Gå till innehåll

LED ramp byggandes förfall


mikoto

Rekommenderade inlägg

Tänkte bara starta en tråd om en observation jag och säkert flera andra noterat:

 

Förfallet av LED ramps byggen.

 

När jag hoppa in i hobbyn 2011 så börja power LEDs verkligen ta fart och nya sidor med försäljning av delar dök upp som svampar. Det var storhets att bygga egna ramper och smälla upp på karen. Denna trenden passerade och ökade ganska lavinartat när folk pensionerade MH och lysrören med sina egna skapelser. Kreativiteten flödade.

 

Nu idag känns det som att detta har dött nästan helt. Jag har inte orkat bygga en ramp själv på ett bra tag nu, oraklet Lasse med de höga ambitionerna har köpt färdiga ramper och säljer sina hemmasnickrade skapelser i delar. Jag kom på detta nu när jag läste krille 55s nya tråd om hans kar där han posta bilderna från sina nya ramper han fundera på att använda som ersättare.

 

Jag har själv hittat flera orsaker till min minskade aktivitet. Det största problemet är att det är väldigt svårt att designa en bra ramp som även ser trevlig ut och är genuint praktisk. Att designa en schysst ramp är helt enkelt skitsvårt. Ibland kan man få ihop det yttre så att det döljer den hemska insidan men att designa något genuint vackert är tametusan en utmaning. Huvudproblemet är nog att få till en bra värmeöverföring så att dioderna inte brinner upp. Då får man antingen köpa en stor kylfläns eller hitta något litet och ha aktiv kylning av det. Det första alternativet är väldigt dyrt och svårt att hitta, det andra är ett otyg för fläktar eller snarare vindbruset som blir när luften ska krypa runt alla flänsar och hörn är ett otyg. Fläktarna i sig låter inget om det är bra fläktar. Turbulens låter.

 

Sedan är det här med praktiska grejer. Att byta dioder är en smärtsam process som kräver nermontering av rampen och ofta ganska kraftig demontering. Jag popnita flera av mina dioder i några av mina ramper. Det var bra för de sitter ordentligt. Men det är dåligt för det är en hemsk upplevelse att byta de om de pajar. Och pajar det gör de, även om de håller bra som regel går någon diod sönder ibland. Då blir det tråkigt... Dock är iofs denna punkten faktiskt inget som de flesta ramper man köper inte har löst heller. Fast de har kanske lite finurligare lösningar ibland och har bättre strömförsörjning än mig som även de motarbetar bekymret.

 

Det finns nog en till punkt dock som tillsammans med det ovanstående blir dödsstöten. Det är att det kostar massa pengar att bygga en ramp, speciellt om den ska vara schysst och ha lite funktioner. Bara strömförsörjning blir snabbt dyrt om man ska ha några 100W och vill ha en trevlig lösning med separata slingor och styrbart ljust. Att montera dioderna är med en plåga om man inte har lust att sitta och borra och gänga massa hål. Eller köra färre starkare dioder men då blir det istället svårt att få till en bra värmeöverföring. Det finns lösningar färdiga för detta med men det blir ännu mer pengar. Tid och pengar blir nog tillsammans den sista droppen.

 

Ett till stort problem är ju att ramperna idag är ganska schyssta, tillverkarna har verkligen börjat komma igång. De är ganska svårt att få till likvärdiga resultat till ett pris och arbetsinsats som är rimliga i förhållande till vad man behöver lägga till för att få produkten färdig.

 

Ingenjören i mig sitter fortfarande och funderar på kul problemlösningar och härliga utmaningar. Men den(ytterst lilla) realisten i mig sitter och inser att LED hemmabyggenas storhetstid är förbi då det faktiskt är ett gott alternativ att köpa en ramp.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kan bara säga.. bra skrivet, o ja , jag kör med mitt hemmabygge över mitt stora kar ännu.. o har den fetaste musslan i stan under den, vid liv.. o fänsarna är dom fetaste som fanns o beställa typ.. 80cm lång o 25 bred.. borrade hål till en hejdundrans mängd 3w chip..  slet med den i veckor.. 

 

Med vänlig hälsning, Manne 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra skrivet @mikoto, det stämmer så väl.

 

@_Manne_, har du bytt några dioder i din stora ramp eller den bara kör på?

 

Jag kör vidare med mitt hemmabygge och det fungerar lika bra idag som när jag drog igång det. Det enda jag får göra är att ta ner lamporna och blåsa dem rena från damm men det är inte speciellt ofta. Knappt en gång om året ens. Bygget var klart och hängde över karet i början av januari 2015 med en hel del testkörningar innan dess.

 

Här är en länk till det färdiga bygget.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kan väl säga att funderingen på att byta va att tre slingor slocknat i den hembyggda rampen vilket betyder att minst tre dioder har gått sönder, Den 20 kg tunga konstruktionen måste plockas ner och sen ska det mätas så man hittar dom defekta ledsen. sen ska dom bytas ut och allt hängas upp igen. min tanke va att köpa dessa kinaleds för att ha i reserv att sätta dit vid reparationer av den hembyggda så inte karet blev mörkt. Ett annat problem med den stora va spilljuset ut i rummet som hustrun klagat på och när hon såg dessa ramper igång så vill hon definitivt inte ha upp den andra rampen igen. så ska den dit så måste jag på något sätt bygga in den. o som du sa mikoto så blir det ju mycke snyggare med köpegrejer även om den andra förmodligen ger ett bättre ljus. jag är ju förtjust i hybrid o tycker att lysrören har sin plats

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Anledningen till att jag drog igång mina byggen var att jag inte tyckte att utvecklingen inom LED var på gång på rätt väg. Det var en massa tjöt om varmvitt - framförallt på andra sidan av Atlanten. Det var svårt att veta var denna vurm hade sin bas - inom biologiska fakta eller det att den största Amerikanska tillverkaren (Cree) bara gjorde LED med Kelvin på 4500 och under. Om man tittar idag så har vi som vurmade för Dream Chip och andra mer "fler våglängder, högre Kelvin" påverkat utvecklingen till vad den är idag. Och idag behöver man inte bygga själv för att få de här lösningarna som inte fanns på den tiden. Vissa grejer hade vi fel/underskattade på (röda LED exempelvis) men nyttan av våglängder mellan 410 - 450 hade vi helt rätt i. Diskussionerna på RC ledde också till ett unikt samarbete över hela jordklotet och vi fick en fritänkande partner i AC-RC som i princip sa - knäck idéerna - vi tar fram lösningarna. Sedan tror jag att den här vurmen bland en del av oss - också drog med andra som plötsligen såg att det fanns stor möjlighet att själv utveckla sina idéer.

 

Varför jag nu kör med en PS ramp beror ju på flera olika saker - mest beroende på brist av tid. Jag insåg att starten av det nya akvariet skulle fördröjas om jag inte fann en tillfällig lösning. Blev 3 st Coral Box Moon LED som då kostade ca 3.800 SEK för mig ungefär - (priset har stigit nu med ca 800:- - bland annat pga av dyrare dollar). Resultatet blev över förväntan men när det började säljas en del begagnade PS armaturer kunde jag inte hålla mig utan jag köpte en 3*145 W. PS hade varit ett önskemärke för mig en längre tid. Är jag nöjd med denna ramp? Tja - ibland ångrar jag att jag sålde mina Coral Box - även om de på pappret var svaga (3*54 W) och att jag bara körde dem på ca 60% verkade de ge det ljus som behövdes. Nu med den nya rampen har jag nog stekt en del av mina koraller men efter ha dragit ner effekten verkar det vända nu. PS rampen har heller inte de bästa tekniska lösningarna när det gäller programvara och inställningar tycker jag. Men den passar mitt akvarium och är designmässigt snygg.

 

Kommer jag att bygga nya ramper nu - tror inte det. I och med Philips inträde på marknaden så tror jag att det nu är en väl etablerad sanning vad som behövs och nu kommer den standarden att bli mer och mer vanlig.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har ju sålt en hel del 3w dioder och har ju fått se vilka fel kunderna gör.

I grunden är det två saker som kan gå fel.

1. Man måste kunna löda.

2. Man måste kunna följa anvisningar.

 

De som har följt de två punkterna har sällan fel på belysningarna.

 

De vanligaste felen är:

1. Lysdioden är inte riktigt monterad. Jag rekommenderar att man limmar den med tvåkomponent epoxi i ett tunt skikt på en 1,5 till 2 mm aluminiumplåt.

Trasiga dioder är ofta limmade med sekundlim som krymper vid härdning så att det blir luftfickor i limningen. Antingen lossar dioden efter ett tag eller så blir den för varm och går sönder. Silikongummi och världens bästa universallim fungerar inte heller. Sättlim/monteringslim släpper efter ett tag + att det har ett fyllnadsmedel som gör att går inte att göra ett tillräckligt tunt skikt för att släppa igenom värmen.

2. Aluminiumplåten är inte av aluminium utan av järn som leder värme mycket sämre och täckt av plast eller lackad. Det är svårt att lacka aluminium. Mina pulverlackade plåtar i de belysningarna jag tillverkar är först körda i ett rengöringsbad och sedan är ytan betad innan den lackas. Vanlig sprayfärg på aluminium leder värme dåligt och spricker lätt loss om rampen gått från kall till varm och tillbaka några hundra gånger.

3. Lysdioderna är inte helt stänkskyddade. Minsta saltstänk på en lödning där det går ström börjar fräta. Lödtenn är i vanliga fall gjort av tenn och bly vilket är i kontakt med koppar och kanske andra metaller i lödytan på lysdioden. Det fungerar som ett batteri med olika metaller tillsammans med salt. Det är bara det att detta batteri är kortslutet i lödningen så att det går ström hela tiden. Saltvattensalt torkar aldrig helt utan det är tillräckligt med fukt kvar.

4. Belysningen har badat. Armaturen har inte haft en riktig upphängning och så gick någon förbi och snuddade vid den. Det man skall göra direkt är att ta ned belysningen och skölja noga med osmosvatten direkt. Har man inte osmosvatten tar man vattenledningsvatten och gör om det när man kört osmosen en stund. Sedan blåser man bort så mycket som möjligt med tryckluft. Har man inte tryckluft går det utmärkt med en däckpåfyllare på en mack. Låt torka en dag innan skyddsglas på.

5. Lödfel.

6. Dålig kylning. Armaturen är inbyggd på något sätt och det är dålig luftcirkulation. Eller fläkten går på separat strömmatning och någon har glömt att sätta i kontakten.

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra skrivet @mikoto, det stämmer så väl.
 
@_Manne_, har du bytt några dioder i din stora ramp eller den bara kör på?
 
Jag kör vidare med mitt hemmabygge och det fungerar lika bra idag som när jag drog igång det. Det enda jag får göra är att ta ner lamporna och blåsa dem rena från damm men det är inte speciellt ofta. Knappt en gång om året ens. Bygget var klart och hängde över karet i början av januari 2015 med en hel del testkörningar innan dess.
 
Här är en länk till det färdiga bygget.



Jag har bytt samma LED två gånger över hela tiden.. så det har gått över förväntan , jag antar att den slingan får lite förmycket av det goda helt enkelt..

Med vänlig hälsning, Manne
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...