Gå till innehåll

Vattenbyte hjälp tack.


kfarmnell

Rekommenderade inlägg

Normalt sett så är magnesiumförbrukningen låg eller mycket låg i ett revkar. Därför är Magnesiumhalten låg i Ballingdunken. Ballingmetoden bygger på att förbrukningen skall vara ungefär lika stor ur alla dunkar.

Det blir ju rätt jobbigt att fylla på 10 liter lösning. Jag tycker du skall fylla på pulver i skummarfacket i sumpen. Det står i kalkylatorn och på magnesiumburken hur mycket  som man max bör ta vid varje tillsats och i kalkylatorn står det hur mycket pulver som rekommenderas.

Anledningen till att pumpen är maximerad till en liter per dag är att den slits vid användning. Med en liter per dag bör slangen i den hålla minst 8 år. 

Men skulle man köra pumpen till automatisk påfyllning via tid slits pumpen fortare för det går åt mycket mer påfyllningsvatten + att det är risk för ökad/minskad salthalt och kanske till och med översvämning om avdunstningen minskar i karet. Därför rekommenderar jag att man har en automatisk påfyllning med sensor (er) för vattennivån.

Och en mer lämpad påfyllningspump än en slangpump.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Nu är jag här igen.

Med ett gäng frågor!

 

Mitt fosfat vill verkligen inte sjunka. (Tror jag)

Sen jag skrev sist har jag gjort 2 vattenbyten á 60 liter. Bytt fosfat media alu baserat varannan till var tredje dag, + akutkol bytt ca var 5 dag. 

Efter först vattenbytet av dem två fick jag ett fosfatvärde på Ny inköpta Hanna checkern 16ppb, 0,05ppm verklig fosfat 0,039-0,053 (har jag fattat detta fel nu? Är det ppm man utläser av fosfat värdet eller vilket är det? och hur lågt vill man ha det?) Är mitt bra och lågt?

OBS: dagens mätning låg på hanna Checker 31ppb, ca 0,10ppm

 

Jag fattar inte vad mitt problem är.. jag har inga alger på stenarna, de är renare än renast.

Vi matar 13 fiskar med 5 bitar Artemia från ocean nutrition 1 gång varje dag, och sköljer maten i en håv med vatten från karet och sen kastar jag vattnet i hon så klart för att skölja bort fosfat rester. (Maten försvinner på mindre än 1 minut) Vi kör skummaren 19 timmar om dygnet. (Måste stänga av den på kvällen annars stör den middags stunden och vi hör inte TV:n :sulkiness:)

Det ända jag tillför vårt akvarier just nu är Mat och byte av vatten lite då och då. Och akutkol och fosfatmedel.

Och ändå så ökar fosfaten hela tiden. OBS innan jag mätte fosfaten idag hade jag inte matat fiskarna.

Ska jag sluta hänga upp mig på fosfat värdet? Men visst vill man ha ett nästan noll värde??  

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dels bör du mäta fosfat vid lite olika tillfällen. Morgon, kväll osv. Det kan variera en del över dygnet och inte minst om du matat nyligen. Det lägsta värdet är det jag tycker du skall gå på sen. 

Vidare så finns felmarginaler med mätaren. Minst ett fel på 0.02 fosfat (alltså +-7 ppb fosfor). Har du den Hanna checker som anger i fosfat direkt är felet 0.04 fosfat. 

Sen kan du även ha mätt fel själv så mät två ggr i rad. 

Till sist så anser jag att du inte alls skall sträva efter 0 i fosfat. 0.02-0.04 är bra värden. Ej under 0.02, hellre isåfall lite närmare 0.04. Men upp till 0.07, kanske 0.08 skulle jag inte oroa mig för om allt ser bra ut. 

Men mer än så skulle jag inte vilja gå över. 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...