Gå till innehåll

Ouscazz Red Sea REEFER 450


Ouscazz

Rekommenderade inlägg

Inga problem.. det är bara o krama vovven o hälsa på Mats.. sen börjar problemen.. alla påsarna som ska fram o packas med fraggar.. o blött blir det , sumpen börjar skrika efter vartten.. returen suger luft o börjar låta illa.. sen stannar den o sumpen får förmycket vatten helt plötsligt , sen ballar skummaren  ur o skummar över o fyller hela skåpet med skum.. Mats river sitt hår.. o ser all kalabalik som spelas upp framför ögonen.. :) GOTT NYTT ÅR ute i skogen mats!

 

Med vänlig hälsning, Manne 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

11 timmar sedan, krille 55 sa:

det är ju kul att dom ändrar färg också beroende på vilket kar dom står i. går ju knappt att se att det är samma på en del

 

Ja, det är rätt lustigt hur färgerna reagerar på olika förhållanden.

 

Jag har under de senaste tre veckorna långsamt anpassat mitt vatten till ZEOvit-metodens rekommendationer. Igår mätte jag och nu är det snart perfekt överensstämmande med NSW.

 

KH 8,0

Ca 400

Mg 1290

K+ 390

Sal 35 ppm

Temp 26C

 

Sedan starten av konverteringen har jag också långsamt börjat stänga ned biopelletsfiltret och planerar att ta ur det helt om en vecka. Nu har jag bara ca 10-15% av ursprungsmängden biopellets kvar i reaktorn. Jag ser en liten förhöjning av nitrat dagarna efter varje gång jag har tagit ur lite biopellets, nitratnivån sjunker sedan tillbaks till samma nivå under den följande veckan. Jag tolkar detta som att zeoliterna jobbar.

 

Det som är intressant är att korallernas tillväxt har ökat markant med konverteringen till ZEOvit, även om näringsnivåerna är nästan oförändrade. NO3 är nu ~10mg/l och PO4 0,09 ppm. Anledningen till den ökade tillväxten, gissar jag, är den bakteriemättade mulm som två gånger dagligen släpps ur zeolitreaktorn när jag skakar om stenarna.

 

Jag är riktigt sugen på att utöka fiskbeståndet med en till kirurg och några anthias, men vill inte störa systemet just nu. Så det får vänta.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I min strävan efter bra vatten för korallerna har jag dragit ett flexirör från vinden ner till sumpen. Röret/slangen går via en liten mediereaktor till skummarens luftintag. Jag vill mata skummaren med uteluft eftersom jag misstänker att inneluften har ganska hög halt av CO2. Vi är två vuxna och tre hundar plus att vi eldar i kamin varje dag. Reaktorn skall så småningom fyllas med CO2 absorberande granulat. Först skall jag se om enbart uteluften påverkar pH i akvariet. Det bör påverka eftersom skummaren drar i sig upp till 1500 liter luft per timme.

 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

per w. du får gärna smyga förbi här också om du har vägarna söderut. här vaktar teddy. går att muta med kycklingfile
DSC_0173.JPG


..på lite håll går den jycken lätt att missta för ett lejon Med vänlig hälsning, Samuel


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har tyvärr tvingats till ett litet utrotningskrig mot mina Rhodactis. De växer fortare än jag någonsin har varit med om och har tagit över en stor del av det högra revet. De har börjat bränna sps'er och det är inte kul. Dessvärre sitter de på den understa stenen som bildar bas i revet. Att riva ut och mejsla bort skivorna är inget alternativ. Det är inte kul att döda liv, men situationen är på väg att spåra ur.

 

Min metod är att spruta kokande osmosvatten med en kanyl rakt in i skivorna. Efter ett tiotal kanyler börjar de att lösas upp och man kan borsta av dem från stenen med en tandborste. Vågar bara ta en skiva varannan dag eller så eftersom det blir ganska grisigt i vattnet av vävnaderna. Inga koraller har reagerat negativt hittills.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En riktigt snygg fragg på någon form av Seriatopora som jag köpte för ett par veckor sedan. Den var blåskimrande i karet den gick i. Hos mig har den blivit ljusare och vävnaden har blivit skarpt neongrön.

Bilden är tagen uppifrån så fokus är inte ok.

c0b4c8d55e8058facb487a0dcbbcbd37.jpg



Skickat från en iPhone med Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fyra veckor med ZEOvit, första bytet av zeoliter idag.

Allt går enligt planen, alla koraller mår bra. Näringsvärdena har inte sjunkit nämnvärt men korallerna trivs bättre och bättre. Jag har satt i ett par nya sps under de senaste veckorna och allihop har ändrat färg till det bättre när de har kommit i mitt kar och det känns ju positivt. En Euphyllia som har varit hängig sedan i somras har vaknat till liv senaste två veckorna. Bilden stämmer inte riktigt, tentaklerna är gröna hela vägen ner. Acroporan hittade jag häromdagen, ledsen, brun och bränd av en annan korall. Jag har fraggat ner och monterat en liten bit. Har en större bit som också skall limmas in i revet. Spännande att se hur den kommer att färga ut.

 

BK Supermarin drar massor av skit ur vattnet, grym skummare. Bilden visar fyra dagars skimmate i koppen.

 

 

eup.jpg

acr.jpg

bk.jpg

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Björn!

Ja, skummaren är grym. Kör den ganska blött eftersom den är lite för stor för systemet. Funkar bra så.

Acropran ser bra ut och har börjat ljusna en aning, inte lika brun och ful längre. Ska bli kul att se vilken färg den får, jag har ingen aning.

Mätte näringsvärden idag och NO3 har sjunkit något, ligger idag strax under 10ppm mätt med Red Sea Nitrate Pro Kit.
Fosfat har sjunkit från 0,11 till 0,05 på tre veckor.

Zeoliterna fungerar med andra ord bra.

2d73c54acc3342047cfa51dc68868903.jpg



Skickat från en iPhone med Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 timmar sedan, Rameau sa:

Vilka Zeovit produkter använder du dig av? :) Finns ju en uppsjö.

 

Systemet är fem veckor gammalt med ZEOvit, än så länge använder jag bara basprodukterna från Korallen-Zucht.

  • KZ zeolitreaktor
  • KZ ZEOvit zeoliter
  • KZ ZEOvit aktivt kol
  • KZ ZEOstart3
  • KZ ZEObac
  • KZ Sponge Power

Det lär dröja någon månad innan jag behöver tillsätta något för att hålla färgerna på korallerna.

NO3 och PO4 har stigit en aning sedan jag tog ur biopelletsreaktorn. Zeo-reaktorn går fortfarande på halvtid, 3 timmar drift - 3 timmar vila o.s.v. Om en vecka är det dags att låta reaktorn gå kontinuerligt, då lär det väl hända lite mer kan jag tro.

 

Igår sänkte jag hastigheten på returpumpen från 4000 l/t till ca 2500l/t vilket ger en "turn over" på ca 6ggr volymen. Samtidigt sänkte jag skummaren vilket höjde vattennivån i den med 20mm. Jag ville ha lite tjockare skum och det ser bättre ut idag, det tar väl en vecka eller så att finjustera den på nytt.

 

Lite bilder från idag.

 

 

a1.jpg

a2.jpg

a3.jpg

an.jpg

eu.jpg

flo.jpg

mi.jpg

mo2.jpg

mon1.jpg

po.jpg

sco1.jpg

ser1.jpg

superman.jpg

sva.jpg

tri.jpg

sida.jpg

Ändrat av Ouscazz
  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...