Gå till innehåll

Mitt hembygge


stigigemla

Rekommenderade inlägg

Tack Stig för att vi fick komma o titta på ditt helt otroligt grymma kar!!

Fick verkligen upp motivationen efter besöket, sen fick man ju med sig lite trevliga fraggar !!!

Kan bara säga till er andra att det var en grymt chockerande upplevelse när korallen gjorde sitt med äggen!!!! Fiskarna blev helt tokiga !!!

Vi får försöka hälsa på dig lite oftare ...... man behöver se lite såna här kar för o komma igång, tyvärr så såg ju en annans kar ut som en sump jämfört......Grrrrrr

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Intressant med äggen Stig och det om något visar väl att de trivs. Hur gammal uppskattar du att korallen är? Jag vet att vissa arter behöver uppnå en viss ålder på några år och en ganska stor koloni innan de blir "könsmogna" men det verkar ju inte vara fallet här.

Är äggen i sig giftiga eller är det så att det påverkar vattenkvaliteten negativt när äggen/sperman ruttnar? På reven verkar det ju vara rena festen när koraller förökar sig (kanske olika mellan olika arter också). Var det bara den här korallen som släppte ägg eftersom det ofta blir en kedjereaktion? Kör du med månljus?

Ursäkta alla frågor men det här fenomenet intresserar mig :) .

Mvh

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag "fraggade" korallen för två och ett halvt år sedan och behöll fraggen. Jag sågade ett jack så djupt det gick med vinkelslip och diamanttrissa och spräckte sedan loss den med en skruvmajsel och hammare. Skelettet är väl 7-8 cm grovt och polyperna ungefär 12 cm diameter där de har fri plats. Nu har den fyra polyper.

Jag har läst någonstans om ett kar som kraschade i samband med korallek. Kanske det var Anthony Calfo som skrev det. Men jag kommer inte ihåg vilken art det var. De äggen skulle vara giftiga.

Hos mig släcks MH- ljuset vid tiotiden och blåljuset vid midnatt. Jag har inget månljus.

Och äggen kom vid åttatiden. Helt fel egentligen för de borde kommit när sista ljuset släckts.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

hej stig, det ser grymt bra ut. jag har precis kommit hem nu. din anemon var nästan omöjlig att hitta. hittade ett ex på hela ön, som jag tappade :( sen letade jag som en idiot efter fler. Eftersom jag inte hittade din anemon skrotade jag hela projektet.

jag besökte öven grann ön i jakt efter den anemonen. hittade dock en skön sjöstjärna :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har du något levande med hem?

nae, jag är ledsen. Shpinx var inte så snygga egentligen, hade en svart blennid med. ermit, krabba, räkor. det fanns röda räkor fast då var man tvungen att åka med båt tror jag.

jag vet inte heller hur det blir med akvariet heller, för jag kommer att flytta till göteborg nu med för att plugga. om jag hittar lägenhet :(

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

I morse hade jag en underlig upplevelse. Det var ett väldigt oljud från luftinsuget till skummaren när jag vaknade. Jag ströp luften och det blev tyst. Shit, tänkte jag: Nu har trasselsudden släppt från skummarpumpens impeller. Bara att plocka isär och maila Tyskland om en ny impeller. Men först frukost, skummaren skummar ju ännu.

En halv timme senare och litet piggare gick jag ned till karet i källaren igen.

Jag lossade på skummarpumpen och lyfte den en bit och fick se något vitt som stack ut ur insuget på pumpen. ****** tänkte jag där är den Nemateleotris magnifica som bara visat sig sporadiskt de sista dagarna. Men när jag tog tag i stjärtfenan för att dra ut den döda fisken ur hålet small det! Och stjärtfenan var hård.

En liten eftertanke och jag hämtade pincetten som egentligen bara används till Bristleworms. Lite dragande och sedan lite hårdare och ur kommer min pistolräka. Det var den stora klon jag dragit i!

Nu har den blivit ungefär sju cm lång. (Inräknat den vita klon som stack ut ur pumpen). Men den smällde tre gånger över vattenytan när jag lyfte över den till karet så den var nog inte alltför allvarligt skadad. När jag gick och hämtade kameran för att ta ett kort försvann den. Sedan dess har den varit tyst men jag har gott hopp. Och magnifican var framme och åt i kväll.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 månader senare...
  • 2 månader senare...

Det är alltid kul att träffas även om jag känner mig dum ibland när jag inte förstår Ystadsdialekten.

Men jag tränar på det.

Och det är skönt att få ett avbrott i mina till synes ändlösa ombyggnader.

Jag har fortfarande inte fått ordning på de stora karet sedan halvkraschen i höstas men ni hade ju den goda smaken att titta i den änden som såg bäst ut...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 10 månader senare...

Ja det är evigheter sedan jag tog ett kort senast. Jag har haft otroligt mycket att göra det senaste året både med skolan och hemma. Och nu har jag tagit tag i renoveringen här hemma så det har varit och skall bli ett antal timmar som byggarbetare. Men jag ser ljuset i änden på tunneln som det heter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 8 månader senare...

japp.. du har verkligen inget att skämmas över -respekt-respekt-respekt.. för att göra er andra avundsjuka, så var jag över en sväng igår kväll å tittade på härligheten. stort, välväxt, färggrant å snyggt. dax att du skärper till dej med att lägga upp foto Stig, annars tar jag med kameran nästa vända /Samuel (ps; Blenniella chrysospilos var en riktig höjdare)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Var på besök hemma hos Stig i förrgår, det ger mersmak att få se ett vackert moget revkar. Tog ett par bilder, en av den högra sidan med en vacker Hysterix och en bild av vänster sidan, där står en skog av Euphyllior och knappar, det är en fröjd för ögat. Stig var inte nöjd då vattnet var lite "disigt" men detta kar är verkligen vackert.

Stig är en härlig akvarist med nya ideér på gång för det mesta, men det får han själv tala om när det är dax.

post-2168-1446891903513_thumb.jpg

post-2168-14468919035435_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...