Gå till innehåll

Torr död fd levande sten


peterj66

Rekommenderade inlägg

Liten uppdatering: Eftersom jag är snål, och det blev för dyrt med VP på nätet så har jag nu kört enligt Stigs metod med regelbundna vattenbyten i tre veckor. När jag nu mätte fosfat så låg det på 0,25 vilket känns helt ok.

Efter några dagars blötläggning var det hyfsat enkelt att pilla bort det lilla som fanns kvar av intorkade svampar och annat. Det som inte gick bort var en brun beläggning som förmodligen är ingrodda alger.

Testade därför att hälla i ca 7 dl 24% ättika i vattnet (ca 30 liter) och låta det marinera ett dygn. Det är ju en ganska svag blandning, men det gjorde susen på den bruna beläggningen. Med hjälp av lite olika storlekar på borstar och en flaskborste fick jag bort i stort sett allt det bruna utan att kämpa speciellt mycket. Skulle tro att jag max löste upp en halv millimeter av ytlagret, men det var allt som behövdes.

Någon som vet hur tåliga bakterierna är när det gäller pH dropp och uttorkning? Jag tänkte torka stenarna innan jag börjar bygga revpelare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå till din lokala hårfrisörska hon/han har väteperoxid.

Mvh Patrik

Tack för tipset Patrik. Vet du vilken koncentration de har och vad de tar per liter? Det fanns att betälla från en räksajt, men det blev för dyrt så jag valde att rensa mekaniskt med borstar istället. Tanken med att starta med död sten var att hålla nere startkostnaden lite grann, så jag ville inte lägga för mycket på att rena stenen med kemikalier. Tidigare gick det att köpa väteperoxid i rätt koncentration till ett hyfsat pris hos färghandlare, så därför var jag lite intresserad av den metoden. När säljförbudet införts så finns bara de dyrare varianterna kvar verkar det som. Som Daniel sa så kan man begära tillstånd om man har lite framförhållning, men att köra Stigs metod funkade bra det med. Det mesta döda gick lätt att få bort med lite olika billiga borstar från Clas Ohlson, och är det något kvar nu så får det hjälpa till att starta upp bakteriekulturen när jag kör igång akvariet. Tänkte seeda med lite levande sten och bakteriekulturer när jag väl kommit så långt att det är dags att fylla akvariet. Eventuellt så köper jag levande från lite olika handlare för att få lite mer mångfald. Jag har även beställt lite material till en vattenfalls ATS som jag hoppas ska hålla fosfat och nitrat på en hyfsad nivå. Det är ju lång startsträcka från det att man fyller på saltvatten tills man börjar stoppa in levande annat än levande sten så jag hoppas att ATS:en ska ticka igång tills dess. Om det visar sig att ATS:en fungerar bra så kanske jag skippar skummare helt. Jag har en misstanke om att skummaren rensar bort även bra partiklar ur vattnet så jag slipper den gärna om jag inte måste ha en. Sen är ju en fördel med Växter/Alger att de även tar upp skadliga ämnen ur vattnet som är svårt att få bort med konventionella filtreringsmetoder.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 år senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...