Gå till innehåll

Ouscazz Red Sea REEFER 450


Ouscazz

Rekommenderade inlägg

Jag var hemma hos @Bekolsyra igår och tittade på hans väldigt läckra badrumsakvarium. Riktigt snyggt! 

Fick med mig tre fina fraggar hem, Montipora Superman, Montipora Undata och en Echinopora. Kul med lite mer färg i karet utan att överdriva.

 

Väntar på att få i en Seriatopora Caliendrium i karet, min absoluta favorit-SPS. Den kommer att bli lika mycket en färgklick i karet som en fristad/nattkvarter åt våra Chromis Viridis.

 

Jag märker redan u att jag får backa på min idé att köra karet utan Balling. Det käkar rejält med mineraler.. en doserpump och Ballingkemikalier är beställt från @stigigemla på Oceanakvarium.

Ändrat av Ouscazz
  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vi stannade till och gick in på Håkanstorps Zoo när jag var nere och jourade på jobb i Malmö idag. Första besöket där och det var en trevlig liten butik, väl värd före besök. De hade lite städrea i sitt korallkar enligt annons på Facebook. Egentligen hade vi inte tänkt handla något idag men min hustru blev förtjust i en Salarias Ramosus så den fick följa med hem. Riktigt fin liten fisk. Hittade även en snygg bit röd flakväxande Montipora. Röda koraller är snyggt!

 

Två av våra tre Sarcophyton blev inte helt överförtjusta över att få nya stenkoraller i karet. Hängde en påse med aktivt kol i sumpen igår, hoppas att det hjälper.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul med tillskott i karet, såväl hårt som mjukt:) Tycker det är kul med butiker som har fraggar. Önskar bara fler hade det, som finns på lagom köravstånd....

 

Har också sneglat på Bekolsyras fraggar. Du kanske kan lägga in en bild när du hinner på dessa och på din nya firre?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Håkanstorp väntar in en leverans i nästa vecka. Säkert värt ett besök.

Salariasen är väldigt nyfiken och orädd. Undersöker revet in i minsta skrymsle.

Tog några bilder med iPhone i förmiddags. Färgerna blir sådär.. Håll till godo Stefan.

Echinopora

15e054e6da2617b730e8aaa82093a397.jpg

Montipora Superman.

66f677b09a110220a8331d77e43c9e66.jpg

240d496dc85ad0203deb4bc0367252b5.jpg

e31db34147f499bc21af29764a1286d8.jpg

0518b78d9c6b7b5023c5d17c18e1225e.jpg

Proppfullt maskinrum.

be75c1f0d95f3a00077581ea7686debc.jpg

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite vattenvärden idag.

 

Ca: 430

Mg: 1380

KH: 6,7

Salt: 1,026

Nitrat: Mellan 5-10 mg/L

Fosfat: 0.00 ppm

Temp: 26

 

Saltet jag använder har höga värden av Ca, Mg och KH. De ligger kanske lite i överkant för de koraller jag har i karet så jag skall sänka salthalten till 1,025 och se hur det ser ut då. Först skall jag höja KH till korrekt nivå eftersom kalkalgerna har satt i sig en massa natriumbikarbonat de här första veckorna. Ballingkitet kommer i mitten av veckan.

 

Nitraten är fortfarande lite för hög, biofiltret är inte fullt cyklat ännu och det lär dröja 2-3 veckor innan jag ser full effekt av biopellets. Jag har dubblat mängden pellets i reaktorn idag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mmmm.. fast mjukisarna är inte helt överlyckliga för sina nya grannar. Men det kommer säkert att ordna sig, lite mer fart på det aktiva kolet bara.

På tal om det så tog jag ur fosfatreaktorn idag, värdet var ju noll igår. Nu hoppas jag att biopellets skall klara av att hålla både nitrat och fosfat på en lagom låg nivå.

Istället för fostfatremover fyllde jag aktivt kol i reaktorn så nu blir den giftexporten lite effektivare än bara en strumpa i sumpen. Hoppas att mjukisarna skall gilla det.

 

I övrigt fungerar det bra. Det enda liv jag har tappat är en Chromis och två blåbenade eremiter. Eremiterna var nog inte ok, den ena var i princip död i påsen när jag kom hem och den andra dog efter en dag. Trist med liv som släcks. Får iaf nya eremiter av butiken. Kirurgen har börjat färga ut, den har blivit orange bakom gälarna och fenorna har mörknat. Snyggt!

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag håller på att optimera alla vattenvärden manuellt med Ballingkemikalier. Jag har köpt kemikalier och doserpump av @stigigemla på Oceanakvarium. Jag har använt Stigs kemikalier förr och var mycket nöjd med dem då. Jag värdesätter även supporten Stig kan ge när man har frågor kring hans produkter. Stigs pump Revdos 41 är riktigt genomtänkt med tydlig, enkel och svensk meny.

 

Biofiltret tuffar på och jag har lagt i den mängd biopellets som jag tror kommer att bli tillräcklig för belastningen i mitt akvarium. Jag förväntar mig att se full effekt av filtret om ca två veckor.

 

Vectra M1 gör att karet är i det närmaste ljudlöst. Vilket otroligt tryck det är i den pumpen. Reefer 450 är specat för en retur på 4000 L/t. Jag kör Vectran på ca 30% av max och då gissar jag att den flyttar nästan dubbelt så mycket vatten som min andra pump som är specad för 3000 L/t. Ökar jag mer än så flyttar jag all sand ut i hörnorna. Nu är jag nöjd.

 

Jag har läst på lite angående UVC tillsammans med biofilter. Det skall tydligen fungera alldeles utmärkt att kombinera de två eftersom de aktiva bakterierna håller sig inne i biofiltret. UVC tar ju bara de bakterieroch annat skräp som rör sig fritt i vattenkolumnen. Jag hittade ett begagnat Deltec UVC-filter här på SG och tanken är att det skall kopplas in om en månad eller så. Min idé är att framöver prova på någon mer krävande kirurg. Antingen A. Japonicus eller A. Leucosternun.

 

Jag fick med någon glasros när jag köpte korall i en butik. Sånt är skit... Satte en pepparmintsräka i karet i början av veckan och i natt har den ätit upp den största glasrosen. Det sitter ett par små glasrosor kvar som förmodligen är borta om några dagar.

 

I övrigt fungerar karet bra och jag ser en del tillväxt. BTA'n jag köpte av Laggeman har nästan dubblat sin volym. Anemonerna får en liten bit räka en gång i veckan.

Det syns även en liten tillväxt på den flakväxande Montiporan, redan efter en vecka i karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Förberedelser för Balling. Liten fin slanghållare från Oceanakvarium. Doserpumpen skall kopplas och programmeras imorgon. Till att börja med skall jag bara köra kanalen med Natriumbikarbonat. Det är det enda som förbrukas just nu. När jag får i lite fler stenkoraller börjar nog Ca och Mg att röra på sig också.

4d0fc8b704d69f4dd68ff3f975836506.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

14 timmar sedan, bjomat sa:

Jag är lite nyfiken på den doserpumpen. Om du har lust så lägg gärna upp några bilder på den :)

 

13 timmar sedan, peterj66 sa:

Är också lite nyfiken på den så +1 på bilder

 

Pumpen är installerad på en hylla högt upp i skåpet, jag ska se om jag kan få in kameran där ikväll och ta ett par bilder.

 

Det jag kan säga är att Revdos 41 är extremt användarvänlig jämfört med t.ex. Grotech TEC III NG som jag hade tidigare. Menyerna är på svenska och föredömligt enkla.

Lätt att kalibrera varje pump enskilt, lätt att ställa klockan, lätt att dosera manuellt, lätt att ställa in antal doseringar/dag och mängden media pumpen skall ge. Om man väljer att dela upp den dagliga dosen kan man välja tre eller eller fem doseringar som sker vid fasta klockslag mellan klockan 15.00 - 23.00. Dessa klockslag går inte att ändra. Än så länge har jag bara kört en kanal så jag vet inte om det är någon fördröjning mellan de fyra kanalerna eller om alla ger media samtidigt.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

5 minuter sedan, peterj66 sa:

Lite off topic, men googlar man bilder på Revdos 41 så får man träffar på en handfull bilder från SG, men även antika mynt, präster och marijuana odling. verkar som den pumpen har ett brett användningsområde :)

 

Eller så har Stig alternativa hobbys... ;)

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...