Gå till innehåll

TTM - mängd fisk relativt behållarens volym


Rekommenderade inlägg

Fiskodlingar i Kina verkar hårt drabbade:

"Cryptocaryoniasis is categorized as a “Class II animal epidemic” in China" enligt https://parasitesandvectors.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13071-016-1550-1

"Epidemics of Class II refer to those which can cause great economic losses and need to take strict measures to bring under control or exterminate them and avoid their spread." enligt http://www.asianlii.org/cn/legis/cen/laws/aeplotproc518/

Detta innebär förhoppningsvis mer forskning i Kina (mycket mer än vad akvariehobbyn skulle kunna motivera), vilket kanske leder till ett genombrott i behandlingen så småningom.

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Försöker läsa allt jag hittar för att förstå det här med cryptocarion men det är många teorier om just immunitet. Som i mitt fall fick jag det när jag köpte en tillsynes frisk och pigg och framför allt prickfri vitbröstad kirurg. Efter en vecka hade alla firrar drabbats och såg verkligen ut som alla skulle avlida, 5 stycken dog ganska omgående  inklusive den vitbröstade. Men dom 5 som är kvar nu har blivit av med alla synliga prickar och mår hur bra som helst, kör ganska hårt med Uvc och Ozon. Tänkte då att om dom 5 kvarvarande nu är immuna mot prick så skulle jag kunna köpa en vitbröstad igen som förmodligen får ett utbrott av prick Pga. flyttstressen men att dom andra inte skulle drabbas då dom verkar immuna just nu. Själv har jag svårt att tänka mej att parasiten kan vara latent som trophont och sitta kvar på firren men faktum är ju att den vitbröstade jag köpte inte heller hade några synliga prickar. Någon som vet lite mer?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

18 hours ago, Olle said:

Efter en vecka hade alla firrar drabbats

Några teorier:

- Den nya fisken hade dolda trophonter i gälarna, eller enstaka osynliga på det vita bröstet. En prickcykel kan som snabbast gå på drygt 6 dagar.

- Frisimmande theronter eller protomonter kom in i ditt akvarium med vatten från akvarieaffären (var noga med att kasta allt vatten från affären!).

- Du hade redan prick i akvariet som dina tidigare  fiskar normalt skulle stått emot, men den nya fisken skapade sådan stress att samtligas immunförsvar försvagades.

- Du hade redan prick i akvariet sedan tidigare inköp (tomonter kan följa med på t ex sten och dröja upp till ett par månader innan de kläcks), och skulle ha fått ett utbrott även om du inte släppt i den nya fisken.

 

Quote

dom 5 som är kvar nu har blivit av med alla synliga prickar och mår hur bra som helst, kör ganska hårt med Uvc och Ozon. Tänkte då att om dom 5 kvarvarande nu är immuna mot prick så skulle jag kunna köpa en vitbröstad igen som förmodligen får ett utbrott av prick Pga. flyttstressen men att dom andra inte skulle drabbas då dom verkar immuna just nu.

 

Om alla 5 verkligen blivit immuna så bör de inte kunna föra prick vidare, men akvariet kan trots det innehålla tomonter i ytterligare ett par månader (tills samtliga kläckts och misslyckats med att hitta en ny värd). Därefter kanske fiskarnas immunitet varar ytterligare 6 månader, så om du därefter sätter i en ny fisk som bär på prick från affären (t ex i osynligt i gälarna) så kan den nya fisken smitta de tidigare igen. Dessutom kanske inte immuniteten är lika effektiv mot alla stammar av prick...

 

Eller så kanske UVC-behandlingen håller mängden prick på en låg nivå, som ständigt infekterar icke immuna fiskar på nytt men utan att det märks (t ex inuti gälarna), men när en ny fisk introduceras kanske den drabbas värre än de övriga pga stress. För att undvika stress skulle du kunna sätta den nya fisken i ett eget akvarium i ett par veckor så den får vila upp sig, och/eller i en bur i visningskaret där övriga fiskar inte kan störa den. Denna nya fisk kommer sedan också få prick i visningskaret, men kanske kunna leva med det på samma sätt som de övriga.

Ändrat av Christian J
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 9 månader senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...