Gå till innehåll

Koraller dör-vad kan vara felet?


Purre

Rekommenderade inlägg

Hej

Jag är fundersam över varför flera av mina sps:er dör. De som inte trivs är Montiporior, både digitata (grön och röd) och flakväxande (grön och röd). Även Monti Superman tynar bort. Det är även en S Caliendruim som inte trivs.

Det som sker på Digitatorna är att polyperna knappt är ute, till sist försvinner de helt och korallskelettet blir helt vitt och sedan blir det alger på det. Föryngringsytorna på de flakväxande ser ut att klara sig bäst, där är de fortfarande färggranna.

På Caliendruimen så är det grenarna längst upp mot ytan/ljuskällan som polyperna försvinner och det senare täcks av bruna alger. Även topparna på vissa grenar, dör polyperna och det täcks av bruna anger. Men längre ner i korallen ser polyperna friska ut. Korallen sitter ca 40 cm nedanför ljuskällan. (Jag har provat att flytta korallen längre ner, men inte märkt någon skillnad).

Jag har även en S Milka och den ser ut att trivas bra samt en del lps:er som också ser ut att trivas. Bland annat flera arter av Euphylia och Calustrea som trivs. Även knappar trivs.

Men som sagt, de flesta sps:er verkar inte trivas. Frågan är varför.

Belysningen består av 2 st 250 W metallhalogen och 2 st 80 W blårör. Vattencirkulationen tror jag inte är problemet. Jag har bl.a 3 st Tunze-streamers som kan trycka ut 13.000 l /st samt returpump på 11.000 l och 2 st 1200 l pumpar.

Vattenvärdena är enligt följande:

Kh 7,7

Ca 440

Mg 1320

PO4 20 ppb - 0,06 ppm

NO3 2,5-5

Ph 7,75

Salthalt 1.025

Temp 27 grader

Jod 0,01-0,03 (jodid) 0,03-0,06 (jodat)

Kalium 380

Stämmer ovan Ph värde så är det ju lågt, (ska kalibrera mätaren). Jag kör med kalkreaktor. Jag kör även med ozon på låg nivå. Jag kör med järnbaserad fosfatremover. Jag har ett refugium med Chaeto macroalger, men det vill inte komma igång riktigt. Algerna växer inte. Jag matar inte korallerna, jag matar bara fiskarna. Systemet har en volym på 1400 l. Jag byter 200 l i månaden. Annars tillför jag inget.

Tacksam för tips om vad som kan vara fel

Mvh

Per

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja när man går upp till skadlig ozondos kan topparna av koraller drabbas först. Och även om det kommer UVC- ljus från en felmonterad MH- lampa som Greger skriver.

Jag skulle pröva med att stänga av ozonet.

Jag är inte heller säker på att alla skruvsocklade MH- lampor har ett tillräckligt bra skyddsglas så det kan vara idè att testa med ett täckglas mellan armaturen och vattenytan över de skadade korallerna. Jag litar inte helt på mer eller mindre "Nonamelampor".

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för ditt svar Stig.

Ja, mina halogenlampor kommer från "firman i Hong Kong". Så lamporna kanske inte är av bästa kvalitet (kanske för tunt glas). Så där kanske jag har en av bovarna. Den andra boven är kanske ozonet. Nu kör jag ozonet med låg dos. Men för ett par-tre månader sedan körde jag ozongeneratorn så mycket jag orkade. Jag hade då problem med prick, efter att nya fiskar släppts i karet.

Jag ska nu stänga av ozonet och skaffa täckglas att lägga under lamporna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...