Gå till innehåll

Mitt 650 liters sps


jonasroman

Rekommenderade inlägg

  • 4 månader senare...

Tyvärr har jag inte uppdaterat denna tråd på länge. Mycket arbete med Alkatronic ;-)

Så, här är 3 nya bilder, och jag tror att ett stabilt KH har betalat sig i bra utfärgning, tillväxt och faktiskt inte mer dino och / eller cyano. Stabilt och inte för högt dKH tror jag är en av nycklarna.  Jag säger  dock "tro" som ett utslag för viss ödmjukhet inför biologins komplexitet och multifaktoriella egenskaper.

  
  Systemet är ungefär som tidigare i mkt korta drag:
• Kalciumreaktor, men jag är i en övergångsfas för att konvertera till Balling.
• DSB och macroalgrefugium.
• LED-belysning.
• 20-25 fiskar (4 kirurger, 4 "stora" kejsare, 1 liten kejsare, 8 anthias och 3-4 andra "små" fiskar)
• Och naturligtvis övervakaren Alkatronic ;-)

  Happy reefing
  Jonas Roman

IMG_2599.JPG

IMG_4272.jpg

IMG_4273.jpg

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 10
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fina färger :-)

En liten "tunn" fråga....Varför frångår du kalkreaktorn (att det har med Alkatronic, det förstår jag :-) ) ? Ville bara kolla hur du funderar...typ :-D

 

Har förstått att kalkreaktorn har en kH påverkan, men att det är ett ganska svängigt och "grovt" sätt att kontrollera kH...eller har jag fått det om bakfoten ?

 

Själv planerar jag en kalkreaktor (till en början iaf) när jag börjar fylla karet med korall.....

 

Som sagt fina bilder...

/micke

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...
Framitdsplanering:
 
Kanske jag bygger denna sump i vår, för att utveckla karet en smula. Blir alger i refugiumdelen, 130 liter, dvs 20% av karets volym i alger. Jag skall prova det konceptet. Men först får vi se, en rätt stor sump så det gäller o hitta nån smidig lösning. En ny skummare blir det isåfall får ytterligare gasutbyte. Kalkreaktorn säljer jag nog. Sen blir det Balling ( såklart med min kommande Dosetronic o nuvarande Alkatronic), o sen ingen mer teknik faktiskt. Apexen kommer bli vansinnigt underutnytjad, men kommer nog ha kvar den, då ju Alkatronic kan prata med Apex, så ur en supportsynvinkel behåller jag den nog.
Skummaren lutar åt en ATB, måtten i sumpen ni ser är anpassade efter den, men rymmer såklart andra rätt så stora modeller också:-) Vi får se:-)
 
/Jonas
 

sump 3d:ny:jpeg.jpg

sump front:ny 2d.jpg

sump toppvy:ny.jpg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Min tanke är att gå tillbaka till mer lowtech, och slippa kolkällor o nitratreaktorer (algerna exporterar o importerar så i bästa fall kan dom ersätta både DSB/nitratreaktor o extern tillförsel av AS o kolkälla). Sen tar algerna CO2 så divesorb åker också ut. Vidare kommer Balling ersätta reaktorn så den enda teknik jag kommer behöva är

1) Ballingstation

2)Alkatronic

3)Ljus till refugiet

4) Kraftfull skummare.

 

/Jonas

 

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 9 månader senare...

Hej

 

länge sen jag uppdaterade

 

Den nya sumpen gjorde susen. Har nu ett algrefugium på 120l som hur lätt som helst nästan kan nolla nitraten trots 25 fiskar varav 5-7 av dom är stora. Fosfat ännu inte stigit, som kan va en risk med algrefugium då ju kvoten N/P är mer åt 90/1. Nitrat får jag till o med dosera, gör jag inte det får jag cyano (håller med Lasses tankar). Fosfat ligger rätt stabilt runt 0.02, varierar lire såklart. 

 

KH som ett streck dygnet runt,, har ju en Alkatronic...runt 9. Har medvetet höjt. Tydligt mer tillväxt=bättre färger i mitt fall. 

Plattmask hade jag en period, kamelräkor o lite gyltor löste det. 

 

En gång har jag fått fuska o köra ner cyanon med chemiclean. 

Dino kan komma o gå men aldrig så mkt, också ett samband med låga näringsvärden tycker jag mig se. Så nitratdoserignen är win win. Blandar eget Kaliumnitrat. 

 

Refugiet i början när nitraten skulle tuggas ner från 20 till 2, drog en hel del kalium. Nu också men mest när jag skördat algerna såklart. Då doserar jag 20 ppm K den veckan. Blandar själv där med, Kaliumklorid. 

 

Ballingen körde jag länge med mitt eget recept, mezzoforte, refugium method, kontrollerade med icp, inga överdoseringar av trace, så de funkar bra. Kör nu dock core 7, men det är mer för att 1) jag är lat 2) vill stödja triton 3) vill testa deras core 7 ordentligt eftersom vi vill att Dosetronic skall vara särskilt anpassad för sådana lågdosmetoder. 

 

Fiskar har jag i massor, o senaste inköpen var vitbröstad. Gick perfekt, inte en prick, då exet hade gått i butik länge (min käpphäst o nyckel till framgång med fisk). Har också en clowntrcykare som ganska nytt förvärv. Funkar bra, snällaste fisken av dom alla. 

 

Fn går det riktigt bra, ingen cyano, ingen dino, alla koraller mår fint o växer o fina färger....

 

Min Apex har jag fn bara till för att mäta pH, så jag har gått från massor av burkar o apparater, till enbart Balling, kontrollerat av Alkatronic, stor skummare och algrefugium. Thats it

 

Ljuset  är sedan snart 2 år mitras lx7200 från GHl. Lamporna ger ett fint ljus, men är för svaga. Dom saknar linser, så det blir helt enkelt för lite kräm. Har ej mätt med par, men jag ser det. Mkt låga näringsvärden, en korall rätt under ett kluster, 10 cm från ytan, som trots det mörknar med tiden. 

 

Skulle jag välja om, skulle jag titta på Philips lampa, eller faktiskt 4-5 kessil. Älskar det ljuset, med punktkällan som ger glitter, samt att det är så få inst.möjligheter. Man behöver bara 10% av alla de spakar som ledprogramvaran idag erbjuder. Ljuset är ju en set and forget. Och man kan dessutom skruva bort sig, vi vet ju inte med ögat hur mkt PUR som går ner, vilket är ju det allt handlar om. Hög (lagom) PUR men ändå med ett estetiskt snyggt resultat också, dvs lite lagom inblandning av gult o grönt. GHL lampor har för många vita dioder. Det gör att man måste dra ner på dom, varvid man stjäl massor från den totala effekten på 190 w. Skulle säga att man har kvar kanske 90 w snarare, när ljuset är ok. Men, snyggt är det för ögat, o korallerna trivs, mest att det är lite för lite effekt helt enkelt. LED kostar ju så förbannat mkt så man går ju liksom inte o slänger upp 35000 igen för att byta..Ett problem för denna hobby, ljuset är för dyrt. Jag tror man skulle kunna effektivisera detta, med att göra större moduler. Det blir ju betydligt billigare att köpa/tillverka 2 st större moduler än 4 små. osv...hur många nöjer sig med en?...skall också finnas, men om man hade fler modulbyggnationsmöjligheter skulle priset kunna gå ner.....o banta ner varje modul med ingen LCD display, inga knappar...man gör ju alltid allt via en app...en utvikning....

 

/Jonas

 

 

 

IMG_2599.JPG

IMG_2601.JPG

fullsizeoutput_29a6.jpeg

fullsizeoutput_29a4.jpeg

 

nFnDB0d1Q1KC%WWZMVQnMg.jpg

 

 

 

pSStGFbZRNSIVqDRVre0+A.jpg

vpaTGcfKQoKLuj4unQ9g7g.jpg

AnMdX91GRUGWK4RRTZkVgw.jpg

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 7
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...
  • 6 månader senare...

Hej.

 

Länge sedan jag uppdaterade. 

 

Växer på bra, KH ligger medvetet runt 7.5. Makrorefugiet slukar nitrat trots 22 fiskar varav 5 är stora nu. Får till o med dosera nitrat på en av kanalerna i min Dosetronic, Doserar av egen lösning, cirka 0.5 ppm om dagen, då ligger nitrat i karet runt 1-1.5 ppm. Fosfat runt 0.02-0.04 ppm. Om fosfat tenderar att stiga, doserar jag lite mer nitrat samt skördar algerna. Kalium doserar jag manuellt cirka 10 ppm i månaden (egen lösning). Strontium doserar jag trots Balling, då mitt kar verkar dra mer av det än vad som finns i receptet. Kör just nu ATI essentials PRO, men innan core 7. Förstås styr Alkatronic KH, OCH hela min doserstation med, som är min egen, Dosetronic. Har 2 st, så jag kör 10 kanaler, men fn endast 5 som är aktiva då jag kör ATI PRO som klarar sig med 2 kanaler. Men när jag går tillbaka till core 7(gillar konceptet att ha allt på olika kanaler trots allt OM man skulle tillfälligt vilja minska på tex Ca kanalen utan att Mg minskar osv) , så drar ju det receptet 4 kanaler, så då blir det 

kanal 1-4:core 7

kanal 5: nitrat

Kanal6: jod

Kanal 7: Strontium

Kanal 8: Manganese

kanal 9: kanske vanadium, eller nåt annat kul

kanal 10: rödvin..

 

haft en liten släng av AEFW, kanske...så jag körde till slut Axilur, gick bra. Sen fick jag röd planaria, o körde flatworm exit från salifert, gick också bra. Efter det köpte jag en sixline, scooterblenny, mandarin samt 2 kantnålar. Inte ett spår av planaria eller aefw. 

Vad gäller dino har jag 0% av det sedan jag började med UV på nätterna. Cyano fn 0%, men hade ett litet skov o till slut körde jag chemiclean. Men genom att passa mig för att gå för lågt i nitrat håller det sig undan nu. 

Nitrat mäter jag med red seas PRO test, så även fosfat. Superbra tester. Hanna fosfat hart jag tappat förtroendet för. ICP så ofta jag minns o orkar, men kanske var 6:e vecka eller vid bekymmer.

 

Ljuset är  för svagt från mitras lx7200, trots max på allt, så jag har fått komplettera upp med 3 hydra prime HD: Flera koraller färgade ut direkt mer efter det. Idag hade jag köpt antingen AI hydra 54 eller v4 av orphek(mest spännande tycker jag), men det är helt sjukt mkt pengar att köpa ljus, så jag behåller min setup som den är.  

 

Mvh

Jonas Roman

 

 

 

 

IMG_2514 2.jpg

IMG_2515 2.jpg

IMG_2516 2.jpg

IMG_2522 2.jpg

IMG_2527 2.jpg

IMG_3572 2.jpg

IMG_3976.jpg

IMG_3979.jpg

IMG_3980 2.jpg

  • Gilla 11
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Funkar clowntryckaren fortfarande bra?
Sugen som attans på Clowntryckare, såg en idag som gått i butik ett bra tag, lite större än din, men jag har inte så mycket koraller i karet för tillfället så det blir nog till att testa :)

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2019-06-04 at 18:01, Schilla sa:

Förbannat fint kar! Hur mycket doserar du med ati per dag i ett så Nice akvarie? 

Tack:-)

Fn för att vara exakt för närvarande  94.5 ml per dygn(ATI essentials PRO), där cirka 30% av dosen sker på nattens timmar,. resten på dan, dosering en gång i timman:-) 

 

 

  • Tack 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2019-06-07 at 20:04, MattiasN sa:

Funkar clowntryckaren fortfarande bra?
Sugen som attans på Clowntryckare, såg en idag som gått i butik ett bra tag, lite större än din, men jag har inte så mycket koraller i karet för tillfället så det blir nog till att testa :)

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
 

det funkade fint, men det käkar ju sniglar, så jag märkte att det blev lite mer mikroalger på stenarna, så jag sålde den. Men korallernas lät den bli, o den var också mkt snäll:-)

Ändrat av jonasroman
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...