Jump to content

Vem bygger akvarium, möjligen även möbel?


-=Mr_B=-

Recommended Posts

Hej forumet. Efter en längre tids inaktivitet, börjar det suga lite i köptarmen, och tankarna går i riktning akvarium.

Vad jag skulle vilja ha är ett 100x100x75 kubakvarium i en hörna, med tillhörande möbel, och huv, i vitt, eller vitt och svart. Jag vill ha hörnet in mot rummet kantslipat i 45 grader, och sen limmat, så att inte ena glaset ligger "över" andra. De engelskspråkiga kallar det "mitered", om jag förstått det rätt.

 

Men... Var fan vänder man sig för något sådant? Kan man få det producerat och hemskickat från en och samma leverantör, eller måste man skaffa sig flera leverantörer, en som levererar akvariet, och en som levererar möbeln? Jag har tittat runt lite, och det verkar inte direkt vara något standardönskemål, så av någon konstig anledning finns det inte på hyllan någonstans. Märkligt. Är det inte allas dröm att ha drygt ett ton akvarium i ett hörn av sin bostad? Den ena väggen är bärande, den andra är inte, så risken finns att det kommer behöva någon form för nivåjustering för att stå plant, man får eventuellt ha en justerbar sockel, men det gör inget, jag skulle vilja ha upp karet lite till i alla fall...

 

Nå, i alla fall. Tips mottages tacksamt.

B!

Link to comment
Share on other sites

7 timmar sedan, Kimozabe sa:

Antar att du kollat upp att golvet klarar vikten?

 

Det borde inte ens behöva funderas på. "moderna" fastigheter, byggda efter 1960, ska tåla minst 250 kilo / kvadratmeter, och då pratar man om mitt mellan de bärande väggarna. Akvariet ska stå dikt an mot en av de bärande väggarna, så rimligtvis är det inte ett problem. Vikten per kvadratmeter blir inte högre för det här akvariet än för något som klarar en kubikmeter, och det har aldrig varit ett problem.

 

Håkanstorp får ett mail. Diamantaquarien och jag pratar inte samma språk, tror jag, så jag ska höra med en polare om han vill vara involverad i kommunikationerna. Polen? Polacker brukar vara duktiga, och engelska är de rätt bra på med. Någon som har mer kunskap om det där?

 

Link to comment
Share on other sites

Jag kan inte så mycket om bygge så det får jag överlåta till dig :) 

Min lägenhet är äldre och trots att jag ville sätta mitt längs en bärande vägg så klarade inte golvet vikten då det bara hamnade över 2 balkar. 

Fick dock i måndags godkänt att förstärka mitt golv genom källaren Bananaman

Mvh

Kim

Link to comment
Share on other sites

Det är som sagt lite skillnad på hur golvet är uppbyggt, tex en trästomme så hamnar allt i slutändan i balkarna och då bör man försöka fördela vikten på flera balkar. Men det är nog ingen fara.

 

Jag vet inte vart man beställer men skulle råda dig att ha iaf 1 dm större bänk åt väggarnas håll  för att skapa ett lite utrymme mellan karet och och väggen där du kan gå.

 

Mitt kar är 125*80cm i botten och hade jag inte fått plats bakom karet (med mycket möda och stort besvär) hade jag varit tvungen att hoppa i för att komma åt i ytavrinningen.

Link to comment
Share on other sites

Det tål att fundera på. Det finns ingen som helst möjlighet att gå bakom karet, och på en dm kommer inte jag in i alla fall. I dagsläget, med tanke på hur graciös man blivit, så skulle ett minimum nog vara 20-25cm, för att göra plats åt röven, eller magen. Lite mer över bröstkorgen, så eventuellt 30cm. Tur inte varken huvudet, eller egot måste få plats, då hade det rört sig om halvmetern, minst.

Jag hade tänkt bygga ett berg med överhäng i bakre hörnet, och ha överrinningen hängande i de två rören som ska vara kopplade till den. Med andra ord, bara en "liten" låda överst på rören, och LS, möjligen borrad LS, staplad på och runt rören för att dölja dem. Det gör att den inte hamnar ända in i bakkant, och kanske viktigast, den går inte hela vägen ned till botten, så jag hoppas på att komma åt den från en pall i framkant. Men 75 djupt, även med 15mm glas, och 5 cm sand, så är det fortfarande 70cm till botten. Jag når med andra ord ned till botten på den dm närmast frontglasen, utan att leka dykare... I någon utsträckning går det att förbättra utgångsläget med hjälp av en pall, och vattnet kommer ju inte gå hela vägen upp till kantglaset, men större ingrepp kommer betyda att jag måste släppa ut lite vatten, och försöka låta bli att stödja för mycket på glasen...

B!

Link to comment
Share on other sites

Det exakta utförandet är fortfarande inte spikat, men Akvariespecialisten kom med en uppskattning, så där mellan tumme och pekfinger, på vad det skulle kosta, så att de, jag, kunde ta ett beslut om huruvida vettiga skisser, och en offert är nödvändig. Priset kändes lite högt, men inte o-överkomligt, men så här långt är de också de enda som har svarat.

Hur var det med de där eventuella polska firmorna? Någon som vet vart man vänder sig, för att få tag i någon där? "Polsk akvariehandel specialdesignat akvarium" ger märkligt nog inga vettiga träffar på google... ;- )

Jag misstänker att vad man än sparar i material och arbetskostnad, får man betala i frakt i stället, 1x1x0,75 är rätt stort, och att få det transporterat på ett sätt som säkerställer att det kommer fram, oskatt, även utan möbel, blir inte gratis.

 

B!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...