Gå till innehåll

Lasse

Rekommenderade inlägg

Köpte en 6-10 mm slang på Biltema och kopplade mellan skummaren och CO2 Scrubbern - en märkbar skillnad. Lovar gott inför nästa experiment - motordriven kulventil :).

 

Fick lite grejer från Fish Street idag. En reservstreamer och en liten cirkulationspump i nanoformat. DC och ställbar! Max 650 l/h. Jag håller på att ersätta all 230 V utrustning som jag har i vattnet med lågspänning. Jag hade en 230 V pump till min mediareaktor (där jag kör Tritons Alu remover) den är nu utbytt mot den lilla ställbara

 

Här är en bildserie

 

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

5.jpg

 

Inte 100 procent passning (pumpen är 5 mm för hög men det funkar. Går på lägsta

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ha bara ett litet öga på den så den orkar köra genom filtret efter någon vecka.. känns det som den kan klara lite mottryck ? Skulle du inte kunna kapa ner utloppet på pumpen några mm så den kan stå vettigt alt höja filtret någon mm ?

Med vänlig hälsning, Manne

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja den känns som den klarar ett mottryck. Filtret har (med den fyllning det nu har) gått sedan start. Jag måste stänga avloppet nästan till max för att genomflödet skall vara tillräckligt. Den känns gedigen. Vi får se - får kolla det. Pumpen går inte jämnt - ca en kvart varje timma.

 

MVH lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

I mitt förra akvarium hade jag under nästan 5 års tid alltid en hanne som ruvade, (jag hade 12 stycken vuxna djur) inte ett yngel lyckades överleva. Pyamasen ger väldigt små yngel. Frågan om man kan få några att överleva i ett vanligt akvarium. Jag har nu ett refugium direkt efter min display, förhoppningen är att de börjar överleva där. annars får jag försöka ta upp hannarna och ta över larverna till sjöfart för uppdrag.

 

Det här är första ruvningen med denna uppsättningen. Möjligen köper jag lite fler av den.

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fortfarande någon som tvivlar på hur CO2 nivån påverkar pH i saltvatten?'

'

Screen Shot 01-30-17 at 12.20 PM.PNG

 

Screen Shot 01-30-17 at 12.21 PM.PNG

 

2 st barnbarn anlände kl 10:00 den 28/1- lämnade på kvällen den 29/1. Skummaren går när pH är 8,15 och suger luft genom en CO2 skrubber. Med 2 vuxna och två små barn klarar inte skrubbern att ta hand om all extra CO2 - går sådär när de sover - men när de vaknar........

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så var det konstruerat. en fanatstisk apparat som med hjälp av pH väljer om skummaren skall ta luften ifrån CO2 skrubbern (höjer pH) eller från sumpskåpet (som har högre CO2 innehåll) - sänker pH. Teorin är att under natten skall pH hålla ca 8,15 (kanske kommer det bli lägre för att gynna makroalgerna men i början blir börvärdet 8,15) När sedan fotosyntesen kickar igång frampå eftermiddagen så skall skummaren ta luft med högre koldioxidhalt för att kompensera den koldioxid som zooxanthellerna och andra alger konsumerar - och hålla pH ganska konstant. Det är en treväggs motorventil som styrs av ett tvåvägs växlande relä

 

 

relay-valv.jpg

 

whole.jpg

 

complete.jpg

 

MVH Lasse

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@stigigemlaFörst - Tack för de små reläerna - jag valde den här lösningen i just det här fallet (med ett stort relä eftersom jag behövde något att sätta själva ventilen på). De små reläerna kommer nog till användning senare.

 

Varit inne på det eftersom Profiluxen erbjuder en möjlighet att göra en fysisk elektrod till två genom sk virtuella elektroder. För att göra som du tänkt där behövs två elektroder (som visar samma) och två börvärden som skiljer sig ifrån varandra lite grand - någon hundradel.  En låda för DIN montage blev perfekt. Orsaken till att jag valt denna klumpiga lösning och inte två magnetventiler (som jag också varit inne på) är att jag måste hitta magnetventiler med fri passage annars är risken för att jag tappar mycket luft stor.

 

Under natten har det fungerat - en pH variation med 0,02 enheter från kl 1:56. pH tog 4 timmar på sig att gå ner från 8,32 till 8,15 mot 5-6 timmar för den processen när skummaren varit avstängd. Nu blir det intressanta hur luften från sumpen kan motverka pH stigningen när ljuset tänds framåt 12:00. Målet är ju ett så litet sving som möjligt. Ideen med att tillsätta koldioxid för att ytterligare stabilisera pH är inte lämnad än. Inte heller ideen att tillåta ett litet lägre pH nattetiden för att gynna makroalgerna (lägre pH - mer koldioxid i vattnet)

 

@SlantenVisst - teknik, biologi och kemi i den högre skalan :)

 

Satte igång systemet kl 21 ungefär

 

Screen Shot 01-31-17 at 08.39 AM.PNG

 

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...