Gå till innehåll

Lasse

Rekommenderade inlägg

3 timmar sedan, Ouscazz sa:

Jag köpte en stor Hystrix-koloni i våras, den växte långsamt och väldigt konstigt. Se foto. 

Under den här perioden hade jag stora problem med mitt vatten p.g.a. ett dåligt järn/manganfilter i huset. Kolonin dog långsamt bort men jag har sparat skelettet.

 

 

hystrix.jpg

Det är tråkigt när koraller där, än värre när de är stora. Fast man ska alltid se det positiva i det hela. Denna dödakoraller är ett bra ställe att skydda sig för mindre djur. Nu tror jag inte denna tål så mycket tryck men återanvänd. Hade jag ett kar som liknande Lasses skulle jag definitivt gilla den.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1 timme sedan, Ouscazz sa:

De ser ut precis som vissa av mina grenväxande sps (Seriatopora och Montipora) gjorde när jag hade problem. Konstigt växtsätt och STN.

Det konstiga är att den nu ser mycket bättre ut än för några veckor sedan - den har växt en hel del sedan dess. Jag har en del koraller som uppfört sig konstigt - och vissa som går hur bra som helst. Det började när en plastbit med fett till en slangpump föll ner i sumpen - skall kanske göra så att jag kör ett antal vattenbyten en tag.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Larry Nilsson har rapporterat om tätare skottbildning vid högre pH. Andra har skrivit om det i samband med högre flöde.

Brist på nickel kan också tänkas inverka. Krom motverkar nickel så höjd kromhalt... Jag har en svag känsla att för lite organisk näring också kan visa sig så. 

Jag ser / har en klar skillnad att av akvarier i samma vattensystem är längden mellan förgreningarna längst i karet med minst fisk.

I Lasses fall tror jag mest på höjt pH.

Mangan och järn motverkar nickel och zink vilket kan förklara Mats´missväxt.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Stig - jag arbetar med att få ner pH - flödet är ju rätt så bra också - hela vattenvolymen rör ju säg. Det verkar också som den sist insatta börjar att förgrena sig kraftigt. Men varför grönt - den var rödaktig när jag tog den.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fin tillväxt och exakt så här blev det för mig när jag höjde pH med Divesorb, fast det blev mest tydligt på min Acropora enzman, som satte 40-50 skott på bara 1-2 veckor. Överhuvudtaget fick jag tydligt mer tillväxt. Eftersom topparna växte så bra så försvann också det bruna jag hade innan på mina enzmantoppar. Därefter förkastade jag också förklaringen att högt KH ihop med låga näringsvärden skulle ge brända toppar pgr av för snabb tillväxt av skelettet i topparna. Där tror jag mer på teorin att högt KH kan ge högre fotosyntes hos zoox som i sin tur ger mer fria radikaler som i komb med låga näringsämnen skadar korallen. Men vem vet?

 

Oavsett, snygg hystrix, och det gröna man ser, kan det inte bero på att du har lite för mkt järn kanske?

Det finns en hystrixvariant som heter stellata, den växer mer som en stjärna som du beskrev. 

Sen tycker jag tjockleken på grenarna kan bli väldigt olika där mer cirk ger tjockare växtsätt. 

Mina tillväxtzooner är kritvita o kommer över hela stammen som vita prickar. 

Jag har märkt att gränsen mellan fint rosa färg o lite mer beige handlar mest om ljus o inte så mkt om näringsvärden. Mkt ljus gör denna korall mkt färgstark även vid lite högre näringsvärden. Den klonen jag har kommer från ett djup på 6 m tror jag, och denna är mkt enkel att hålla vid liv. Tidigare hade jag svårt att hålla hystrix, och det tror jag beror på att jag hade en klon som kom från annat djup.

 

Fina bilder Lasse o ett välmående fint kar:_) Du är en riktig akvarist!, det är så roligt att se hur du tänkt igenom även scapen o inte bara slängt ner en hög med sten som man ibland ser, samt inte bara vill ha dyra "fin"-koraller mm, utan ser till helheten. Sen är ju det bakomliggande biologiska tänket väldigt trevligt. Får man komma förbi nån gång o kika?

 

Mvh

Jonas

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då fick tre stycken pyttesmå tvåvägs magnetventiler från E-bay. De var små med en liten diameter så jag beslöt att använda alla 3. De utvecklade rätt mycket värme så jag var tvungen att sätta dem på en kylning. Min tanke är att jag med hjälp av kunna växla var jag tar luften till skummaren skall kunna hålla pH konstant och på en nivå som motsvarar ett konstant CO2 innehåll i vattnet, dvs när konsumtionen är hög (läa hög fotosyntes) så tas mer koldioxidrik luft in till skummaren (från sumpskåpet). När konsumtionen är låg så tas koldioxidfri luft in (från CO2 scrubbern) och på så sätt luftar ut koldioxid. Allt styrs då av en pH elektrod. Exempelvis - vid pH över 8,2 - mer koldioxidrik luft, pH under 8,2 - mer koldioxidfri luft. Jag har valt 8,2 som första punkt. Fungerar inte detta fullt ut så kommer jag prova med att sätta till koldioxid under de lägen där fotosyntesen konsumerar mer än vad som produceras eller förs in via luft/vatteniterfacet

 

Bilder

 

Övre inlopp - från CO2 scrubbern

Nedre utlopp - till skummaren

 

1.jpg

 

 

2.jpg

 

3.jpg

 

 

Inlopp från sumpskåp

 

4.jpg

 

5.jpg

 

6.jpg

 

Vad jag inte är säker på nu är luftmängden men den kommer nog att justeras mer

 

MVH Lasse

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja - om det sedan hade fungerat som jag tänkte - då hade det blivit ännu bättre. Koldioxidhalten i sumskåpet räcker inte till för att ersätta den koldioxid som förbrukas i displayen under fotosyntesen - pH stiger fortfarande upp till ca 8,30 om inte högre - håller sig dock relativt konstant under natten.

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 timmar sedan, _Manne_ sa:

Orkar Skummaren dra tillräckligt med luft genom detta virrvarv av slang ?

Med vänlig hälsning, Manne

 

Den drar inte fullt - det stämmer - men rätt tillräckligt för att ge skum som den skall. Möjligen behövs en lite bättre konstruktion. Kommer borra upp fyrvägskorsningarna lite. Den klarar att hålla pH uppe under natten - väldigt stabilt. skall testa i natt igen. Men när fotosyntesen sätter fart så hinner den inte överföra tillräckligt med koldioxid.

 

Screen Shot 01-14-17 at 11.38 PM.PNG

 

3 timmar sedan, Sjöfartsmuseet Akvariet sa:

Du får skaffa en kalkreaktor eller bubbla CO2 under ditt refugium :) 

 

/ David 

 

CO2 under refugiumet finns i planerna. Behöver få ihop någon tusenlapp först :) Väntar på min nya ProfiLux 4 med en powerbar till också.

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så häftigt projekt med datorstyrt val av luft med olika CO2-innehåll beroende på pH!:-) Riktigt intressant även ur ett DIY-perspektiv. 

En undran bara, varför vill du ha ett helt jämnt pH över dygnet? Variationerna finns ju i naturen med. Det är oerhört häftigt projekt och en mkt sinnrik lösning, men undrar mest över själva huvudsyftet? Fast de klart, om dina variationer är FÖR stora, läs betydligt större än i naturen, då kanske det är bra att minska på variationerna , men en helt jämn kurva behöver vi väl inte?

 

Mvh

Jonas

 

Ändrat av jonasroman
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tillbaks till designbordet. Min konstruktion minskar, precis som Manne sa, luftflödet för mycket. Får ingen bra påverkan (läs gasutbyte) varken med filtrerad luft eller ofiltrerad luft för att åstadkomma det jag vill. Får beställa nytt.  @Sjöfartsmuseet Akvariet Skall göra det innan jag går vidare med att bubbla CO2 under refugiet. Vill testa om man kan använda vår egen koldioxid i detta syfte.

 

@jonasromanTanken är enkel. När fotosyntesen börjar ordentligt konsumerar den koldioxid snabbare än produktionen och gasutbytet medger införsel av koldioxid. Säg att vi har pH 8,1. Det betyder X mg CO2 i vattnet. Vid pH 8,3 är löst CO2 i vattnet x-y mg CO2/l Detta är då tillgängligt för fotosyntesen. Fotosyntesen gynnas av högre CO2 halt. Att konsumera löst CO2 istället för att omvandla bikarbonat till CO2 är energieffektivare -> större tillväxt. Jag gjorde experiment där skummaren stängdes av under perioder med pH över 8,2 och när den var igång så sög den bara in filtrerad luft. Följden blev då att jag under icke fotosyntes (mörkt i karet) fick ett stabilt pH kring det önskvärda - ca 8,2. Men när fotosyntesen satte igång så var konsumtionen av CO2 ändå så stor att produktionen plus gasutbytet i vattenytan (med luft som håller ca 400 - 800 ppm CO2) inte var tillräcklig. Min tanke då var att låta det effektiva gasutbytet i skummaren bli utsatt för den högre koldioxidhalten i luften (läs sumpskåpet) och öka tillförseln av CO2 till vattnet. Avsikten är inte i första hand att hålla pH konstant - utan att hålla löst CO2 (i vattnet) konstant så det finns en konstant källa av CO2 till fotosyntesen. Men pH är ett bra sätt att uppskatta och styra koncentrationen av löst CO2 på.

 

På grund av att min konstruktion satte ner luftmängden till skummaren så funkar det inte. Gasutbytet blev varken stort nog för att hålla pH konstan på önskad nivå vid mörker - ej heller orkade det ersätta förbrukad koldioxid under fotosyntesen.

 

Jag är inte säker på att 8,2 är den lämpligaste nivån - kan vara 8,1 också.

 

Grafen visar att när skummaren bara var igång när pH var under 8,2 (mellan 5/1 - 12/1) så lyckades luftmängden hålla pH ganska konstant under mörker. När min ny konstruktion startades den 12/1 så klarar inte luftmängden (filtrerad luft och nytt media) att hålla pH uppe under mörker (önskvärt pH -> 8,2)

 

Screen Shot 01-15-17 at 11.18 AM.PNG

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 timmar sedan, Lasse sa:

Tillbaks till designbordet. Min konstruktion minskar, precis som Manne sa, luftflödet för mycket.

 

Öka diametern på den långa biten av slangen så minskar motståndet. Gör någon enkel form av adapter precis vid anslutningarna. Funkar bra på min skummare med 5 meter lång slang upp till vinden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

16 minuter sedan, Ouscazz sa:

 

Öka diametern på den långa biten av slangen så minskar motståndet. Gör någon enkel form av adapter precis vid anslutningarna. Funkar bra på min skummare med 5 meter lång slang upp till vinden.

 

Det är sant men jag tappar rätt mycket över de tre magnetventilerna. Får nog göra bägge åtgärderna

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...