Gå till innehåll

Är osmosvatten nödvändigt?


Reryd

Rekommenderade inlägg

Kan du hålla sötvattensräkor utan problem så behöver du med största sannolikhet inte bekymra dig om varken kopparhalt eller klor

 

De redovisar bara ett fåtal parametrar på hemsidan - den viktigaste är totalhårdheten som är ett indirekt mått på innehållet av kalcium och magnesium. ca 6 som totalhårdhet motsvarar 30 - 40 mg kalcium per liter (lite beroende på hur mycket magnesium det finns) Alkaliniteten finns inte angiven. Om du använder kranvatten så skulle åtminstone jag använd de enklaste salterna i detta fall

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för svar Lasse men jag var otydlig! Jag bor ännu inte i Nyköping men skall flytta dit och undrar ifall det blir problem med räkorna jag redan har, ifall jag behöver skaffa RO till dom?
Jag har en röd hink "Reef crystals". Är den ok för kranvatten eller är den för RO? Jag hittar inte detta någonstans.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det kan jag inte svara på, men det är en ytvattentäkt och det brukar betyda klorering. sedan om du får kopparutlösning i lägenheten du kommer att bo i - det kan jag inte svara på heller. Men om sötvattensräkor skulle överleva i det vattnet - ja då är det inte någon större risk för saltvattendito heller

 

Jag känner inte till reef crystals olika sorter

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...
On 2016-03-26 at 15:29, stigigemla sa:

En "normal" osmos mäter ungefär 10 x 20 x 35 cm och man plockar fram den över en natt när man gör nytt osmosvatten. Sedan står den i en garderob i en eller två veckor när man gör en ny laddning för påfyllning + vattenbyte.

 

Fast det där med att koppla bort den är ju lite kluvet... Membranet får efter att det tagits i bruk, inte torka. Så systemet måste hållas vattenfyllt om man kopplar bort det. hur hanterar ni det på bästa sätt? Mitt filter har suttit inkopplat i badrummet sedan senast det var i bruk. Min TDS mätare fick nya batterier och rapporterade sedan glatt att membranet gör ett förvånansvärt bra jobb, trots att det inte varit i regelbundet bruk på åratal. Jag behöver antingen investera i ett silikatfilter, eller ett nytt membran, för att producera vatten till ett saltvattensakvarium, men egentligen borde vad det än är som slinker förbi och låter mätaren pendla mellan 2 & 3 på utgående vatten inte vara ett problem. Men det får nog ses som ett undantagsfall, membran ska inte leva i 10 år, så ett nytt är en bra investering.

 

 

On 2016-03-27 at 01:48, Lasse sa:

Och vill du ha det Stig - så skall du förutom allt annat sätta på ett aktivt kolfilter efter osmosen. Kloramin passerar igenom membranet..

 

Du har bättre koll än jag, men, ska / bör man inte ha aktivt-kol filtret före, eftersom framförallt kloret inverkar negativt på membranets funktion & livstid?

 

On 2016-03-28 at 14:07, Emil L sa:

Stig nämnde att tex. att klor är skadligt. Dunstar inte det relativt snabbt?

 

Klor går att vädra bort på kort tid, men kloramin försvinner aldrig, på egen hand. Så det beror lite på vad man tillsätter i just ditt dricksvatten.

 

När det kommer till RO, eller inte, är det kanske lite av en fråga för det egna samvetet. Gör man större vattenbyten, så blir ackumuleringen av "tillskott" från kranvattnet aldrig speciellt hög. Ett system som fungerar nog så väl till sötvattensakvariet där växterna fick gödning, och stora vattenbyten en gång i månaden, men 50% vattenbyten varje månad kostar betydligt mer i längden, för ett saltvattenskar, än vad det gjorde i sötvattnet...

 

Jag ber om ursäkt för att jag petar på en så gammal tråd, det var egentligen bara Stigs kommentar om att plocka bort RO-enheten som triggade mig lite, och gjorde att jag var tvungen att fråga hur man hanterar det på ett bra sätt, sen gick det som vanligt. Av bara farten, eftersom jag inte kan sluta skriva...

B!

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Med andra ord, du föreslår att man bara kopplar loss den och ställer enheten på sin förvaringsplats, utan vidare åtgärd. Det fungerar säkert, jag tänkte mest i banorna av spill, och möjligen skit, bakterier osv, som man kanske inte vill introducera på filtersidan i onödan. Det var mest det praktiska jag var undrade över.

Tack för att du tog dig tid att svara, trots att det är ett halvår sedan tråden var aktuell.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...
12 timmar sedan, Christian J sa:

Mitt kranvatten (i Göteborg) luktar starkt klor sedan några dagar tillbaka, det kanske kan vara värt att börja tillsätta lite C-vitamin/askorbinsyra nu...

Misstänkte det var så - ja det kan nog vara bra

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Nu stinker det klor värre än någonsin när jag spolar i kranarna. Frågan är om man vågar dricka det här vattnet. Det känns dessutom som om lukten finns i hela vardagsrummet (förhoppningsvis inbillning, jag har influensa just nu så luktsinnet är lite konstigt) --kan skummare vädra ut kloret i luften? Jag tillsätter C-vitamin i osmolatordunken, filtrerar med aktivt kol, och har inte gjort några vattenbyten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är det klor, som luktar, så visst,, skummaren vädrar ut det. Frågan är väl om det gör det snabbt nog för att förhindra skador, om det är mycket klor i vattnet.

Så vitt jag vet gör inte c-vitamin någon nytta på kloret. Det funkar på kloramin.

 

Men har du inte gjort något vattenbyte lär du ju inte ha klor i akvariet i dagsläget i alla fall.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Göteborg använder kloramin så det är troligtvis det som luktar (ja kloramin luktar också) 

 

Men jag kan inte känna något i kranen (bor norrut i Bohus men vi har GBG vatten) Vart bor du?

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag bor på Hisingen med kommunalt vatten. Det verkar komma dunster från kranen då och då, men kanske bara från varmvattnet (jag använder kallvatten till visningskaret men fuskar med ljummet vatten till karantänskaret).

 

Fast jag misstänker att det är influensan som spelar spratt, iaf angående den upplevda lukten i vardagsrummet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...