Gå till innehåll

Lasse

Rekommenderade inlägg

Nja - vet inte än - tror inte det hänt något revolutionerande. Har börjat dosera lite organiskt kol i bädden. Skall faktiskt mäta nitraten idag om det funkar. Jag har ju tillsatt ren nitrat hela tiden så det kan visa vad som helst. Har ett refugium som växer bra så där finns nog en hel del kväve.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har jag tagit värdena och nitrat låg någonstans mellan 50 och 100 och fosfat hade jag - hur mycket kan jag inte säga idag - behöver ngt provrör för det - men det är mer än 0,1 :) Alla SPS går inte bra - det är jag medveten om men någon klokare än mig får förklara varför mina LPS och mjukkoraller fungerar väldigt bra och visar färger som heter duga - och gjort det under 3 månader nu. Det är samma utveckling som i det gamla men där gick en del SPS väldigt bra (några funkar bra här också).

 

Nåväl - systemet är byggt för betydligt lägre värden och nu skall jag systematiskt försöka pressa ner dem. Mitt refugium funkar bra och det är antagligen orsaken varför nitratvärdet ligger där det ligger. Jag har tillför så mycket nitrat att om inget skulle ha försvunnit så skulle jag ligga kring 200 - 300 bara på det. Det gör jag inte - kan tro jag ligger kring 75. Färgskalor - blä..... Jag har gjort om lite i tillförseln till DSB:n eftersom redoxen inte vill gå ner lägre än till ca 9 mV och jag vill ner på minussidan åtminstone. Nu kommer ca 12 liter om dygnet gå igenom bädden och jag kommer att tillföra totalt 4 ml VÄS per dag till bottendelen av DSB:n. Skall bli intressant att se om redoxen kommer att påverkas av detta.

 

Dosering just nu - Nitrat - avstängd, Jod - ca 1 ml/dag, Balling plus mineralsalt samt VÄS - 4 ml per dygn

 

Jag har en reaktor som jag kan fylla med fosfatfällningsmedel - får se hur jag gör med det.

 

För övrigt utvecklas karet väldigt bra - det kryllar av filtrerare av alla dess former - svampar dyker upp och annat. Det finns lite orosmoment i sanden men det varierar dag från dag - lite brunrött som minskar och ökar - cyano eller dino - men för närvarande helt under kontroll

 

Första vattenbytet sen start är också gjort - 80 liter - ca 20% - gjort igåt

 

MVH Lasse

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Idag skaffade jag lite av Tritons alubaserade fosfatremover, finjusterade för vattnet under DSB:n. Allt med inriktning att få ner näringsvärdena. Redoxen ligger nu på minus 24 mV under DSB:n och den skall ner betydligt mer. Kör nu in 4 ml VÄS om dygnet plus skummargegget när det finns något.

 

Akvariet fungerar bra och framförallt LPS går fint och visar färger - se bilder. Jag har några bleka flakväxande montiporer som visar en klar röd färg på tillväxtzonerna - fast näringsvärdena är höga.

 

Nyförvärv

 

ny.jpg

 

Eldräka

 

räka.jpg

 

LPS med färg

 

gobie.jpg

 

favia.jpg

 

Märklig montipora

 

colour.jpg

 

MVH Lasse

 

 

  • Gilla 7
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Märklig effekt. har inget provrör till hanna fosfattest just nu. Gjorde igår en test bara för att se blåfärgningen i ett annat rör utan att kunna mäta. et blev mer än synligt blått. Satte då in 200 ml av Tritons aluminiumbaserade fosfatfällare i ett trumbling filter. Kollade om det var lika blått idag - det VAR DET INTE Idag var det klart genomskinnligt, möjligen en mycket svag blåfärg. Satt filtret på att gå i intervaller - 15 min varje timme. Får skaffa provrör helt klart. Nitrat fortfarande kring 50 - 100.

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mätning - det är svårt det

 

Mäter jag nitrat med salifert så vill jag ha det till närmare 100 ppm men om jag mäter med Hannas HI 9628 så hamnar jag mellan 20 till 60 ppm. Hannas mätare är ej avsedd för saltvatten - framförallt så stör kloridjonerna. Men den störningen ger ett lägre värde än det riktiga. Jag mätta provet outspätt och hamnade då på ca 60 ppm som nitrat. Jag spädde provet 10 gånger (minskade kloridstörningen 10 gånger) Förväntade mig ett högre resultat men fick ett lägre - snarare 18 ppm nitrat än något annat Svårt att veta vad man har egentligen.

 

Körde fosfat med Hannas fosfatmätare (hade med provrör från jobbet) Resultatet växlade även där - mellan 0,08 till 0,4 ppm. Körde igång fosfatfiltret igen - denna gång på "halvtid" - Det går 10 minuter - står stilla i tio minuter - går sedan på igen.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja så kan jag göra - kan blanda med kaliumnitrat så jag hamnar någonstans kring 50 och testa. har nytt KNO3 på gång in - väntar till dess. Intressant och se om Hannas HI 9628 ger något så när värden när man späder. Återkommer

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det var inget bra experiment. Jag gjorde en stamlösning med 5 gr kaliumnitrat i 500 ml vatten. Då vid bra blandning så blir det 0,0061 gram per ml -> 0,006 mg av nitrat. Jag satte in 2 ml i 500 ml ej använt saltvatten med en salthalt på 35 promille. Både Hanna och Salifert visade 0 i nitrat direkt på saltvattnet. 2 ml blir då drygt 12 mg på dessa 500 millitrar -> ca 6 ppm eller 6 mg/l. salifert visade då närmare 100 ppm och en 10 gånger utspädd lösning visade 0 i Hannan. Gjorde samma försök med att ta i 4 ml av stamlösningen -> ca 12 ppm som nitrat. Testade inte med salifert men provade med Hannan. Utspädd lösning gav ca 50 ppm - samma med outspädd lösning - upp mot 60 ppm. Rätt värde 12 ppm. Det blir att testa med Red Seas test också, Bägge klarar att visa 0 men sedan.........

 

Fosfat verka vara på ca 0,15 - 0,2 just nu.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Många lyckas med salifert - jag har aldrig fått det att fungera i mina kar - men jag kanske är färgblind eller ngt. Trodde jag skulle kunna få ut något av Hannan - men icke sa nicke. Skall prova med Red sea också. Det finns en test som bygger på enzymer men jag har inte testat ut den helt ännu. Och den är dyr.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Köpte den på Rolles akvariecenter i Luleå.

Hjälper er som har problem med färgskalorna på testen. Man kör ner mätinstrumentet i provröret och trycker på test.

 

Klockren videosnutt på vågrörelser default_triumphant.png

Vad kostar den?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mätte 0 i fosfat med Hannas checker för fosfat - alltså inte den i det låga området - nu på morgonen. Har ändrat min fosfatreaktor till att bara gå under dagtid och inte nattetid när refugiet är igång med ljus. Tanken är att den fosfat som skapas nattetid skall tas omhand av makron - inte fosfatmedlet.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...