Gå till innehåll

Lasse

Rekommenderade inlägg

Kollade ikväll med den ultralåga Checkern - resulta 2 ppB -> 0,007 som fosfat. På tok för lågt. Fosfatfiltret avstängt (dvs det går 1 minut var 15:onde minut just för det inte skall glegga igen) Kommer mäta i morgon bitti igen. Detta värde togs kl 21:30. börjat mata med otvättad fryst artemia igen. Mysis får vila lite.

 

Nitrat är högt - testade ytterligare en metod idag. Lite osäker men det verkar sluta en bit över 100 ppm. Red Seas är lättare för oss som har svårt med färger - helt klart. Red Sea Nitarat pro i alla fall.

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då var det testat på morgonen efter att refugiet gått under natten med ljuse på  - fortfarande på tok för lågt - 0 ppb som PO4-P. Matningen kommer att ökas och det blir fryst artemia utan sköljning ett tag.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Test nu när jag kom hem - med Hanna marine fosfortest - 17 ppb = 0,05 som fosfat. Med Checker fosfattest LR - 0 ppm

 

Matat med lite artemia - skall mäta senare i kväll och i morgon bitti också. Fosfatfiltret i stort sett avstängt - kommer att gå 1 minut varje timme.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Resultat på morgonen 0 ppb som fosfor med Hanna marine ultra low. refugiet gör sitt helt tydligt. Test ikväll igen. Nitrat inte taget. Om man massberäknar och räknar med makroalgers höga fosfor - kvävekvot så blir minskningen inte mer än några ppm nitrat per dag om man förutsätter att makroalgerna har minskat fosforinnehållet från 17 ppb till 0 på morgonen. Men det är en dags mätning - blir nya under helgen. Finns stora felkällor.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då har jag testat kl 21:00. Nu läste jag 9 PPB som P. Det innebär att PO4 värdet är 0,009*3,1 (ungefär) -> 0,03 ppm. I mitt kar på 400 liter innebär då att jag har ca 12 mg P i vattnet. Är nu värdet 0 i morgon bitti så har makroalgerna tagit upp ca 12 mg P (ungefär). Eftersom kväve/fosforkvoten för makroalger är betydligt högre än kvoten för mikroalger (mellan 50 till 90 gånger mer kväve än fosfor jämfört med mikroalgernas 16:1) så går det att räkna lite. Tar de upp ca 12 mg P så tar det också upp mellan 600 - 1080 mg som N. Som nitrat motsvarar det mellan ca 2600 till 4600 mg NO3. Utslaget på mina 400 liter så motsvarar det ett upptag på mellan 6,5 till 11,5 ppm.

 

För två dar sedan hade jag en nitrat på runt 130 till 150 ppm - idag hade jag ca 90 ppm. Om minskningen beror på upptag av makroalger (och någon denitrifikation) skall jag låta vara outsagt men igår var fosfornedgången nästan dubbel så stor - vilket medför att kanske 20 ppm försvann då.

 

Vi får se vad nivån av fosfor ligger på i morgon bitti.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu på morgonen läste jag 11 ppb som P vilket motsvarar 0,011 * 3,1 = 0,03 ungefär - lite högre dock än kvällens mätning. Hade hoppas på samma mönster som förra dygnet - vilket skulle stärka indikationen att refugiumet är effektivt. Så blev det dock inte.

 

Jag matade med frusen artemia vid 22 tiden i går kväll och tillförde då troligtvis en del fosfat, Jag skall mäta vid 10 tiden idag samt före och efter matning i kväll för att se hur det verkar.

 

Viktigt att komma ihåg är dock att när vi mäter här så är vi på gränsen av vad mätaren klarar. Noggrannheten är plus minus 5 ppb som P (PO4-P) -> ca 0,015 ppm som fosfat (PO4). Lägger jag ihop andra iakttagelser så tror jag inte att jag i verkligheten nollat fosfaten - alger växer fortfarande på framrutan - skrapning var annan dag.

 

MVH Lasse

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Testen nu klockan 10 gav vad gäller fosfor en marginell skillnad - 10 ppb mot 11 ppb i morse.

 

Jag gjorde nu också en ny nitrattest - och nu börjar jag vänja mig vid den metoden och jag får i alla fall fram ett värde som verkar stabilt och går att läsa av - sen om det är rätt eller fel - ja det vette tusan. Testen visar att nitraten är på väg ner - just nu visade den mellan 60 till 70 ppm nitrat - det var det dubbla för några dagar sedan. Om denna trend fortsätter neråt så verkar det för mig som om DSB:n sparkat igång. Något som stödjer den tanken är att KH inte har gått ner - fast jag halvera dosen för några dagar sedan. Stänger nu av KH doseringen hel några dagar och ser vad som händer.

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mätt nu på morgonen - P är 17 ppb som PO4-P -> ca 0,05 - 0,06 ppm som PO4. Nitraten fortsätter att gå snabbt ner - uppskattat värde nu är någonstans kring 30 ppm. Frågan är nu vad som förbrukar nitrat. En mätt nedgång på ca 100 ppm under 4 dagar tyder på att nedgången är verklig och inte bara att jag lärt mig en ny metod bättre. Jag kontrollerade alkaliniteten också - stängde av doseringen helt i går och halverade den i torsdags. Idag hade alkaliniteten gått ner 0,5 - 1 mätt i KH. Kalcium ligger stadigt runt 430 ppm.

 

Med mätsiffrorna till grund är det inte helt klart vad som sker - om den snabba nitratminskningen beror på att DSB kickat igång helt eller delvis, om refugiet tar huvudparten eller om det är rena metodfel i mätningarna.

 

Jag kommer dock att stoppa med tillsättning av väs under DSB:n - från 4 ml/dygn till 0

 

Det finns tendenser till Cyano i sanden också - därför har jag ökat takten på min Oxydator (väteperoxid) och ändrat i strömningsschemat. Nu kommer användbarheten av Coral Box:s WiFi kontroller till Jebao streamerserna till sin fulla rätt. Jag har schemalagt dem så att de växlar mellan olika körsätt med vågrörelse som bas. Vissa tider går de på varierande, slumpmässigt flöde i olika konfigurationer - där emellan är det vågrörelse. Detta gör att sedimenteringszonerna aldrig är desamma så material transporteras lättar bort och ut i refugiet

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nä jag använder söchting oxydator Här. Man styr doseringen med hur många små "aktiverare" man använder. Jag har legat högt i redox tills för några dagar sedan då det sjönk till runt 200 (var 340 - 360 mV). Ja har också fått mer svart material i skummaren det sista också. Har innan pumpat ner det under DSB:n. Kommer sluta ett tag med det. Vill se vart nitraten tar vägen.

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har också börjat pröva Oxydator. Det tar vanlig cyano men påverkar vattnet på andra sätt också. Vanliga alger minskar men det kommer lite andra arter så vi får se under längre tid vad som händer. Det verkar som om många koraller gillar det men där är jag inte säker. Genom att cyanon minskar så frigör den mindre gifter och det är också positivt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är jag nere på ca 16 på nitrattesten - fortfarande lite osäker på vad jag egentligen läser av. nitrat eller nitrit. På mindre än två veckor har det gått från ca 140 i avläst värde till idag ca 16. det gick snabbt ner till ca 30 men sedan stannade det där. nu ställde jag av cirkulationen över DSB i går och idag var det nere på 16. Nu skall vi se resultatet i morgon. Fosforn ligger nu på mellan ca 20 till 0 ppb som P (0,06-0 som PO4) Triton gav resultatet ca 0,07 som PO4

 

fick mitt Triton (taget förra tisdagen) i går. Skapligt - några avvikande ämnen. främst aluminium - men det beror säkert på att jag startade med Tritons egna aluminiumbaserade fosfatfällare dagen innan provtagningen.

 

Kalcium också förvånansvärt högt - så högt visar inte min egen test - där ligger det kring 440

 

161007.pdf

 

MVH Lasse

 

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

18 timmar sedan, Lasse sa:

Några bilder

 

@Sjöfartsmuseet Akvariet - David - visste du om dessa färger?

 

table2.jpg

 

Nyfiken i en strut

 

tittut.jpg

 

Tubinaria

 

green.jpg

 

MVH Lasse

 

 

Tjusigt! 

Jo, den klonen Acroporan (hyacinthus?) har jag sett i rött, grönt, brunt och säkert några färger till, alla från samma koloni. Verkar byta färg ordentligt i olika akvarier. 

 

Bra storlek på Turbinarian! 

 

/ David 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2016-10-01 at 22:29, Lasse sa:

Nu har jag lyckas få med vågrörelserna ordentligt i karet - snäppet bättre än innan. Nu börjar kardinalerna betee sig som jag sett ute i naturen

 

 

 

MVH Lasse

Hur lång tid har du på pulserna och är det bara av och på?

Väldigt vackert rörelsemönster i alla fall :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@turboaddeJag använder Coral Box WiFi styrning. Där har jag ställt både puls och paus till 0,7 sec. Om du använder deras original styrning så skall du ha ratten kl 11 ungefär. Där får du prova ut lite. Det är beroende lite på kar, form och placering av pumpar. Du skall hitta dit kars egenfrekvens. det är lite som när man hade sin gamla 144 och den började skaka lite vid 90 km/h - då var hjulens frekvens i överenstämmelse med Volvons egenfrekvens. Under den kritiska gastigheten - lugnt - över den kritiska hastigheten - lugnt. Men spot on kunde det vara ett tröskverk kört i 90 km/h. Dock inget hållbart argument när man klockades för 110 på 90 väg - Jo jag vet men varför kör du då inte i 85?

 

MVH Lasse

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...