Gå till innehåll

Ang kelvin


hagbard

Rekommenderade inlägg

Kelvinen har ganska liten betydelse när du har ett sammansatt ljus från flera olika källor. Det är ju bara en guide egentligen till att välja rätt källa. Om du ska mäta så bör du mäta PAR istället under lampan för att se hur "bra" ljus du har.

 

Vill du vet ditt kelvintal så får du fuska annars och lägga ihop alla kelvintal och sedan dela det på antalet ljuskällor du har så får du ett snitt :-) Men jag kan inte vad det ger för glädje.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

43 minutes ago, hagbard said:

vet att kelvin är färgtemp

Nej Kelvin är ett mått på temperatur. :-p

 

Färgtemperatur är färgen på ljuset från en glödande kropp vid en viss temperatur (så i princip skulle man även kunna ange färgtemperatur i Celsius eller Fahrenheit antar jag). För ljuskällor vars färg skapas på andra sätt än kan använda "korrelerad färgtemperatur", jmf https://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature#Correlated_color_temperature men som sagt det blir nog svårt att räkna ut värdet från flera olika ljuskällor, dessutom skiljer det sig nog åt beroende på avståndet till de olika ljuskällorna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kelvin är temperatur och noll kelvin ligger på - 273. Mäter vi omgivningen är det ju viktigt men när vi är uppe på värden på flera tusen så spelar inte den där skillnaden på 273 grader så stor roll.

 

När man pratar om kelvin i fråga om färg så handlar det om det ljus som en perfekt svartkroppstrålare vid en viss temperatur i kelvin sänder ut. Vid 5000 kelvin så blir det ett rödaktigt ljus. och vid 10000 ett blåaktigt. Men en perfekt svartkroppsstrålare sänder inte bara ut en våglängd utan fördelar strålningen utefter det mesta av spektrum, det är tyngdpunkten som värdet säger nåt om.

 

Nu är det bara det att de lampor vi har inte är några perfekta svarkroppstrålare. En del metallhalogen kan ha en liknande fördelning och då är det ju bara att jämföra, vilken temperatur för svartkroppstrålare motsvarar det, här, då har man ett värde. Andra lampor kan ha spikar och dalar, det kan se ut lite hur som helst beroende på hur man gjort och vad man prioriterat. Då har man egentligen inte något som man direkt kan översätta till färgtemperatur kelvin men man kan räkna fram nån slags motsvarande tyngdpunkt. Om ljuset mest ligger åt det röda eller blå hållet alltså.

 

Vi får ofta ett värde på grader kelvin, men vi får sällan veta hur den närmare fördelningen ser ut eller hur man räknat fram det där värdet. Det kan alltså vara stora skillnader på lampor med samma värde i kelvin. Det man får veta är åt vilket håll på skalan rött - blått ljuset ligger men inte mer. Att ta köpbeslut bara på det är ungefär som att köpa nåt till fötterna bara på skonummer, ok, det är kanske rätt storlek men passar det till att gå i träsk eller till att gå på bal i?

 

Kelvin är en bra början men man vill veta mer. Gärna en bild på spektrum. Eller ett PUR/PAR värde som säger nåt om hur mycket ljus lampan ger som är nyttigt för fotosyntes. Tyvärr får man sällan se såna värden, det verkar inte som de mäts så ofta. Det man däremot ofta kan se är ett värde på färgåtergivning, Ra. Det berättar hur bra färger återges i en viss belysning. 100 är motsvarande i solljus, det har knappast någon belysning. Men är man över 90 så har man rimligt bra färgåtergivning. Och det får man inte om det inte finns en rimlig fördelning av olika våglängder och därmed kan man någorlunda tryggt också utgå från att det finns med sånt ljus som är bra för fotosyntesen. 

 

Går man väldigt högt i kelvin så får man svårt att få högt Ra. Rör man sig högt i det blå så tappar man de röda färgerna så röda fiskar ser grå ut. Att kika på Ra värdet är en gardering mot att få konstig färgåtergivning. Det finns annars möjligheter till märkliga fenomen, jag har själv haft fiskar som varit gula i framkant av akvariet men skiftat till blå när de simmat mot bakkanten där det låg ett annat lysrör. Må så vara att man vill ha ett ljus åt det blå hållet men överdriver man tappar man oundvikligen färger.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skall lägga till här bara. Jag har en PS ramp utan vita dioder. En av dess stora fördelar (har jag märkt) är att om man använder röda och amber dioderna på låg procent när man kör "all blue" - ja då får man röda fiskar i en blå omgivning. Man har inga fosforbelagda dioder som "släcker" det blåa.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

När det gäller sammansatta ljuskällor räknas färgtemperaturen ut som ett medeltal av allt ljus som kommer från ljuskällan i fråga. Man kan alltså få samma färgtemperatur genom att blanda rött och blått ljus som man får med ett gult ljus. Det är bara att justera mängden rött mot blått så att man får samma kelvintal. För ögat ser det ut som lila eller magenta mot gult.

Om man blandar blått med vitt (6000K) kan man få högre färgtemperatur t. ex 16000K. Om man använder 450 nm blått (royal blue) eller 470 nm blått ger det inte så stor skillnad i färgtemperatur men för ögat blir det stor skillnad. Vår känslighet för 450 nm är mycket lägre än för 470nm.

En ledramp på 20 000 K ser mer lik ut en MH på 16 000 K. (Olika våglängder i den blå delen av ljuset)

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...