Gå till innehåll

Pulserande Xenia - liten uppgradering


Keller

Rekommenderade inlägg

Så här på sommaren finns ju annat att lägga tid på förresten. 

 

IMG_1805.JPG

 

Riktiga män (och kompletta idioter) gräver för hand. Började förra året så nu får jag skala bort gräs som har kommit upp överallt. Men det är tänkt att det ska bli en damm där förr eller senare. Djuphålan fylls med vatten hela tiden så jag får pumpa ur det när jag ska till och gräva. Tyvärr så har jag stött på blålera och berg där så mycket djupare blir det inte. Men en dryg meter bör räcka för att fiskar ska kunna övervintra. Ett kul projekt i alla fall. :)

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hmmm ja jag funderade lite extra... Krypen som bor i stenen måste väl också ha lite käk? Jag får väl lägga i lite frysmat tror jag. Pellets är mer koncentrerad protein. Frågan är hur ofta och hur mycket. Volym 325 liter med kanske 30 kilo sten. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2016-06-10 at 19:10, Keller sa:

Hmmm ja jag funderade lite extra... Krypen som bor i stenen måste väl också ha lite käk? Jag får väl lägga i lite frysmat tror jag. Pellets är mer koncentrerad protein. Frågan är hur ofta och hur mycket. Volym 325 liter med kanske 30 kilo sten. 

djuren som lever i stenen behöver knappast matas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Akvariet står och puttrar. Planen är att låta det stå tills parasiterna dött undan och jag läste någonstans att det tar 10 veckor. Så jag är lite mer än halvvägs nu i alla fall. 

 

En korall verkar inte må bra, men i övrigt ser allt bra ut. Jag har ingen förklaring till varför en korall är hängig medans de andra mår bra men så där kan det ju vara ibland. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Äntligen har jag vågat köpa in några fiskar. Hittade en Fridmani, en chromis Vanderbilti och ett par mandariner på Aqua Sthlm som fick bli akvariets första invånare efter den tidigare katastrofen. Ska försöka fota dem sen. Kul med fisk igen! :)

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 månader senare...
  • 1 månad senare...

Förlåt för min uppenbara inaktivitet. 

 

Akvariet är väldigt bra skulle jag säga. Om man betänker att jag inte har livslång erfarenhet av saltvatten och tar mina råd med ett visst mått av omdöme alltså. Det är välbyggt och estetiskt tilltalande. Sumpen är inte jättestor men den fungerar bra. Man ska nog inte räkna med att kunna köra ett refugium där dock. Jag har skummare och en levande sten i det stora utrymmet och jag antar att man förvisso skulle kunna avdela hälften och köra ett microrefugium men ska det belysas behöver man skärma av skummaren och platsen är lite begränsad. För mig är det inget problem, men man ska förstås vara medveten om det. 

 

Returpumpen tycker jag är tyst och effektiv och lyckas man bara ställa in ventilen på avrinningen så blir det i princip knäpptyst. Skummaren hör jag dock hela tiden men det säger mer om min skummare än om akvariet. Jämför man med Reefer och andra "färdiga" lösningar tycker jag även att det är prisvärt. Måtten är underbara. Det är otroligt vad 15 cm djup kan göra för ens möjligheter att inreda osv. 

 

Jag ger det 10 Xenia av 10 möjliga, men det beror också mycket på att det passade så klockrent in i min kravspec. 

 

 

Med det sagt. Akvariet puttrar på men det har varit mycket annat under hösten/vintern så intresset kanske har varit tillräckligt för skötseln, men inte så mycket mer. Mina mandariner har trivts bra men de senaste veckorna har jag sett att de smalnat betänkligt så jag försöker punktmata dem nu men det går sisodär. De äter mer eller mindre ur fingrarna på en men det verkar inte hjälpa så jag är lite rädd att jag förlorar dem. Jag vet inte om jag har för dåligt med naturligt käk i stenen för dem. Om jag kan lista ut ett sätt att öka förekomsten av poddar o annat jox ska jag göra ett försök att få till det. 

 

Inga "stora" fiskar än. Jag vill ha ett par kirurger av olika släkten, men dessa måste sättas i samtidigt för att minska risken för bråk och jag har inte hittat någon Strigosus än. 

 

Det går väl lite på sparlåga just nu men känner jag mig själv rätt så kommer intresset tillbaka snart, ju längre vintern lider. =)

 

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej och tack för ditt svar! :) 

Jag har också fastnat för måtten och designen i kombination med ett relativt vettigt pris.  Refugium är inget jag planerar att köra men det är bra att känna till. Sumpen är väl just den biten jag är mest orolig för. Jag har bara erfarenhet av ett red sea max 250 så jag känner inte att jag har så bra koll på hur mycket utrymme man vill/behöver ha i en sump för att underhåll m.m skall kännas smidigt.  Jag tror ju inte jag kommer vilja köra så mycket mer än en skummare, en auto top off och sen möjligtvis en doppvärmare, men sånt där kan ju ändra sig över tid. :)    

 

Ja intresset brukar ju kunna få ett uppsving när det är vinter så vi får hoppas du får upp gnistan igen. Det skulle även vara kul att se några färska bilder. ;) 

 

Mvh

/F  

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...
  • 1 månad senare...

Mja, som sagt. Det har gått på sparlåga ett tag här. Lite algförekomst och koralldöd som gjorde att jag tröttnade lite och negligerade vattentester osv och när jag äntligen ryckte upp mig hade värdena fallit på tok för lågt för koraller. Helst skulle jag vilja göra en omstart men jag har fiskar men ingenstans att ha dem förutom i akvariet så det går inte att göra. Jag får helt enkelt ordna till akvariet "under drift", dvs komma till rätta med alger, byta ut en del sten samt försöka byta ut gruset. Jag har Aqua Medics största grussort just nu för jag tyckte det kunde vara kul att pröva, men nu vill jag ha sand istället. 

 

Skumt nog har jag nästan nollade värden på Nitrate och fosfat så där behöver jag inte göra så mycket. 

 

Första uppgiften är att byta ut lite grejer. Det finns inget som väcker intresset på nytt som lite investeringar. Hehe

 

Jag fick ett påskägg igår. 

 

 

 

 

påskägg.jpg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, jag kanske skulle lägga med en bild på vad som var med också. 

 

Jag har en liten lista på vad jag vill åstadkomma framöver. 

 

Det första är ett refugium. Jag har köpt några växtlampor på Bromma Zoo som kommer funka bra för alger. Det första är förresten att få ordning på vattenvärdena men sen är det refugium. En annan grej som jag slutade med för ett tag sen är aktivt kol och det kommer jag aldrig mer att göra. Vattnet har sen dess blivit mycket mer gulaktigt när jag gör vattenbyten. Därav köpte jag den här skummaren. Smart lösning med filterstrumpan tycker jag. 

 

Streamern är ett jädra monster. Jag byter ut mina Jebao mot den. Just nu kör jag förvisso en Jebao i kombination med 6150:n men skulle den gå sönder så är det ingen större fara. Tysken drar runt mycket vatten. 

 

Jag kollar även på en ny belysning. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha än men en kombination med LED och T5 verkar intressant. MH skulle jag också kunna tänka mig men jag är lite allergisk mot lysen som är mer eller mindre bara av och på. Jag vill gärna ha sol upp och nedgång. 

 

Nåväl, nu har jag i alla fall uppdaterat. Jag ska försöka aktivera mig lite mer här, speciellt nu när Rameau kört igång med samma sorts akvarium. 

prylar.jpg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...