Gå till innehåll

Grå Jaco


Bygert

Rekommenderade inlägg

Så, vad har papegojan i rubriken på det här forumet att göra? Ett och annat faktiskt. På CITES senaste konferens i sydafrika beslutades att lyfta upp grå jaco från bilaga II till I. I följd av detta kommer den att lyftas från EU bilaga B till bilaga A. De som sitter med en sån fågel och inte kan styrka ursprunget har därmed förlorat möjligheten att sälja den, det ekonomiska värdet är noll. Det där är inte första gången det händer och det lyfter fram vikten av att skaffa dokumentation av det man köper. Det är mycket inom saltvatten som är II/B-listat och där det alltid ligger en risk att det plötsligt  har fått ny skyddsstatus med nya komplikationer.

 

Det som också är att notera är att det tenderar att visas intresse för djurgrupper där det hittills inte hänt så mycket. Fiskar har varit visats rätt lite intresse tidigare men nu listades ett antal hajar. Det fanns också förslag att lista motororockor vilket avvisades. Bangaien som är vanlig i saltvatten fanns det förslag att lägga in på bilaga II, det förslaget avvisades men något annat beslutades, oklart vad det innebär konkret.

 

Vad man kan se är att de här reglerna kryper oss allt närmare. För saltvatten finns det åtskilligt att tänka på och även inom sötvatten kan det snart nog vara samma där. Spara kvitton, håll koll på reglerna. Rätt vad det är kan det gå illa annars.

 

Besluten finns här:

https://cites.org/sites/default/files/eng/cop/17/CITES_CoP17_DECISIONS.pdf
 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är definitivt ett problem. Dock är ett kvitto på att man köpt nånting bättre än inget kvitto alls. I det här ligger ju också att affärerna får börja tänka på att kunderna kan behöva bättre kvitton.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man kan absolut begära utförligare kvitto, nån gång har jag gjort det. Är det någorlunda seriös affär så ordnar de detta.

 

Sen tål onekligen Daniels reflektion att återges här: Konstigt att det är de tre som fångar sina fiskar själva som diskuterar det här ämnet...
 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För fiskar är väl förnärvarande bara napoleongyltan och sjöhästar som kan dyka upp på A-listan (Cites I) (plus någon ovanlig kejsare). Vad gäller hårdkoraller så är ju alla på B-listan (Cites II) så de kan dyka upp på A-listan teoretiskt sett. Problemet med hårdkoraller är definitionen av en individ.

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...