Gå till innehåll

248L top of the line akvarium?


juicey

Rekommenderade inlägg

Jag tror inte det blir något jättebekymmer med din lösning utan sump. Men du kommer säkert ångra dig i framtiden om du fastnar för det här :-)

Men jag har valt att inte motarbeta detta då du inte är sugen på att ha en nu så du får lära dig själv om du saknar en eller inte.

Du kan ha ett schysst kar utan, men det är mycket top of the line grejer du helt enkelt inte kan ha utan en sump. För att de inte kan installeras direkt i akvariet. Hade du haft en sump hade jag tex direkt sagt åt dig att skaffa ett roller mat filter tex som blir det mest effektiva mekaniska filter du kan skaffa idag. Men det går inte i ditt kar utan sump.

Lösningen med ditt kar blir helt enkelt "less is more". För det är så vi får göra med ett sumplöst akvarium. En kylare är ganska stor egentligen. Så det är faktiskt tveksamt om du kan ha en i ditt skåp. Mät upp det innan ett inköp. Tänk även på att en kylare är en värmeväxlare, den tar värme från akvariet och spottar ut i luften där den står så den behöver att fritt flödande luft. Skåpet måste vara ordentligt ventilerat.

En automatisk påfyllare är inget problem dock, det kommer du få plats med. AutoAquan där ser tuff ut, den är nog bra. Men den påfyllaren jag har erfarenhet av själv som de flesta kört är Tunzes 3155: http://www.tritonakvarium.se/tunze-osmolator/2670-0 Den har en optisk läsare som ansvarar för start av påfyllningen och en flotör som är en nödfallspunkt som bryter påfyllningen om vattennivån är för hög. Använd en behållare som rymmer 10-15 liter till denna. Så länge du inte har väldigt hög vattenivå så kommer akvariet antagligen inte bli överfyllt även om behållaren töms. Detta bör du själv räkna på dock såklart.

Du behöver ha en påhängsskummare med, du kommer inte från det utan sump. En sump måste inte stå under ditt kar. Den kan vara över på sidan eller i ett annat rum eller i ett skåp brevid. Men alla dyrare och bättre skummare är för att stå i sump. De flesta om inte alla highend akvarium har sump så marknaden för påhängsskummare är i princip helt för upp till medelklassen. Med det sagt är inte MCE600 en dålig skummare, men den är begränsad av sin form och lösning i slutändan. Men den kommer utföra sitt jobb åt dig, speciellt då den är specad för större akvarium än du har köpt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 60
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Jag röstar för intern sump för att ha ett fack där man har skummare, returpump och exepmelvis fosfatfilter. Mät hur stor skumamre du har, hur stor returpumpen blir och hur stor reaktor för fosfatfilter/aktivt kol du behöver så gör du en kammare bak i ena hörnet för detta. Glasmästaren skär till rutorna. De tar bort lite teknik ur visningsdelen, men gör visningsdelen mindre. Så kan du ta ett av skåpen till under till osmospåfyllning.

med LED-belysning och öppet akvarium tror jag inte du behöver någon kylare. Eventuellt en fläkt riktad mot ytan, lite beroende på hur du bor och hur varmt det blir på varma sommardagar.

Motarbetar verkligen inte detta heller, ledsen om det uppfattades så. Tycker dock att vi bör berätta för och nackdelar med olika lösningar :)

Kör så det ryker, så blir det bra tillslut tror jag. Men krångligare att få det bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

i övrigt håller jag med mikoto om att less is more i det här fallet och du får försöka minimera dina tekniska attiraljer och i stället rikta in dig på att sköta dina vattenbyten. Speciellt om du inte har plats för doserpump.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tunze har ju ett kompakt sump kitt annars med det mesta som behövs upp till 500L kar. Vet dock inte hur den är. Men dyr är den. Säkert nån här som har en och kan ge ett betyg på den.

Dom har även överrinningsbox till sumpen som man hänger på glaset och slipper borra hål.

http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=SE&user_tunzeprod_pi1%5Bpredid%5D=-infoxunter062

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vortech mp 10 är en pump

..Ang sten får man mer ut av den att göra revet "luftigt"..behöver cirkulation..med lite fantasi o trix kan man bygga med färre kilon utan att tulla på cirk. o vattenvolym..vattenvolym föressten..blir inte många liter saltvatten kvar om för mycket sten..Även vid lagom mängd så är det inte heller överflöd på liter..Sen skummare,tror nog att en skummare som är dim. för säg 300 liter räcker o blir över.

Ang fisk gillade du mandariner..satsa på dem? En grupp istället för ett par..komplettera med några kantnålar tex denna http://se.reeflex.net/tiere/62_Doryrhamphus_multiannulatus.htm

tror de fixar cirk. bättre en hästar...En första besättning som är en utmaning, båda arterna har svårighetsgrad 5 på reeflex

Ändrat av hagbard
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vilket forum alltså, bara väller in svar! Stort tack till er alla.

Jag förstår att sump är det absolut vettigaste alternativet. Och jag har därför börjat spana efter ett större kar till framtiden, Dock en sak i taget. Detta är jag ändå fast besluten att skippa sumpen. Av flera olika skäl.

Detta bygge får helt enkelt degraderas, blir inget top of the line bygge tyvärr, utan ett less is more kar.

Jag ska kika på en läsning för kylaren, eventuellt får jag väl kanske kolla in ett system på fläktar.

Plats för påfyllnad av vatten kan jag lösa, och en sån "flottör" jag länkade ska jag kika mer på. Finns inget man kan ha i behållaren för att förbättra kvalitén?

Jag uppfattade det inte som att ni motarbetar mitt förslag, kritik och hjälp ska ju vara ärlig så det uppskattar jag:)

jag ska försöka få till de så bra som möjligt utan sump, och som jag nämnde ovan spekulerar jag redan i ett nytt kar. Det lämnar jag dock utanför denna tråd och avvaktar med ett tag ;)

Jag sitter på jobbet här nu och har för mycket att göra för o skriva detta egentligen, men jag tänkte skriva ner lite vilka koraller,fiskar jag än så länge riktat in mig på. Även vilken teknik jag tänkt mig än så länge så får ni kika på om ni tror det kommer funka eller om jag tar mig vatten över huvudet! Listar detta här så fort jag är hemkommen!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sådär, jag tänkte lista lite här nedan. Ser ni något som inte funkar ihop eller inte kommer funka i mitt kar så hojta till!

De fiskar jag tänkt mig än så länge är,

1st Zebrasoma flavescens

1st Centropyge loricula

1st centropyge eibli

2st Synchiropus splendidus

2st Amphiprion ocellaris

1st chelmon rostratus

1st Ecsenius stigmatura

1st Gobiodon okinawae

1st Amblyeleotris guttataen

1st neocirrhites armatus

1st lysmata debelius

1st lysmata amboinensis

Någon sjöstjärna.

De koraller jag kikat på är,

euphyllia,calustrea,acropora, några skivor och några knappar. Även några scolymias. Tyvärr har jag ingen koll ännu på vad arterna heter men har kikat på en hel del färgglada och nästan neon/självlysande av dessa arter som jagr sugen på.

I teknikväg ännu så länge har jag tänkt mig,

Deltec mce600

1 kanske 2 om de får plats zetlight zt 6600

1 vortech mp10

1 boyu Wave maker wm-101

sen är jag osäker på vilka jag ska köra på men någon form av kylning, ballingsalter (ska försöka hitta en vass doser)

någon typ av auto påfyllning/flottör.

har ni tips på några av prylarna jag söker? Eller tips på något annat jag bör köpa till? Något som kan göra de bättre?

Med vänlig hälsning

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kylning hade jag väntat med till behov uppstår (om du inte bor i tokvarm lägenhhet) knappar kan vara skitgiftiga (läs i faror här på guiden) innehåller palytoxin. Men är fantastiska koraller. Älskar dem och har många själv, men man bör vara medveten om det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De koraller du har varierar lite i vilka vatten de vill ha och med den mängden fisk kommer du få svårt att hålla så näringsfattigt vatten som acropororna vill ha. Dessutom kan det inverka på knapparnas och skivornas tillväxt. Euphyllian släpper en hel del gift i vattnet så du bör ha aktivt kol med dem och knapparna i karet :) .

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Korallerna vill alltså ha olika värden? vilka av dem jag skrev skulle inte funka med varandra?

Skulle de andra korallerna förutom akropora funka med så mycket fisk, eller är det helt enkelt för mycket fisk?

De kar jag sett har haft euphyllia,calustrea,knappar och skivor i samma kar, dock aldrig sett något med scolymias i. Men det kanske inte funkar att ha dem alla i samma kar?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Funderade på det du skrev om aktivt kol, den enda lösning jag kan komma på är ett mindre ytterfilter med aktivt kol och eventuellt fosfat renover som filtermedia i, går ju även bygga in någon form av UV i det, eller va tror ni? Är vanliga ytterfilter känsliga mot salt vattnet? Eller finns de särskilda till salt?

eller är de dumt med ett ytterfilter, tänker jag helt galet?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du råkar inte känna till ett hang on filter som skulle passa bra?

Söker jag via Google tycker jag mig bara hitta DYI lösningar och det känner jag mig inte riktigt bekväm med.

då känns ett klassiskt ytterfilter mer lockande då jag pysslat med alla typer av dessa i 10 års tid.

Med vänlig hälsning :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Eheims filter känns ju vettiga, men är ett sånt filter bättre än ett ytterfilter? Finns de fördelar med ett sånt gentemot ett ytterfilter?

De du länkade Torsten förstår jag inte riktigt hur det fungerar? hänger jag det likadant som eheim modellen? Hittar ingen svensk återförsäljare av den dock

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

har handlat från den butiken ett par gånger. trevliga och snabb service.

svenska butiker borde kunna ta hem, tunze är en av de största tillverkarna av saltvattensprylar.

Den ena grejjen är skummaren du har i akvariet, den andra är ett innerfilter. men med exakt samma design, hängandes bredvid varandra har de ett litet "footprint" och har en minimalistisk uppsyn (blir som en svart rektangel, inget som hänger ut åt nåt håll)

slangarna till ytterfilter stelnar ofta av saltvattnet och kan spricka, men håller man koll på dem borde det gå. Sen kan ytterfilter sätta igen också så man får hålla koll pådem. jag skulle aldrig våga köra med ytterfilter till salt efter vad jag hört, men har några saltvänner som använder det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har ni förresten något tips på en grym doser till ballingsalter?

Definiera grym ;) vad vill du ha för funktioner? Allt "lull-lull" eller bara en bra simpel doseringspump? Skulle du ha något emot att koppla ihop den med en akvariedator?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...