Gå till innehåll

Imperator med vita fläckar


Rekommenderade inlägg

Har en imperator på ca 15cm som har börjat få ordentligt med vita fläckar (ibland betydligt mer och ibland mindre av dessa) som ni kan se på bilderna. De är aldrig på samma plats och varierar från dag till dag. Den har haft det här i ca 6månader men nu senaste dagarna har det blossat upp ordentligt. Skall också tilläggas att den har prick. 

Hade en leucasternon som dog av stress från min hepatus nyligen och efter det har det här blossat upp, ett samband eller ren tillfällighet vågar jag inte svara på.

Den äter pellets, nyfiken på sjögräset från Ocean Nutrition men inte alls glupsk som den brukar vara. När lampan tänds föredrar den att gömma sig bakom stenarna.

Mina andra fiskar har också lite lite prick men inte mycket alls.

Nitrat 25

Nitrit 0

Fosfat på 0.1

KH 6,4, jag vet för lågt

Mg 1320

Ca 430

image.jpeg

image.jpeg

Ändrat av NovemberRain
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är prick med all säkerhet. Se bilder nedan på 2 andra imp med prick. Dom vita prickarna är ju i själva verket fiskens fjäll/skinn/slemskikt som är irriterat där parasiten suttit. Därför kan det se lite olika ut beroende på om det är en skinnfisk osv eller bara olika på vissa arter. Lycka till iaf. Finns massor att läsa om detta i sjukdomsavdelningen. 

image.png

image.png

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Prick är det inte. Det kan vara Oodinium eller svampangrepp eller både och. Botas lättast med kopparpreparat. Allt ryggradslöst dör av koppar så det är separat medicinkar som gäller. Kan gå att motverka med intensiv UVC eller ozon men Imperatorn är nog körd.

Oodinium är en svaghetsparasit som i glest besatta kar ofta bara drabbar en fisk. 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag ville egentligen inte säga nått med bilden förutom att det är en bra guidline till vad det kanske skulle kunna vara om en firre ser sjuk ut. Håller med Lasse om att det inte syns nått på fenorna så stig har troligen rätt. Jag tror endå att UV-c är en bra problemlösare på så sätt att det håller borta/nere de flesta bacilusker. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men är det svampangrepp förökar den sig på fisken så UVC påverkar bara marginellt. Bilden på svamp (fungus) är ganska bra. Ofta (men inte alltid) är det lite trasiga kanter på angreppet. Där är det hygien som gäller mest. Vattenbyten - små men ofta- och kraftig skumning är det som gäller. Matar du med frysfoder är det bra att skölja det tinade fodret.

Gör ett uppehåll med all flytande korallmat och eventuell kolkälla.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för era tankar och idéer!

@stigigemla Okej, små och ofta. Jag tänker då kanske 25l varje dag i mitt system på 660 liter? Det enda jag tillsätter är FM Ultra Bio och MinS så de slutar jag med. Maten är inga problem att skölja. 

@runstenen Ja, det blir svårt då jag inte har något mikroskop :/

@Lasse Svårt att se på bilden men prick det har den men de är otroligt små. 

 

Fått höra på annat håll att jag inte bör karantänföra fisken då det utsätter fisken för onödig stress och det är ju sant, men samtidigt kanske det är enda vägen till överlevnad?!

Får se nu om den har överlevt natten efter mitt nattskift. Uppdaterar med en lägesrapport då.

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 timmar sedan, stigigemla sa:

Oodinium och svamp påverkas inte av sötvattensdopp. Det enda som händer är att man stressar upp fisken.

Om jag googlar på oodinium och sötvattensdopp kommer det upp mängder med trådar där detta rekommenderas. Hur menar du att det inte påverkas och vad baserar du detta på ? Inte hittat ngn som säger att det är verkningslöst förrän nu. Däremot är det ingen bot mot parasiten.  På den fastnålade oodiniumtråden på RC står det tex :

How this works is that the cell membrane of the Oodinium cyst cannot withstand the change in osmotic pressure and will burst

 

 @stigigemla

 

 

 

 

 

 

 

Ändrat av runstenen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...