Gå till innehåll

Planeringstråd för LED-bygge


peterj66

Rekommenderade inlägg

Här är alla prylarna som förhoppningsvis ska bli en bättre LED belysning kobinerat med programmerbara eluttag.

LED modulerna längst fram fick jag av @wrang. De är samma (Pacific Sun)som han använder i sitt bygge.

Kommer att komplettera med apparatlådor från Elektrokit att bygga in allt i. 

 

post-4886-0-96377700-1450337838_thumb.jp

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här är en talande bild som visar varför jag vill byta min belysning även om korallerna växer helt ok.

Nuvarande belysning är en Maxspect 160W G1. Den har kallvitt och blått i proportionerna 2:1. Mitt vita ljus framhäver framförallt nyansen brunt och ger sumpiga färger i alla andra delar av spectrat. När bara det blåa är på så blir det lite roligare, men eftersom jag helt saknar styrning kan jag inte balansera ljuset.

PS Bilden tagen med iPhone vilket inte förbättrar något direkt :smile: DS

 

post-4886-0-32708700-1450339452_thumb.jp

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Hur går det med bygget? Är intresserad av din lösning. Har själv T5-originalramp till RSM S-650 på 800 Watt som blir VÄLDIGT varm o sen är ju inte kiloWattimmarna gratis precis... Skulle vilja bygga en egen med Led och i mittrampen där det nu sitter 2x80W samt månljuset. Stewes Led i USA har ett custom kit men jag tycker det är för dyrt.

 

Har en GHL Plus II som jag skulle kunna styra med om jag får till det med bygget. Därav mitt intresse för ditt bygge.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bygget har legat lite på is över Jul. Jag har i stort sett allt jag behöver utom tid. Tänkte börja löda i veckan så förhoppningsvis så tar det inte alltför lång tid innan jag har något att visa upp. Bestämde mig för att jag ville ha fyra separata "spotar" så jag kapade led-panelerna på mitten. 

Om du vill komma ner i pris så går det, men det beror på vad du är ute efter. Mitt bygge ligger på ca 2000 kr nu och det går ju faktiskt att köpa färdiga ramper i den prisklassen på ebay. Då får du å andra sidan inte välja själv vilka LED:s du får. Lite av drivkraften för mig med att bygga själv är att kunna experimentera med ljuset och se vilka frekvenser som ger bäst visuell effekt. Sen är ju ljuset en smaksak. En del vill ha kallvitt och en del vill ha mer naturtrogen färgåtergivning och väljer vita med högt CRI (color rendering index). Bestämde mig efter att jag sett att wrang var lite missnöjd med styrkan i sitt vita ljus att komplettera med Bridgelux Vero 10 vilka fått väldigt bra kritik på olika forum.

Min ramp kommer alltså att ha fyra individuella spottar med vardera 10 kanaler:

4 Violetta (410-420nm) semileds 

1 Bridgelux Vero 10 (97 CRI)

6 Royal blue (455nm)  (PS panel)

6 Royal blue (465nm) (PS panel)

1 blå 475 nm

1 cyan 490nm

1 grön 520nm

1 gul 590nm

1 orange 620nm (PS panel)

1 röd (?nm PS Panel)

 

Grunden till programmeringen är klar så nu ska jag bara få mina spottar klara så jag kan testa i praktiken. Saknar bara en vettig låda till spänningsaggregaten annars har jag allt jag behöver. Ska bli intressant att se om grön, gul, orange, och röd behövs. 

@Stiffe om du funderar på att bygga helt själv så googla på "evil cluster". Det tror jag är en bra startpunkt. Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

 Blir en sån nästa gång. Dessutom borde jag använt syl och hammare för att markera var jag skulle borra. Nu förborrade jag med en liten borr vilket inte blev som jag hade tänkt mig.Efter sladddragning så inser jag att jag även borde etsat ett kretskort till drivarna men man lär sig av misstagen:) Sladdarna är i alla fall dragna nu. Tur att lådan är rymlig ;)image.thumb.jpeg.2b0f70e81580f13cc1fdfe5image.thumb.jpeg.5916968be2e2a6482f33c2b

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kör du två olika spänningar?

 

LDD L vill jag minnas klarar 36V och LDD H 56V.

 

Ang kretskort har jag sneglat in dessa på eBay.

http://www.ebay.com/itm/1piece-5UP-Ldd-h-meanwell-Driver-PCB-/262214272302?hash=item3d0d30452e:g:MbkAAOxy4dNSyXf1

 

Jag står just i valet om jag skall köpa färdiga drivar från reefll till min kub eller om det blir meanwell LDD. reefll kommer med lite nya drivar och styrning i mars.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, jag kör med två spänningar. Så här i efterhand hade jag klarat mig med en spänning, men jag hade lite andra tankar från början. Lite fanns tanken på att kunna bygga ut vissa av slingorna men det tror jag att jag skippar. Fördelen nu är att jag kan köra några av slingorna på lägre spänning och då får jag mer Ampere för pengarna.

Kikade på liknande kort och även på övriga drivare från eBay, Meanwell har gott rykte och var billiga så det blev dessa. Hade jag sett det kortet hade jag testat det men jag köpte mina för dubbla priset :(

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är alla fyra modulerna testade och det känns som en rejäl lättnad att allt funkade. Nu väntar hopkoppling och test av alla på en gång och sen får jag se hur bra mina programmeringskunskaper är :) Med tanke på hur lång tid projektet tagit så ska det bli kul när jag kan testa belysningen över karet.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

 Bra idé, jag funderade på något liknande men fick bara tag i sladdvarianten så det blev ändrade planer. Jag satt och kollade på lackad koppartråd till transformatorer på ebay igår och tror jag kommer testa det istf vanliga sladdar nästa gång. Verkar enklare att forma till kretskorts-liknande banor. Kanske limma dem på flänsen med ett isolerande mellanlägg för säkerhets skull. Men först ska jag komma i mål med denna rampen :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Små framsteg. Alla fyra moduler är hopskruvade och sitter på den blivande rampen. Ett bakslag var att mina tidigare så tysta fläktar skorrade. Testade att skruva loss en för att se om det var monteringen, men tyvärr var det själva fläkten som lät.

image.thumb.jpeg.ea000b061efec7f8183476d

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ett ormbo av rang! Haha, där har du att göra :-) Vilken slinga, ska allt kopplas med kopplingsplintar? Hade inte arbetet gått så långt hade jag nog annars sagt att du borde starkt överväga att sätta kontakter istället och bygga ett system som möjliggör att du kan koppla ur enskilda moduler men köra de andra fortfarande. Den dagen något pajar så underlättar det starkt från egen erfarenhet...

 

En annan erfarenhet jag har är att det inte är jättekul att arbeta med lackad tråd till sådant här så det behöver du inte ha funderingar över, du valde rätt typ.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för tipset om lackad tråd.

Jag har insett att det kanske inte hade varit en dum idé att kunna koppla bort en modul, men jag får helt enkelt märka kablarna och skarva förbi den slinga som fallerar. Det blir lödning och krympslang som skarvmetod. Plintar tar för mycket plats.

Hade jag startat från scratch så hade jag nog monterat bypass dioder på alla leds så strömmen går förbi om LED:en brinner och bryter slingan. Det får bli nästa generation eller så får jag eftermontera innan jag drar igång den.

Nu har jag väldigt många kanaler för att jag vill kunna testa hur olika färger fungerar, men jag mistänker att det hade räckt med fyra (UV(420nm), Royal Blue (450-465nm) , Blått (475nm) och neutralt vit. Kanske nån grön för att motverka eventuell lila ton.

 

Ändrat av peterj66
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att du kommit så längt! Vad var det vi sa var det 75watt per PS lampa eller var det så att du nu får 4x75watt. Är lite mer sugen nu att få igång min andra kluster med så den är färdig, men hur fick du till lödningen på koppar barnorna?

 

Men är inte röd 0ch orange nått att ha då?

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har för mig att det var 75w per panel, så jag ligger väl på knappa 40w per modul med min strömstyrka. Så totalt ca 160w varav ungefär hälften i området 420 till 470 som gynnar tillväxten hos koraller plus bidraget från de vita så klart. Vitt har ju en del effekt i den delen av spektrat. När det gäller effekten av de färgade lamporna så är tanken att experimentera och se hur det blir. Nu kommer jag kunna testa olika kombinationer. När jag kikade på amerikanska forum så körde många med uv+rb+b+wh och var nöjda. Ska bli kul att se hur mycket tex gul och röd tillför. Om jag känner att det behövs så kanske jag ökar på någon färg.

Ändrat av peterj66
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Det går framåt sakta men säkert. Igår skarvade jag ihop alla panelerna med lödtenn och krympslang. Jag hann dessutom testköra kort över akvariet med positivt resultat. Bara med de vita och royal blue är det ett rejält lyft jämfört med min gamla maxspect g1. Kvar att göra är styrelektroniken och programmering. image.thumb.jpeg.9880456cd45fba2bad1e6b7

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...