Gå till innehåll

Frågor och funderingar kring saltvattenskar


Richard_22

Rekommenderade inlägg

Tror det kommer funka bra, kommer inte köra med sump. Något tips på något ställe att beställa osmos från eller något bra märke/modell?

http://www.drakfisken.se/osmos/1328-aqualight-osmos.html

där har du ett exempel.. Ofta sätter man ett silikat filter efter osmosen som en fjärde del i systemet..

Osmoser finns i dom flesta web butiker så det är bara att välja.. Men välj en i klass med denna ang liter/dygn.. Det handlar lite om din tid i slutändan..

Med vänlig hälsning, Manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack! Sen undrar jag om det verkligen är nödvändigt med karantän kar också?! Det stod i guiden att det är bra att ha, och det kan man ju förstå. Men när man precis börjar och inte vet om man kommer fortsätta med hobbyn så känns det onödigt med ännu ett akvarium. Kommer också hålla enkla fiskar och koraller för att försöka undvika lite problem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Personligen har jag aldrig haft ett karantän kar, alla tycker olika dock.. Som du nu ska starta så fokusera på stället där du kommer o handla lokalt.. Se till o få "felfria" exemplar hem.. går där dålig fisk i systemet så vänta tills en annan gång.. Tålamod är viktigt o ha en plan.. Köp inte på impuls o var absolut medveten om vad du handlar.. Är du osäker så googla upp arten i butiken på mobilen så du vet vad du köper.. Alla har vi varit nya någon gång..

Med vänlig hälsning, Manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej! Nu börjar det närma sig, får akvariet på tisdag. Tänker beställa lite utrustning, salt, osmos, levande sand och sten. Har en kort fråga om sanden och stenen. Har hört att det är bra att köpa begagnad sand för att det finns organismer som hjälper till att starta upp akvariet. Funkar ny sand också? Funderar på att beställa från triton akvarium. Tar det längre tid med ny oanvänd sand och sten? Blir det lika bra? När ska sanden läggas i och hur tunt lager? Stenen ska väl i när första vattnet kommer i så att värdena får stabilisera sig.

/ Richard

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tänk på att mindre kar är mindre meck i början samt billigare. Bra när man ska starta ditt första då kostnaden inte blir för hög om du skulle få nog.

Sand skulle jag inte slänga i såhär i början bara för att det är lättare att städa ur efter alger och skit som kan komma i början.

Sten ska du försöka köpa levande. Lukta på den luktar den hav är den oftast okej, luktar den illa handlar du den inte.

Kasta ut dig frågor så skall jag försöka hjälpa dig så snabbt jag kan.

/Anders

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack du! Då väntar jag med sanden tills värdena är stabila och vattnet ser fint ut...? Funkar det att köpa ny sand och inte begagnad?

Gäller stenen, så har jag ingen saltvattensbutik i närheten, så det blir nog till att beställa. Då kan jag ju inte se eller lukta på den... Funkar det ändå?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du kan stoppa i död sten också skillnaden är att en bra sten innehåller bakterier, organismer, svamp, osv som hjälper dig på vägen. Den enkla vägen.

Finns dock vissa som hellre använder död sten och ägnar hela sitt liv till att inget oinbjudet hamnar i tanken men det är absolut inte den enkla vägen. Angående sand så kan du glömma levande sand. Jag har svårt att tro att något skulle hålla sig vid liv från andra sidan jorden i en vakuum påse som utsätts för både det ena och andra.

Kanske värt att ta en biltur till någon bra butik som har bra sten?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo, det kanske är det. Det finns ju dock "levande" sten att köpa från till exempel triton akvarium eller zoo.se, menar du att dem är döda?

Angående sanden så finns

det ju också att köpa i Sverige.

Det kan ta ett tag innan jag kommer till en bra butik, kan jag starta upp akvariet ändå med bara vatten och lägga i stenen efter och sanden?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej, har en fråga. Har nu fått akvariumet samt all utrustning. Har också fått hem salt och sand. Har beställt tester men dem var slut i lager så det dröjer till nästa vecka. Har inte heller någon saltmätare än.

Min fråga är om jag ska hälla i vatten och bland det i akvariumet redan nu och lägga i sanden efter några dagar? Jag har fått med några tester från killen jag köpte det ifrån, ammonium, ammoniak, nitrit och nitrat. Jag vet ju hur mycket salt jag ska ha i. Tänkte att det är bra att hälla i redan nu så värdena kan stabilisera sig fast jag inte har själva testerna än.

Vad tycker ni?

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...