Gå till innehåll

Är det farligt med metallram och metallutrustning i akvariet?


General_A

Rekommenderade inlägg

Jag har läst i en väldigt gammal bok om saltvattensakvarium (över 20 år gammal) att man absolut inte ska ha någon form av metall i vattnet. Men jag har inte lyckats hitta denna fakta någon annan stans och jag har gjort en hel del research. Så vad tror ni? Är det skadligt att ha metallram, metallutrustning, ect. i ett akvariet? För jag har själv en aluminiumram runt mitt akvarium som delvis är under vattnet. Är detta skadligt för organismerna i mitt akvarium?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Flesta metaller rostar eller löses upp i saltvatten pga olika faktorer som hög syresättning osv.

Hittade lite fakta om just detta här.

http://www.corrosionist.com/Seawater_Corrosion_Rates.html

Sedan är väl slutgiltiga frågan vilken typ av metall det är och vilken sammansättning den har, även aluminium kan ha flera olika sammansättningar för att framhäva olika egenskaper :D

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Efter närmare inspektion så såg jag att ramen inte alls har kontakt med vattnet. :P Däremot så har stödbjälkarna som håller uppe lamporna kontakt med vattnet och på vissa ställen så har det redan börjat "mörkna" i färgen. Kan tilläggas så är mitt akvarium aningen felbyggt så den har lite för hög vattennivå (ca. 1 cm för högt). Men jag köpte akvariet nytt och fick det monterat av akvarielagret i Stockholm och personalen där så att det inte skulle vara någon fara. Så jag vet inte vad jag ska tro.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har läst i en väldigt gammal bok om saltvattensakvarium (över 20 år gammal) att man absolut inte ska ha någon form av metall i vattnet.

Det blir lite jobbigt, natrium är en metall, natriumklorid, salt... Det måste vara metaller i vattnet om man ska ha nåt levande där. Så man behöver inte bli hysterisk för all metall, titan fungerar, jag har också haft oskyddad aluminiumram på karen utan att se nåt problem med det, inte i kontakt med vattnet då men rätt nära. Men - det innebär inte att allt är lugnt. En skruvmejsel som rullat ner i en burk för mig gjorde totalrent. Bäst alltså att undvika alla metallföremål i vattnet om man inte är helt säker på att de är ok.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...