blandannat tropicmarine ibland men då kostar dem mer.

Hade nyligen en som var 10 år gammal i XL som köptes genom detta sätt efter att tidigare ägare till fisken hade förlorat 2st och fick tag på just ett karantänshållet exemplar därifrån.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Viktigt att avmaska denna art. Annars klarar de sig inte någon längre period. Vad jag vet så avmaskar inga butiker i karantän. Är det öht någon butik som gör mer än observerar och ser till att fiskarna börjar äta i sina karantäner?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Viktigt att avmaska denna art. Annars klarar de sig inte någon längre period. Vad jag vet så avmaskar inga butiker i karantän. Är det öht någon butik som gör mer än observerar och ser till att fiskarna börjar äta i sina karantäner?

Hur går det till ? avmaskningen alltså.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Karantän med valfritt avmaskningsmedel. Axilur är ganska vanligt tror jag. Svårare att få tag på men väldigt effektivt är Levamisole. Inte fel att behandla för gälparasiter heller med tex PraziPro. (svårt att få tag på i sverige)

Det är ingen nybörjarfisk direkt .... inte för att det hindrar vissa butiker från att ta in dem i hundratal.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Min gick också bort nyligen. I mitt fall var det efter installation av ny streamerpump som den tydligen inte tänkt på. Den satte jag i närheten av dess sovplats och resulterade i att den satt fast i pumpen på morgonen med så pass stora skador och liten ork att den inte överlevde i karantän. (Hoppas ni hänger med på teorin) För mig ger detta en tanke på att just dessa kanske är och blir för vana med sin miljö och inte bryter sitt beteendemönster lika lätt som andra arter. Kan ävem rekommendera filter (anemonskydd) runt pumpar när man har en sådan vacker fisk.

Pumpen var en svag jebao rw-4.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man får nog säga att det är artbetingat. 90% dör inom ett par veckor och de som börjar äta och ser friska ut dör om ett halvår - gissningsvis av någon brist.

Något undantag finns. Kanske en fisk om året i hela Sverige som lever längre.

Med den statistiken så borde ju svensk akvariehandel sluta handla med den arten överhuvudtaget. Måste ju även va svårt för affärerna att få lönsamhet om det mesta dör redan i karantän.

Ni har rätt båda två. Det syns ju lång väg på fisken att den är foderspecialist. Vi akvarister klarar inte av att hålla den någon längre tid. Denna vackra fisk skall varken fångas, säljas eller köpas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har hållt på med dessa underbara fiskar under lång tid min första om jag ej minns fel hade jag 97 men va av annan art. just Rostratus är en knepig fisk att håll jag själv har haft en som vart 5år. Det jag noterat om denna fisk är just avmaskningen som är vicktigt samt att tvinga den att käka varierat så fort som möjligt får dom artemia förlänge så är det kört inom några månad till ett halvår. har obduserat en dröse av dessa fiskar och sätt att levern har varit mindre och påverkad på många fiskar detta kan bero på fettsyrebrist ej där en va det beror på exakt. Den jag hade i 5 år kollades upp den men och i den fann vi inga fel. Men dom äter i naturen smådjur i sten och om man skall lyckas bör man har vädigt mycke poddar och annat i sitt kar. Det där med glasrosor är bara en bonus att dom äter.... Jag rekomenderar ej denna fisk om man ej har ett väl inkört kar helst flera år gammalt med mycke microdjur. Finns ett foder som heter reefbugs som är väldigt bra annars är det så varierat som möjligt. Många säger går ju ej att tvinga dom att äta annat en artemia jag svarar att måste få i dom annat. ofta ser man denna fisk död efter några månader då många ej lyssnar o kör artemia. Gillar man utsendet så rekomenderar jag denna Chelmon marginalis istället som är mer lämpad för akvariemiljön

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som många innan redan sagt är det en problematisk fisk. Ansvarsfulla handlare tar varken in de hur som helst el säljer till vem som helst! Jag antar att deras naturligt höga förekomst och/eller lätta fångstsätt gör att de inte kostar så mycket. Vill minnas att de kostar mellan 2-500kr beroende på storlek. Jag menar, det finns ju fjärilsfiskar som är väldigt vanliga (och väldigt vackra) i vissa delar av världen, som aldrig importeras just pga att de är så svåra/omöjliga att hålla. T.ex. C. trifasciatus. Jag har själv (tyvärr) försökt hålla denna fisk (under vad jag i efterhand själv anser vara fel förutsättningar, bör tilläggas) några gånger, utan goda resultat. För att verkligen lyckas med dem tror jag några punkter bör beaktas...

1. Leverantör. Jag vet butiker som efter att ha testat olika leverantörer i många år kommit fram till att bara 1 kunde leverera Z. cornutus som dels kom fram i bra skick, samt inte dog efter nån vecka. Detsamma bör gälla för andra arter också.

2. Karantän. En fisk som behöver äta ganska ofta, är petig, långsam vid matbordet och som anses vara svår (C. rostratus) bör hållas i "karantän" ganska länge. Kanske inte så ekonomiskt, men bättre för samtliga inblandade i längden.

3. Syftet. Att köpa en C. rostratus för att hålla glasrosor i skick, är fel. Bara fel. -nej

4. Akvariet. När jag har försökt med denna fisk har de oftast varit den sista fisken i, eller introducerats i akvarier med kejsare, kirurger och andra kaxiga matvrak. Nåt jag lärt mig av allt detta är att de behöver lugn och ro (åtminstone i början) när de ska äta. De behöver inspektera maten ett tag innan de hugger. Det funkar inte med 10 andra vrålhungriga fiskar som lika gärna äter direkt ur handen. ;)

5. Tips. Ett tips jag läst om, men tyvärr aldrig testat är att hålla dem separat ett tag och vänja dem vid nåt bra foder (gärna nån med "gel binder"). Sen tar man ett smalt PVC-rör (el annan plast) och borrar massa hål i. Detta rör stoppas sedan fullt med mat vid några hål, och placeras i karet. Tanken är då att fisken ska lära sig plocka ut maten ur hålen (naturligt beteende) med sin långa "näbb", samtidigt som övriga fiskar inte kommer åt det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...