Gå till innehåll

Ekolognörden


Michael Hansson

Rekommenderade inlägg

Hej alla Entusiaster :-)

Mitt första inlägg...dårå...

Jag har ett digert intresse av biologi / ekologi / kemi....och när jag fick ett 570 liters akvarium med ställning...lite grejer och tipset att kolla in SVG....då vart jag "hooked"....

Jag har inte bråttom utan jag vill läsa på ordentligt och frächa upp "bio-tänket" innan jag drar igång. Start efter semestern.

 

Såå...Ambitioner är bra att ha....att förverkliga dom är svårare....tänkte först när jag började följa vad Lasse, Stig, JonasRoman, å många fler skrev...tänkte jag att vad har jag gett mig in i....men efter ett par månaders "skuggtillvaro" börjar jag så smått förstå en det ena å än det andra...inte fullt ut givetvis...tex jag greppar fortfarande inte de inbördes förhållandena mellan pH....KH...Mg...osv osv fullt ut...men jag är på väg ;-)

 

Ambitioner dårå....Jag vill ha ALLT...ALLT ....ALLT....men särskilt vill jag ha ett ekologiskt system så långt man kan komma...

Sålunda.....En DSB med macroalger ska jag ha...skummare å kalkreaktor...50 Kg LS, och..."thats it"....i min drömvärld :-). En städpatrull värdig namnet...gobys...clowner med anemon...och kronan på verket kejsare , LPS och SPS...tänker att anemon kommer först så den "väljer" väljer en plats...därefter kommer det andra....jag har en ide, men inte arterna...för vad ska jag annars hitta på med under sommaren  :-D

 

Min ambition är att odla artemia i så stort antal att en sorts kontinuerlig grundmatning kan ske...och detta vill jag ska ske i sumpen....phytoplankton ...och så mycket plankton det bara går som mat...i sumpen med sin DSB och tillhörande macroalger. Nu ska villigt erkännas att detta bara är en ide och vill med detta mitt första inlägg få Era synpunkter och alternativ...

Jag kan se "vissa" nackdelar med att odla artemia OCH behålla dem i sumpen till lämplig storlek.  Att avrinningskammar ej kommer vara tillräckligt...eller avskärmat ljus (har ju 24/7 för DSB o macroalger) så man lockar dem att vara i bara en del av sumpen...kan man kanske drömma om. Är det mer realistiskt att ha odlingen utanför ? En direkt fråga till Stig....klarar artemian färden via en NewJet 3000 ???

 

Som sagt...jag vill mycket och ser fram emot puffar som "sågningar"....;-)

 

Var så god å såga...;-)

 

/micke

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej,

Jag börjar då med litet synpunkter..

Du bör ha artemiakläckning/odling i ett kar eller burk där de sedan förs över från odling till akvarie utan att passera en pump. De lever ju så dumt att pressa dessa små kritter genom en pump där de trasas sönder.

 

Tänk på att alla kejsare och då menar jag "alla" äter lps:er och sps:er men det går att ha dessa i samma kar. Jag har det och det fungerar skapligt... Kejsarna nafsar litet här och litet där... Ibland äter de upp en hell koloni, men jag har valt att ha det så, så jag tar den kostnaden.

 

Viktigast skulle jag säga är att ha en jävligt bra skummare... De tar bort det mesta av all skit som anhopas. 

 

Sen finns det så mycket grejor du kan köpa så inte ens en lottovinst kan hålla takten med vad du kan lägga ner om du vill.

 

Automatisk vattenpåfyllning är nästan ett krav skulle jag säga. Jag kör med Tunze och de är bra.

 

Du måste hålla fosfat nere, så jag skulle köra ett externt filter med fosfat remover. 

 

Osmos är ett krav, för påfyllning. Köp det!

 

Kolla salt, ph och kh dagligen. Det är nästan ett krav... Få ner svajet så slipper du döda koraller....

 

Läs på om de olika metoderna och känn dig för vad som känns bra för dig. Många kör Triton metoden. Det gör jag med, fungerar bra.

 

Själv kör jag även vodka varje dag. Ger klart och fint vatten samt hjälper till mot skitalger...

 

Köp en flaska cyano clean redan vid start, och börja dosera så fort de första teknen på cyano dyker upp... De kommer vanligtvis som ett brev från intrum om du inte betalt dina räkningar. (Alltså jävligt snabbt)...

 

I början ska du inte köra mycket ljus, minska ner timmarna den första månaden och öka succesivt... För mycket ljus och för mycket mat, kommer göra att du får en explosion av alger....

 

Viktigast av allt. """ Skynda långsamt""""

 

Fråga allt du undrar om här....... Det finns så mycket kunskap här och alla hjälper till.... 

Mvh Per

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar.för uppmärksamheten :-)

Osmos har jag..kz revolution S...

ang artemia....misstänkte det :-)...kar för odling finnes, men har skummat runt lite och ,flaska med syresten verkar vara det bästa alternativet...dock är jag inte redo att helt bortse från artemia i sumpen ;-)....som Kamprad sa.."Det ska gå"...:-)..eller invänta Stigs svar :-)

Brevet från Intrum...är noterat ;-)

Har varit väldigt mycket om fosfat o fosfor den senaste tiden...jag hade tänkt filterstrumpa ...åtminstone i uppstarten...å låta macroalger ta hand om resten...DOCK är jag inte främmande för fosfatremovers ....

Kejsarna kommer sist av alla....och ja jag är medveten om risken....men de är ju sååå fina :-)

Gällande alla gadgets som finns så håller jag med dig....till dags dato har jag 8x54 T5...men ska bli CTlite eller motsvarande ledzeal...maxspect U name it....

Vattenpåfyllnad...check

 

/micke

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tänker inte framhålla mig som någon expert alls men jag har själv många års akvaristik bakom mig, dock relativt ny inom saltvattenshobbyn. Gjorde precis som du läste på allt, följde flöden och tog till mig massor av nyttiga kunskaper innan jag startade.

 

En sak har jag lärt mig. Mät det som går att mäta, dosera tillsatser manuellt från början, det gör att man får en bättre känsla för värden och hinner också justera i tid.

Använder man sig av doserpumpar, reaktorer etc från start tror jag man går miste om en hel del känsla för vad som händer, men det är min uppfattning.

 

Att blanda alltför olika fiskar, koraller, anemoner upplever jag som lite svårt. Jag valde istället att ha olika kar med olika biotoper. Fast där gör var och en som man själv önskar. Ett tips bara, läs på om anemoner, läs på om olika typer av koraller och fiskar och fundera igenom vad du verkligen vill ha.

I början vill man ha så mycket sen blir man mer selektiv.

 

Välkommen till en otroligt trevlig hobby! :tears_of_joy:

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för Dina synpunkter Rosie....:-)

Är helt enig med dig gällande "Learning the trade"....mätning (No3, P, o KH salt, pH och temp) är essentiellt....visst tittar jag på "gadgets" men de ligger lite i framtiden...att få känsla är det viktigaste... 

Jag blev avrådd av Stig :-) att sukta efter en anemon till mina clowner....men jag framhärdar :-D....det är möjligt (dvs troligt) att jag måste renodla mitt kar (liksom dig) till en viss inriktning...

Hur många kar har du ?

Har du umgåtts med tanken att odla din egen artemia ?

 

/micke

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har 3 st, var av en kub med enbart anemoner och ett sammetsclownpar. Hoppas på att så småningom ev få yngel av dem.

Sen har jag ett 500 liters Sps kar och ett 250 l Lps kar. Jag är mer intresserad av de mindre men ack så intressanta fiskarna, ex kantnålar, mandarinfiskar, sjöhästar och dom otroligt charmiga revsäkra wrassarna.

Ja absolut, jag är inne på att odla rotifer och phytoplankton, det är nog ett måste om man ska lyckas med yngelvård. Har en tunna med "ren" levande sten, dvs avdödad och nu igångsatt med bakterier som ska användas i ett mindre kar ca 200 l för just ett försök till ev kunna få yngel av mandariner så småningom.

 

Artemia vet jag inte om det ger så mycket just till foder. Det är lätt att odla men innehåller inte mycket näring.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Rosie :-)....Har kollat runt lite angående artemia och funnit att de förvisso är hyfsat näringrika, men att de innehåller ringa mängd kalk och att de triggar fiskarnas jaktlusta ....de unga artemia, eller nykläckta däremot är extremt fulla med protein o fett, vilket ju passar till yngeluppfödning :-D...

 

Är anemoner så aggressiva att man håller dem enskilt ...för att de bränner omgivningen ?

Att de "vandrar" visste jag...o en kompis fick in en i en cirkulationspump :-(....

 

Mitt "dilemma" :-)...är att jag tycker clowner ska ha sin anemon....å jag har bara ett akvarium ....

Men om man börjar med anemonen och dess clowner och väntar tills den "hittat sin plats"...då ökar väl chanserna att lyckas med den övriga insättningen...eller ?

Givet att man inte ändrar cirkulationsflöden för mycket och ger den "gropar" att sätta sina bopålar i...

Vad är bästa strategin att hålla en anemon med ett i övrigt artrikt kar?...

 

Det är så va :-) att börjar man så blir det fler kar

/micke

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Anemon till clownerna är ju fantastiskt. Tyvärr kan den efter att den funnit sin plats börja vandra igen. 

Jag kommer prova euphyllia som substitut. Kanske blir att clownerna stör korallen till den grad att jag får tänka om men kommer att prova. 

Har haft en anemon i mitt tidigare kar och kommer aldrig ha det igen :) 

Mvh

Kim

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej! Min bror håller en heteractis magnifica sedan 5-7 år tillbaka. Anemonen har suttit i samma position hela tiden och är värd till ett clownpar. Clownparet har levt i och runt anemonen i flera år. Foten på anemonen går i djupt lila och väldigt vacker i övrigt. Min stavning gällande namnet är nog inte korrekt :)

mvh/ante

 

image.jpeg

image.jpeg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vill förtydliga mitt inlägg gällande kranvatten. Det är ingenting jag förordar. Akvariet ovan kommer att läggas ned i höst, ska inleda ett nytt projekt och där blir det mer teknik inklusive vattenbearbetning. Vill absolut ha mer kontroll på vattnet. Odling av macroalger, plankton m.m blir ett huvudinslag. 

/ante

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

22 timmar sedan, Michael Hansson sa:

Rosie :-)....Har kollat runt lite angående artemia och funnit att de förvisso är hyfsat näringrika, men att de innehåller ringa mängd kalk och att de triggar fiskarnas jaktlusta ....de unga artemia, eller nykläckta däremot är extremt fulla med protein o fett, vilket ju passar till yngeluppfödning :-D...

 

Är anemoner så aggressiva att man håller dem enskilt ...för att de bränner omgivningen ?

Att de "vandrar" visste jag...o en kompis fick in en i en cirkulationspump :-(....

 

Mitt "dilemma" :-)...är att jag tycker clowner ska ha sin anemon....å jag har bara ett akvarium ....

Men om man börjar med anemonen och dess clowner och väntar tills den "hittat sin plats"...då ökar väl chanserna att lyckas med den övriga insättningen...eller ?

Givet att man inte ändrar cirkulationsflöden för mycket och ger den "gropar" att sätta sina bopålar i...

Vad är bästa strategin att hålla en anemon med ett i övrigt artrikt kar?...

 

Det är så va :-) att börjar man så blir det fler kar

/micke

Man kan säkert fodra även med artemia också, åtminstone som komplement och dom ska ju vara lättodlade vad jag har förstått :unconscious:.

 

Gällande anemonerna så kan dom vara riktigt besvärliga och där är det nog precis som med alla andra levande indiver lite olika. Det finns säkerligen de som har anemoner i sina kar som håller sig på sin plats precis som det finns motsatsen. Problemet är att dom sträcker sig efter ljuset men vill ha foten i tryggt förvar i någon håla vilket gör att dom kan sträcka ut sig relativt långt. Dom kan snabbt växa till och dela på sig och vips så har man flera stycken som kan börja vandra för att hitta "sin" plats. Tyvärr så bränner dom koraller runt om sig och det är ju tråkigt för korallerna kan ju inte flytta på sig.

 

Euphyllia som värd till clowner har jag ingen erfarenhet av. Jag tror, men jag kan ha fel, att euphyllierna inte skulle må så bra av ett par "gnidande" clowner för dom kan vara rätt brutala. Sen ger Euphyllior brännkador på fiskar, men clowner har ju kraftigare slemskikt så det är möjligt att dom klarar det. En annan aspekt är ju att det fungerar bättre om man låter djuren leva i symbios så som de gör i naturen dvs rätt clown i rätt anemon. Tror man får en bättre harmoni på det viset :unconscious:

 

Det var lite om mina tankegångar.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det jag tror min bror lyckats med gällande sin anemon är att han köpte en hel/frisk anemon. Kommer ihåg att han tittade mycket på själva foten och munnen och statusen över lag. Sen vet jag att placeringen varit gynnsam gällande underlag, flöde, ljus och matning. Han provade med att ändra flödet till svagare och då vandrade anemonen högt upp på glaset med högre flöde. Matningen med räkor och värdfiskarnas "ompyssling" av sin värd bidrar troligtvis till trivseln dessutom. Men som Rosie skrev, anemoner är nyckfulla men också otroligt vackra och intressanta.

/ante

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...