Gå till innehåll

Romland Nya projekt


Romland

Rekommenderade inlägg

Tjena alla saltisar!

 

Efter ett mindre break på 1 år så har jag bestämt mig för att starta upp och försöka göra mitt drömkar. Jag har velat länge fram och tillbaka just för staden man bor i (Sundsvall), tycker allt är så omständligt med leveranstider osv så fort man ska göra något. Men nu kliar det lite för mycket i fingrarna så jag ger mig in i träsket igen!

 

Karet kommer bli 170x70x60 med 2 st sumpar i olika nivåer där den minsta blir 50x40x35 och den större blir 100x40x35

Den exakta vattenvolymen har jag inte räknat på än då jag har lurat i sketchup för att försöka sätta bild på hur jag tänker. Detta för att det ska bli lättare att titta tillbaka på hur man tänkt och delvis kunna få nyttiga råd och tips i bygget.

 

I vilket fall så tänkte jag lägga upp lite bilder nu och imorgon försöka skriva ut lite specifikationer i utrustning och hur allt är tänkt att gå ihop sig!

 

Här har vi då själva stommen i allt. Totalt så kommer måttet gå upp till 260 cm brett och 180 cm högt. 160 cm av karet kommer att vara synligt när allt är klart då jag har tänkt mig en c2c avrinning och vill dölja dom 10 cm som kommer gå till detta. Där av just måttet 170 cm.akvarium fram.jpg

 

Lamporna som jag försökt göra ska föreställa kessil vilket är lamporna jag har kvar ifrån förra karet. 3 st 360 we. Kommer att komplettera dessa med 2 yttligare lampor som jag tror blir coral box's lamporna. Bara för att kunna få lite mer ljustermån med kvällsljus och månljus. 

 

akvarium sida.jpg

 

Här får man en lite tydligare bild på ytavrinningen som jag menar. Skivan går genom hela karet med 30 mm till godo upp till toppen. Jag gjorde 2 st hål parallella med varandra. Det nedre kommer vara huvudledningen där vattnet går igenom, Men om det det nu nån gång skulle bli tätt där så kommer det finnas ett över som säkerhet för att inte få några onödiga driftstopp. Ifrån dessa hål så har jag inte riktigt bestämt mig för hur jag ska göra. Antingen tar jag ett 40 mm pwc rör i lutning ner i sumpen och hoppas på noll i skvaller ifrån vattnet (möjligt att styra med kulventil) Eller så gör jag en ränna av glas som är lite bredare och med mindre lutning för att kunna låta vattnet rinna lugnt ner i sumpen utan att trycka ner en massa luft som annars kan låta. Idèer och tips här är välkommet då detta bara är något jag har i tankarna och aldrig sätt live.

 

avrinning tank.jpg

 

På dessa 2 bilder ser ni hur sumparna är uppbyggda och funktionen med dom. Hålet som går ifrån den övre sumpen har jag tänkt att lösa på samma princip som från karet ner till första sumpen (vilket inte är bestämt ännu).

Men i lilla sumpen har jag först tänkt att köra refug, massa alger och möjligtvis någon LS eller dylikt. Biobollar och media kommer att användas i dom flesta bubbelfällor och utrymmen som finns då jag intalar mig om att det gör mer nytta än skada.

 

 

sump funktion.jpg

 

 

I den första delen här så har jag mestadels tänkt att köra LS för att kunna minska på mängen LS jag måste ha i visningskaret om jag kommer fram till en väldigt öppen scape (inte heller bestämt men vill ha möjligheterna). Den andra delen är tänkt för skummare och doppvärmare. Den tredje delen är tänkt till reaktorer, mätning av ph och tillsatser ifrån doserpump.

Den sista delen är givetvis returpump, nivåmätare osv. Hela denna sumpen kommer stå mörkt men sumpen ovanför kommer att ha någon led-lampa av något slag för tillväxt.

 

sump nere.jpg

 

Endast värt att nämna här är att bredvid sumpen så kommer osmosvattten att stå för påfyllning.

 

 

sida höger.jpg

 

Och såhär är det tänkt att det ska se ut när det är färdigt. Dom nedersta luckorna är 60 cm respektive 20 cm. Luckorna kommer öppnas uppåt där den sista delen ska kunna gå att vikas upp för bättre utrymme. Luckorna är även 3 cm upp på glaset för att ta den värsta sandkanten man kan få. Vilket lämnar 3 cm i ovankant upp till överskåp och där jag kommer sätta ett ventgaller för tilluft för kar och lampor.

 

färdigt kar.jpg

 

Tanken var att hålla ovansidan öppen för avdunstning och luftcirkulation men kommer nog i eftertanke vara tvungen att lägga lock där så man slipper ljuset i taket. Ventilation får jag lösa på annat vis. Kanske installerar någon pax eller intelvent fläkt som får styra på antingen värme eller luftfuktighet?

färdigt kar ovan.jpg

 

Hoppas bilderna går att tyda, Gav mig på sketchup för första gången idag så det finns säkert en massa tabbar och missar. Men grundidén finns där iaf!

 

Försöker återkomma dom närmsta dagarna i vad jag har tänkt för utrustning!

 

MVH Romland

Ändrat av Romland
  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det kommer att bli supersnyggt! Jag kände precis som dig att det var besvärligt med prylar så jag har startat en liten firma (Aquatrade) i Sundsvall och tänker ha hemma förbrukningsgrejer. Tveka inte att höra av dig om du behöver något. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Spiken: ja det känns riktigt härligt! Just nu gnuggar man geniknölarna så det ryker om dom stackarna!

 

przemek: thanks! I'am gonna remake the overflow on this picture a bit thou. Instead of the one on the picture i Will do a bean animal overflow to minimze the sound. Will post the sketches here so you can see.

 

smedberg: ja det var väldigt bökigt när man hade det som värst med förra karet, salt slut med leveranstid på 3 dagar osv. Så det är ju kanon att du kanske har det hemma så man kan gynna den lokala saltindustrin lite mer än förut!

 

 

blev inte riktigt klok på hur jag skulle få overflowen tyst så jag kommer köra med bean animal overflow ist. Håller på att göra om ritningarna lite så lägger upp uppdateringar förhoppningsvis ikväll!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

22 timmar sedan, Romland sa:

Keller: ja man får hoppas på det!

 

nile83: hade nog tänkt någon typ av badrumsfläkt i överskåpet

 PAX gör en temp/fuktstyrd fläkt. dock vet jag inte hur mycket den låter och om den är on/off eller om den går på 0-10v.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

nike83: Kommer nog att köra på Intelvent precis samma funktioner fast i min erfarenhet då jag har byggt rätt så många badrum så är Intelvent tystare. På paxen är vingarna på fläkten så extremt tighta att dom ofta stöter i kanten och skapar oljud.

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

 

Uppdaterad overflow då jag inte riktigt var nöjd med den förra. Denna bygger på Bean Animal overflow och kommer vara byggt av 40 mm pvc. Har tagit mig 2 kväll att hitta genomföringar som kommer funka med resten. Letade först på ebay men fick huvudvärk att översätta inches till mm och sedan hitta rätt klassning på pvc i Sverige, Dom kör ju på schedule 40-80 vilket har andra yttermått än dom rören jag hittade i sverige. Men hittade till slut genomföringar på diamant akvarium så dom är beställda. Kommer även att styra flödet med en kniv-ventil istället för kulventil, Detta för att kunna få bättre justeringsmån då kulventilen har en tendens att hoppa till varje gång man ska finjustera på millimetern. På dom andra 2 kommer det sitta 2 vanliga kulventiler endast för att kunna laborera.

 

overflow bean animal.jpg

overflow bean animal 1.jpg

overflow bean animal 2.jpg

 

Här kommer jag köra 2 st 40's genomföringar. Tanken är att det ska vara hävert på den nedersta (kommer säkert krävas en ventil här också) och en öppen evakuering på den översta.

overflow bean animal 3.jpg

 

Här visar det hur ytavrinningen kommer att döljas med luckan.

overflow bean animal med lucka.jpg

 

Här kommer jag bli tvungen att måla eller sätta en svart/blå film för att dölja rören.

ny sketch med ny overflow svart.jpg

 

Nästa del i projektet blir att rita ut alla mått så Przemek vet hur kan ska bygga! Förhoppningsvis så är beställningen gjord innan helgen är slut.

 

Ps: Har en fråga angående skummare! Då orginal idén låg på en total volym på kanske 600-700 liter så kommer nog den skummaren jag valt att bli för liten http://www.fish-street.com/coral_box_d700_dc_skimmer

Då finns det antingen http://www.fish-street.com/bubble_magus_curve_7_protein_skimmer

Eller http://www.fish-street.com/product_details.php?category_id=1&item_id=771&currency_code=SEK

 

Har haft coral box förut och har väldigt bra erfarenheter av dom så hade gärna kört på dom igen. Kommer att mestadels satsa på sps'er så jag antar att satsa på en cloud c9 är the way to go? priset är ju lite saftigare.

Uppskattar tips

 

Mvh

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
12 timmar sedan, smedberg sa:

Är det din bänk som är på g, såg grym ut.

1bb7f85b5bff97b2a46d5383c1afc25f.jpg

Stämmer bra det ;)

pzremek har gjort ett grymt jobb utifrån ritningen jag gav honom! 

Nu väntar jag bara på att få det hem :)

stort tack till przemek!

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Tjena Alla!

 

Ledsen för långsamma uppdateringar!

 

Men nu har jag haft karet i drift i ca 1,5 vecka och allt funkar bra hittills. Kommer göra en mer ingående uppdatering och lägga upp bilder men tiden är knapp och jag hinner inte med mig på dagarna.

 

Vill även tacka Przemek på akwarium szczecin för ett strålande jobb med bygget. Priset och kvalitén är toppen. Skickade ritningarna jag gjorde och allt stämmer till punkt och pricka. Sen att jag gjorde vissa misstag med ritningen är en annan femma ;) Rekommenderar dom starkt.

 

Big Thanks Przemek for a splended build! I will surley get back to you for any future build i might have.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Okej, 2 veckor har passerat och allt puttrar på bra. Sumpen har fått Lite kiselalger men då karet har stått mörkt så har jag klarat mig där. Har nu haft lamporna tända i ca 2 dagar 6 timmar om dagen för att få lite alger då jag idag fick i det första liven i systemet. 2 clowner och 3 mexikanska turbosniglar. Fick alldeles lagom med kiselalger på stenarna för att sniglarna skulle börja beta direkt. Fiskarna verkar trivas, Dom har inspekterat miljön och åt även av maten som jag la i karet. Gör även detta för att få lite mera bakterier i systemet.

 

Vet inte om jag har skrivit vad för typ av utrustning jag kör med men jag kan göra en snabb genom gång.

 

Lampor: Kessil 360 WE x3  Kommer att skaffa någon ytterligare för månljus och kvällssken.  kommer troligtvis bli 2 st coral box lampor.

 

Pumpar: 2 st rx 8'or och en CP-40 gyro pump.

 

Skummare: Cloud 9

 

reaktor: En biopellets-reaktor som jag just nu kör fosfat i. Kommer skaffa 2 till reaktorer för kol en fosfat. så jag kan använda min biopellets.

 

Värmare: 2 st 300 watt

 

Retur: en JEABO DCS 9000

 

+ en lampa för refug

 

Sen divs olika mätare för temp och PH.

 

Bilder kommer troligtvis imorgon.

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...