Gå till innehåll

Alexraptor's "stora" Mandarin Burk - 96 liter


Alexraptor

Rekommenderade inlägg

  • 1 månad senare...

Jodå det går bra, hon klarar sig helt själv nu på vad som finns I karet, och fenorna har läkt helt finfint. Fast det är ju klart att gumman ska få en "liten" smakbit när jag utfodrar hanen I exil.

Jag har faktist en liten spännande bildserie här som ger en liten inblick I hur Mandariner äter och hur munnen fungerar. :)

LassieMouthAction.jpg

Benstrukturen påminner ganska mycket om en mantisräkas armar, vilket troligen förklarar den kraft och snabbhet med vilket dom här små firrarna kan slå till med.

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Var också lite kraslig ett tag och skötte inte riktigt om allt som jag skulle.

LassieMess1.jpg

Fast tack och lov så är det ju bara lite vildväxta alger, och nu är det mycket finare!

LassieTankApril2016.jpgOch

Och med den här runda figuren idag så vill jag gärna tro att jag gjort rätt vid henne under dessa "två år" som gått. Lite lustigt för mig med tanke på att detta ska var en av hobbyns svåraste fisar, men för mig så har hon definitivt varit en av dom lättaste. :)

LassiePHAT.jpg

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men du har väl i princip skapat ett "artakvarium" som man säger. Det är ju utformat för att passa henne. Trist att det inte funkade med hanen. 

Väldigt intressant tråd i alla fall. Och en otroligt vacker fisk. Jag är svårt imponerad. 

:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Stämmer precis.

Hanen som nu är i exil i mitt revkar går det inte riktigt lika bra för. Han är inte farligt undernärd än så länge, men han är något tunnare än han ska vara tyvärr. Riktigt tråkigt att det blev bråk då det fanns gott om mat i det här karet för båda två. :/

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Jaha det här är ju inte så kul.
Verkar som min lilla Mandarin kanske inte lever länge till. Verkar som hon har gått och blivit ägg bunden och är inte så pigg nu. :( 
Får hoppas att det löser sig, men jag är inte väldigt optimistisk.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Efter mer än två år tillsammans är det slut.

 

Lilla gumman somnade in tidigit imorse, låg helt fridsam i sanden när jag skulle försöka mata henne.

Två år är ingen ålder för en Mandarin, men jag finner en liten tröst i att hennes död var från en åkomma som kan drabba alla honfiskar salt som sött, och inte att hon tynade bort från misskötsel som så många andra Mandariner har gjort i hobbyn.

Hon hade god tillgång levande foder redan i 43 liters karet, hela hennes naturliga diet. Amphipoder, Copepoder, Ostracoder, maskar, ja verkligen allt. Men mest av allt så älskade hon sina hummerägg. Den sista veckan hade hon ingen som helst aptit eller lust för hennes naturliga foder, men hummeräggen slängde hon sig över varje dag ända tills slutet.

 

Adjö Lassie min fina fisk, och tack för dom goa två åren som du givit mig.

 

LassieGreat.jpg

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Har kört igång en omstart med 16 kilo ny levande sten som jag köpte för några veckor sedan.

Tänkte ta och göra lite mer av ett rev av den, så jag har slängt i lite LPS och knapp fraggar. Fick också lite Caulerpa Prolifera från sjöfartsmuseet vid sista korallträffen, så det ska nog bli fint, och lite mindre bökigt än det var med mini-caulerpan. :)

 

MandarinRestart.jpg

 

Upptäckte också nyss den här lilla Stomatellan som följt med stenen.

Stomatella.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 månader senare...
  • 5 månader senare...

Oj då, då var det ett tag man postade.

Har varit så mycket ståhej på sistone med både lite svalnat intresse ett tag samt sjukdom i familjen, så mina saltkar har gått på sparlåga ett tag.

 

Det här är en dagsfärsk bild, och det ser ju onekligen lite annorlunda ut, och saker blir verkligen inte alltid som man tänkt sig.

MandarinBurkApril2017.jpg

 

Kalkalgerna växer så det knakar på glaset!

Min Euphyllia i hörnet har växt till sig rejält som man kan se och jag har också fått ett litet nygammalt tillskott med min Hammar Euphyllia som gömmer sig bland grönsakerna.

Den hade helt enkelt blivit för stor för mitt revkar efter nästan 6 år, och då Clownerna är så otroligt fästa vid den så fick dom följa med i flytten.

Min skruttiga gröna pavonn har helt växt över sin lilla sten nu och den röda fick jag flytta när Euphyllian i hörnet växte och började att ge den stryk.

Den elaka Mandarinhanen har också flyttat tillbaks men honom ser jag knappt till nuförtiden, och då han inte gärna visar sig så utfodrar jag honom knappast längre. Han har ingen kulmage som en del akvarister tycker dom border ha, men då jag får syn på honom så håller han faktist en stabil kroppsvikt och ser inte alls utsvulten ut.

Jag är också faktist väldigt nöjd med näringsbalansen för närvarande då sniglarna håller glaset nästan rent även med direkta soljus som faller på karet under morgontimmarna. Och då vill jag också påpeka att jag "inte" har skrapat glaset på ett par månader nu. :)

 

Behövde nog dagens Korallträff då jag har återvänt hem med ny inspiration och ork och nya ideers. Först att göra blir att byta ut T5 rören som stått och puttrat på i snart ett år nu!

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
  • 5 veckor senare...

Bytte ut min Eheim streamON+ 2000 mot min gamla Tunze 6015.

På papper så har streamON pumpen ett flöde på 2000 liter i timmen medans 6015 pumpen bara har 1800 liter i timmen. I verkligheten har dock 6015 pumpen mer energi i vattenflödet och når runt bättre i karet.

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Hade problem ett tag med en Rainbow Montipora fragg som hade varit i ett annat kar med nollad fosfat. Fraggen blev helt blek, men nu I det här karet och särskilt efter jag plockade bort det gulnade stänkskyddet från min T5 lampa så har den fått tillbaka sin färglada prakt. :)

 

RainbowMontiJuly2017.thumb.jpg.4b86ce30501f65f2e7199215b6d62eb0.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 11 månader senare...

Då hade det visst gått ett tag sedan man gjorde ett inlägg här. Har hänt en hel del.

 

Dåliga först är att min Mandarin och en av mina Clownfiskar strök med i höstas av någon slags tarmparasit. Mandarinen gick ej att fånga in för behandling då han var extremt skygg, och efter att han indirekt haft ihjäl min hona så skulle jag banne mig inte riva ner revet i jakt på honom! Min clown hona var så illa däran att jag till slut blev tvungen att avliva henne, behandligen kom helt enkelt för sent. :( Clown hanen däremot verkar ha klarat sig bra och är väl nu en hona som är vid god vikt och hälsa.

Planerar att skaffa lite nya fiskar såsmåningom, fast vet inte om det blir någon Mandarin för närvarande. Huvudsakligen pga att jag nu har putsarräkor, och dom stjäl gärna mat och stör Mandariner.

 

Sedan så har det också blivit riktigt stora förändringar!

Min caulerpaskog vissnade bara sakta bort av någon anledning. Kanske har konkurrerats ut av Sympodium som kom som friliftare på stenen? Har hört vissa påstå att Sympodium ska vara fruktansvärt bra på att suga i sig nitrat och fosfat, fast vet ej om det stämmer.

Akvariet har också rätt så nyligen fått ett rejält lyft I belysningen. Min billiga 4x24w T5HO armatur höll på att säcka ihop, så jag passade på att hoppa på LED tåget ordentligt med en sprillans ny Maxspect RSX 150w! Min Acropora verkar älska den och växer så att det knakar, trots att jag varit dålig med underhåll och låtit KH fall till 4 dkh!!! Jag skäms och har ingen ursäkt! :redface-new:

 

Det pågår också krig I karet.

Och även tillkomsten av nytt liv, även om det blir kortvarigt.

Planen nu är att få vattenvärdena tillbaka där dom ska vara, och sen hade jag tänkt förverkliga drömmen att skaffa en mussla, nu när jag äntligen har rejält kraftig belysning. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 år senare...

Vet inte vad som hänt med de gamla bilderna, men jag kör på med nyheter.

 

Jag börjar med sista bilden innan allt gick helt åt helvete.

BigReef2018-Open.jpg.d98d315a107bf58739efc3ea863fbc79.jpg

 

Allt ser bra ut här, men sanningen är att jag hade redan ett tag tampats med cotton-candy alger. Mot slutet av 2018 började de helt att dominera, så jag införskaffade en sjöhare som gjorde processen kort med de mesta av algerna.

 

2018CottonCandyInfestation1.jpg.8ccb78dc718e37d7c9c2c04c0222cf44.jpg

 

Tyvärr varade det inte länge, då sjöharen blev uppäten av 'fulgida' maskar, liksom alla andra sniglar. Inte bara det, men dessa vidriga maskar borrar gärna igenom sten, och förstörde mina euphyllia kolonier, dock är detta en insikt som kom i efterhand. 2019 var katastrofen ett faktum, och under 2020 tog jag till extrema medel och svepte karet helt i en ogräsduk för 3-4 månader.

 

Vilket leder oss in på hur ett par månader efter mörkläggningen.

96BigReef-Aug2020.jpg.a8d9ed799d2323a6c8aab8065940ca30.jpg

 

En sorglig syn, men tack och lov har min röda pavona återhämtat sig helt, och de kvarvarande euphylliorna flyttades till andra kar och har återhämtat sig, vilket leder oss till idag. :)

 

25Main-May1st-2022-1.jpg.258d9091705fe826270883c67dfceacc.jpg

25Main-May1st-2022-2.jpg.8c4308fb7e956301d07b2776c731c594.jpg

25Main-May1st-2022-3.jpg.e6aa5cdd1a6b0460b6023bf6c0f0d15d.jpg

25Main-May1st-2022-4.jpg.88b16517ed119b123b18bf3a0dc36ff0.jpg

 

Vet inte om karet någonsin kommer se lika bra ut som under sin storhetstid, men det hoppas jag på i alla fall. :)

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...