Gå till innehåll

Ouscazz Red Sea REEFER 450


Ouscazz

Rekommenderade inlägg

Alltså, jag gillar Red Sea testerna mer och mer. Mätte KH tidigare i kväll, fick fram 6,7 vilket iofs är inom ramarna (6,5-7,5). Jag vill ha lite marginal så jag buffrade med 7 gram natriumbikarbonat vilket enligt Ballingkalkylatorn skulle innebära ett KH på 7,3 i mitt system. Mätte för en stund sedan, exakt 7,3. Bra där!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu börjar näringsvärdena röra sig nedåt på allvar. Nitrat stack iväg uppåt efter att jag tog ur biopelletsreaktorn, som högst strax över 20ppm i förra veckan.

Jag tror att det till stor del beror på att jag har programmerat om mina MP40 och kör Tidal Swell Mode alla de ljusa timmarna plus blåtimmarna på kvällen. 3 timmar mitt på dagen körs pumparna i Nutrient Export Mode som drar upp mycket skräp från botten. I sumpen har jag satt en liten returpump som bara cirkulerar vattnet så att detrius inte ligger still utan i bästa fall åker med skummaren ut. Skummaren jobbar hårdare sedan jag ändrade flödet vilket är ett tecken på att mer skräp åker ner i sumpen. Bra!

 

Mätvärden idag.

NO3: något lägre än 15ppm. Svårt att läsa av testet i high range.

PO4: 0,02, det lägsta värdet någonsin i det här akvariet.

 

 

0.02.jpg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Det var länge sedan senast, men igår köpte jag faktiskt en ny fisk. En liten Sixline Wrasse fick flytta hem till oss. En fisk jag har varit sugen på väldigt länge och för en vecka sedan fick de in några små, riktigt fina exemplar på Djurmagazinet i Löddeköpinge. Jag vet att Sixline Wrasse kan vara lite "hit or miss", men jag hoppas på att den skall hålla sig i skinnet. Sist in, och samtidigt minst ökar på oddsen lite.

 

Be mig inte att fotografera den... ;)

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kom in till karet i morse och skulle mata fiskarna. Det såg inte bra ut, mycket slime från flera koraller, bl.a. röd flakväxande Montipora... anade oråd och hjärtat slog genast ett par extraslag. Kollade över allt, ingen cirkulation i karet, bara returpumpen gick. Öppnade skåpet och såg att jag hade glömt slå på MP40'orna efter vattenbytet sent igår kväll. Ett par acropora som redan var lätt påverkade sedan introduktionen av ZEOvit har fått lite stryk, men troligtvis ingen fara. Nu ikväll ser det ut som vanligt igen.. puh!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är lurigt det där! Det är en av svårigheterna med att ha akvarier med tät inredning, oavsett om det är koraller eller sten, oftast en blandning av de. De blir något ömtåliga och svåra att syresätta effektivt. Med tanke på hur mycket pengar vi lägger på karen så är det inte konstigt att vi är så benägna att kolla backup lösningar.

 

Mina tester med att köra luft ser lite udda ut och skvätter massa salt. En trevlig detalj är dock att de inte kan gå torrt och man behöver inte dra ut de när man byter eller liknande. Inte riktigt ett problem i saltkaret dock då jag byter ganska sällan, i några av mina sötvattenskar där jag byter kanske 50% i veckan så är det en gudsgåva om man har flera akvarier. Nu blir det en trevlig bonus i saltbaljan :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag ser inte det som något problem i mitt kar, vatten kan röra sig runt och genom de två små reven, även om det strömmar väldigt lite. Det finns inga döda punkter i karet, även vid väldigt låg cirkulation, så syrebrist är jag inte rädd för. Det är nog det som gjorde att det gick så pass bra de tolv timmar som streamers var avstängda. Det som är positivt med händelsen är att jag vet att karet klarar rätt lång tid utan streamers, bara returpumpen går. Framöver kommer jag att sätta MP40'orna i Feed Mode när jag gör vattenbyte.

Luftstenar är helt uteslutet i mitt kar, stigande bubblor ser förfärligt ut tycker jag.

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej, det var inte menat som ett problem, bara ett konstaterande. Men kollar man så har du ju pumpar för runt 10,000 för att sätta fart på vattnet så att det trivs :-) Det måste ju ändå relativt sett räknas som lite utmanande att syresätta ordentligt så att invånarna trivs till 100%. Men det är ju återigen inget fel, men dom är lite ömtåliga våra system.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har inte mätt, men jag upplever det som att syresättningen och vattenrörelsen är mer än tillräcklig. Returen rör runt vattenytan i karet, utloppet från ZEO-filtret drar ner luft i sumpen, skummaren drar mer än 1000L friskluft per timme från vinden. Allt levande trivs.

Vi har dessutom ett helautomatiskt 18A dieseldrivet elverk som kopplas in vid strömavbrott, så back-up finns. Men, vad hjälper det när man glömmer slå igång pumparna efter vattenbytet.. den mänskliga faktorn finns hela tiden närvarande. Idag har jag programmerat pumparna så att Feed Mode är aktiverad 20 minuter, då hinner jag med god marginal göra ett vattenbyte innan de går i full drift igen. :)

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det mesta växer på bra. Men ett par acroporor bråkar fortfarande trots att det har gått snart tre månader sedan jag gick över till ZEOvit. Korallerna får brända toppar, men det blir inte värre. Vissa toppar läker tillbaks, för att sedan bli vita igen. Även om topparna tar stryk så växer de bra från foten. Blir inte riktigt klok på vad det kan vara. Alla värden jag kan mäta är bra, inget att ändra där. Det enda värdet som är lite för högt är nitrat som ligger mellan 15-20ppm. Men jag tror inte att det kan bränna toppar på acropora. Har provat att dra ner ljuset, ingen skillnad, men tillväxten avstannar. Jaja.. så länge det inte blir värre får jag ha tålamod och hoppas att det blir bra så småningom.

 

Igår var jag och köpte några nya acroporafraggar, totalt har jag 15 olika acropora i karet nu. Fick även fatt i en liten bit av något som jag tror är en rosa Pocillopora, riktigt läcker rosa färg som drar mot rött i polyperna.

 

BTA'n har delat sig idag igen.. 

 

 

 

Ändrat av Ouscazz
Antal..
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hade 1 röd bta innan jag stängde ner mitt gamla kar och inväntade mitt nya, flytten tog längre tid än vanligt och bta'n tyckte det sög! Så jag har nu 8 st minimala anemoner... verkar som att när den väl börjat så delas det hejvilt


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

9 timmar sedan, kocknick sa:

Hade 1 röd bta innan jag stängde ner mitt gamla kar och inväntade mitt nya, flytten tog längre tid än vanligt och bta'n tyckte det sög! Så jag har nu 8 st minimala anemoner... verkar som att när den väl börjat så delas det hejvilt

 

9 timmar sedan, kocknick sa:

Blir alltid lika sugen på att starta någon Zeometod när man ser resultaten, men har än så länge så låga värden så blir alltid att man väntar

 

Min delade sig i tre bitar för ungefär ett halvår sedan, den här gången blev det bara två.. tror jag. Hoppas att jag kan få loss den ena och sälja, vill inte ha två.

Med redan låga näringsvärden ser jag ingen anledning till att börja med Zeo, såvida man inte vill ha mer jobb. ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har spenderat eftermiddagen med allmänt akvariejox..

Mätvärden idag:

  • Salt - 35
  • KH - 7,3
  • Ca - 420
  • Mg - 1280
  • K+ - 380
  • Fe - 0
  • I - 0,06
  • NO3 - 20
  • PO4 - 0,05
  • Temp - 26

 

Några bilder från idag, bl.a. ett par nya fraggar som ser rätt spännande ut.

 

243da7f062530635d6043c9b256468f8.jpg

 

a4bcf819bd1183e174b54b82180aa176.jpg

 

a6a56a00cbdde36b4a651bb0b60b99ec.jpg

 

d05397e0c0277861f662f30ed84f40fc.jpg

 

b2e39e79c41701add0954506c02873f9.jpg

 

fa5359470ce03bd8f98540ce816029bc.jpg

 

380f42a1ade02a8a6bde0a5317f6076e.jpg

 

dc0802afd5ee20c10fc61eb5d984bc9b.jpg

 

cb4f2cb954b854507e231c4f594e993c.jpg

 

27469e82279d00105fa066a613d01b59.jpg

 

5d95eb4f4541d2cadaf7ac96f5d3dc36.jpg

 

1d7e77b00211bae5bcc04766c623c203.jpg

 

 

 

 

 

Ändrat av Ouscazz
Lagt till bilder
  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ett par av mina Acropora har reagerat lite negativt på konverteringen till ZEOvit. Som ett led i att försöka få de här korallerna pigga igen provade jag för några veckor sedan att dra ner en aning på ljuset. Reaktionen på övriga koraller har varit lägre tillväxt, framförallt flakväxande Montipororna har nästan slutat växa helt. Den senaste veckan har jag ökat belysningen med 2-3% varje dag och nu har Montipororna återigen börjat få ljusa tillväxtkanter. Och de ledsna Acropororna ser aningen bättre ut, inte helt bra, men dock bättre. Nu gäller det att ha koll på Ballingförbrukningen.

 

Jag har ökat farten på skummarpumpen och returpumpen för att se om det kan dra ut mer skräp ur vattnet, och det verkar fungera bra. Jag hoppas att detta skall hjälpa karet att dra ner NO3 vilket jag tycker ligger lite för högt. Samtidigt höjdes pH ungefär en tiondel över hela dygnet, mest under den mörka delen av dygnet. Nu ligger det på 8,02-8,03 på morgonen och 8,11-8,13 på eftermiddagen. Positivt!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...