Gå till innehåll

Juwel Rio 240 L


Ismo

Rekommenderade inlägg

Hej Ismo , har du hört rätt ? det är grejer för max 300kr ,  om dom inte har räknat på slipade kanter då stämmer det priset , dom måttbeställs 

annars om du ska snickra så finns detta , 190 euro i frakt

http://shop.diamantaquarien.de/epages/49164809.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/49164809/Categories/SpecialOffers

http://shop.diamantaquarien.de/epages/49164809.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/49164809/Products/Aq1505050A/SubProducts/Aq1005060-0007[3]

http://sklep.akwarium.szczecin.pl/category.php?id_category=6

 det är färdiglimmade kar , 

ibland kan det vara bra att kolla upp priser innan , glas är dyrare här , 

annars kan du åka till seconhand ,dom brukar ha glasbord med 8 och 10mm skiva ,

om skivan är lite kantstött är dom oftast gratis , sånt kastas , och då vet du att den inte är härdad

om skivan är hel ska du titta efter en märkning på någon av sidorna som visar att det är härdat eller inte ,

härdat glas går inte att skära, 

annars kolla köp o sälj , det dräller av beg kar ,

då är besväret att åka och hämta , beställer du nytt kommer det hem till dörren

Mvh Stefan

 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjenare

 

Yes jag har läst rätt, fick kostnadsförslaget via mail. Du har helt rätt angående att det är med slipade kanter. Jag funderar just nu på hur svårt det kan vara att skära 8 mm glas i en liten hobbyverkstad. Vad behövs förutom själva verktyget för att skära och kan man slipa kanterna själv? Var ute och kollade på kar på nätet då jag ändå känner att jag vill lyckas lösa detta som jag tänkt mig. Kommer att kännas fint när det är klart :).  

 

Lägger upp några foton igen, var nere i verkstaden och plockade isär allt eftersom jag vill lära mig att limma från grunden. Blev ändå nöjd med de glasen som är klara för limning. Nu blir det youtube ;).

 

 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja det har du rätt i men jag funderar starkt på följande produkt Ocean Life Owerflow ver. 2.5. Har ingen mall för vart hålen ska sitta samt att jag måste skaffa borr för att kunna borra i glas. Men tanken slog mig medan jag skrapade silikon. Tackar för tipset.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag måste bra tacka er alla för bra inlägg samt goda råd och tips. Jag läser allt noga och försöker komma ihåg allt, tackar för erbjudandet av lån av borr. Beställde på ebay då dimensionerna inte passade. Jag löste även stagen :), åkte till återbruket och hittade ett soffbord med en stor glasskiva i 8 mm och fyra slipade kanter. Betalade 250 kr för kalaset och åket hemåt. Eftersom det var vägarbete så var jag tvungen att välja alternativ väg genom ett industriområde. Satt och njöt av mitt fynd då jag plötsligt såg en skyllt där det stod L-A Glas. Jag tänkte att om det är en liten firma så kanske man kan få hjälp till ett bra pris. Knackade på och presenterade mig och mitt bekymmer. Där efter fick jag hjälp och pyntade 500 kr, samtidigt fick jag en lektion i hur man skär glas samt svar på alla mina tusen frågor. Valde att göra om lite och ändrade djupet på bitarna från 50 mm till 60 mm för att kunna skippa mittstaget upptill. Det blev också glas över till blivande sump, gött med lite medvind i seglet.

 

Åter några foton :) 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har officiellt gjort bort mig idag, i min iver så glömde jag att räkna av de millimetrarna som tillkom då jag valde att göra 10 mm bredare profiler. Så nu är de kortare bitarna 20 mm för långa, som tur är så hjälper gubbarna på L-A glas mig så fort de hinner mer att fixa detta. *Skäms*

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då har man försökt sig så att limma ett kar för första gången, resultatet blev bedrövligt. Det var svårare än vad jag trodde, speciellt att lyfta på de större glasen på egen hand. Jaja jag uppdaterar när jag kommit vidare, kom gärna med tips om hur jag kan snygga till denna röra. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är inte jättelätt första gången, hur är din botten? Står sidoglasen på botten eller runt den? Om de står runt den är det som regel mycket lättare att bygga karet. Då kan man först lägga ut en tidning där man ska limma. Så letar du upp en vägg att arbeta med med vinkelrät yta mot den, ett bord eller golvet. Så ställer du bara sidorutan mot väggen och kluddar på silikon. Skjuter botten mot glaset så får du en fin fog. Du kan hålla rutan mot väggen med lite tejp eller liknande. Så tar man de andra sidorutorna fort därefter. Med en klar plan så är hela karet limmat på 2 minuter om man har en silikonspruta med lite fart i. Du bör limma alla sidorna samtidigt efter varandra. En del vill nog ta en ruta i taget. Är karet inte allt för stort hade jag inte gjort det.

 

Det är ganska klurigt första gången, nyckeln är att ha en rät vinkel som hjälper dig i början, när den första rutan är uppe och sitter på rätt sätt går resten ganska enkelt :-) Då är det ett mycket tråkigare och svårare jobb att göra rent rutorna tycker jag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjenare, på detta kar så står glasen på bottenglaset. Jag använde mig av en skiva för att få rät vinkel på bakstycket och kunna tillföra tryck på sidorutorna vid montering. Jag funderar på att låta allt torka i ca två dagar för att sedan fixa om fogarna invändigt och därefter kolla om det läcker. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Ismo, det är alltid kul att prova själv , och det är lärorikt , men när du sett ett proffs limma så inser man att det är bättre att köpa den tjänsten ,

om du letar run lite , det finns en firma i Tyskland som alltid lägger en 3mm glasremsa på fogen , den skyddar mot rakblad när du skrapar rutan , och mot sjöborrar,

tänk bara på att det blir enklast att kasta karet en att göra om hela limningen , 

Mvh Stefan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så en liten uppdatering, nu är den invändiga fogen åter igen rensad och strax börjar det mödosamma arbetet med att foga om invändigt. Som det syns på bilderna så fattas de mindre bitarna invändigt pga. min tidigare miss. De ska in så fort jag fått dessa bitar tillskurna efter korrekta mått. Undrar dock om det är någon fara med att glasen inte är i 100% i lod med varandra. Det skiljer någon mm i hörnen men inte så att det retar mig minns att det var så även då det var limmat från fabrik.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Ismo, så dåligt blev det ju inte , om du har möjlighet låna en elektrisk spruta , då blir det enklare att foga än med en handjagare ,

silikonet vill gärna komma i pulser om man kör för hand  ,Benny på Majornas använde  en till klippt plastbit ungefär som en spackel spade i plast ,

för att jämna ut fogen om den blev ojämn , men det var mer som säker het , jag tror han använde den en gång på 10 meter fog.

men allt blir enklare om du jejpar för fogen

Mvh Stefan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu blir jag lite förvirrad, på flertalet foton på nätet så har man kört både invändigt och med glas runt kanten på ovansidan. Hur ska man köra fogningen i botten med extra stag? Tror ni att det fungerar om man silikonar på själva staget och trycker dit den? Och naturligtvis så att glas inte är mot glas, det kommer att bli någon mm luftspalt av själva silikonet. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Så nu är det färdig limmat, och har snyggat till fogarna men det syns inte på dessa bilder. Det har fått torka i ca 1 vecka. Byggde även en provisorisk bänk för att ikväll fylla upp karet. Fick även idag sålt en massa sötvattens prylar så nu kan shoppingen börja :).

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vill bara börja med att tacka för era inputs och positiva kommentarer :).

 

Yes äntligen, då är karet på plats. Började med att kolla av så att allt låg i vatten och fyllde sedan på sakta men säkert till hälften. Ökade sedan farten med påfyllningen rejält. Bestämde mig för att köra ett "Hardcore Test" för att se om karet håller för vatten ända upp till ca 10 mm från kanten. Kommen att låta karet stå i ca 1 vecka för att söka efter eventuella läckor eller andra skavanker som kan uppstå. Kommer också att köra med doppvärmare på 27 grader för att "simulera" liknande vattenförhållanden, har tyvärr inget salt att blanda men detta blir nog ok. Har tidigare läst att Juwel karen kan bukta utåt om det blir för mycket tryck i karet men märker inte av något av detta ännu. Tog i vanlig ordning några foton så att ni kan få en uppfattning om hur det blev.   

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...